Bagaimana Mencegah Pautan Panas Imej di WordPress?

“Sekiranya saya menyimpan atau menghapus pautan gambar di WordPress?” Ini adalah persoalan yang boleh dibahaskan dalam jangka masa yang lama.


Walaupun setelah memilih hosting WordPress yang dikendalikan, anda mungkin menyimpan tetapan lalai. Tetapi bayangkan, apabila anda memuat naik dan memasukkan gambar ke dalam artikel atau halaman, pautan akan ditambahkan secara automatik ke gambar itu sendiri.

Dan sekiranya pengunjung anda mengklik gambar tersebut dalam artikel, mereka akan dipindahkan ke laman web lain atau halaman yang hanya memaparkan gambar dalam ukuran asal. Walaupun pada umumnya, gambar diskalakan agar sesuai dengan artikel anda. Fenomena ini dipanggil hotlinking atau inline linking.

Cegah Pautan Panas Imej di WordPress

Apa itu Hotlinking Imej?

Hotlinking, juga dikenali sebagai “pencurian lebar jalur”, adalah amalan yang tidak wajar dilakukan oleh individu yang membuat pautan langsung ke kandungan (gambar, video) yang dihoskan di pelayan lain untuk menggunakan sumber komputasi dan lebar jalur mereka.

Contoh klasik terdiri daripada pautan langsung ke kandungan multimedia di pelayan A yang dimasukkan ke dalam laman web yang dilayan oleh pelayan B; penyemak imbas pelawat yang mengakses laman web di pelayan B akan membuat permintaan HTTP ke pelayan A untuk mendapatkan sumber multimedia, menyebabkan CPU dan lebar jalur terbuang, dan akhirnya wang.

Bagaimana Hotlinking Berfungsi?

Anda harus kembali ke kod HTML untuk memahami terlebih dahulu bagaimana gambar dipaparkan di laman web.

Tanpa menjelaskan secara terperinci, HTML adalah bahasa mudah yang disusun berdasarkan markup: tag (dalam tag ini HTML tag) membatasi setiap elemen halaman dengan cara yang hierarki, membingkai nilai dan membawa atribut ke kandungannya (lebar atau ketinggian gambar, atau teks alternatif yang memungkinkan penerangannya, misalnya).

Paparan klasik gambar direalisasikan dengan img tag untuk gambar dan tag alt untuk keterangan dalam kod halaman yang terdapat di laman web. Sebagai contoh, sila pertimbangkan senario berikut.

Kod HTML pelayan Laman web:

”description”/

Laman web yang melakukan pautan panas dengan demikian hanya berjalan, menggunakan atribut src (yang bermaksud sumber) tag gambar, alamat langsung gambar anda.

Inilah yang biasa kita lakukan, misalnya, ketika kita memaparkan gambar kita dari laman web kita sendiri.

Kod HTML laman web pelayan B:

”description”/

Pada akhirnya, anda berakhir dengan salah satu gambar anda yang disiarkan di laman web yang bukan milik anda, tanpa kebenaran daripada anda, dan lapisan gula pada kek: pelaku kerosakan ini menyengat lebar jalur anda!

Cara Mengesan Hotlinking?

Ini tidak jelas!

Anda masih boleh menggunakan alat seperti TinEye. Ini adalah peluasan laman web merangkap penyemak imbas, yang dapat mencari gambar yang serupa dengan yang anda nyatakan. Ia berfungsi dengan baik, di had laman web yang diindeks oleh TinEye, dan memerlukan memeriksa semua gambar anda dengan tangan!

Penyelesaian lain adalah mengautomatikkan pengesanan gambar yang dimuat dari laman web selain daripada laman web anda. Secara teknikalnya lebih kompleks tetapi berfungsi dengan baik.

Pada prinsipnya, .htaccess fail pelayan Apache bertanggungjawab memintas gambar sebelum dipaparkan.

Cara Mencegah Hotlinking di WordPress Menggunakan .htaccess

Mari kita lihat bagaimana anda boleh mencegah pautan panas di WordPress anda dengan memasukkan beberapa baris di .htaccess fail dalam folder root dokumen.

Log masuk ke platform hosting anda, gunakan kelayakan log masuk anda di mana-mana perisian FTP (saya menggunakan Filezilla), pergi ke / awam_html / → dan akses anda .htaccess fail.

Bayangkan kesan tingkah laku seperti ini jika beberapa gambar anda dipaparkan di forum dengan lalu lintas yang sangat tinggi?

Sambung ke FTP

Pertama, anda perlu Lihat / Edit (atau buat) fail .htaccess dalam direktori root laman web anda.

Sambungkan ke FTP 2

Setelah fail dibuka, tampal baris berikut di akhir dan simpan fail:

Tulis semulaEngine dihidupkan
Tulis semulaCond "% {HTTP_REFERER}" "!^ $"
Tulis semulaCond "% {HTTP_REFERER}" "!www.yourdomain.com" [NC]
Tulis semula Peraturan "\. (jpg | jpeg | png | gif | svg) $"    "-" [F, NC]

Nota: Jangan lupa ganti domainanda.com dengan nama dan peluasan laman web anda.

 • Baris pertama berfungsi untuk mengaktifkan mod_rewrite.
 • Baris kedua membenarkan perujuk kosong. Anda harus mengaktifkannya kerana sebilangan pelawat mungkin menggunakan program firewall atau antivirus peribadi yang menghapus maklumat perujuk halaman yang dihantar oleh penyemak imbas web.
 • Baris ketiga, sebaliknya, adalah yang menghalang muat turun dan pautan panas kandungan, apabila HTTP_REFERER tidak ditetapkan secara eksplisit ke domainanda.com, yang seharusnya dilindungi. Dalam kes ini, perlu diganti domainanda.com  dengan nama domain yang ingin anda lindungi.
 • Baris keempat menentukan sambungan yang dilarang, yang dilarang oleh pautan panas.

Dalam kes ini, anda boleh menentukan sebilangan pelanjutan yang dipisahkan dengan “|” watak. Juga, dalam kes ini, perbandingannya tidak peka huruf besar-kecil dan jika berlaku kecocokan positif, permintaan ditulis semula pada fail kosong, yang berasal dari ralat 403.

Dari penyemak imbas, mengikuti contoh pelayan A dan B lakukan pada awalnya, laman web yang dimuat oleh pelayan B nampaknya tidak ada isi yang dimuat oleh A. Penggunaan pelayan A lebar jalur dan CPU dengan cara ini menjadi tidak diendahkan dan hanya terhad untuk memproses permintaan oleh mesin tulis semula.

Gunakan Plugin untuk Mengelakkan Hotlinking

Seperti yang anda ketahui, plugin dapat memperluaskan fungsi laman web anda dan dengan itu mengelakkan pautan panas di laman web anda. Berikut adalah 2 plugin yang paling popular di kawasan ini:

1. Keselamatan iThemes

Plugin Keselamatan iTheme

Keselamatan iThemes memperbaiki kelemahan umum, menghentikan serangan automatik, dan mendapatkan bukti kelayakan. Plugin ini mempunyai sistem pengimbasan malware, serta kemampuan untuk melacak pengguna yang membuat perubahan konten, serta sambungan dan pemutusan. Banyak ciri lain membantu anda mengamankan laman web anda.

Mengakhiri!

Untuk mengetahui sama ada anda telah menyekat pautan panas melalui .htaccess atau plugin, uji laman web anda di altlab.com, di mana anda perlu memasukkan alamat gambar. Sekiranya ia tidak dipaparkan atau gambar yang anda pilih ditampilkan, pautan anti-panas akan aktif.

Adakah anda tahu cara lain untuk membuang pautan dari gambar WordPress? Sekiranya ada, sila bagikan cara anda melakukannya di komen di bawah.

* Ini adalah catatan tetamu oleh Saud Razzak dari Laluan Awan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map