Cara Mengemas kini WordPress, Plugin & Tema Secara Manual

Kemas kini WordPress sangat penting dan anda harus sentiasa mengemas kini versi, pemalam dan tema WordPress anda. Dengan setiap kemas kini, WordPress menambah beberapa ciri, meningkatkan keselamatan, memperbaiki bug dan banyak lagi. Perkara yang baik mengenai WordPress yang dihoskan sendiri ialah anda akan diberitahu secara automatik sekiranya terdapat kemas kini. Sangat mudah untuk mengemas kini versi WordPress dan boleh dilakukan dari papan pemuka admin WordPress anda. Tetapi, dalam beberapa kes, kemas kini satu klik tidak berfungsi dan pengguna mendapat ralat “Kemas kini Gagal”. Sekiranya ia berlaku, anda perlu mengemas kini versi WordPress secara manual.


Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengemas kini versi, tema, dan pemalam WordPress secara manual.

Sandarkan Pangkalan Data Anda & Fail

Sebelum anda mula mengemas kini laman WordPress anda, anda harus selalu menyimpan sandaran penuh dari laman web dan pangkalan data anda. Sekiranya anda melakukan sesuatu yang salah, anda sentiasa boleh kembali ke versi yang lebih lama. Sekiranya penyedia hosting anda tidak memberikan pilihan sandaran harian, anda boleh dengan mudah mengambil sandaran penuh dari laman web anda menggunakan BackUpBuddy.

Ok, Masa untuk mula mengemas kini versi WordPress secara manual.

1. Kemas kini WordPress secara manual

Pertama, muat turun salinan baru perisian terkini WordPress dari WordPress.org laman web dan ekstrak ke desktop anda. Setelah mengekstraknya, anda akan melihat folder bernama wordpress. Sekiranya anda tidak memasang perisian FTP, muat turun dari FailZilla dan pasangkannya di komputer anda.

Sekiranya anda menggunakan cPanel hosting, anda boleh membuat akaun FTP anda dengan mudah. Untuk membuat akaun FTP baru, pergi ke cPanel hosting anda dan cari pilihan Akaun FTP dan dari sana buat akaun FTP baru. Sekiranya anda sudah mempunyai akaun FTP, maka anda tidak perlu membuat yang baru.

Sekarang anda perlu menyambungkan laman web anda menggunakan klien FTP dari komputer anda. Setelah disambungkan, pergi ke folder root laman web anda. Sekarang muat naik semua fail di dalam wordpress folder dan salin dari komputer anda ke folder root laman web anda.

FTP Muat Naik Fail

Semasa memuat naik, ia akan menanyakan apakah anda ingin menimpa fail lama. Kemudian pilih pilihan Overwrite dan klik OK. Inilah tangkapan skrin yang boleh anda ikuti. Dengan berbuat demikian, semua fail WordPress lama akan ditimpa dengan fail baru. Ini adalah kaedah terpantas untuk mengemas kini laman WordPress anda.

Fail Overwrite FTP

Setelah muat naik selesai, sekarang anda perlu mengemas kini pangkalan data WordPress anda.

Kemas kini Pangkalan Data WordPress

Setelah mengemas kini laman WordPress anda secara manual, anda perlu mengemas kini pangkalan data WordPress anda. 

Sekiranya sudah lama tidak mengemas kini versi WordPress, anda akan diminta untuk mengemas kini pangkalan data WordPress anda. Jangan panik jika anda tidak melihat mesej mengemas kini pangkalan data.

Sekiranya anda mendapat Diperlukan Kemas kini Pangkalan Data pemberitahuan, log masuk ke panel pentadbir WordPress anda dan klik pada Kemas kini Pangkalan Data WordPress.

Kemas kini Pangkalan Data WordPress

Proses ini mungkin memakan masa beberapa minit. Selepas ini, anda boleh log masuk ke laman WordPress anda untuk memastikan semuanya baik-baik saja.

Itu sahaja. Anda berjaya mengemas kini WordPress anda ke versi terbaru secara manual.

2. Kemas kini Plugin WordPress Secara Manual Menggunakan FTP

Mengemas kini plugin WordPress secara manual adalah proses yang sangat mudah dan sama seperti mengemas kini versi WordPress. Anda perlu mengambil sandaran penuh dari laman dan pangkalan data WordPress anda jika anda belum melakukannya.

Pertama, muat turun salinan plugin baru yang ingin anda kemas kini. Sebagai contoh, kami menggunakan plugin Yoast SEO. Setelah memuat turun, buka zip di komputer anda dan anda akan menemui folder di dalam fail arkib, yang dinamakan wordpress-seo.

Sekarang sambungkan direktori root laman web anda dengan komputer anda menggunakan klien FTP. Setelah anda menyambung ke laman web anda melalui FTP, pergi ke wp-content / plugins / nama pemalam. Di sana anda perlu mengganti fail lama dengan fail baru menggunakan klien FTP.

Kemas kini SEO WordPress

Daripada wordpress-seo folder, pilih semua fail dan klik Upload dan ia akan mula memuat naik fail. Semasa memuat naik, ia akan meminta anda Menimpa fail tersebut, kemudian klik pada ganti dan Ok.

Sekarang log masuk ke laman WordPress anda dan pergi ke Papan Pemuka> Pemalam> Pemalam yang dipasang untuk mengesahkan bahawa pemalam dikemas kini ke versi terkini. Itu sahaja. Anda berjaya mengemas kini pemalam WordPress anda secara manual.

3. Kemas kini Versi Tema WordPress secara manual

Sekiranya anda ingin meningkatkan versi tema WordPress anda, kami sangat mengesyorkan anda untuk mengambil sandaran penuh dari laman web dan pangkalan data anda.

Sekiranya anda menaik taraf versi tema secara langsung, anda akan kehilangan semua penyesuaian yang telah anda buat pada tema versi lama. Kami mengesyorkan anda menyimpan penyesuaian atau kod ke file notepad di komputer anda, jadi setelah menaik taraf versi tema anda, anda dapat menerapkan tema baru dengan mudah.

Pertama, muat turun fail zip dari tema yang ingin anda tingkatkan dan unzip fail ke komputer anda. Kemudian, sambungkan komputer anda ke laman web melalui klien FTP. Setelah disambungkan, pergi ke wp-content / tema / nama-tema dan ganti tema lama dengan yang baru dengan memuat naik fail tema yang tidak zip. Ini adalah proses yang sama dengan yang di atas.

Sekarang, log masuk ke laman WordPress anda dan pergi ke Penampilan> Tema dan sahkan bahawa tema telah dikemas kini.

Kesimpulannya

Mengemas kini versi, tema dan pemalam WordPress sangat penting. WordPress menjadikan proses pengemaskinian ini mudah. Anda hanya perlu log masuk ke papan pemuka WordPress anda dan klik Kemas kini.

Tetapi berkali-kali, proses Satu Klik-Kemas kini gagal dan laman web menunjukkan a halaman penyelenggaraan. Itulah sebabnya pengguna sukar meningkatkan laman WordPress mereka ke perisian versi baru. Sekiranya fungsi kemas kini automatik tidak berfungsi, anda boleh mengemas kini versi, tema dan pemalam WordPress anda secara manual. Dalam artikel ini, kami telah menunjukkan kepada anda proses selangkah demi selangkah bagaimana anda dapat meningkatkan laman WordPress secara manual. 

Sekiranya tutorial ini membantu anda mengemas kini WordPress, plugin dan versi tema anda secara manual ke yang terbaru, kongsikan kepada rakan anda. Sekiranya anda menghadapi masalah mengenai tutorial ini, berikan komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map