Cara Memeriksa & Memperbaiki Pautan Pecah di WordPress Secara Automatik

Pautan yang rosak juga dikenali sebagai pautan Mati, adalah sakit kepala bagi pemilik laman web. Sekiranya anda memiliki laman web dan sudah menyerahkan laman web anda ke Alat Webmaster Google, maka anda dapat melihat semua pautan Rusak disorot di Konsol Carian Google anda. Mempunyai beberapa pautan yang terputus tidak memberi kesan besar pada laman web anda. Tetapi jika anda mempunyai banyak pautan rosak atau 404 halaman ralat, maka anda perlu Betulkan Pautan Pecah dari laman web anda. Oleh kerana anda menggunakan WordPress, maka anda boleh Periksa dan Perbaiki Pautan Pecah di laman WordPress anda dengan menggunakan Broken Link Checker Plugin.


Pautan yang rosak tidak hanya mengganggu, ia membuat pengalaman pengguna yang buruk dan ini boleh mempengaruhi kedudukan laman web anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai sekitar 404 halaman, fakta ini sahaja tidak akan merosakkan SEO anda. Namun, apabila ia meningkat, anda harus Memperbaiki pautan yang rosak. Terdapat beberapa sebab bahawa Pautan rosak atau Pautan Mati dilahirkan:

Terdapat beberapa sebab bahawa Pautan rosak atau Pautan Mati dilahirkan:

 • Laman web luaran telah di luar talian.
 • Pautan yatim piatu yang menghubungkan ke halaman lama laman web, yang dipindahkan ke lokasi yang berbeza.
 • Pelawat salah menaip URL.
 • Webmaster mengubah struktur permalink.

Itulah sebab-sebab yang menyebabkan 404 halaman ralat. Oleh itu, dalam tutorial ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara memeriksa dan memperbaiki pautan yang rosak di laman WordPress anda menggunakan Broken Link Checker Plugin.

Cara Memeriksa dan Memperbaiki Pautan Pecah di WordPress Menggunakan Broken Link Checker

Broken Link Checker adalah plugin terbaik untuk memeriksa Broken Links di laman WordPress anda. Broken Link Checker Plugin memantau pautan di catatan, halaman, komen, bidang tersuai, dan lain-lain dan mengesan pautan yang tidak berfungsi dan juga gambar yang hilang. Setelah mengesan pautan yang rosak, ia memberitahu anda melalui papan pemuka WordPress dan melalui e-mel anda. 

Pertama, anda perlu memasang Pemeriksa Pautan Rosak Pasangkan dan aktifkannya. Setelah pemasangan, pergi ke Menetapkan> Pemeriksa Pautan di Papan Pemuka WordPress anda.

Tetapan umum

Dalam tetapan umum, anda akan melihat status pautan terputus yang menunjukkan jika anda mempunyai pautan yang rosak di laman web anda. Contohnya, dalam gambar itu, anda perhatikan bahawa pemalam ini menemui satu pautan yang rosak dari laman web saya. Anda boleh menukar frekuensi pemeriksaan pautan, tetapi masa lalai adalah 72 jam. Itu bermaksud setiap pautan akan diperiksa setiap 72 jam. 

Secara lalai, plugin ini menggunakan e-mel lalai anda untuk menghantar pemberitahuan e-mel mengenai pautan yang rosak. Anda juga boleh mengubah e-mel anda untuk menerima pemberitahuan pautan yang rosak. Sekiranya anda mempunyai pengarang berbilang di laman web anda, maka anda boleh menghantar pemberitahuan e-mel kepada pengarang mengenai pautan yang terputus dalam siaran mereka.

Dari pilihan Pautan tweak, anda boleh menghalang Mesin Pencari daripada mengikuti pautan yang rosak.

Pilihan Pemeriksa Pautan Rosak

Cari Pautan Di

Di tab “Cari pautan di”, anda dapat menyesuaikan lokasi pemeriksa pautan yang rosak. Secara lalai, komen, halaman, dan catatan diaktifkan. Sekiranya anda rasa perlu diberitahu untuk CSS Khusus, periksa ini. Jangan lupa klik Save Changes. Setelah menyesuaikan pilihan ini, ia akan berlaku periksa pautan yang rosak dari jalan berikut.

Pautan Pemeriksa Pautan Pecah Di

Pautan mana yang hendak diperiksa

Pada tab seterusnya, anda boleh menetapkan jenis pautan yang ingin anda periksa iaitu pautan HTML, gambar HTML, video YouTube Tertanam dll. Sekiranya anda ingin lebih banyak jenis pautan diperiksa, maka periksa dan klik simpan perubahan.

Pemeriksa Pautan Rosak untuk Diperiksa

Protokol & API

Secara lalai, Broken Link Checker menggunakan HTTP Asas dan API YouTube. Kami mengesyorkan anda membiarkannya lalai.

Protokol & API Pemeriksa Pautan Rosak

Tetapan lanjutan

Dari tetapan lanjutan, anda boleh menetapkan “timeout” secara rawak. Dengan cara ini setiap pautan memerlukan waktu lebih lama sehingga masa tertentu dimuat dan yang akan ditandai sebagai pautan terputus. Lebih dari itu, anda boleh menambahkan beberapa “tunjukkan tindakan pautan”. Dengan mengklik “Paksa periksa semula semua halaman”, anda akan membuat plugin ini mengosongkan pangkalan data pautan dan memeriksa semula keseluruhan laman web.

Tetapan lalai sesuai untuk laman web anda, jadi anda tidak perlu mengubah apa-apa. Sekiranya anda membuat perubahan, jangan lupa untuk Simpan perubahan.

Tetapan Lanjutan Pemeriksa Pautan Pecah

Cara Memperbaiki Pautan Pecah

Pada bahagian di atas, saya telah menunjukkan cara mengatur dan memeriksa pautan yang rosak. Sekiranya pemalam menemui pautan yang rosak di laman web anda, ia akan memberitahu anda dengan cepat. Maka anda harus memperbaiki pautan yang rosak dari papan pemuka WordPress.

Untuk ini, pergi ke Alat> Pautan Rosak. Di sana anda akan melihat jumlah pautan terputus yang dikesan. Dari sana anda boleh mengedit URL yang rosak, Batalkan Pautan dan tutup. Sekiranya anda sudah memperbaiki URL yang rosak, maka anda boleh memeriksa semula URL tersebut. Ia akan menyemak semula dan memberitahu anda jika ia telah diperbaiki.

Betulkan Pautan Pecah

Dengan cara ini anda boleh Memeriksa dan Memperbaiki Pautan Pecah dengan mudah menggunakan Plugin WordPress Broken Link Checker.

Saya harap artikel ini dapat membantu anda betulkan pautan yang rosak di laman WordPress anda. Saya juga telah menunjukkan cara mudah periksa pautan yang rosak. Sekiranya anda masih menghadapi masalah atau mempunyai sebarang cadangan, beritahu kami dengan memberikan komen di bawah. Anda juga boleh berhubung dengan kami di  Facebook, Twitter, Google+.

Artikel berkaitan,

 • 5 Plugin Redirection Terbaik untuk WordPress
 • Cara Menyiapkan Plugin SEO Yoast WordPress (Edisi 2017)
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map