Blogger vs WordPress? Mana Yang Lebih Baik dan Mengapa?

Sebagai pemula, sangat membingungkan apabila memilih platform blog untuk memulakan blog. Anda mungkin pernah mendengar tentang WordPress, Drupal, Blogger dll tetapi tidak tahu mana yang lebih baik dan bagaimana memilih platform Blogging yang sempurna berdasarkan keperluan anda. Salah satu trend yang paling biasa adalah Blogger vs WordPress yang banyak pengguna bertanya mengenainya. Mereka juga meminta Blogger atau WordPress baik untuk menghasilkan wang, memberi anda pilihan yang lebih disesuaikan dan yang paling penting adalah kawalan di tangan anda.


Dalam artikel ini, saya akan menulis mengenai Blogger vs WordPress. Saya juga akan menunjukkan perbandingan WordPress vs blogger supaya anda dapat dengan mudah memahami platform blog mana yang sesuai untuk anda berdasarkan keperluan anda. Untuk pemahaman yang lebih baik, saya juga berkongsi Infografik Blogspot vs WordPress.

Blogger vs WordPress

Blogger vs WordPress – Mana yang Lebih Baik?

Semasa mula-mula memulakan blog pertama saya, blog ini ada pada blogger. Pada masa itu saya tidak mempunyai idea untuk menulis blog dan saya pernah menerbitkan beberapa catatan. Ia cukup baik untuk saya kerana ia boleh digunakan secara percuma. Tetapi saya lebih suka menggunakan domain saya sendiri, lebih disesuaikan dan lebih banyak kawalan.

Kemudian, saya membuat laman blog lain menggunakan WordPress (Self-Hosted). Ia tidak percuma dan saya memerlukan beberapa dolar. Tetapi ia hebat dan boleh disesuaikan sepenuhnya. Sejak itu saya telah membuat beberapa laman web untuk pelanggan saya. Tidak ketinggalan WPMyWeb.com dikuasakan oleh WordPress.

Jadi, inilah yang saya dapati mengenai Blogger vs WordPress.

1. Pemilikan Tapak

Blogger adalah platform blog percuma dan dimiliki oleh Google. Ia mudah digunakan dan boleh dipercayai untuk membuat blog menggunakan platform blogger. Walau bagaimanapun, ia bukan milik anda. Ia dimiliki oleh Google dan mereka berhak menutupnya atau akses anda pada bila-bila masa tanpa pemberitahuan lebih lanjut.

Di sisi lain, WordPress adalah perisian Open Source, yang diperlukan untuk memasang ke hosting WordPress anda sendiri. Ia dimiliki sepenuhnya oleh anda, jadi anda boleh memutuskan apa yang akan dilakukan dengan laman web anda. Sekiranya anda mahu, anda boleh menghentikan atau meneruskan laman web anda.

2. Kefungsian

Sekiranya anda ingin memperluas ciri Blogger atau menggunakannya sebagai platform E-commerce, maka anda tidak dapat mengubahnya kerana Blogger atau Blogspot dilengkapi dengan fitur yang sangat terhad. Untuk menambah kedai dalam talian, anda perlu mengintegrasikan produk dari pihak ketiga seperti Shopify.

Dengan menggunakan WordPress, anda boleh membuat kedai dalam talian dengan mudah. Walau bagaimanapun, Woocommerce adalah platform E-dagang yang paling popular di internet dan dimiliki oleh WordPress. Woocommerce adalah percuma untuk digunakan dan terdapat banyak plugin dan tema yang tersedia dan anda boleh menggunakannya mengikut kehendak anda. Dengan WordPress dan Woocommerce, anda boleh membuat kedai dalam talian lengkap hanya dalam beberapa jam. Dengan banyaknya plugin WordPress, anda dapat dengan mudah membina komuniti dalam talian, forum dan laman web keahlian yang percuma atau berbayar. Oleh itu, jika anda memikirkan WordPress vs Blogger, sudah pasti anda boleh menggunakan WordPress sebagai laman blog, laman perniagaan, forum, portal membeli-belah dalam talian dan banyak lagi.

3. Penyesuaian

Dengan menulis blog, anda tidak dapat menyesuaikan semua yang anda mahukan. Contohnya, anda ingin mengedit beberapa kod tema atau kod pemalam, maka anda juga tidak dapat menyesuaikannya. Lebih daripada itu, Blogger mempunyai pasukan terhad untuk mengembangkan plugin dan tema. Jadi untuk laman blog yang ringkas, Blogspot adalah pilihan yang baik. Tetapi jika anda ingin mengubah blog anda menjadi mesin menghasilkan wang atau ingin laman web berkualiti tinggi, maka anda tidak boleh melakukannya dengan Blogger.

