Cara Memindahkan Laman WordPress ke Host atau Pelayan Baru (Tanpa Waktu Henti)

Bila-bila masa anda mahu membuat laman web baru anda, saya selalu memilih untuk membina dengan WordPress kerana ia berguna, terdapat banyak plugin dan tema yang tersedia dan yang paling penting adalah hosting web. Tetapi kebanyakan orang mengambil keputusan yang salah ketika memilih web hosting berdasarkan harganya yang murah. Masalahnya timbul apabila laman web anda mula mendapat lalu lintas. Oleh itu, secara amnya laman web anda menjadi lebih perlahan dan downtime yang besar. Dalam kes ini, anda perlu memindahkan laman WordPress ke hos atau pelayan web baru.


Sebilangan besar syarikat hosting web tidak menawarkan penghijrahan laman web percuma atau mengenakan bayaran tambahan untuk memindahkan laman web anda ke host baru. Tetapi ia bukan proses yang sukar dan anda boleh melakukannya dengan mudah. Mengapa perlu membayar lebih banyak apabila anda dapat dengan mudah memindahkan laman WordPress ke hos atau pelayan web baru. Jadi dalam topik ini, saya akan menulis panduan langkah demi langkah bagaimana caranya pindahkan laman WordPress ke hosting web baru atau pelayan tanpa masa rehat.

Panduan Langkah demi Langkah untuk Memindahkan Laman WordPress ke Host Baru (Tanpa Waktu Henti)

Terdapat beberapa langkah untuk memindahkan laman WordPress anda dan anda harus melakukannya dengan berhati-hati. Anda mungkin tertanya-tanya sama ada laman web anda akan offline dan kehilangan lalu lintas semasa proses migrasi. Jawapannya adalah tidak. Laman web anda akan kekal dalam talian seperti sebelumnya dan dapat dilihat oleh semua orang. Oleh itu mari kita mulakan migrasi laman WordPress ke hos baru.

Sekiranya anda tidak tahu ke mana hendak memindahkan laman WordPress anda atau hosting WordPress mana yang lebih baik dan juga menawarkan perkhidmatan migrasi percuma, maka berikut adalah beberapa cadangan yang boleh anda jalani.

Hosting WordPress yang disyorkan:

 • Hosting Berkongsi Terbaik: Siteground adalah hosting WordPress bersama yang terbaik Ia disyorkan oleh WordPress, sijil SSL percuma dan mempunyai pusat pusat data. Mereka menawarkan perkhidmatan migrasi WordPress percuma. Untuk memindahkan laman WordPress, anda boleh meminta mereka dan akan melakukannya dalam beberapa jam akan datang. Mereka juga memberikan sokongan pelanggan terbaik dalam industri web hosting. Harga mereka bermula dari $ 3.95 / bulan. Lawati hosting SiteGround (% kupon Diskaun ditambahkan dalam pautan ini).
 • Hosting WordPress Terurus Terbaik: Sekiranya laman web anda mempunyai jumlah trafik yang tinggi, pilihlah WPX Hosting. Ini adalah hosting WordPress yang diuruskan dengan baik dan terlalu murah. Belum lagi mereka akan memigrasikan laman WordPress secara percuma dalam beberapa jam akan datang. Pelan asas mereka membolehkan anda menjadi tuan rumah 5 laman web dan semua rancangan termasuk SSL tanpa had. Pelan mereka bermula dari $ 24,99 / bln. Lawati WPX Hosting (% kupon Diskaun ditambahkan dalam pautan ini)
 • Hosting VPS Terbaik: Sekiranya anda memerlukan lebih banyak tenaga, anda boleh mendapatkan hosting VPS. Kami mengesyorkan InMotion Hosting. Anda boleh mengehoskan domain tanpa had anda dan semua pelayannya dikuasakan oleh pemacu SSD terkemuka. Atas permintaan, pakar WordPress mereka akan memindahkan laman WordPress dalam beberapa jam akan datang. Pelan VPS asas mereka bermula dari $ 24,99 / bln. Lawati Inmotion Hosting (% kupon Diskaun ditambahkan dalam pautan ini)

Penting – Perkara yang perlu dilakukan sebelum memindahkan laman WordPress anda:

Sebelum kita memulakan, pergi ke hos web lama anda dan:

 • Buat sandaran fail dan pangkalan data anda
 • Padamkan semua komen spam
 • Kosongkan cache jika anda menggunakan plugin cache
 • Optimumkan pangkalan data WordPress anda. Lihat cara mengoptimumkan pangkalan data WordPress.

Langkah 1, Pasang Plugin Duplicator WordPress

Pendua adalah pemalam migrasi terbaik untuk WordPress. Ia mempunyai lebih daripada 1+ juta muat turun dan pemalam migrasi dengan penilaian tertinggi. Ini adalah plugin percuma dan menggunakan plugin ini anda boleh membuat sandaran, mengklon dan memindahkan laman WordPress dengan mudah ke host baru. 

Salah satu perkara terbaik dari plugin Duplicator ialah laman web anda tidak akan offline semasa anda memindahkan laman WordPress ke host baru.

Untuk menggunakan pemalam ini, mula-mula pergi ke pemalam WordPress> Tambah baru dan cari Pendua. Selepas ini, pasang dan aktifkan pemalam ini.

Pasang Pendua

Sekarang anda perlu membuat pakej baru untuk laman web anda. Pakej mengandungi laman web dan pangkalan data WordPress anda. Di bahagian atas kanan, anda akan melihat “buat pakejDan klik padanya. Kemudian anda akan melihat pilihan berikut, klik seterusnya.

Pendua membuat pakej

Selepas itu, ia akan mengimbas laman web anda dan mungkin memerlukan beberapa saat untuk diselesaikan. Apabila imbasan selesai, anda perlu membuat bungkusan anda tetapi pastikan semua pilihan ditandai sebagai baik. Sekiranya pilihan ditandai sebagai tidak baik, anda perlu memperbaikinya. Sekarang klik build dan ia akan mula membina pakej anda. Ia akan mengambil masa beberapa minit, jadi biarkan tab terbuka dan tunggu sehingga selesai.

Imbasan Laman Pendua

Setelah selesai membina pakej, anda perlu memuat turun kedua-duanya “Pemasang“Dan”Arkib“Fail. Muat turun fail dan simpan di tempat yang selamat. Anda memerlukannya untuk memindahkan laman WordPress ke host baru.

Status pakej pendua

Langkah 2, Import Laman WordPress Anda ke Host Baru

Pada langkah seterusnya, anda perlu memuat naik “Pemasang“Dan”ArkibFail ke hos baru anda yang telah anda muat turun. Anda boleh memuat naiknya melalui klien cPanel atau FTP hosting anda.

Setelah selesai memuat naik fail, anda harus buat Pangkalan Data baru dari hos web baru anda. Tetapi pastikan anda telah memberikan semua hak istimewa kepada pengguna. Anda perlu menyimpan nama pengguna, pengguna dan kata laluan Pangkalan Data baru anda di tempat dan kami memerlukannya kemudian.

MySQL

Langkah 3, Edit Fail Host dari Komputer Anda untuk Mencegah Waktu Henti

Setelah memuat naik fail laman web anda ke hos baru anda, anda perlu mengaksesnya Pemasang fail untuk mula memasang laman web anda. Anda boleh mengakses fail Installer anda dengan mengetik ini pada penyemak imbas web anda,

“Http://www.yoursite.com/installer.php”

Semasa anda cuba membuka URL ini, anda mungkin mendapat ralat 404 kerana nama domain anda masih menunjuk ke host web lama anda. Oleh itu, jika anda menukar pelayan nama domain anda, anda akan mendapat laman web yang rosak atau laman web anda akan berada di luar talian. Akibatnya, laman web anda tidak dapat diakses.

Untuk mengelakkan waktu henti, pertama-tama anda perlu mengedit fail host anda dari komputer anda. Oleh itu, fail host memetakan nama domain ke alamat IP tertentu. Tetapi anda boleh melakukannya hanya dari komputer anda. Itu bermakna hanya anda yang dapat melihat laman web dari host baru di mana seluruh dunia akan melihat laman web anda dari host lama anda. Saya akan menunjukkan kepada anda cara mengedit fail host dari windows dan mac.

Perkara pertama yang anda perlukan untuk mencari alamat IP dari hos web baru anda. Log masuk ke cPanel hosting baru anda dan di sudut kiri atau kanan anda dapat melihat alamat IP hosting anda. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mencarinya, anda boleh meminta penyedia hosting web anda. Selepas itu, salin alamat IP dan simpan secara tempatan.

SG cPanel IP

Seperti yang anda lihat bahawa alamat IP hosting saya adalah 37.60.253.54, jadi saya akan menyalin dan mencatatnya. Alamat IP anda tidak akan sama dengan alamat saya, jadi anda perlu menulis alamat anda.

Kemudian, jika anda pengguna Windows, pergi ke Program> Semua program> Aksesori. Cari notepad dan jalankan sebagai Pentadbir. Selepas itu, untuk pergi “C: \ Windows \ System32 \ Drivers \ etc“. Di sana anda akan melihat fail host anda dan membukanya.

C: \ Windows \ System32 \ Drivers \ etc

Untuk pengguna Mac, pergi ke Permohonan > Utiliti > Terminal dan masukkan arahan berikut untuk menjalankannya.

sudo nano / peribadi / etc / host

Sekarang anda hanya perlu menambahkan alamat IP baru ke fail host anda.

Edit Fail Hos

Anda harus memasukkan alamat IP dan nama domain anda bukan domain anda.com. Jangan lupa simpan. Sekarang anda boleh mengakses laman web baru anda dari komputer anda.

Langkah 4, Mulakan Memasang Proses Laman Web Anda ke Host Baru

Sekarang anda sudah bersedia untuk menjalankan fail pemasang. Untuk menjalankan pemasang, anda perlu membuka penyemak imbas web anda dan menaip URL laman web anda dengan installer.php seperti di bawah.

http://www.yoursite.com/installer.php

Setelah memasukkan URL, anda akan melihat halaman seperti ini. Sekiranya semua pilihan ditunjukkan sebagai lulus, maka anda boleh pergi. Untuk memprosesnya, klik pada butang seterusnya di bawah.

Penyebaran Pendua 1

Pada langkah ini, anda perlu memasukkan nama, pengguna, dan kata laluan Pangkalan Data baru yang baru anda buat. Tetapi pastikan tidak ada ruang antara watak-watak tersebut. Sekarang klik pada Pangkalan Data Ujian untuk memeriksa sama ada anda memasukkan butiran Pangkalan Data dengan betul. Sekiranya ujian lulus, anda perlu mengklik butang seterusnya untuk langkah seterusnya.

Ujian Pangkalan Data Pendua

Dalam bidang ini, anda mesti mengemas kini laman web anda. Pada mulanya, masukkan URL laman web anda di medan URL. Secara lalai, pemalam penduaan menetapkan jalan laman web anda, jadi anda tidak perlu mengeditnya. Anda boleh memasukkan tajuk laman web anda sekarang atau anda boleh mengeditnya kemudian dari tetapan.

Semasa anda memindahkan laman WordPress ke hos baru, anda boleh membuat Akaun Pentadbir baru tetapi ia adalah pilihan. Biarkan kosong, jika anda ingin menggunakan akaun pentadbir lama yang anda gunakan untuk laman web lama anda.

Data Kemas kini Pendua

Pada langkah terakhir, anda mesti log masuk ke laman web anda dan periksa sama ada semuanya berfungsi dengan baik.

Ujian pendua

Setelah anda log masuk, anda perlu membuang fail pemasangan, membersihkan cache binaan, menyimpan permalink dan anda selesai. Kini anda berjaya memindahkan laman WordPress anda ke hos baru.

Data pendua Bersih

Langkah 5, Tukar Pelayan Nama

Oleh kerana anda baru sahaja memindahkan laman WordPress anda ke hos baru, tetapi nama domain anda masih menunjukkan hos web lama anda. Oleh itu, anda perlu menukar pelayan nama anda dan Dalam panduan ini, saya akan menunjukkan cara menukar pelayan nama domain.

Pertama, pergi ke panel hosting web baru anda, pergi ke maklumat akaun anda, di sana anda akan menemui pelayan nama anda. Sekarang salin pelayan nama anda dan perhatikan. Sekiranya anda tidak dapat mencari pelayan nama anda, anda perlu menghubungi penyedia hosting anda.

Pelayan Nama SiteGround

Sekiranya anda telah mendaftarkan nama domain anda dengan GoDaddy, NameCheap atau pendaftar nama domain lain, maka anda perlu log masuk ke sana. Oleh kerana saya telah mendaftarkan nama domain saya dengan GoDaddy, jadi saya menunjukkan kepada anda cara menukar pelayan nama. Proses ini sama untuk semua pendaftar nama domain.

Sekarang pergi ke “Produk Saya”, pilih domain anda dan klik pada Urus DNS.

Nama Domain GoDaddy

Selepas itu, klik “Change Nameservers” dan kotak akan muncul. Kemudian masukkan Nameservers hosting baru yang telah anda salin dari host baru anda. Selepas menambahkannya, Klik simpan dan anda selesai.

GoDaddy menambah pelayan nama

Kini proses penghijrahan WordPress anda selesai sepenuhnya. Anda baru sahaja menukar Pelayan Nama Domain anda, mungkin diperlukan 6-24 jam untuk menyebarkan sepenuhnya. Oleh kerana tuan rumah lama dan baru anda mengandungi kandungan laman web yang sama, maka laman web anda akan dapat dilihat oleh semua orang. Ini mengesahkan Waktu operasi 100% laman web anda.

Apabila penyebaran selesai, jangan lupa untuk menukar fail host dari komputer anda yang telah anda ubah pada langkah 3.

Setelah penyebaran lengkap, tuan rumah baru anda akan memberikan fail laman web kepada pengunjung. Tetapi anda harus menunggu 5 hari sebelum anda membatalkan tuan rumah lama anda.

Kesimpulannya

Sekiranya hos web anda sekarang tidak bagus seperti yang anda harapkan atau anda mempunyai lalu lintas tinggi di laman web anda, maka anda harus memindahkan laman WordPress ke hos web yang baik. Tetapi anda tidak harus membayar atau mengupah pakar untuk memindahkan laman WordPress anda. Memindahkan laman WordPress ke host baru adalah proses yang sangat mudah dan cepat. Dalam tutorial ini, saya telah menunjukkan proses langkah demi langkah bagaimana melakukannya. 

Untuk memigrasikan laman WordPress, saya telah menggunakan plugin migrasi WordPress terbaik yang dipanggil Duplicator kerana ia tersedia secara percuma dan mudah. Dan perkara terbaik dari plugin ini ialah anda boleh membuat sandaran laman web anda dengan mudah dan memindahkan laman WordPress ke host web baru dengan mudah.

Saya harap tutorial ini dapat membantu anda berjaya memindahkan atau memindahkan laman WordPress ke host baru tanpa waktu henti. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau pendapat mengenai tutorial ini, sila berikan komen di bawah. Anda juga boleh menghubungkan kami di Facebook, Twitter, Google+.

Berikut adalah artikel WordPress yang lebih penting yang mungkin anda ingin lihat,

 • 5 Plugin Migrasi WordPress Terbaik untuk Memindahkan Laman WordPress ke Host Baru dengan Selamat
 • 7 Pemalam Google AdSense Terbaik untuk WordPress [Edisi 2017]
 • 9 Hosting WordPress Terbaik pada tahun 2017 [Pilihan TOP Pakar]
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map