Apa itu Akismet Plugin & Cara Menyiapkan Akismet untuk WordPress

Apa itu Akismet?

Sekiranya anda memasang WordPress, anda mungkin menyedari bahawa terdapat dua pemalam yang sudah dipasang di bahagian pemalam dan Akismet adalah salah satu daripadanya. Selepas mengaktifkan, anda memerlukan API kunci untuk persediaan Akismet. Belum lagi Akismet adalah salah satu pemasangan paling aktif (1+ juta pemasangan aktif) & pemalam WordPress bertaraf tertinggi.


Nama Akismet berasal dari Automattic dan Kismet. Auttomatic adalah syarikat di belakang Akismet, dan ia ditubuhkan oleh pengasas WordPress Matt Mullenweg.

Akismet adalah plugin penapisan spam komen yang bermaksud menyaring komen laman web anda dan memberitahu anda komen mana yang ditandai sebagai spam. Akismet menggunakan algoritma khusus mereka untuk memeriksa setiap komen. Contohnya, apabila sebilangan laman web mula melaporkan kandungan yang serupa seperti spam, maka Akismet akan belajar mengenal pasti kandungan seperti SPAM di masa depan. Pada 14 Jun 2013, Akismet telah berjaya memperoleh lebih daripada 83 Bilion komen spam. 

Mengapa Anda Perlu Mula Menggunakan Akismet Sekarang

Kita semua benci SPAM. Ia menjengkelkan. Ini merosakkan kredibiliti dan SEO laman web anda. Ketika laman web anda mula mendapat lalu lintas, ada kemungkinan 100% anda akan mendapat banyak komen spam. Hanya sedikit komen yang sah dan 85-90% komen adalah SPAM. Sangat sukar dan menghabiskan masa untuk memisahkan mana yang spam atau mana yang sah. Dengan menggunakan Akismet, anda tidak perlu melakukan ini lagi, ini akan menguruskan semua komen masuk anda. Dengan cara ini Akismet menjimatkan masa anda, sehingga anda dapat menumpukan perhatian pada pekerjaan anda. Dalam artikel ini saya dengan senang hati berkongsi dengan anda Cara Menyiapkan Akismet Plugin Langkah demi Langkah untuk Laman WordPress Anda.

Cara Menyiapkan Akismet Plugin untuk WordPress

1. Langkah pertama adalah mengaktifkan plugin Akismet dari Papan Pemuka Admin WordPress anda.akismetSelepas mengaktifkan pemalam ini, klik pada tetapan Akismet. Kemudian anda akan diminta memasukkan kunci API Akismet. Sekiranya anda sudah mempunyai kunci API, maka gunakan kunci itu. Sekiranya anda tidak mempunyai kunci API, kemudian klik “Dapatkan Kunci API Anda”

Dapatkan Kunci API Akismet

dapatkan kunci api akismet

Untuk menyediakan Akismet, anda mesti memerlukan kunci API. Klik pada “Dapatkan API Akismet Kunci ” butang. Ini akan membawa anda ke halaman Daftar. Sekiranya anda sudah mempunyai akaun WordPress.com, maka klik saja saya sudah mempunyai akaun WordPress.com. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun WordPress.com, buatlah akaun baru. Tidak sampai 1 minit. Anda mesti memberikan E-mel, nama pengguna dan kata laluan yang anda inginkan. Setelah selesai mendaftar, ini akan mengalihkan anda ke halaman harga. Sebelum memilih rancangan, lihatlah ciri utama Akismet.

Pelan Akismet

rancangan harga akismet

Akismet adalah perkhidmatan pertahanan spam yang terkemuka di industri untuk WordPress, yang kini melindungi lebih dari 9 juta laman web. 

 • Asas: Pelan asas ini percuma dan sesuai untuk laman web peribadi dan blog. Dengan rancangan ini, anda hanya akan mendapat perlindungan spam.
 • Tambahan: Dengan rancangan ini, anda akan mendapat perlindungan spam sepenuhnya, statistik lanjutan, sokongan keutamaan dan menyokong laman web komersial. Harganya $ 5 / bulan setiap laman web dan sesuai untuk laman dan blog profesional atau komersial.
 • Premium: Ini adalah penyelesaian keselamatan lengkap yang melindungi anda daripada lebih daripada sekadar spam. Pelan ini merangkumi semua rancangan (asas + premium). Ini sesuai untuk laman web yang besar dan melakukan pengimbasan malware dari laman web anda.

Sekiranya anda mempunyai laman web atau blog peribadi, pilihlah Basik ” merancang dan meneruskan.

Selepas itu, anda akan diminta untuk membuat pembayaran untuk langganan tersebut. Jangan panik. Terdapat bar seret. Cukup ubah jumlahnya menjadi $ 0. Selepas ini anda hanya dapat melihat dua pilihan: Nama pertama & Nama terakhir.

Dapatkan Kunci API Akismet Anda

Langkah ini adalah salah satu langkah yang paling penting, jadi lakukan dengan berhati-hati. Di halaman gambaran keseluruhan akaun ini, anda akan mendapat kunci API Akismet anda. Untuk mendapatkan kunci, klik pada Mata butang dan salin kodnya.

kunci api akismet

Di sini anda boleh menambahkan URL laman web anda untuk melihat statistik laman web anda kapan saja. Anda juga dapat melihat ringkasan berapa banyak komen yang ditandai sebagai spam dalam beberapa bulan. Sekiranya anda mahukan lebih banyak ciri, maka anda boleh melanggan langganan aktif.

Tambah kunci api akismet

Selepas anda menyalin kod, pergi ke papan pemuka WordPress anda. Di sana anda pergi ke halaman tetapan Akismet, dan anda akan melihat pilihan seperti ini Masukkan kunci API secara manual. Tampal kod dan Klik menggunakan kod ini. API ini sangat rahsia, jadi jangan membaginya dengan sesiapa pun. Sekiranya anda kehilangan kunci, anda boleh mendapatkan kunci dengan melog masuk Akismet. Sekarang anda sudah bersedia dan anda berjaya persediaan Akismet.

Tetapan Akismet Pilihan

Etika Akismet

Selepas anda persediaan Akismet dengan menggunakan API kunci, kemudian datang halaman tetapan. Pada dasarnya, sebilangan pengguna menjadikannya lalai. Tetapi anda boleh mengubah beberapa pilihan. Di sini anda boleh menyemak kotak komen untuk melihat jumlah komen yang diluluskan di samping setiap pengarang komen. Itu sahaja. Kini laman web anda dilindungi oleh Akismet. 

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map