Cara Membuat Log Masuk Sementara Tanpa Kata Laluan di WordPress

Sebagai pemilik laman WordPress, anda boleh menambah atau membuang pengguna dengan mudah. Tetapi jika anda mengupah pembangun untuk membina laman web anda atau menyesuaikan apa sahaja, anda mungkin perlu memberikan butiran masuk pentadbir anda kepada pembangun. Itu bukan pilihan yang baik untuk memberikan butiran log masuk pentadbir anda dan sebagai hasilnya, dia akan berakhir dengan mengacaukan laman web anda.


Tetapi ada cara yang baik untuk menanganinya. Anda boleh membuat log masuk sementara atau memberikan akses sementara kepada pengguna tanpa kata laluan. Dan yang paling penting ialah anda juga dapat mengedit kemampuan pentadbir sementara. Supaya anda dapat memastikan pilihan mana yang boleh diakses atau tidak oleh pengguna.

Mengapa Anda Perlu Membuat Log Masuk Sementara Tanpa Kata Laluan?

Sebaiknya gunakan tema atau pemalam premium kerana barang premium dilengkapi dengan ciri yang lebih berguna, sentiasa dikemas kini dan yang paling penting anda boleh mendapatkan sokongan e-mel jika anda menghadapi masalah.

Oleh itu, jika anda telah membeli tema atau pemalam premium dan anda mendapat ralat atau ingin mengedit sesuatu, anda perlu menghubungi pembangun pemalam anda. Sekiranya ia adalah masalah biasa, maka pembangun mungkin mencadangkan anda untuk menggunakan beberapa kod di dalamnya. Sekiranya masalah masih berlaku, pembangun anda akan meminta anda mengakses laman web anda untuk menyelesaikan masalah tersebut dari awal dan untuk ini, anda perlu memberikan akses masuk pentadbir anda.

Anda mungkin tidak mahu memberikan akses masuk pentadbir kepada seseorang yang tidak anda kenali, sebaliknya, anda juga ingin menyelesaikan masalah itu. Ini menjadi keputusan yang sangat rumit untuk memberikan akses pentadbir anda kepada orang yang tidak dikenali.

Nasib baik, anda boleh membuat akses masuk atau pentadbir sementara di laman WordPress anda. Dalam kes ini, pengguna tidak memerlukan kata laluan untuk log masuk ke laman web anda dan log masuk akan sementara.

Ini adalah kaedah yang sangat berguna jika anda ingin memberikan akses masuk pentadbir kepada pembangun anda atau menerima catatan tetamu.

Kaedah ini berfungsi dengan baik untuk blogger tetamu kerana anda tidak memberi mereka maklumat masuk pentadbir anda. Tetapi apabila anda memberikan butiran log masuk pentadbir anda kepada pembangun anda untuk memperbaiki atau mengembangkan sesuatu, ia menjadi sangat berisiko, kerana mereka mungkin mengacaukan laman web anda, mengubah pautan laman web anda atau dapat menghapus perkara penting.

Dalam kes ini, anda perlu membuat:

 • Peranan pengguna baru
 • Akses masuk sementara 

Prosesnya sangat mudah dan dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara membuat akses masuk sementara tanpa kata laluan dan pengguna tersebut akan mempunyai akses yang sangat terhad. Sebagai contoh, jika pembangun anda ingin menyelesaikan masalah pemalam anda, maka anda boleh memberikan akses khusus sehingga fungsi lain akan dihalang.

Cara Membuat Log Masuk Sementara Tanpa Kata Laluan di WordPress

Di sini, saya akan menggunakan dua pemalam- Penyunting Peranan Pengguna dan Log Masuk Sementara Tanpa Kata Laluan.

Kedua-dua pemalam ini diperlukan sekiranya anda ingin memberikan akses masuk pentadbir kepada seseorang. Untuk menerima catatan tetamu, anda tidak memerlukan pemalam Editor Peranan Pengguna melainkan anda mahu menambah atau menyesuaikan peranan pengguna WordPress.

Langkah 1, Buat Akaun Pentadbir Sekunder  

Terdapat banyak plugin editor peranan pengguna yang ada dan di sini saya akan gunakan Pemalam Editor Peranan Pengguna. Pertama, pasang dan aktifkan pemalam ini. Kemudian pergi ke Pengguna> Penyunting Peranan Pengguna dan dari sana klik pada Tambah Peranan, sebagai contoh, “Pentadbir Temp“. Anda juga boleh membuat salinan peranan pengguna yang ada.Peranan Tambah WordPress

Selepas menambah peranan pengguna baru, klik Butang kemas kini untuk menyimpan tetapan.

Setelah anda membuat peranan pengguna baru, kini saatnya untuk menambah atau membuang keupayaan. Daripada Pilih Peranan dan Ubah Keupayaannya pilihan, pilih peranan pengguna yang baru anda buat.

Peranan Edit WordPress

Sekarang, tambahkan keupayaan seperti yang anda mahukan, misalnya, jika pengguna ingin mengedit fail tema anda, maka anda dapat memberikan kemampuan dari bahagian tema. Tetapi perlu diingat bahawa anda perlu memberikan hak istimewa pentadbir umum agar pengguna dapat mengakses laman web anda.

Setelah selesai menambahkan keupayaan, klik Kemas kini butang untuk menyimpan perubahan.

Langkah 2, Buat Akaun Pengguna Sementara

Dalam langkah ini, anda perlu memasang Pemalam Masuk Sementara Tanpa Kata Laluan. Selepas mengaktifkan pemalam ini, pergi ke Pengguna> Log Masuk Sementara

Log Masuk Sementara

Di sana anda harus mengisi semua butiran pengguna sementara yang baru. Tetapi berhati-hati semasa memilih peranan Pengguna. Seterusnya, tetapkan tarikh luput log masuk sementara. Setelah waktunya, akaun akan habis tempoh secara automatik.

Sekarang, klik pada Hantar butang untuk membuat pengguna.

Anda akan melihat mesej bahawa pengguna berjaya dibuat. Sekarang Klik untuk Salin pautan log masuk sementara dan kongsi dengan sesiapa sahaja. Dengan cara ini pengguna boleh terus masuk ke panel pentadbir WordPress anda tanpa nama pengguna dan kata laluan. Anda juga boleh menghantar pautan ini melalui e-mel jika anda mahu.

Ini adalah akses pentadbir sementara dan sesiapa sahaja boleh log masuk menggunakan pautan ini. Saya juga mengesyorkan anda menguji pautan masuk sebelum menghantar kepada sesiapa sahaja. Kerana, jika pembangun tidak dapat mengakses panel pentadbir anda, anda perlu memperbaikinya lagi dan memerlukan banyak masa. Oleh itu, uji dengan teliti.

Cara Mengurus atau Menghapus Log Masuk Sementara

Setelah kerja selesai, anda mungkin mahu tamat atau menghapus akaun sementara itu. Untuk ini, lawati Pengguna> Log Masuk Sementara halaman. 

Urus Log Masuk Sementara

Dari halaman tersebut, anda dapat melihat nama, e-mel, peranan pengguna, log masuk terakhir, tarikh luput. Anda juga boleh mengedit, luput atau hapus pengguna. Sekiranya anda ingin memperpanjang tarikh luput atau menukar peranan pengguna, anda boleh melakukannya dengan mudah.

Sekiranya anda menghapus akaun pengguna, semua kandungan yang dibuat oleh pengguna seperti catatan, halaman akan ditunjukkan sebagai pentadbir.

Itu sahaja. Dengan cara ini anda boleh membuat log masuk sementara atau membuat pengguna tanpa kata laluan di laman WordPress anda. Sekiranya anda menyukai tutorial ini, kongsikan kepada rakan anda. Sekiranya anda menghadapi masalah, beritahu kami di bahagian komen.

artikel berkaitan,

 • 15 Perkara Paling Penting Yang Perlu Dilakukan Selepas Memasang WordPress
 • 20 Plugin WooCommerce Terbaik yang Anda Perlu untuk laman WordPress anda
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map