Cara Mengarahkan HTTP ke HTTPS di WordPress

04.06.2020
BAGAIMANA CARA 'Cara Mengarahkan HTTP ke HTTPS di WordPress
0 4 мин.

Dalam artikel sebelumnya, saya telah membincangkan cara memasang sijil SSL percuma di WordPress dengan betul. Setelah memasang SSL di laman web anda, laman web anda akan dapat dinilai dengan SSL / HTTPS. Laman web anda akan dibuka dengan HTTPS hanya apabila pengguna membuka laman web anda dengan HTTPS. Dalam kebanyakan kes, Sekiranya anda hanya menaip nama laman web anda (example.com), itu tidak akan dibuka dengan HTTPS / SSL dan menunjukkan bahawa “Sambungan tidak selamat”. Jadi, anda perlu memaksa HTTPS atau mengarahkan HTTP ke HTTPS, sehingga semua pelawat dapat diakses melalui sambungan HTTPS yang selamat.


Baru-baru ini, saya telah memasang sijil SSL di laman web saya. Laman web ini dibuka dengan SSL / HTTPS hanya apabila saya menaip alamat penuh iaitu: “https://www.example.com”. Ia kelihatan seperti ini:

Laman SSL selamat

Tetapi apabila saya hanya menaip nama laman web: “example.com”, ia tidak dibuka dengan sambungan SSL atau HTTPS dan ini menunjukkan kepada saya bahawa “Sambungan tidak selamat”

Laman SSL tidak selamat

Oleh itu, saya telah menambahkan kod pengalihan HTTPS dalam fail .htaccess saya, maka laman web ini hanya dapat diakses dengan sambungan HTTPS. Sekarang apabila saya hanya menaip nama laman web, secara automatik ia dibuka melalui sambungan HTTPS yang selamat. Oleh itu, dalam tutorial ini, saya akan menunjukkan kepada anda Cara Memaksa HTTPS atau Mengarahkan HTTP ke HTTPS di WordPress dengan mudah.

Cara Mengarahkan HTTP ke HTTPS di WordPress

Terdapat beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk memaksa HTTPS di laman web anda. Anda boleh melakukannya dari cPanel hosting web anda atau menggunakan .htaccess. Dalam artikel ini, saya telah menunjukkan kaedah bot.

1. Cara Memaksa HTTPS dari cPanel?

Sebilangan penyedia hosting web membolehkan anda memaksa HTTPS dari cPanel anda secara langsung. Oleh itu, anda tidak perlu mengedit kod secara manual. Saya menggunakan hosting SiteGround WordPress dan mereka memberikan pilihan “force HTTPS” di cPanel mereka. 

Sekiranya anda menggunakan SiteGround, anda boleh memaksa HTTPS hanya dalam satu klik. Untuk melakukan ini, log masuk ke cPanel anda terlebih dahulu dan pergi ke Keselamatan bahagian dan klik Let’s Encrypt.

SiteGround LE

Dari sana, anda dapat melihat senarai sijil aktif anda. Tetapi pastikan bahawa anda telah memasang sijil SSL dengan betul atau tidak akan berfungsi.

Di sana anda akan melihat dua pilihan – HTTPS Enforce dan External Links Rewrite.

Dengan mengaktifkan “HTTPS Enforce”, ini akan memaksa seluruh laman web anda untuk membuka sambungan HTTPS yang dienkripsi. Dengan cara ini laman web anda akan sentiasa dibuka dengan HTTPS. Tetapi pastikan anda tidak menambahkan kod pengalihan dalam fail .htaccess anda.

Pilihan lain adalah “Tulis Pautan Luar Tulis” yang membuka semua pautan luaran anda melalui sambungan HTTPS. Tetapi ia adalah pilihan. Jangan aktifkan pilihan ini jika laman web anda menunjukkan amaran “Kandungan Campuran” atau mereka tidak akan dimuat melalui sambungan HTTPS.

Kami mengesyorkan anda mengaktifkan pilihan “HTTPS Enforce” sahaja.

HTTPS ForceGround Force

Setelah mengaktifkan pilihan HTTPS Enforce, laman web anda akan sentiasa terbuka dengan sambungan SSL / HTTPS.

2. Cara Mengarahkan HTTP ke HTTPS Menggunakan .htaccess

Sekiranya hos web anda tidak memberikan pilihan HTTPS paksa, maka anda boleh mengalihkan HTTP ke HTTPS secara manual dari fail .htaccess secara manual. Ia juga merupakan kaedah yang mudah dan memerlukan beberapa minit. Tetapi pastikan anda belum menambahkan kod pengalihan lebih lanjut dalam fail .htacces.

Untuk memaksa HTTPS dari .htaccess, log masuk ke cPanel anda terlebih dahulu. Kemudian pergi ke folder root laman web anda. Di sana anda dapat melihat file bernama “.htaccess”, sekarang klik edit dan masukkan kod berikut.

a) Untuk mengarahkan semua pelawat ke HTTPS / SSL

Tulis semula Enjin Hidup
RewriteCond% {HTTPS} diskaun
Tulis semula Peraturan ^ (. *) $ Https: //% {HTTP_HOST}% {REQUEST_URI} [L, R = 301]

b) Sekiranya anda mahu memaksa HTTPS / SSL pada folder tertentu

Tulis semula Enjin Hidup
Tulis semula%% {SERVER_PORT} 80
Tulis semula% {REQUEST_URI} folder anda
Tulis semula Peraturan ^ (. *) $ Https://www.yourdomain.com/yourfolder/$1 [R, L]

* Pastikan untuk mengganti www.yourdomain.com dengan nama domain sebenar anda.

c) Sekiranya anda ingin mengarahkan satu halaman HTTP ke HTTPS

Tulis semula Enjin Hidup
RewriteCond% {HTTPS} diskaun
Tulis semula Peraturan ^ safeform \ .html $ https://www.yourdomain.com/samplepage [L, R = 301]

* Pastikan untuk mengganti www.yourdomain.com/samplepage dengan URL halaman sebenar anda.

3. Cara Mengarahkan HTTP ke HTTPS di Nginx

Sekiranya pelayan web anda menjalankan Nginx, maka anda boleh mengalihkan semua lalu lintas HTTP ke HTTPS dengan mudah dengan menambahkan kod berikut dalam fail konfigurasi Nginx anda. Pergi ke “/etc/nginx/nginx.conf” dan tambahkan bahagian berikut:

pelayan {
dengar 80;
pelayan_nama domain.com www.domain.com;
pulangkan 301 https: //domain.com$request_uri;
}

Klik simpan dan anda selesai.

Saya harap tutorial ini membantu mengalihkan HTTP ke HTTPS dengan betul. Sekiranya anda mendapat ralat atau mengalami masalah, sila beritahu kami di bahagian komen. Kami juga tersedia di Facebook, Twitter, Google+.

artikel berkaitan,

 • Cara Dapatkan SSL Percuma untuk Laman WordPress Anda
 • Cara Menyiapkan CloudFlare CDN ke Blog WordPress Anda
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector