5 Plugin Terbaik untuk Memantau Aktiviti Pengguna di WordPress

Sekiranya anda menjalankan laman WordPress berbilang pengguna, anda mungkin mencari jalan untuk memantau aktiviti pengguna di laman WordPress anda. Ini membantu memahami apa yang berlaku di laman web anda, misalnya ketika pengguna log masuk, apa aktiviti mereka setelah memasuki laman web anda, jika Editor membuat perubahan pada siaran atau halaman anda dan yang paling penting jika pengguna cuba melakukan serangan kekerasan di laman web anda dll. 


Secara lalai, tidak ada cara untuk mengesan aktiviti pengguna di WordPress. Nasib baik, ada beberapa plugin yang tersedia yang akan membantu anda untuk memantau aktiviti pengguna di WordPress.

Dalam artikel ini, saya akan berkongsi 5 plugin WordPress terbaik untuk mengesan aktiviti pengguna di laman WordPress anda.

Pantau PNG Aktiviti Pengguna

Mengapa Anda Perlu Memantau Kegiatan Pengguna di WordPress?

Menjalankan laman WordPress berbilang pengguna memang mudah tetapi memerhatikan pengguna tidaklah begitu. Anda mempercayai pengguna anda dan memberi mereka akses ke laman web anda untuk melakukan perkara tertentu. Tetapi siapa tahu, pengguna boleh cuba mengeksploitasi laman web anda. 

Walau bagaimanapun, selain daripada faedah keselamatan, terdapat juga banyak kelebihan lain menggunakan pemalam log audit keselamatan.

Sekiranya anda membenarkan pengguna lain mengubah tetapan laman web anda atau mengemas kini plugin dan tema, mereka mungkin menimbulkan masalah semasa menukar sesuatu, maka anda dapat melihat apa yang mereka ubah dan anda dapat mengajar mereka bagaimana menggunakan fungsi tersebut dengan betul.

Sekiranya editor membuat perubahan pada siaran tanpa kebenaran anda, anda dapat melihat apakah perubahan yang dibuat oleh editor dan anda boleh mengembalikannya.

Satu lagi perkara hebat mengenai pemalam log audit keselamatan bahawa ia segera menghantar pemberitahuan e-mel kepada anda mengenai peristiwa tertentu.

Plugin Pemantauan Aktiviti Pengguna Terbaik untuk WordPress

Terdapat banyak plugin penjejakan aktiviti pengguna yang tersedia. Tetapi untuk artikel ini, saya akan menggunakan Pemalam Log Audit Keselamatan WP dan juga menunjukkan alternatif lain kepada anda.

1. Log Audit Keselamatan WP

Log Audit Keselamatan WP adalah plugin log aktiviti WordPress yang paling komprehensif yang memantau semua yang berlaku di laman WordPress anda.

Ini membolehkan anda mengetahui semua tindakan pengguna yang mereka lakukan melalui laman web anda dan dengan mudah mengesan sebarang aktiviti mencurigakan pengguna dan dengan serta-merta mengirimkan e-mel kepada anda mengenai masalah tersebut. Kemudian anda boleh log masuk ke papan pemuka pentadbir WordPress anda dan periksa apa yang salah. 

Peristiwa Log Audit

Tidak seperti pemalam log audit keselamatan yang lain, ia tidak hanya memberitahu anda bahawa siaran, profil, atau objek telah dikemas kini tetapi juga memberitahu anda URL pos, tarikh, kategori, kandungan, status, bidang tersuai, dll. Perkara yang sama untuk profil pengguna, ia akan memberitahu anda jika e-mel, kata laluan, nama depan, nama paparan, peranan atau perkara lain telah diubah.

Perkara terbaik mengenai pemalam ini ialah anda dapat memeriksa siapa yang log masuk ke laman web anda dan apa yang mereka lakukan dalam masa nyata. Sekiranya anda mendapati sesuatu yang mencurigakan, anda boleh memaksa pengguna keluar dengan hanya satu klik.

Pemalam ini adalah freemium. Walau bagaimanapun, plugin versi premium dilengkapi dengan lebih banyak fungsi yang akan membantu anda mengawasi aktiviti pengguna anda. Berikut adalah beberapa ciri utama Log Audit Keselamatan WP:

 • Log audit yang komprehensif
 • Lihat siapa yang log masuk dan apa yang mereka lakukan dalam masa nyata
 • Segera diberitahu melalui e-mel mengenai sebarang perubahan
 • Log keluar mana-mana pengguna hanya dengan satu klik
 • Hasilkan laporan HTML dan CSV
 • dan banyak lagi…

Menyiapkan Log Audit Keselamatan WP

Pertama, pasang dan aktifkan pemalam Log Audit Keselamatan WP. Setelah mengaktifkan pemalam ini, ia akan meminta anda menjalankan wizard persediaan untuk mengkonfigurasi pemalam. Saya mengesyorkan anda untuk mengkonfigurasi pemalam melalui wizard persediaan.

Wizard Penyediaan Log Audit Keselamatan WP

 • Butiran Log

Pada langkah pertama, anda perlu memilih tahap butiran log aktiviti yang ingin anda terima. Sekiranya anda tidak mahu log aktiviti secara terperinci, anda boleh memilih Asas atau pilih Geek pilihan jika anda mahu semua log aktiviti secara terperinci.

Butiran Log Audit Keselamatan WP

Klik pada butang Next untuk pilihan seterusnya.

 • Pengekalan Log

Di sini, anda boleh memilih berapa lama anda mahu menyimpan data untuk pemalam log aktiviti. Saya mengesyorkan anda memilih 6 bulan kerana plugin menyimpan data dalam pangkalan data WordPress anda, jadi ukuran pangkalan data anda akan bertambah dan mengambil lebih banyak ruang cakera.

Jangan panik. Setelah menyelesaikan wizard penyediaan, anda boleh mengubah masa Pengekalan Log Audit menjadi 1 bulan dengan pergi ke Log Audit> Tetapan> Log aktiviti. Sekarang, mari kita beralih ke langkah seterusnya.

Pengekalan Log Audit Keselamatan WP

 • Akses

Secara lalai pengguna dengan peranan Pentadbir dapat mengakses pemalam. Dari sini, anda boleh membenarkan pengguna lain mengakses log pemalam.

Sekiranya anda tidak mahu pengguna lain mengakses pemalam, anda boleh melangkau pilihan dengan mengklik seterusnya butang.

Akses Log Audit Keselamatan WP

 • Kecualikan Objek

Sekiranya anda ingin mengecualikan pengguna, peranan atau alamat IP tertentu dari log, anda boleh menentukannya dengan memasukkan butirannya di bawah. Saya mengesyorkan anda melangkau pilihan.

Tidak termasuk Log Audit Keselamatan WP

Setelah selesai menyiapkan pemalam, anda juga boleh mengubah tetapan sedia ada yang telah anda buat sebelumnya.

Cukup ke Log Audit> Tetapan dan anda boleh mengkonfigurasi pilihan seperti berapa lama anda mahu menyimpan data log, menambahkan pemberitahuan pengguna di halaman log masuk WordPress, dapat melihat aktiviti pengguna yang dilog masuk dalam masa nyata dll..

Anda juga boleh menyembunyikan pemalam dari senarai pemalam yang dipasang. Ini adalah pilihan yang sangat mudah apabila anda tidak mahu mendedahkan kepada pengguna bahawa anda menggunakan pemalam seperti ini.

Terdapat lebih banyak pilihan lain yang boleh anda konfigurasikan dalam perjalanan.

Log Aktiviti Audit

Pemantau Log Audit

Setelah selesai mengkonfigurasi pemalam, klik Pemantau Log Audit untuk melihat aktiviti pengguna.

Untuk tujuan pengujian, anda boleh membuat atau mengedit catatan anda atau membuat perubahan di laman web anda untuk memeriksa sama ada pemalam berfungsi atau tidak. Berikut adalah contoh di bawah.

Pemantau Log Audit

Seperti yang anda lihat dari tangkapan skrin di atas, pemalam mengesan semua yang berlaku di laman web anda. Sekiranya anda menjalankan laman web WordPress berbilang pengguna, maka saya sangat mengesyorkan anda pemalam ini.

Harga: Percuma | Premium: $ 89

Dapatkan Log Audit Keselamatan WP Pro

2. Sejarah Ringkas

Sejarah Ringkas adalah satu lagi plugin hebat untuk mengesan aktiviti pengguna WordPress. Pemalam ini memantau semua perubahan terkini yang dibuat di laman web anda dan ditunjukkan secara langsung di papan pemuka WordPress anda. Ini menunjukkan siapa yang menambah, mengemas kini atau menghapus catatan atau halaman, siapa yang mengedit komen, ketika pengguna log masuk dan log keluar, melihat kapan pengguna telah mencuba log masuk tetapi gagal dan banyak lagi.

Sejarah Ringkas

Selepas memasang Sejarah Ringkas, pergi ke Tetapan> Sejarah Ringkas dan konfigurasikan pemalam.

Dari halaman tetapan, anda boleh mengaktifkan atau mematikan sejarah rancangan di papan pemuka dan juga di halaman di bawah menu papan pemuka. Di sinilah anda dapat melihat semua aktiviti pengguna.

Tetapan Sejarah Ringkas

Anda juga boleh mengaktifkan suapan RSS untuk memantau sejarah. Ini akan membolehkan anda menyembunyikan halaman sejarah dari pengguna lain.

Secara lalai, plugin menyimpan data secara automatik selama 60 hari, tetapi anda juga dapat menghapus sejarah kapan saja dengan mengklik pada log yang jelas sekarang.

Setelah menyediakan pemalam ini, kembali ke papan pemuka WordPress anda. Dari sana, anda dapat melihat aktiviti pengguna .. Anda juga boleh mencari pengguna tertentu untuk melihat aktivitinya di seluruh laman web anda.

Harga: Percuma

Muat turun Plugin Sejarah Ringkas

3. Log Aktiviti oleh Pojo

Log aktiviti by Pojo adalah plugin WordPress percuma untuk mengesan aktiviti laman web anda. Anda dapat melihat siapa yang log masuk, jika ada orang yang cuba menggodam laman web anda, ketika posting diterbitkan, dan perkara lain yang berlaku di laman web anda.

Log aktiviti

Perkara yang baik mengenai pemalam ini ialah ia tidak memerlukan proses persediaan. Ia berfungsi di luar kotak.

Secara lalai, pemalam menyimpan log selama 30 hari, tetapi anda boleh mengubah masa dari tetapan pemalam. Anda juga boleh menghapus aktiviti log dengan mengklik pada set semula pangkalan data.

Dari tetapan pemberitahuan, Anda juga dapat membuat acara pemberitahuan khusus, sehingga pemberitahuan akan dikirim setelah pertandingan berhasil dengan kondisi tertentu. Di sini anda juga dapat mengaktifkan atau menonaktifkan pemberitahuan e-mel dan menetapkan pesanan khusus.

Harga: Percuma

Muat turun Plugin Log Aktiviti

4. Log Aktiviti Pengguna

Log Aktiviti Pengguna adalah satu lagi pemalam yang bagus untuk memantau aktiviti laman web. Plugin versi percuma mempunyai banyak ciri berguna yang akan menunjukkan kepada anda semua aktiviti pengguna seperti kemas kini teras WordPress, kemas kini post dan halaman, perubahan tag, plugin diaktifkan dan dinyahaktifkan, tema diaktifkan dan dinyahaktifkan, aktiviti pengguna di seluruh laman web anda dan banyak lagi. Anda juga akan mendapat pemberitahuan e-mel apabila pengguna tertentu log masuk ke laman web anda. 

Log Aktiviti Pengguna Percuma

Walau bagaimanapun, plugin versi percuma mempunyai ciri terhad tetapi anda boleh membukanya dengan menaik taraf ke versi premium.

Dengan plugin versi premium, anda dapat mengesan pelbagai aktiviti pengarang blog anda, mengesan siapa yang telah log masuk dan kapan dengan alamat IP, melihat percubaan log masuk / logout yang berjaya / tidak berjaya, menjejaki alamat IP mana yang menyasarkan halaman log masuk anda dll..

Seperti plugin Activity Log oleh Pojo, ia tidak memerlukan persediaan tambahan. Anda hanya boleh menetapkan jumlah hari maksimum untuk menyimpan log aktiviti dan anda boleh pergi.

Harga: Percuma | Premium: $ 69

Muat turun Log Aktiviti Pengguna Versi Percuma | Dapatkan Pro Aktiviti Pengguna 

5. Aliran

Aliran adalah plugin penjejakan aktiviti pengguna WordPress yang sangat ringan. Plugin ini memaparkan semua aktiviti pengguna dalam pilihan Stream dan anda boleh menyaring log sejarah mengikut pengguna, peranan, konteks, tindakan atau alamat IP.

Aliran

Strim menyokong pemasangan WordPress biasa dan jika anda pengguna lanjutan, anda boleh menggunakannya di rangkaian multisite WordPress untuk melihat semua catatan aktiviti pengguna.

Ia juga mempunyai integrasi penjejakan terpasang untuk plugin popular seperti:

 • Medan khusus lanjutan
 • bbTekan
 • Jetpack
 • Bentuk Graviti
 • WooCommerce
 • SEO WordPress oleh Yoast
 • BuddyPress
 • Pertukaran Pengguna
 • Muat turun Digital Mudah

Anda boleh mengeksport aliran aktiviti anda sebagai fail CSV atau JSON. Ini juga membolehkan anda menyoal log aktiviti anda melalui perintah WP-CLI.

Harga: Percuma

Muat turun Pemalam Strim

Mengakhiri

Memasang pemalam log audit keselamatan akan memberi anda maklumat berguna mengenai apa yang berlaku di laman web anda.

Sekiranya anda seorang pengarang tunggal di blog anda, anda mungkin tidak memerlukannya, tetapi jika anda menjalankan laman web WordPress berbilang pengguna, anda perlu mengesan semua aktiviti pengguna untuk melihat apakah pengguna cuba menggodam laman web anda, siapa dan semasa membuat perubahan ke laman web anda. Dengan cara ini anda dapat mengeraskan keselamatan WordPress anda.

Dalam artikel ini, saya telah membincangkan plugin penjejakan aktiviti pengguna percuma dan premium untuk WordPress.

Sekiranya anda menjalankan blog kecil dengan beberapa pengguna, maka anda boleh memulakan dengan plugin percuma seperti sejarah atau log aktiviti yang mudah, tetapi jika anda mempunyai laman web perniagaan atau lebih besar, anda boleh membeli versi premium seperti WP Security Audit Log Pro di mana anda akan dapatkan ciri yang lebih maju dan anda bahkan dapat melihat aktiviti pengguna dalam masa nyata.

artikel berkaitan,

 • Panduan Permulaan untuk Peranan dan Keupayaan Pengguna WordPress
 • Cara Melindungi Kata Laluan Halaman Log masuk WordPress Anda (wp-login.php)
 • Cara Mencuba Hadkan Percubaan di WordPress
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map