Cara Mudah Menukar Awalan Jadual Pangkalan Data WordPress

04.06.2020
PERKATAAN 'Cara Mudah Menukar Awalan Jadual Pangkalan Data WordPress
0 7 мин.

Semasa pemasangan WordPress, ia bertanya kepada anda jika anda ingin menukar awalan jadual pangkalan data anda “wp_” menjadi sesuatu. Kami biasanya melangkau perkara ini, jadi WordPress secara automatik membuat pangkalan data dengan awalan jadual lalai “wp_”. 


Ramai pengguna WordPress sering bertanya bagaimana menukar awalan jadual pangkalan data WordPress. Mereka percaya dengan mengubah awalan jadual lalai di WordPress akan meningkatkan keselamatan laman web mereka. Menurut WordFence, ia tidak membuat apa-apa untuk meningkatkan keselamatan laman web anda dan ini adalah proses yang terlalu berisiko. Dalam beberapa kes, pengguna berusaha mengubah atau mengubah pangkalan data mereka tanpa mengambil sandaran dan sebagai akibatnya, mereka akhirnya kehilangan laman web mereka. 

Mengapa Menukar Awalan Jadual Pangkalan Data Tidak Meningkatkan Keselamatan laman web?

Sekarang mari kita bincangkan kaedah menggodam pangkalan data WordPress. Biasanya, serangan yang paling biasa disebut “SQL injection” di mana penggodam menjalankan kerentanan dalam aplikasi untuk mendapatkan akses dan cara termudah untuk melakukannya adalah melalui plugin. Sekiranya ada, penyerang mendapat akses ke pangkalan data anda, penyerang akan mempunyai kemampuan yang sama seperti yang anda miliki dalam pangkalan data anda. Mereka biasanya menjalankan skrip di pangkalan data anda untuk mendapatkan semua perinciannya. 

Dengan mengubah awalan jadual pangkalan data anda di WordPress tidak melakukan apa-apa untuk meningkatkan keselamatan laman web anda kerana penyerang memperoleh akses melalui aplikasi yang rentan, seperti plugin dan mereka dapat dengan mudah mendapatkan semua perincian laman web anda. 

Kami sangat menyarankan agar anda tidak pernah memuat turun plugin atau tema kosong kerana, plugin atau tema kosong boleh mengandungi skrip yang rentan, jika anda menggunakannya, penggodam akan mendapat akses ke pangkalan data anda dengan mudah dan dapat memusnahkan laman web anda.

Sekiranya anda ingin mengamankan laman web dan pangkalan data anda, anda boleh menggunakan perkhidmatan keselamatan yang sangat baik seperti Securi. Securi adalah penyelesaian keselamatan laman web yang lengkap, ia melindungi laman web anda daripada penyerang seperti DDoS, kekerasan, serangan kerentanan dll. Ia juga membantu bersihkan laman web anda yang digodam dan banyak lagi. Sekiranya anda serius mengenai keselamatan laman WordPress anda, anda harus menggunakan Securi. Periksa Securi.

Cara Menukar Awalan Jadual Pangkalan Data WordPress

Seperti yang telah kami nyatakan, anda tidak perlu mengubah awalan pangkalan data anda untuk tujuan keselamatan. Sekiranya anda ingin menukar awalan pangkalan data di laman WordPress anda, anda boleh melakukannya. Kami akan menunjukkan kepada anda langkah-langkah yang tepat bagaimana anda dapat dengan mudah menukar awalan pangkalan data anda di laman WordPress anda.

Penyediaan: Sebelum kita memulakan, saya sangat mengesyorkan anda mengambil sandaran penuh dari laman web dan pangkalan data anda. Sekiranya berlaku sesuatu, anda boleh memulihkan pangkalan data anda dengan satu klik. BackupBuddy adalah pemalam sandaran yang baik dan anda boleh memulihkan pangkalan data atau laman web anda dengan hanya satu klik.

Terdapat dua cara untuk menukar awalan pangkalan data WordPress anda,

 • Anda boleh mengubah awalan pangkalan data anda menggunakan phpMyAdmin
 • Anda boleh menukar awalan jadual pangkalan data WordPress menggunakan pemalam

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kedua-dua kaedah. Oleh itu, mari kita mencarinya.

Kaedah 1, Ubah Awalan Jadual Pangkalan Data Menggunakan phpMyAdmin

Ini adalah kaedah yang sangat biasa untuk menukar awalan pangkalan data anda. Untuk ini, anda perlu log masuk ke cPanel hosting anda.

Langkah 1, Edit Fail wp-config.php

Setelah log masuk ke cPanel hosting anda, pergi ke direktori root anda di mana anda telah memasang WordPress anda. Buka wp-config.php fail dan cari baris “$ table_prefix = ‘wp_’;”. 

Tukar baris awalan jadual wp_ untuk sesuatu yang anda suka, contohnya, ry_ atau xz_013654. Anda hanya boleh menggunakan huruf, angka, dan garis bawah. 

Cari fail wp-config WordPress

Setelah selesai mengedit awalan jadual anda, jangan lupa menyimpannya.

Langkah 2, Tukar Nama Jadual Pangkalan Data Di phpMyAdmin

Pada langkah seterusnya, anda perlu mengakses pangkalan data anda melalui phpMyAdmin. Sekiranya anda menggunakan hosting WordPress cPanel, anda dapat dengan mudah mencari phpMyAdmin di bawah bahagian pangkalan data.

Hosting phpMyAdmin

Anda dapat melihat jadual yang berlainan dan ia bergantung pada struktur laman web anda atau berapa banyak pemalam yang telah anda pasang.

Jadual Pangkalan Data WordPress

Cara terpantas untuk menamakan semula awalan jadual adalah dengan menjalankan pertanyaan SQL. Sekarang jalankan perintah SQL dari bahagian SQL anda yang telah saya tunjukkan pada gambar di atas. Kami mempunyai pertanyaan SQL yang boleh anda gunakan:

RENAME table `wp_commentmeta` TO` jr_commentmeta`;
RENAME table `wp_comments` TO` jr_comments`;
RENAME table `wp_links` TO` jr_links`;
RENAME table `wp_options` TO` jr_options`;
RENAME table `wp_postmeta` TO` jr_postmeta`;
RENAME table `wp_posts` TO` jr_posts`;
RENAME table `wp_termmeta` TO` jr_termmeta`;
RENAME table `wp_terms` TO` jr_terms`;
RENAME table `wp_term_relationships` TO` jr_term_relationships`;
RENAME table `wp_term_taxonomy` TO` jr_term_taxonomy`;
RENAME table `wp_usermeta` TO` jr_usermeta`;
RENAME table `wp_users` TO` jr_users`;

Ini adalah arahan SQL lalai dan jika anda mempunyai jadual tambahan, anda boleh menambahkannya dengan mudah. Jangan panik. Ia sangat senang. Seperti saya mahu berubah wp_ ke jr_, jadi jika anda ingin menukar nama jadual tambahan, anda perlu menulis dengan cara ini:

RENAME table `wp_yoast_seo_links` TO` jr_yoast_seo_links`; 

Jalankan Pertanyaan SQL

Setelah memasukkan arahan SQL, klik GO untuk menjalankan prosesnya.

Langkah 3, Namakan semula wp_fields dalam Jadual Pangkalan Data

Masih ada dua bidang yang menggunakan wp_ sebagai awalan (wp_options dan wp_usermeta), dengan menjalankan pertanyaan berikut, kita dapat dengan mudah mengubah awalan bidang tersebut. Ini mungkin berbeza-beza berapa banyak plugin yang telah anda pasang, jika anda menemui lebih banyak medan wp_, anda juga perlu menamakan semula. 

KEMASKINI `jr_options` SET` option_name` = REPLACE (`option_name`, ‘wp _’, ‘jr_’) DI MANA` option_name` LIKE ‘% wp_%’;
KEMASKINI `jr_usermeta` SET` meta_key` = REPLACE (`meta_key`, ‘wp _’, ‘jr_’) DI MANA` meta_key` LIKE ‘% wp_%’;

Setelah memasukkan skrip SQL, tekan butang Go untuk meneruskan. Anda kini berjaya menukar awalan jadual pangkalan data anda di WordPress.

Beginilah rupanya setelah menukar awalan pangkalan data.

Tukar awalan Pangkalan Data WordPress

Kaedah 2, Ubah Awalan Jadual Pangkalan Data Menggunakan Plugin

Sekiranya anda tidak mahu menyentuh pangkalan data anda atau proses manual, anda boleh melakukannya dengan menggunakan pemalam Brozzme DB. Dengan menggunakan plugin ini, anda boleh mengubah awalan pangkalan data anda dari mana-mana sahaja (pangkalan data dan wp-config.php) dengan hanya satu klik.

Pertama, pasang dan aktifkan Pemalam DB Brozzme. Dari panel pentadbir WordPress anda, pergi ke Alat> PREFIX DB. Secara lalai, plugin ini menghasilkan awalan baru secara automatik, jika anda tidak suka, anda boleh memasukkan awalan anda sendiri. Anda hanya boleh menggunakan huruf, angka, dan garis bawah.

Awalan Brozzme DB

Akhirnya klik pada Tukar Awalan DB dan anda sudah selesai.

Uji Laman WordPress Anda

Setelah anda menukar awalan pangkalan data WordPress, inilah masanya untuk menguji laman web anda. Pertama, anda perlu log masuk ke laman web anda, dan menguji halaman, catatan, carian, dan semua perkara lain yang boleh anda fikirkan. Sekiranya laman web anda berfungsi dengan baik seperti sebelumnya, ambil sandaran pangkalan data anda yang lain. 

Saya harap tutorial ini dapat membantu anda memahami bagaimana serangan menyerang pangkalan data menggunakan aplikasi yang rentan dan cara menghindarinya, kami juga menunjukkan cara mengubah Awalan Jadual Pangkalan Data di WordPress menggunakan plugin dan menggunakan phpMyAdmin. Sekiranya anda mendapat kesilapan, sila beritahu kami di bahagian komen. Jangan lupa berkongsi artikel ini dengan rakan anda.

Artikel Berguna Lain,

 • Cara Mengoptimumkan Pangkalan Data WordPress untuk Mempercepat Laman Web Anda
 • Cara Melumpuhkan Semua Plugin WordPress jika Anda Tidak Boleh Masuk ke Laman Web anda
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector