Panduan Pemula Untuk Analitis Google: Cara Meningkatkan Laman Web & Kandungan Anda Menggunakan Metrik Utama Mengenai Pelawat

03.06.2020
Analisis 'Panduan Pemula Untuk Analitis Google: Cara Meningkatkan Laman Web & Kandungan Anda Menggunakan Metrik Utama Mengenai Pelawat
0 11 мин.

Bersedia untuk mempelajari metrik utama dalam Analitis Google supaya anda dapat memperbaiki laman web anda?


Kami akan memasang kod penjejakan, menyiapkan anda Menu pentadbir (penapis, matlamat, Search Console dan pautkan profil Google anda yang lain), segmen sumber lalu lintas, kenal pasti kandungan berprestasi rendah menggunakan waktu rata-rata rendah di halaman + kadar pentalan tinggi, pelajari demografi pelawat seperti umur / jantina / lokasi – dan gunakan ini untuk membuat peningkatan berdasarkan data ke laman web anda, kandungan, SEO dan penukaran.

Saya akan menunjukkan kepada anda contoh kehidupan sebenar

Seperti bagaimana saya tahu kebanyakan pelawat saya adalah lelaki berusia 25-40 tahun yang menggunakan Google Chrome di desktop mereka yang pada mulanya sampai di sini melalui Google dan sama ada dari AS, India, UK atau Kanada.

… Adakah saya dekat?

Sebaik-baiknya anda harus memasang Google Analytics selama beberapa bulan (dan mempunyai jumlah pengunjung yang layak) sehingga data anda cukup besar untuk membuat kesimpulan. Analitis Google menghidupkan tutorial video Analisis Digital dan Asas Platform yang digunakan secara percuma Peperiksaan IQ analisis. Saya pasti akan memeriksanya, dan mungkin juga mendapatkannya pensijilan.

Semoga berjaya! Hantarkan saya jika ada soalan 🙂

Isi kandungan

1. Sukatan Utama

 • Berapa banyak pengguna melayari laman web saya?
 • Berapa banyak carian organik adakah saya dapat dari SEO?
 • Apa halaman memanfaatkan sepenuhnya carian organik?
 • Apa halaman dapatkan LEAST carian organik (jadi saya boleh memperbaikinya)?
 • Apa halaman mempunyai yang paling teruk CTR, purata masa di halaman, masa muat, dan kadar lantunan?
 • Apa bandar-bandar adakah mereka dari?
 • Berapa% daripadanya mudah alih?
 • Apa bahasa adakah mereka bercakap?
 • Apa yang biasa mereka lakukan jantina dan umur?
 • Apa laman web rujuk lalu lintas kepada saya?
 • Apa rangkaian sosial hantar lalu lintas kepada saya?
 • Halaman mana yang terbaik penukaran (mis. pengisian borang hubungan)?
 • Halaman mana yang paling teruk masa muat dan mengapa?
 • Yang mana pautan adalah orang yang terlibat dalam setiap halaman?
 • Bagaimana saya boleh mengubah laman web / kandungan saya berdasarkan metrik ini (soalan besar)?

2. Pemasangan Kod Penjejakan

Setelah mendaftar, Analitis Google akan memberi anda a kod Penjejakan. Cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan menghoskan kod penjejakan anda secara tempatan (hingga WP Lumpuhkan). Ini akan memperbaiki item “memanfaatkan cache penyemak imbas” untuk Google Analytics yang sering dilihat di Wawasan GTmetrix, Pingdom, dan PageSpeed.

Muat turun-Google-Analisis-Ke-Tempatan-Sever

Anda juga boleh menyalin / menampalnya ke footer anda tetapi ini biasanya menambah lebih banyak permintaan dan menjadikan laman web anda lebih perlahan. Beberapa tema WordPress mempunyai bidang tertentu untuk menampal penjejakan atau kod UA anda…

Pemasangan-Google-Analisis-Penjejakan-Kod

3. Mengkonfigurasi Menu Pentadbir

Di papan pemuka Analitis Google anda, arahkan ke Menu pentadbir

Google-Analitis-Pentadbir-Tab

Menu Google-Analitis-Pentadbir

STRUKTUR AKAUN

Terdapat 3 tahap hierarki dalam akaun Analitik Google anda: akaun, harta benda, pandangan. Google Analytics mengesyorkan untuk membuat banyak paparan di bawah tab Lihat (Tampilan → Buat Tampilan Baru). Saya mencipta pandangan tuan (biarkan tidak tersentuh sehingga anda tidak kehilangan data sekiranya berlaku sesuatu) dan a paparan yang ditapis (data yang saya lihat berdasarkan konfigurasi saya). Anda juga dapat membuat paparan untuk lalu lintas tablet, lalu lintas telefon pintar, atau data ujian di GA. Tengok ini tutorial video.

TAB AKAUN

Sebilangan besar perkara ini jelas. Pengurusan pengguna membolehkan anda memberikan akses ke akaun anda dengan tahap yang berbeza kebenaran. Penapis biasanya digunakan untuk mengecualikan alamat IP anda (dan pekerja lain) agar pandangan anda tidak mencemarkan data. Saya akan membahas lebih banyak penapis semasa kita masuk ke tab ‘paparan’.

TAB HARTA

Tetapan Harta

Tetapan Harta-Google-Analitis

Pengurusan pengguna

Beri orang lain kebenaran untuk mengurus pengguna atau mengedit, bekerjasama, dan membaca data. Semua ini adalah tahap kebenaran yang berbeza jadi pastikan anda tahu! Sekiranya pengembang atau pengurus pemasaran anda, anda mungkin ingin memberi mereka akses kepada semua perkara kecuali untuk “mengurus pengguna”.

Maklumat Penjejakan

Cari kod penjejakan anda + nombor UA ditambah aktifkan ciri pelaporan iklan supaya anda dapat memperoleh data demografi (jantina, umur, minat).

Pautan Produk

Pautkan data Analitis Google Anda ke Search Console, AdSense, AdWords, Google Play, dan produk Google lainnya. Ini membolehkan beberapa data dikongsi di pelbagai akaun. Pilih “semua produk” di menu pentadbir anda untuk melihat senarai lengkap, atau anda boleh ketahui lebih lanjut mengenai penghubung produk.

Pautan-Produk Google-Anaytics

LIHAT TAB

Lihat Tetapan – tetapkan zon waktu anda, aktifkan penapisan bot untuk mengecualikan hits dari labah-labah spammy, dan sediakan carian laman web untuk mengetahui pertanyaan apa yang orang taipkan di bar carian laman web anda. Untuk melakukan ini, aktifkan penjejakan carian laman web kemudian taipkan sesuatu ke dalam bar carian anda. Oleh kerana saya menunjukkan? S = contoh saya hanya memasukkan huruf ‘s’ sebagai parameter pertanyaan. Anda juga dapat menggunakan kategori carian laman web jika laman web anda memungkinkan pengguna memperhalusi pencarian. Jika tidak, anda mesti pandai pergi.

Google-Analitis-Paparan-Tetapan

Matlamat

Matlamat mengukur berapa banyak orang mengisi borang kenalan anda, mendaftar buletin anda, membuat pesanan, mendaftarkan akaun, memuat turun PDF, dan objektif sasaran lain yang ditunjukkan di bawah …

Google-Analitis-Matlamat

Menetapkan a tujuan tersuai adalah kaedah termudah untuk melakukan banyak perkara ini. Tambahkan URL destinasi (halaman terima kasih atau halaman pengesahan lain yang dilihat pengguna setelah mereka mencapai matlamat). Sekarang sahkan matlamat untuk melihat kekerapan ia berubah berdasarkan data anda dari 7 hari terakhir.

Matlamat Khusus-Google-Analitis

Anda kini dapat melihat matlamat dalam data anda …

Google-Analitis-Matlamat-Penukaran

Pengelompokan Kandungan

Kumpulkan kandungan supaya anda dapat melihat analisis mengenai topik tertentu (seperti topik catatan blog atau produk / perkhidmatan tertentu). Dalam kes ini, saya menyegmentasikan semua halaman yang judulnya mengandungi kata-kata “WordPress SEO.” Terdapat 3 kaedah tetapi membuat set peraturan pasti kaedah paling mudah.

Kandungan-Pengelompokan-Google-Analitis

Sekarang anda boleh pergi ke laporan “Perilaku” dan melihat data …

Kandungan-Pengelompokan-Kelakuan-Laporan

Penapis

Penapis digunakan terutamanya untuk mengecualikan alamat IP anda (dan pekerja) supaya mereka tidak mencemarkan data anda. Buat penapis yang telah ditentukan, kemudian kecualikan IP “yang sama dengan” kemudian Google “apa IP saya” untuk mengetahui IP anda. Kecualikan semua IP termasuk rumah, pejabat, telefon pintar, tablet, dll.

Google-Analitis-IP-Penapis

Tetapan Saluran

Tetapan Saluran → Urus Syarat Jenama – cukup tambahkan nama jenama anda di sini yang akan membantu memisahkan istilah berjenama dan istilah generik (istilah lain selain nama jenama anda).

Tetapan E-dagang – jika anda menjalankan laman web E-dagang, anda mahu mengaktifkannya. Terdapat langkah tambahan untuk membolehkan penjejakan E-dagang…

Tetapan E-dagang

Sukatan yang Dikira

Segmen

Segmen membolehkan anda melihat laporan (tab di sebelah kiri) sambil menyegmentasikan pengguna mengikut media sosial, jenis peranti mudah alih, atau penapis apa sahaja yang anda mahu gunakan di segmen tersebut. Contohnya, anda boleh menyediakan segmen “media sosial” kemudian periksa sebarang laporan untuk melihatnya secara khusus untuk media sosial.

Buat segmen baru…

Segmen Analitis Google

Pilih jenis orang (metrik) yang ingin anda segmen…

Google-Analitis-Segmen-Syarat

Sekarang pergi ke mana-mana laporan dan pilih segmen untuk menyaring data…

Penonton-Segmentasi-Google-Analitis

Makluman Tersuai

Makluman khas menghantar pemberitahuan kepada anda melalui e-mel atau teks jika metrik tertentu meningkat / menurun dengan jumlah tertentu (sesi, transaksi, penukaran matlamat, dll.) Cukup jelas tetapi saya ingin tahu mengenai lonjakan lalu lintas dan garis lurus lalu lintas. Saya tidak nampak memerlukan banyak perkara lagi.

Makluman-Google-Analitis Tersuai

E-mel Berjadual

Kirim laporan automatik kepada pelanggan, bos, atau siapa sahaja. Cukup arahkan ke laporan apa sahaja yang anda mahu hantarkan melalui e-mel, kemudian klik butang e-mel untuk menetapkan pilihan anda. Saya ingin mendapatkan laporan berterusan dari saya papan pemuka tersuai jadi saya dapat melihat metrik terpenting yang ingin saya ukur.

Laporan Google-Analitis-E-mel

Setelah e-mel anda disiapkan, anda boleh menguruskannya di menu pentadbir…

E-mel-Google-Analitis Berjadual

4. Penyesuaian

Google-Analitis-Penyesuaian

Papan Pemuka

Papan Pemuka tunjukkan metrik terpenting anda di satu tempat (saya mempunyai penanda buku saya di penyemak imbas saya yang memudahkan memeriksa barang saya SUPER). Anda boleh membuatnya sendiri atau menggunakan papan pemuka pra-binaan saya yang membahagikan lalu lintas anda menjadi SEO, mudah alih, sosial, geografi, statistik teknikal, dan banyak lagi. The Galeri Penyelesaian Analitis Google mempunyai lebih banyak lagi – tetapi pasti dapat mengklik penanda halaman dan terus ke metrik terpenting anda.

Sebelum mengimport papan pemuka saya:

 • Gunakan pautan muat turun untuk menambahkannya ke bahagian “papan pemuka” pada akaun GA anda
 • Untuk widget yang bertuliskan ‘tidak berjenama’, edit penapis ke dan gunakan nama laman web anda (bukan nama saya)

Sekilas - papan pemuka Analitis Google

Muat turun Papan Pemuka Peribadi Saya Untuk Menyegmentasikan Lalu Lintas:

Laporan Tersuai

Daripada memeriksa analisis anda setiap hari (atau menghantar laporan secara manual kepada pelanggan), anda boleh membuat laporan tersuai yang membolehkan anda mengaktifkan e-mel berjadual. Saya sekurang-kurangnya akan membuat beberapa laporan dengan metrik utama seperti pengguna, carian organik, halaman teratas dan penyelesaian sasaran.

Pertama, buat laporan di tab “laporan khusus” di menu pentadbir anda …

Google-Analitis-Laporan Khusus

Kemudian pergi ke Penyesuaian > Laporan Khusus untuk melihat data. Seperti hampir semua perkara di Google Analytics, anda akan melihat pilihan saham (kiri atas) di mana anda boleh menyediakan e-mel berjadual.

Google-Analitis-Laporan Khusus

Laporan yang Disimpan

….

Makluman Tersuai

Saya sudah membaca amaran khas semasa bahagian ‘mengkonfigurasi menu pentadbir’ dan cara mendapatkan makluman semasa lonjakan lalu lintas atau penurunan lalu lintas… ini hanyalah tempat lain untuk melihat makluman tersebut.

5. Laporan

Inilah maksud setiap satu…

Pelaporan Analitis Google

Waktu sebenar

Lihat orang yang ada di laman web anda, halaman yang mereka lihat, lokasi, sumber lalu lintas dan banyak lagi…

Analisis Masa-Sebenar-Google

Penonton

Penonton → Demografi

Umur / Jantina

Google-Analitis-Demografi

 • Adakah saya perlu menyesuaikan diri gambar / testimoni untuk menggambarkan demografi saya?
 • Adakah yang pertama testimoni orang melihat demografi saya?
 • Adakah reka bentuk saya (jenis fon, ukuran, warna, gaya CSS) sesuai dengan demografi saya?
 • Adakah saya gaya penulisan?
 • Yang memberi saya yang tertinggi penukaran? (kami akan menetapkan matlamat untuk mengukurnya)
 • Adakah mereka mencari dengan pasti kata kunci Saya dapati dalam Autocomplete atau Keyword Explorer?

Minat

Kategori Perkaitan

Analitis-Google-Kategori Perkaitan

Segmen Dalam Pasaran

Segmen Dalam Pasaran

 • Adakah saya menggunakan reka bentuk / tema responsif?
 • Adakah saya mempunyai kesilapan penggunaan mudah alih di Search Console?
 • Sekiranya saya menambah butang klik untuk panggil mudah alih jika ia masuk akal untuk perniagaan saya (sambungan penghantaran pizza semestinya mempunyai ini)?

Geografi

Bahasa

Bahasa-Google-Analitis

Lokasi

Lokasi-Google-Analitis

Mudah alih

Peranti Mudah Alih-Google-Analitis

Perolehan

Kelakuan

Penukaran

Maklumat Penjejakan → Senarai Pengecualian Rujukan – anda mungkin melihat laman web spam menghantar trafik kepada anda apabila anda melihat data ‘lalu lintas rujukan’ – ini adalah masalah biasa. Menambah laman web spam ke senarai ini mengecualikannya dari ‘lalu lintas rujukan’ tetapi menambahkannya ke ‘lalu lintas langsung.’ Ini tidak menyelesaikan sepenuhnya masalah ini, tetapi mendapatkan data yang tepat mengenai lalu lintas rujukan (laman web yang menghubungkan anda dan menghantar lalu lintas kepada anda) dapat lebih penting daripada mendapatkan data yang tepat mengenai lalu lintas langsung (orang yang datang terus ke laman web anda). Ini adalah keutamaan.

Rujukan-Pengecualian-Senarai

Tetapan Saluran → Urus Syarat Jenama – cukup tambahkan nama jenama anda di sini yang akan membantu memisahkan istilah berjenama dan istilah generik (istilah lain selain nama jenama anda).

Tetapan E-dagang – jika anda menjalankan laman web E-dagang, anda mahu mengaktifkannya. Terdapat langkah tambahan untuk membolehkan penjejakan E-dagang…

 • Lihat Tetapan → Dayakan Carian Laman
 • Matlamat
 • Tetapan E-dagang

Perolehan

Saluran

E-mel → Halaman Pendaratan (Dari Pemasaran E-mel)

Trafik Rujukan

Rujukan-Trafik-Google-Analitis

Soalan Yang Perlu Ditanyakan Bagi Setiap Bahagian

 1. Mengukur Kedudukan

Periksa Kedudukan (Gunakan sebagai Tanda Aras)

 • Keluar dari Akaun Google anda
 • Sembunyikan hasil peribadi (ikon dunia di sebelah kanan laman utama Google)
 • Sekarang cari kata kunci anda untuk mendapatkan hasil yang lebih berat sebelah
 • Alat pemeriksa peringkat tidak boleh dipercayai

Pencarian organik

Sumber trafik lain (pemasaran kandungan)

Analisis halaman (papan pemuka analitik google)

Alat webmaster

https://moz.com/blog/death-of-keyword-ranking-reports-whiteboard-friday

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector