Cara Menyembunyikan atau Mengeluarkan Nombor Versi WordPress

04.06.2020
BAGAIMANA UNTUK 'Cara Menyembunyikan atau Mengeluarkan Nombor Versi WordPress
0 4 мин.

Secara lalai, WordPress secara automatik menambahkan tag meta yang memaparkan nombor versi WordPress. Tag meta ini digunakan untuk tujuan pelacakan dan juga menunjukkan versi WordPress yang anda gunakan.


Dengan menggunakan kaedah ini, setiap pengguna yang maju dapat mengetahui berapa banyak laman web yang dikuasakan oleh WordPress dan versi WordPress mana yang anda jalankan. 

Sekiranya anda tidak mengemas kini laman WordPress anda ke versi terbaru, maka penggodam cuba mencari kelemahan yang diketahui di laman web anda untuk menggodam laman web anda.

Dalam satu kajian, terdapat lebih dari 33% laman WordPress ketinggalan zaman dan rentan terhadap peretasan. Sekarang, jika laman web anda adalah salah satu daripadanya, maka laman web anda dapat diretas dengan mudah.

Itulah sebabnya kami selalu mengesyorkan agar kemas kini laman WordPress anda.

Sekiranya anda kerap mengemas kini laman WordPress anda, maka anda mungkin tidak perlu menyembunyikan atau membuang versi WordPress anda. Kerana dengan setiap kemas kini WordPress, pembangun memperbaiki kelemahan yang diketahui.

Sekiranya anda tidak mengemas kini versi WordPress anda, maka anda perlu mengikuti langkah-langkah di bawah.

Dalam artikel ini, Saya akan menunjukkan cara menyembunyikan atau membuang WordPress nombor versi dari tajuk, RSS, CSS dan skrip gaya.

Keluarkan Nombor Versi WordPress

Cara Mencari Versi WordPress dari Laman web?

Terdapat banyak tempat di mana WordPress menambahkan nombor versi di laman web anda, misalnya: di papan pemuka WordPress anda, di bahagian tajuk, dalam suapan RSS, dalam skrip CSS dan gaya.

1. Memeriksa Versi WordPress di Papan Pemuka

Log masuk ke papan pemuka WordPress anda, kemudian di bawah “Sekali pandang” pilihan, anda dapat melihat nombor versi WordPress anda. Begini tangkapan skrinnya.

Nombor Versi WordPress di Papan Pemuka

2. Memeriksa versi WordPress di Bahagian Header

Untuk mencari versi WordPress anda di bahagian tajuk, klik kanan di mana sahaja di laman web anda dan lihat kod sumber pada penyemak imbas.

Di sana anda dapat menjumpai versi WordPress seperti di bawah (Berikut 4.9.7 menunjukkan versi WordPress semasa).

3. Memeriksa versi WordPress dalam Gaya dan JavaScript

Sebilangan besar skrip dan helaian gaya WordPress mengandungi nombor versi WordPress. Anda boleh menemuinya dengan melihat sumber halaman di laman web anda. 

?ver = 4.9.7

4. Memeriksa versi WordPress dalam suapan RSS

Suapan RSS laman web anda juga mengandungi nombor versi WordPress anda. Untuk memeriksa ini, ketik “yoursite.com/feed” pada penyemak imbas web anda dan di bawah tag tajuk, anda dapat melihat nombor versi.

https://wordpress.org/?v=4.9.7

Cara Mengeluarkan Nombor Versi WordPress

Terdapat beberapa cara untuk membuang nombor versi WordPress. Tetapi, saya akan menunjukkan kepada anda cara termudah untuk melakukan ini.

Untuk kaedah ini, kami tidak akan menggunakan plugin kerana jika plugin tidak dikemas kini secara berkala dengan WordPress, maka cara mudah bagi penggodam untuk berkompromi dengan laman web anda.

Jadi, saya akan menambahkan beberapa kod dalam fail functions.php tema anda.

1. Mengeluarkan nombor versi WordPress dari tajuk dan RSS

Untuk mengeluarkan nombor versi dari laman WordPress anda, cukup tambahkan kod berikut ke alamat anda fungsi.php fail. Anda boleh mencari fail functions.php dengan pergi Penampilan> Penyunting.

fungsi remove_wordpress_version () {
kembali ”;
}
add_filter (‘the_generator’, ‘remove_wordpress_version’);

Tatal ke akhir functions.php, kemudian tambahkan kod dan klik pada fail kemas kini.

Ini akan mengeluarkan nombor versi WordPress dari kepala dan RSS. Anda boleh memeriksa sama ada nombor versi telah dikeluarkan atau tidak dengan melihat sumber halaman di laman web anda.

2. Mengeluarkan nombor versi WordPress dari Skrip dan CSS

Kaedah di atas hanya akan menyembunyikan nombor versi WordPress dari tajuk dan RSS. Untuk mengeluarkan nombor versi dari CSS dan skrip, cukup tambahkan kod berikut ke kod anda fungsi.php fail. 

// Pilih nombor versi dari skrip dan gaya
fungsi remove_version_from_style_js ($ src) {
jika (strpos ($ src, ‘ver =’. get_bloginfo (‘version’)))
$ src = remove_query_arg (‘ver’, $ src);
pulangkan $ src;
}
add_filter (‘style_loader_src’, ‘remove_version_from_style_js’);
add_filter (‘script_loader_src’, ‘remove_version_from_style_js’);

Setelah menambahkan kod ke fail functions.php anda, jangan lupa untuk mengemas kini failnya.

Dengan melakukan ini, anda boleh membuang nombor versi WordPress dari CSS dan Skrip.

Itu sahaja. Dengan menggunakan dua kaedah tersebut, anda dapat menyembunyikan atau membuang nombor versi WordPress sepenuhnya dari tajuk, RSS, CSS, dan skrip. Kami tetap mengesyorkan anda untuk mengemas kini laman WordPress anda.

Saya harap tutorial ini membantu anda membuang nombor versi WordPress dari semua tempat. Sekiranya anda mengalami ralat, tinggalkan komen di bawah. Sekiranya anda menyukai tutorial ini, kongsikan kepada rakan anda.

Catatan Berkaitan,

 • 24 Petua untuk Melindungi Laman Web Anda dari Penggodam
 • 12 Plugin Keselamatan Terbaik untuk WordPress untuk Melindungi Laman Web Anda
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector