Cara Mendapatkan Sijil SSL Percuma untuk Laman WordPress Anda

Adakah anda mendengar bahawa Google telah mengumumkan: “HTTPS sebagai Ranking Signal”. Itu bermaksud laman web yang mempunyai SSL diaktifkan, dapatkan peningkatan peringkat di Google. Sejak itu, beratus-ratus ribu laman web bergerak dari HTTP ke HTTPS. Oleh itu, jika anda ingin memindahkan laman web anda ke HTTPS atau ingin memasang sijil SSL ke laman WordPress anda, maka artikel ini sesuai untuk anda. Sekiranya anda menjalankan laman blog seperti saya, maka anda boleh mendapatkan Sijil SSL Percuma dari Let’s Encrypt dengan mudah.


Dalam tutorial ini, saya akan berkongsi Apa itu Sijil SSL, Apa faedah memiliki SSL dan Bagaimana memasang sijil SSL percuma ke laman WordPress anda.

Dapatkan Sijil SSL Percuma

Apa itu Sijil SSL?

SSL adalah singkatan dari “Secure socket layer”, merupakan tulang belakang keselamatan internet. Mekanisme ini membuat pautan terenkripsi antara penyemak imbas web dan pelayan. Oleh itu, semua maklumat sensitif iaitu: kata laluan, butiran kad kredit dan lain-lain melalui pautan yang disulitkan dan menyimpan maklumat daripada penggodam.

Biasanya, maklumat sensitif seperti kata laluan, butiran kad kredit dan lain-lain dihantar sebagai teks biasa dari pengguna ke pelayan dan ia benar-benar dapat difahami. Contohnya, laman web tidak menggunakan SSL dan mengumpulkan data sensitif seperti kata laluan, butiran kad kredit untuk menjual produk. Sekiranya penggodam memintas data, mereka dapat menggunakan dan melihat maklumat yang dipindahkan dari pengguna ke pelayan.

Di sisi lain, maklumat laman web SSL membolehkan melalui pautan yang sangat disulitkan yang tidak dapat dibaca atau bahkan boleh didekripsi. Oleh itu, semua data tetap selamat antara pengguna dan pelayan.

Mengapa Anda Perlu Menggunakan SSL Segera?

Sekiranya anda belum menambahkan SSL ke laman web anda, anda perlu menggunakannya dengan segera. Terdapat banyak faedah menambah SSL.

Google menyukai HTTPS

Pada 6 Ogos 2014, Google secara rasmi mengumumkan bahawa mulai sekarang mereka akan memberi lebih keutamaan kepada laman web HTTPS / SSL. Mereka juga mengatakan laman HTTPS akan mendapat peningkatan peringkat juga. Siapa yang tidak mahu mendapat kedudukan lebih tinggi di Google? Menambah SSL ke laman web anda, laman web anda akan mendapat sedikit peningkatan peringkat. Walaupun itu bukan dorongan besar tetapi dorongan kecil sangat bagus.

Sekiranya anda menjalankan blog, anda boleh mendapatkan sijil SSL percuma ke laman web anda.

Maklumat anda tetap selamat

Sijil SSL melindungi semua maklumat sensitif seperti: kata laluan, butiran kad kredit, butiran akaun yang dihantar dari pengguna ke pelayan. Oleh kerana laman web E-commerce mengumpulkan semua data sensitif, maka SSL adalah mustahak untuk kedai dalam talian.

Pelanggan anda mempercayai laman web anda

SSL adalah kaedah lain yang berkesan untuk membina keyakinan pelanggan anda. Memiliki SSL di laman web anda memastikan mereka memastikan bahawa laman web anda dilindungi dan selamat memberikan maklumat, dan menyelesaikan transaksi dll. Dengan cara ini anda dapat membina kepercayaan pelanggan anda dan menjana lebih banyak penjualan.

Kini Google juga mendorong webmaster untuk menggunakan HTTPS melalui HTTP di laman web mereka. Ini memastikan bahawa semua maklumat tetap selamat. 

Cara Mendapatkan Sijil SSL Percuma ke Laman Web anda?

Sekiranya anda menjalankan laman web blog seperti saya, anda tidak perlu membeli SSL yang mahal. Anda boleh mendapat sijil SSL percuma dari Let’s Encrypt dengan mudah dan saya menunjukkan prosesnya kepada anda.

Anda akan mendapat semua faedah dengan menggunakan Let’s Encrypt SSL dan URL laman web anda akan dibuka dengan gembok hijau, itu bermaksud laman web anda menggunakan SSL dan dapat dibuka sebagai HTTPS. Terdapat 3 cara untuk mendapatkan sijil SSL percuma dan memasangnya. Selalunya SSL percuma boleh dipasang dari hosting cPanel secara langsung atau anda boleh memasangnya secara manual.

Kaedah 1, Pasang Sijil SSL Percuma dari Hosting cPanel

Sebilangan besar penyedia hosting web menawarkan sijil SSL percuma. SiteGround adalah hosting hebat yang menawarkan sijil SSL percuma, sandaran harian, dan pemasangan WordPress 1-klik.

Lihat Hosting SiteGround (Sekarang potongan 60%)

Untuk menyediakan sijil SSL percuma, pertama anda perlu log masuk ke cPanel hosting anda. Kemudian pergi ke Pengurus SSL / TLS.

SG SSL

Kemudian klik pasang sijil SSL. Dari sana, pilih domain yang ingin anda pasang SSL dan kemudian klik “Isi Ulang oleh Domain”. Di sini anda tidak perlu memasukkan apa-apa, semua medan akan diisi secara automatik. Sekarang klik pada Pasang Sijil.

Tapak Tanah Memasang Sijil SSL

Setelah memasang sijil SSL, anda perlu mengedit URL laman web anda. Oleh itu, pergi ke papan pemuka pentadbir WordPress anda dan Tetapan>Tetapan umum, di sana anda akan melihat URL laman web anda. Sekarang ubah alamat HTTP ke HTTPS dan klik simpan perubahan. Untuk tujuan keselamatan, anda mungkin log keluar.

HTTP WP

Sekarang anda dapat melihat bahawa laman web anda dibuka dengan HTTPS yang bermaksud SSL telah dipasang ke laman web anda.

Kaedah 2, Gunakan “SSL secara Percuma” untuk Mendapatkan Sijil SSL Percuma (Kaedah Alternatif)

Sekiranya hos web anda tidak menawarkan SSL percuma atau mengenakan wang tambahan untuknya, anda boleh memasang sijil SSL secara manual ke cPanel anda. 

Untuk memasang SSL pihak ketiga pada cPanel anda, pergi ke SSL Percuma. SSL for Free menyediakan sijil SSL 100% percuma selama-lamanya, tetapi anda perlu memperbaharui sijil anda setiap 90 hari untuk terus menggunakan perkhidmatan mereka. 

Dapatkan SSL Percuma

Masukkan nama domain anda dan klik “Buat Sijil SSL Percuma”. Selepas itu, anda perlu mengesahkan domain anda. Terdapat beberapa cara untuk mengesahkan domain anda, tetapi saya akan menunjukkan cara mengesahkan secara manual.

SSL untuk Pengesahan Manual Percuma

Setelah mengklik pengesahan manual, anda akan melihat seperti ini. Di sini anda akan melihat arahan mengenai cara mengesahkan fail.

Pertama, muat turun dua fail tersebut # 1 dan # 2. Pergi ke cPanel anda, cari folder domain anda dan buat folder baru “Cabaran-cabaran” bawah “. Terkenal” tanpa “” tanda. Kemudian muat naik kedua-dua fail (# 1 & # 2) dalam folder “acme-Challenge”. Setelah memuat naiknya, anda perlu mengesahkan dua fail tersebut dengan mengklik pautan berikut. Sekiranya fail menunjukkan beberapa aksara alfanumerik rawak, maka fail tersebut telah disahkan.

Pemasangan SSL Manual

Sekarang anda perlu memuat turun fail sijil SSL anda. Ia akan menjadi fail zip yang mengandungi jumlah 3 fail – kunci peribadi, sijil dan kad-bundle. Jaga keselamatan, kami memerlukannya untuk memasang sijil SSL anda dari cPanel. (Jangan berkongsi kunci SSL anda dengan sesiapa sahaja)

Pada langkah ini, pergi ke cPanel anda dan kemudian pengurus SSL / TLS. Di sana anda perlu memberikan kunci anda. Selepas menambah kunci, klik pada pasang sijil dan anda selesai. Sekarang anda berjaya memasang Let’s Encrypt SSL di laman web anda.

Pengurus SSL SiteGroundSetelah memasang sijil SSL dari cPanel, anda perlu log masuk ke papan pemuka pentadbir WordPress anda dan menukar alamat laman web menjadi HTTPS.

Kaedah 3, Dapatkan Sijil SSL Percuma dari CloudFlare

Walaupun Let’s Encrypt adalah penyedia sijil SSL percuma yang paling popular, ada cara alternatif untuk mendapatkan sijil SSL percuma untuk laman web anda.

Sekiranya anda menggunakan CloudFlare, anda boleh menambahkan SSL ke laman web anda dengan satu klik sahaja. Log masuk ke akaun CloudFlare anda dan pergi ke “Kripto” dan dari situ anda boleh menambahkan sijil SSL percuma ke laman web anda.

Tambah CloudFlare SSL

Kesimpulannya

Sama ada anda menjalankan blog atau laman web E-commerce, SSL diperlukan hari ini. Oleh kerana Google sudah mengumumkan bahawa laman web yang membolehkan SSL / HTTPS akan mendapat peningkatan peringkat. Lebih daripada itu, SSL juga menunjukkan bahawa laman web anda selamat dan selamat untuk memberikan data sensitif.

Sekiranya anda sedang menjalankan blog, maka anda tidak memerlukan SSL berbayar atau premium untuk laman web anda. Anda boleh mendapatkan sijil SSL percuma ke blog WordPress anda dengan mudah.

Saya harap tutorial ini membantu anda memasang sijil SSL di laman web anda. Sekiranya anda menghadapi masalah atau ada cadangan, beritahu kami di bahagian komen. Saya ingin mendengar daripada anda. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh berhubung dengan kami di Facebook, Twitter, Google+.

Saya telah memilih beberapa artikel lain yang mungkin anda suka,

 • Cara Mengarahkan HTTP ke HTTPS di WordPress
 • Cara Menyiapkan CloudFlare CDN ke blog WordPress anda
 • Cara Mencari dan Memperbaiki Pautan Rusak di Laman WordPress Anda
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map