Cara Membuat Senarai Kata Kunci Untuk SEO (Contoh Apple)

03.06.2020
SEO 'Cara Membuat Senarai Kata Kunci Untuk SEO (Contoh Apple)
0 6 мин.

Senarai kata kunci adalah cetak biru untuk SEO seperti peta laman untuk laman web anda.


Ini menggariskan kandungan sasaran kata kunci yang terdapat di laman web anda, struktur URL anda, dan bahkan digunakan semasa pembuatan pautan. Dan jika tidak dilakukan dengan betul (anda tidak memilih kata kunci yang tepat) anda akan menghabiskan banyak masa untuk mencuba “mengoptimumkan semula” kandungan atau anda tidak akan mendapat hasil. Saya akan menunjukkan kepada anda cara membuat senarai kata kunci yang teratur dan diteliti dengan baik supaya anda dapat mengembangkan kandungan dan URL anda di sekitar frasa tersebut – dan mempunyai peluang yang lebih baik untuk membuat ranking di halaman 1.

Sekarang mari kita buat senarai kata kunci anda …

Mulakan Dengan Lokasi Sasaran Anda

kata kunci tempatan-vs-nasional

Bandar kecil – bandar-bandar kecil mempunyai lebih sedikit orang sehingga jumlah carian akan lebih rendah. Ini bermaksud kata kunci anda akan luas dan kemungkinan anda hanya akan mempunyai 1 kata kunci utama dalam senarai anda, yang harus disasarkan di halaman utama. Pasaran yang lebih besar = kata kunci yang lebih khusus.

Bandar besar – selain memasukkan frasa luas dalam senarai anda, anda juga harus memasukkan frasa yang lebih spesifik – kerana terdapat lebih banyak orang di sebuah bandar sehingga jumlah carian lebih tinggi.

Nasional – kerana anda akan mempunyai lebih banyak kata kunci untuk dipilih, anda perlu meneliti setiap persaingan kata kunci sehingga anda tahu yang mana yang sebenarnya boleh anda raih.

1. Bandar Kecil (Pilih Kata Kunci Luas)

Kata kunci SEO tempatan

Pergi ke google.com dan gunakan Autolengkap Google untuk belajar kata kunci apa yang dicari orang. Taipkan anda nama bandar diikuti oleh sebarang kata kunci yang menerangkan apa yang anda tawarkan. Cuba pelbagai variasi (mis. Macbook tasik bluff …) untuk melihat apakah ada yang lain. Walau bagaimanapun, kemungkinan anda hanya akan mempunyai 1 kata kunci utama yang akan disasarkan di laman utama.

Sekiranya anda mahu menyasarkan beberapa bandar, lakukan perkara yang sama di Autolengkap Google untuk setiap bandar untuk melihat frasa yang paling popular. Senarai kata kunci anda akan kelihatan seperti ini…

 • pembaikan epal danau bluff (disasarkan pada halaman utama)
 • pembaikan epal hutan tasik (halaman sasaran lokasi baru)
 • pembaikan epal taman dataran tinggi (halaman sasaran lokasi baru)

2. Bandar Besar (Pilih Kata Kunci Khusus)

Gunakan strategi yang sama seperti yang dinyatakan di atas hanya sebagai tambahan kepada frasa yang luas, cari juga frasa yang lebih khusus yang lebih relevan dengan produk / perkhidmatan khusus anda …

Kata Kunci Untuk Bandar Besar

Atau gunakan kaedah “isi tempat kosong” yang memberi anda lebih banyak idea kata kunci …

Isi Autolengkap Google Isi Tempat Kosong

Mainkan dengan Autolengkap Google untuk mencari kata kunci untuk pelbagai produk / perkhidmatan anda…

Kata Kunci Ekor Panjang

Tulis SEMUA produk / perkhidmatan yang anda tawarkan dan pelajari kata kunci untuk setiap…

Senarai Kata Kunci

Lakukan perkara yang sama untuk produk Apple yang lain. Setiap senarai mini mesti merangkumi pelbagai jenis perkhidmatan pembaikan anda, seperti yang saya lakukan untuk Macbook Pro, Macbook Air, Ipad 2, dll..

3. Nasional (Pilih Kata Kunci Khusus + Penyelidikan Kompetitif)

Oleh kerana terdapat banyak kata kunci yang boleh dipilih, kita harus mempersempit kata kunci yang terbaik dengan belajar betapa kompetitif setiap kata kunci berbanding dengan jumlah cariannya. Ini hanya akan memberi anda kata kunci yang mempunyai peluang ranking terbaik. Jika tidak, anda akan meluangkan masa untuk membuat kandungan yang menyasarkan kata kunci yang mungkin tidak pernah anda harapkan.

