Cara Membuat Gambar Memuatkan Lebih Cepat di Laman WordPress Anda

04.06.2020
PERKATAAN 'Cara Membuat Gambar Memuatkan Lebih Cepat di Laman WordPress Anda
0 8 мин.

Oleh itu, anda mahu gambar anda dimuat dengan lebih pantas?


Saya tidak akan main-main. Mari selami perkara yang baik!

Terdapat tiga cara untuk menjadikan gambar dimuat dengan lebih pantas di WordPress:

 • Ubah saiz
 • Memampatkan
 • Beban malas

Dalam catatan ini, saya akan menerangkan bagaimana setiap teknik ini berfungsi dan mengapa mereka menjadikan laman web anda dimuat dengan lebih pantas. Saya juga akan menunjukkan kepada anda cara melaksanakan setiap taktik dengan penyelesaian manual dan cadangan pemalam.

Teknik pertama ini sangat mudah tetapi sering diabaikan oleh pemula WordPress.

Cara Mengoptimumkan Imej di WordPress

Ubah saiz gambar anda

Cara paling mudah mutlak untuk menjadikan gambar anda dimuat lebih pantas adalah mengubah saiznya. Biar saya jelaskan.

Apa itu ukuran semula?

Apabila saya mengatakan “ubah ukuran” saya bermaksud mengubah dimensi gambar, dan dalam hal ini, anda ingin mengurangkan dimensi gambar yang terlalu besar.

Sebagai contoh, blogger kadang-kadang mengambil gambar di telefon atau kamera digital mereka dan memuat naiknya ke blog mereka. Salinan foto yang tidak diedit selebar 5,000px. Sekarang fikirkan ini …

Lebar bahagian catatan di laman web anda mungkin tidak lebih lebar daripada 800 piksel. Teks yang anda baca sekarang hanya sekitar 700 piksel di seluruh halaman, jadi bayangkan menambahkan gambar seluas 5,000 piksel di sini. Ia akan menjadi jauh lebih besar daripada yang sepatutnya dan walaupun akan diturunkan ukurannya agar sesuai dengan halaman, fail gambar yang dimuat masih besar dan sangat membazir. Dan itu kerana …

Imej yang mempunyai dimensi yang lebih besar juga mempunyai ukuran fail yang lebih besar.

Berkenaan dengan prestasi dan menjadikan gambar anda dimuat lebih cepat, mengurangkan dimensi gambar anda adalah cara terbaik untuk mengurangkan ukuran fail secara drastik, dan ini menjadikan gambar dimuat lebih cepat.

Mari kembali ke contoh saya dan anggap gambar berukuran 5.000 piksel dan tinggi. Sekiranya anda mengurangkannya dari 5,000px menjadi hanya 700px, gambar sebenarnya akan menggunakan 99% piksel lebih sedikit. Dengan kata lain, ukuran fail akan berkurang sekitar 99%. Sekiranya gambarnya 5mb, gambar akan berakhir hanya 50kb dan akan memuat 99% lebih cepat di laman web anda.

Ubah saiz gambar

Sekiranya anda tidak bermaksud mengubah ukuran gambar anda dengan teliti, hampir pasti ada beberapa keuntungan yang harus dibuat.

Terdapat beberapa cara untuk mengubah saiz gambar anda agar sesuai dengan laman web ini.

Ubah saiz gambar anda secara manual

Sebelum memuat naik gambar baru ke laman web anda, ubah ukurannya secara manual menggunakan alat penyuntingan imej bawaan di komputer anda.

Sekiranya anda mempunyai gambar yang sangat besar seperti dalam contoh saya, ini akan memberi perbezaan yang besar. Setelah gambar diubah saiznya, anda boleh memuat naiknya ke Perpustakaan Media anda.

Walaupun anda akan menggunakan gambar dalam kotak cahaya atau slaid, biasanya tidak ada alasan untuk gambar itu lebih lebar daripada 2.000 piksel. Sekiranya gambar akan berada di kawasan kandungan pos atau halaman, anda mungkin boleh melakukannya dengan baik dengan lebar gambar 800 px.

Kaedah mengubah ukuran gambar ini berfungsi dengan baik, tetapi tidak membantu dengan gambar yang sudah dimuat naik ke laman web anda. Teknik mudah untuk gambar yang ada adalah dengan memilih ukuran yang berbeza.

Gunakan saiz yang lebih kecil

Apabila anda memuat naik gambar ke Perpustakaan Media anda, WordPress membuat hingga 3 versi tambahan: Thumbnail, Medium, dan Large.

Sekiranya anda melayari halaman tetapan Media anda, anda akan dapat melihat ukuran tersebut di sini:

Tetapan Media WordPress

Walaupun anda dapat mengubah tetapan, ukuran Besar lalai adalah 1024 piksel yang cukup besar untuk digunakan untuk catatan tanpa terlalu boros. Anda boleh menggunakan ukuran ini untuk semua gambar yang anda sertakan dalam catatan anda.

Untuk menukar ukuran gambar yang telah anda tambahkan ke siaran, klik di editor, dan anda akan melihat dropdown Ukuran Gambar di bar sisi kanan.

Saiz Semula Imej WordPress

Pilih ukuran “Besar” dan kemas kini siaran. Sekiranya anda mempunyai gambar yang terlalu besar, teknik ini akan membolehkan anda dengan cepat memberikan ukuran yang lebih sesuai yang akan dimuat lebih cepat tanpa perlu memuat semula dan mengganti yang asli.

Yang mengatakan, ini boleh menjadi sangat membosankan jika anda mempunyai puluhan catatan dengan berpuluh-puluh gambar. Terdapat kaedah yang lebih pantas dan berkesan.

Ubah saiz automatik dengan pemalam

Daripada mengubah ukuran gambar sendiri, anda boleh membiarkan pemalam melakukannya secara automatik untuk anda. Untuk ukuran gambar automatik, tidak ada yang mengalahkan Optimole pasangkan.

Pengoptimum Imej Optimole

Ia tidak berfungsi seperti yang anda harapkan.

Daripada mengedit gambar di Perpustakaan Media anda, Optimole menyimpan salinan gambar anda sendiri dan memberikannya dari CDN berprestasi tinggi. Dengan cara ini, dokumen asal anda tidak akan dapat diubah dengan cara apa pun.

Selain itu, anda tidak perlu memberikan Optimole satu ukuran untuk digunakan untuk gambar anda. Sebaliknya, ia mendapat ukuran layar pengunjung dan menghasilkan versi setiap gambar dengan ukuran optimum dengan cepat. Ini bermaksud seseorang di peranti mudah alih mungkin memuatkan gambar versi 400 piksel sementara pelawat lain di komputer riba mendapat versi 700 piksel gambar yang sama.

Kaedah pengubahan saiz ini jauh lebih mudah untuk dilaksanakan dan lebih berkesan untuk peranti mudah alih yang sangat penting kerana pelawat bergerak selalunya cenderung menggunakan sambungan yang lebih perlahan.

Sekiranya anda ingin mempelajari cara menggunakan Optimole, anda boleh mengikuti video panduan penuh saya:

Saya mengesyorkan mengubah saiz terlebih dahulu kerana sama ada anda melakukannya secara manual atau mengautomasikannya dengan pemalam, ia mudah dan boleh memberikan keuntungan besar.

Sekiranya gambar anda berukuran sesuai untuk laman web anda, anda masih boleh meningkatkan prestasi laman web anda lebih banyak lagi dengan pemampatan.

Memampatkan gambar anda

Pemampatan adalah cara untuk mengurangkan ukuran fail gambar tanpa mengubah dimensinya.

Terdapat dua jenis pemampatan gambar yang ada.

Jenis mampatan gambar yang pertama disebut pemampatan “lossless”.

Pemampatan tanpa kerugian

Dengan pengoptimuman tanpa kerugian, gambar itu sendiri sebenarnya tidak dapat diedit. Sebaliknya, teknik ini membuang semua metadata yang disimpan dalam fail gambar. Contohnya, gambar sering menyimpan nama peranti yang digunakan untuk mengambil gambar, tarikh foto diambil, dan kadang-kadang koordinat GPS dari tangkapan.

Oleh kerana data ini biasanya terhad, pengoptimuman tanpa kerugian hanya dapat mengurangkan ukuran gambar anda sebanyak 1-5%, tetapi sebenarnya tidak ada alasan untuk tidak menggunakannya kerana tidak ada kesan pada kualiti gambar.

Keuntungan sebenar datang dari pengoptimuman kerugian.

Mampatan kerugian

Seperti yang anda jangkakan, pemampatan lossy mengoptimumkan gambar itu sendiri dan mengakibatkan penurunan kualiti. Tetapi inilah masalahnya …

Algoritma pemampatan sangat baik pada masa ini sehingga anda sering dapat mengurangkan ukuran fail gambar sebanyak 50-70% tanpa perbezaan yang dapat dilihat. Kecuali anda seorang jurugambar profesional dan memerlukan gambar anda dengan sempurna pada monitor 4k, anda tidak akan menyedari kehilangan kualiti.

Cara memampatkan gambar anda

Anda boleh memampatkan gambar anda secara manual dengan alat seperti TinyPNG sebelum anda memuat naiknya, atau gunakan pemalam untuk mengautomasikan perkara.

ShortPixel adalah plugin yang bagus untuk mengoptimumkan gambar di laman web anda. Ia dapat mengoptimumkannya dengan segera apabila anda memuat naiknya dan mengoptimumkan secara pukal semua gambar yang sudah ada di Perpustakaan Media anda.

jalan pintas

Saya mengesyorkan Optimole untuk mengubah ukuran gambar dan memampatkan gambar juga dengan berkesan. Sekali lagi, ia tidak mengoptimumkan dokumen asal yang disimpan di Perpustakaan Media anda, tetapi memampatkan salinan yang diserahkan kepada pelawat anda.

Anda boleh mendapatkan beberapa lagi plugin pengoptimuman gambar di sini.

Dengan gambar anda diubah saiz dan dimampatkan, laman web anda akan dimuat dengan lebih pantas, tetapi ada satu pengoptimuman terakhir untuk gambar yang dapat anda buat.

Laksanakan pemuatan malas

Pemuatan malas adalah kaedah yang sangat bijak untuk mengoptimumkan lagi imej anda.

Katakan anda mempunyai catatan blog dengan 12 gambar di dalamnya. Apabila seseorang mengunjungi laman web anda, tidak semua gambar itu akan langsung kelihatan di skrin mereka. Mereka perlu menatal ke bawah lebih jauh agar kebanyakan mereka muncul. Jadi mengapa memuatkan semua 12 dengan segera?

Dengan pemuatan yang malas, hanya gambar yang muncul di skrin yang dimuat. Daripada 12 gambar dimuat, mungkin hanya 2-3 yang dimuatkan. Kemudian ketika pengunjung menatal ke bawah halaman, gambar-gambar yang tersisa dimuat ketika mereka masuk ke skrin. Ini bermaksud bahawa muatan awal jauh lebih pantas, dan kerana kebanyakan pelawat tidak akan menatal sepanjang halaman, banyak gambar tidak pernah dimuat yang menjimatkan sumber pelayan berharga anda.

Video ini mempunyai visualisasi yang menerangkannya dengan lebih baik jika anda mahukan gambaran yang lebih jelas mengenai bagaimana pemuatan pemalas malas berfungsi:

Sekarang setelah anda menjual konsep ini, inilah cara anda dapat melaksanakan pemuatan yang malas di laman web anda.

Cara menggunakan pemuatan malas

Sekali lagi, teknik pengoptimuman prestasi ini dengan mudah ditambahkan ke WordPress dengan pemalam.

Sekiranya anda mencari pilihan percuma, cubalah Optimole atau a3 Beban Malas.

Dengan Optimole, pemuatan malas dihidupkan secara automatik, dan pemalam a3 mudah dikonfigurasi.

Selain itu, jika anda tidak keberatan membayar, lihatlah Roket WP. Ia mempunyai cache berprestasi tinggi dan pelbagai alat kelajuan lain.

Untuk menghidupkan pemuatan yang malas dengan WP Rocket, yang perlu anda lakukan ialah menukar suis ini:

Media Roket WP

Tidak mungkin lebih mudah!

Nikmati gambar pemuatan anda yang lebih pantas

Untuk meringkaskan apa yang baru anda pelajari …

Gambar besar yang dimuat naik ke laman web anda sangat perlahan. Hanya satu daripada gambar ini yang dapat menyebabkan laman web anda berhenti.

Perkara paling penting yang boleh anda lakukan untuk mempercepat gambar anda adalah mengubah saiz gambar yang terlalu besar sehingga ukurannya sesuai untuk laman web anda. Anda boleh melakukannya secara manual atau mengautomasikannya dengan Optimole.

Seterusnya, algoritma pemampatan gambar telah berjalan jauh dan hari ini, anda dapat mengurangkan ukuran fail gambar sebanyak 50-70% tanpa menjejaskan kualiti dengan cara yang ketara. Ini bukan idea. Gunakan ShortPixel atau Optimole untuk memampatkan setiap gambar di laman web anda.

Akhir sekali, pemuatan malas adalah kaedah terbaik untuk memuatkan gambar secara selektif. Anda boleh menggunakan Optimole, a3 Lazy Load, atau WP Rocket untuk segera melaksanakan pemuatan malas di laman web anda.

Sekiranya anda belum menggunakan teknik ini, laman web anda akan dimuat dengan lebih cepat secara dramatik setelah dilaksanakan. Ia akan menghancurkan anda.

Adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai konsep dan teknik dalam catatan ini? Ada petua lain untuk dikongsi? Kirimkan di bahagian komen di bawah!

Awak juga mungkin menyukai,

Cara Memperbaiki Laman WordPress dan Panel Pentadbiran yang Lambat (Secara Kekal)

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector