Cara Menyekat Sepenuhnya Komen Spam dan Bot Pendaftaran di WordPress

Adakah anda bosan mendapat banyak komen dan pendaftaran spam di blog WordPress anda? Anda tidak bersendirian, setiap orang menghadapi masalah yang sama lebih kurang. Komen spam dihasilkan oleh bot spam yang mengisi bahagian komen dengan pautan spam. Jenis pautan ini bukan sahaja mengepalai kawasan komen anda tetapi juga merosakkan SEO anda. Nasib baik, ada plugin antispam yang tersedia untuk WordPress yang dapat menyekat komen spam, pendaftaran dan mencegah bot mengakses laman web anda.


Walau bagaimanapun, sebilangan besar plugin antispam hanya dapat melakukan tugas tertentu, misalnya, menyekat komen spam atau menghentikan pendaftaran spam dll. Sekiranya anda ingin menyekat bot spam di kawasan yang berbeza seperti komen, halaman pendaftaran, borang hubungan, borang langganan dll. Anda perlu memasang banyak pemalam untuk setiap masalah, yang sangat menyakitkan dan yang paling penting ialah melambatkan laman web anda.

Jadi inilah dia BersihTalk, pemalam antispam all-in-one untuk WordPress.

Dalam tutorial ini, saya akan berkongsi cara menyekat komen spam dan bot pendaftaran di WordPress menggunakan plugin CleanTalk.

Mengapa Menggunakan CleanTalk?

CleanTalk adalah salah satu plugin perlindungan spam terbaik untuk WordPress yang menyekat semua komen, pendaftaran, langganan spam dan mencegah bot spam daripada melibatkan laman web anda. 

Tidak seperti plugin anti-spam WordPress yang lain, CleanTalk tidak memerlukan sebarang persediaan. Ia berfungsi di luar kotak tetapi anda boleh menyesuaikan tetapannya.

Salah satu ciri terbaik pemalam ini ialah ia tidak memerlukan pengguna untuk melengkapkan Captcha, kuiz, soalan matematik atau padanan gambar untuk meninggalkan komen atau mendaftar di laman web anda.

CleanTalk tidak kelihatan. Setelah diaktifkan, CleanTalk memulakan kerjanya. CleanTalk boleh:

 • Hentikan komen spam
 • Hentikan pendaftaran spam
 • Hentikan langganan spam
 • Hentikan e-mel hubungan spam
 • Hentikan tempahan spam, tinjauan, tinjauan pendapat
 • Hentikan spam di WooCommerce
 • Periksa komen yang ada untuk spam
 • Lindungi halaman pendaratan WordPress

CleanTalk berfungsi hebat dengan plugin cache WordPress yang popular seperti W3 Total Cache, WP Fastest Cache, WP Super Cache, WP-Rocket dll..

Anda juga dapat menyekat komen yang mengandungi “kata berhenti” untuk meningkatkan perlindungan dan mesej spam.

Plugin ini mempunyai beberapa lapisan penapisan spambot dan hanya menyekat spambot.

CleanTalk mendakwa bahawa mereka memberikan perkhidmatan perlindungan spam terbaik untuk laman web dan proses penyaringan spam mereka sangat positif (hasil positif 99.9%).

Cara Menyekat Komen dan Pendaftaran Spam Menggunakan CleanTalk

Pertama, pasang dan aktifkan plugin CleanTalk dari galeri plugin WordPress.

Pemasangan pemalam WordPress Cleantalk

Selepas mengaktifkan pemalam, pergi ke Tetapan> Anti-Spam oleh CleanTalk. Ia akan meminta anda memasukkan kunci akses. Kunci akses adalah kod pengaktifan untuk CleanTalk.

Kos plugin $ 8 setahun, tetapi anda boleh menjalani percubaan selama 7 hari.

Kunci Akses CleanTalk

Klik pada Dapatkan kunci akses secara automatik butang. Dengan berbuat demikian, pemalam akan membuat akaun secara automatik dan menghasilkan kunci Akses untuk mengaktifkan pemalam ini. Anda juga akan menerima e-mel yang mengandungi nama pengguna, kata laluan dan kunci akses CleanTalk anda.

Sekiranya anda ingin mendapatkan kunci akses secara manual, klik pada kunci Dapatkan akses secara manual dan ia akan membawa anda ke halaman pendaftaran CleanTalk.

Setelah mendapat kunci Akses, klik Simpan perubahan untuk menyimpan tetapan.

Mulai sekarang, borang pendaftaran, borang komen, borang kenalan, borang hubungan tersuai dilindungi oleh Cleantalk.

Spam FireWall: CleanTalk juga menyediakan firewall laman web yang membantu menapis spambots sebelum mereka mengakses laman web anda. Ini juga mengurangkan penggunaan CPU hosting dan meningkatkan masa muat halaman.

Tetapan CleanTalk Advanced: Secara lalai, CleanTalk menggunakan tetapan yang berfungsi dengan baik. Sekiranya anda ingin mengubah tetapan, klik pada Tetapan lanjutan.

Inilah tetapan pemalam di bawah yang saya gunakan.

1. Borang untuk melindungi:

Borang CleanTalk untuk Dilindungi

2. Komen dan Mesej

Komen dan Mesej CleanTalk

3. Pemprosesan Data

Pemprosesan Data CleanTalk

4. bar pentadbir

Bar Pentadbiran CleanTalk

Apabila anda selesai mengubah tetapan pemalam, klik Simpan perubahan untuk menyimpan perubahan baru.

Itu sahaja. Penyediaan selesai.

Memeriksa log Spam di CleanTalk Dashboard

Anda dapat melihat statistik log spam dari panel pentadbir WordPress. Untuk log spam yang lebih terperinci, log masuk ke alamat anda Akaun CleanTalk.

Dari panel, anda dapat melihat berapa banyak permintaan yang ditandai sebagai spam atau diluluskan.

Statistik log spam CleanTalk

Untuk maklumat terperinci, klik pada Log.

Laman Web CleanTalk

Dari log, anda boleh memeriksa sama ada ini spam atau tidak. Anda juga boleh menandainya sebagai bukan spam dan menambahkannya ke senarai hitam putih peribadi.

Log Spam CleanTalk

Senarai Peribadi CleanTalk

Ini adalah dari mana anda boleh menguruskan hitam peribadi anda & senarai putih, perkataan terhad, larangan negara, senarai hitam bahasa, dan banyak lagi.

Pertama, klik pada Senarai Peribadi dari panel pentadbir CleanTalk. Kemudian klik pada Tambahkan penapis baru dan pilih penapis dari pilihan lungsur yang ingin anda aktifkan.

Penapis Daftar Peribadi CleanTalk

Sekarang klik pada Senarai hitam butang untuk menyimpan tetapan baru.

Itu sahaja. Mulai sekarang plugin akan menyekat semua komen spam, pendaftaran, langganan dll dan anda dapat melihat peningkatan pada SEO anda.

Harga: Kos plugin $ 8/ tahun.

Lawati Plugin CleanTalk

Pemikiran Akhir

Tidak ada yang suka spam.

Terdapat pelbagai cara spammer dapat merosakkan laman web anda dengan menggunakan komen, pendaftaran, borang hubungan dan membuat anda lebih sibuk dengan karya yang tidak produktif.

Sekiranya anda mendapat banyak komen spam, pendaftaran di blog WordPress anda, menjadi sangat sukar untuk memerangi spam dan memahami mana yang sebenar dan mana yang spam.

Itulah sebabnya anda harus menggunakan plugin anti-spam untuk laman WordPress anda.

Plugin antispam secara automatik menyekat komen spam, pendaftaran dan mencegah spambot memasuki laman web anda. Ini menjimatkan masa anda dan anda boleh fokus pada kerja anda.

Dalam artikel ini, saya berkongsi bagaimana anda dapat menyekat komen spam dan bot pendaftaran di WordPress menggunakan pemalam antispam CleanTalk. Saya juga menunjukkan cara mengkonfigurasi pemalam dengan betul.

Sekiranya anda menganggap tutorial ini berguna, kongsikan kepada rakan anda. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, beritahu kami di bahagian komen.

[tweet mudah-tweet = ”Saya mendapat banyak komen #spam setiap hari di laman #WordPress saya. Akhirnya, saya menyelesaikan masalah menggunakan panduan ini ”]

Artikel WordPress yang berkaitan,

 • Panduan Permulaan untuk Peranan dan Keupayaan Pengguna WordPress
 • 5 Plugin Terbaik untuk Memantau Aktiviti Pengguna di WordPress
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map