Jumlah Tema WordPress

Oleh kerana laman WordPress dimiliki sepenuhnya oleh anda, jadi anda boleh melakukan sebarang jenis penyesuaian yang anda mahukan. Terdapat banyak tema dan plugin WordPress yang tersedia, yang dapat disesuaikan sepenuhnya. Tidak ada yang terhad dan anda boleh menggunakan tema plugin untuk mengubahsuai laman web anda. Bukan itu sahaja, anda juga dapat mengedit kod tema anda jika anda ingin mengubah apa-apa di laman web anda.

4. Keselamatan

Salah satu perkara yang paling penting dalam laman web adalah Keselamatan atau menjaga keselamatan laman web anda. Penggodam dapat menggodam laman web anda dengan mudah sekiranya laman web anda tidak dilindungi dengan baik atau anda tidak mengambil langkah keselamatan. 

Blogger adalah produk Google, jadi sangat dijamin oleh Google. Selain itu, jika anda menggunakan Blogger, anda tidak perlu memikirkan sumber, keselamatan dan sandaran laman web anda kerana ia adalah pilihan yang telah dibina sebelumnya.

WordPress dimiliki sepenuhnya oleh anda, jadi keselamatan laman web anda bergantung pada anda. Tetapi mendapatkan laman WordPress cukup mudah. Terdapat banyak host WordPress yang menyediakan pilihan keselamatan pelbagai lapisan.

5. Faktor Kedudukan

Ini adalah khabar angin bahawa banyak orang percaya jika mereka menggunakan Blogger, laman web mereka akan mendapat kelebihan Search Engine Optimization (SEO) dan mendapat peringkat lebih tinggi. Tetapi sama sekali SALAH. Google memberikan nilai yang sama kepada Blogger seperti WordPress atau platform blog lain. Faktor peringkat menentukan struktur laman web anda, kualiti kandungan anda, pautan balik dll. Oleh kerana Blogger mempunyai fungsi terhad, ia tidak menawarkan pilihan SEO lanjutan untuk mengoptimumkan laman web anda dengan lebih baik.

Sebaliknya, WordPress tidak mempunyai ciri SEO secara lalai. Tetapi terdapat banyak plugin SEO yang tersedia untuk WordPress yang membantu laman web anda mendapat kedudukan lebih tinggi di enjin carian.

 6. Sokongan

Oleh kerana bilangan pembangun dalam pasukan mereka terhad, sokongan Blogger adalah terhad. Selain itu, ia tidak begitu popular seperti WordPress atau Drupal, jadi sangat sedikit orang yang mengetahui tentangnya. Mereka mempunyai forum Blogger rasmi mereka di mana anda boleh membincangkan masalah laman web anda.

WordPress adalah CMS yang paling popular, jadi terdapat banyak komuniti, forum, blog yang aktif dari mana anda akan mendapat sokongan oleh pengguna dan pembangun Pro yang lain. Lebih daripada itu, jika anda menggunakan tema atau plugin premium WordPress, mereka mempunyai sistem forum dan tiket mereka sendiri dari mana anda akan mendapat sokongan tema atau pemalam premium.

WordPress vs Blogger – Yang mana satu untuk dipilih?

Untuk memilih platform blog, pertama-tama anda perlu mengetahui mengapa anda ingin membuat laman blog. Tujuannya boleh menjadi apa sahaja, misalnya: berkongsi pengetahuan dengan orang lain, menjana wang dengan blog, menjual produk dalam talian, membina portal keahlian dll. Sekarang, anda mungkin tertanya-tanya mana yang harus dipilih, Blogspot vs WordPress.

Blogger atau Blogspot adalah platform blog yang baik ketika anda merancang untuk membuat blog yang sangat mudah untuk berkongsi pengetahuan atau maklumat anda dengan dunia. Ia tidak dilengkapi dengan pilihan canggih atau reka bentuk mewah. Selain itu, anda juga tidak dapat menyesuaikannya dan plugin dan tema mereka sangat terhad. Jadi, jika anda baik dengan platform blogging yang terhad, tidak memerlukan kemahiran teknikal dan tidak memerlukan kawalan sepenuhnya dari tangan anda- maka Blogger atau Blogspot adalah pilihan yang baik untuk anda.

Di sisi lain, jika anda mahukan kawalan penuh blog anda, ingin menyesuaikan atau memberikannya seperti yang anda mahukan dan ingin membina kedai dalam talian, laman perniagaan atau laman blog, maka WordPress adalah pilihan yang tepat. Tidak seperti Blogger, WordPress tidak menghadkan sebarang ciri dan anda boleh menggunakannya dalam perjalanan.

Terdapat lebih 350 juta laman web dalam talian di internet dan masih mengira. Sekiranya anda ingin membuat laman web anda sendiri, anda harus bermula sekarang. Dalam tutorial ini, saya telah menerangkan Blogger vs WordPress dan kebaikan dan keburukannya.

Saya harap tutorial ini dapat membantu anda memilih platform blogging yang sesuai untuk tujuan anda. Adakah anda mempunyai cadangan mengenai WordPress vs Blogger, kemudian beri tahu kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map