Langkah 1: Tulis SEMUA produk / perkhidmatan anda

Langkah 2: Cari kata kunci (ekor panjang) yang sangat spesifik untuk setiap produk / perkhidmatan…

Kata Kunci Negara

Kata kunci seperti “pembaikan komputer riba pro macbook” akan menjadi sangat kompetitif kerana ini adalah frasa (nasional) yang luas – dan akal sehat memberitahu kita akan ada banyak laman web yang berusaha memberi peringkat untuk ini. Tetapi kata kunci seperti “pembaikan kerosakan air macbook pro” akan menjadi kurang kompetitif kerana lebih spesifik. Ini adalah jenis kata kunci yang ingin anda sasarkan.

Walaupun kata kunci yang luas mempunyai jumlah carian yang lebih banyak, kata kunci tertentu seperti “pembaikan kerosakan air macbook pro” biasanya menghasilkan peluang yang lebih baik. Anda lebih baik berada di halaman 1 untuk kata kunci dengan 100 carian daripada di halaman 13 untuk kata kunci dengan 10,000 carian.

Langkah 3: Tetapkan kata kunci untuk setiap produk / perkhidmatan

Langkah 4: Tapis kata kunci yang terlalu kompetitif. Untuk melakukan ini, cari setiap kata kunci di Google dan lihat hasilnya. Petunjuk ini akan memberitahu anda sama ada terlalu kompetitif …

Pertandingan Kata Kunci

Oleh itu, daripada memilih “bagaimana untuk keluar dari hutang”, kita akan memilih frasa yang lebih spesifik ….

Kata Kunci Ekor Panjang

Hanya kerana kata kunci terlalu kompetitif tidak bermaksud anda tidak boleh memasukkannya ke dalam senarai kata kunci anda. Sekiranya halaman umum yang menguraikan semua “perkhidmatan membaiki epal” anda bertambah baik pengalaman pengguna, jangan risau tentang pertandingan. Buat halaman untuk pelawat anda.

Lihat Kata Kunci Pesaing Dengan HubShout WebGrader

Anda boleh menjalankan beberapa laman web melalui HubShout WebGrader untuk melihat kata kunci mereka …

Senarai Kata Kunci Pesaing

Buat Senarai Kata Kunci Anda

Sekarang anda tahu bagaimana membuat senarai kata kunci – teruskan dan lakukan! Inilah beberapa petua:

Kata Kunci yang serupa – jika dua kata kunci bermaksud perkara yang sama (sinonim, jamak, frasa dengan susunan kata yang berbeza), pilih hanya 1 kata kunci paling relevan yang paling sesuai dengan produk / perkhidmatan. Ini kerana anda hanya harus menyasarkan 1 kata kunci utama setiap halaman. Selain itu, Algoritma Google melakukan analisis dengan baik niat pengguna dan “secara automatik” peringkat laman web untuk frasa yang berkaitan, jadi kecuali jika anda tahu cara menyasarkan kata kunci sekunder yang tidak berfungsi dengan baik, pilih 1 kata kunci yang paling masuk akal.

Kata Kunci Halaman Utama – biasanya harus menyasarkan 1 kata kunci utama yang anda mahu nilai.

Kata Kunci Catatan Blog – gunakan Autocomplete Google untuk mencari 1 kata kunci untuk setiap artikel yang anda tulis. Ini harus bukan promosi (misalnya artikel “bagaimana”) dan juga harus panjang lebar. Contoh yang baik ialah “bagaimana memperbaiki macbook pro dengan layar putih.”

Susun Struktur URL Anda (Langkah Bonus)

Kata kunci yang anda pilih boleh mempengaruhi struktur URL dan kandungan yang terdapat di laman web anda. Inilah sebabnya mengapa sebaiknya membuat senarai kata kunci sebelum membina laman web anda…

Inilah rupa struktur URL anda:

 • laman web.com/ (laman utama)
 • laman web.com/macbook-pro/ (menggariskan perkhidmatan Macbook Pro anda)
 • laman web.com/macbook-pro/water-damage-repair (perkhidmatan khusus)

Berikut adalah struktur URL untuk kata kunci khusus lokasi:

 • laman web.com/locations/chicago/macbook-pro-laptop-repair
 • laman web.com/locations/springfield/macbook-pro-laptop-repair
 • laman web.com/locations/miami/macbook-pro-laptop-repair

Soalan? Komen? Jatuhkan Saya Sebaris!

Setelah membuat senarai kata kunci, anda boleh mula mengatur permalink anda, tambahkan kandungan ke laman web anda, kemudian optimalkan kandungan dengan menggunakan kata kunci anda di judul halaman, judul SEO, keterangan meta, isi kandungan, dll. Anda baru saja melakukan bahagian paling sukar dalam SEO di halaman!

Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai cara membuat senarai kata kunci, masukkan baris komen saya. Saya dengan senang hati membantu apa sahaja soalan yang anda ada. Saya harap anda menikmati artikel ini!

Sorakan,

Tandatangan Tom

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector