Cara Memilih Nama Domain Mesra SEO

03.06.2020
SEO 'Cara Memilih Nama Domain Mesra SEO
0 5 мин.

Cara Memilih Nama Domain Mesra SEO


Memilih nama domain adalah yang pertama anda mempengaruhi SEO.

Terdapat banyak khabar angin dan strategi ketinggalan zaman di luar sana. Oleh itu, saya akan membahas soalan yang paling biasa mengenai nama domain dan SEO. Mudah-mudahan dapat membantu anda membuat keputusan. Ingatlah bahawa memilih nama domain yang mesra SEO hanyalah 1 bahagian dari persamaan SEO – sering dikatakan terdapat lebih dari 200 faktor peringkat di Algoritma Google.

Inilah yang perlu anda ketahui mengenai nama domain dan SEO…

 1. Nama Domain Jenama Mesra SEO
 2. Apa Kata Kunci?
 3. Memilih Pelanjutan Domain
 4. Membeli Variasi Sambungan Domain
 5. Elakkan tanda hubung
 6. Elakkan Membeli Domain Untuk Tujuan Pengalihan
 7. Elakkan Domain Bertanda Dagangan
 8. Panjang Pendaftaran Domain Tidak Penting

1. Nama Domain Jenama Mesra SEO

Memilih nama domain berjenama membantu SEO dengan sendirinya. Lebih ramai orang akan mengingatnya, mereka akan melawat anda dan mereka cenderung kepercayaan domain dengan penjenamaan positif – berbanding dengan domain yang kaya dengan kata kunci dan berisiko kelihatan spam.

Penjenamaan positif dan kreatif yang mendorong lebih banyak pautan, perkongsian sosial, dan semua yang dikehendaki oleh enjin carian isyarat. Itu adalah nama domain kaya kata kunci yang mungkin tidak akan menghasilkan. Oleh itu, fikirkan sesuatu yang kreatif. Jadikannya berjenama, buatlah tidak dapat dilupakan.

Apa yang sebenarnya lebih penting? Jenama anda, atau sebahagian kecil daripada SEO anda?

2. Bagaimana dengan Kata Kunci?

Orang yang membeli domain dengan semua kata kunci di dalamnya – kami telah menyesuaikan diri dengan mereka dan terus terang, kelihatan tidak profesional dan tidak jelas. Anda tidak memperbodohkan saya chicagopersonalinjurylawyer.com.

Tetapi tidak dinafikan domain kaya kata kunci masih memainkan peranan dalam SEO. Tinjauan terkini Moz mengenai Faktor kedudukan Google mengatakan bahawa “penggunaan kata kunci peringkat domain” menyumbang 6.98% dari semua faktor peringkat di Google…

Penggunaan Kata Kunci Peringkat Domain

Bertahanlah. Domain yang kaya dengan kata kunci merangkumi 6.98% faktor kedudukan Google dan anda memberitahu saya untuk menjauhkan diri?

Ya. Berat yang diberikan oleh Google untuk kata kunci dalam domain (kini 6.98%) telah menurun selama bertahun-tahun. Dan ia dijangka menurun lebih banyak lagi. Bing malah melabelnya sebagai mitos.

Kadang-kadang masuk akal jika nama perniagaan anda secara semula jadi mempunyai kata kunci. MiamiFishing.com boleh dijenamakan dan mempunyai kata kunci. Tetapi chicagopersonalinjurylawyer.com? Eh … tidak banyak. Terdapat garis halus antara domain kaya kata kunci yang masih terdengar bagus, dan domain yang dipenuhi kata kunci yang terdengar spam atau generik. Buat panggilan penghakiman.

Berikut adalah pelbagai jenis domain kaya kata kunci…

Domain Padanan TepatEMD sertakan semua perkataan frasa yang ingin anda nilaikan. Mempunyai faedah SEO tertinggi (sekurang-kurangnya untuk 1 frasa itu) tetapi mengorbankan jenama.

Domain Sepadan Separa – merangkumi hanya beberapa perkataan frasa utama anda. Masih mempunyai faedah SEO sambil sering meninggalkan ruang dalam domain untuk kata-kata berjenama.

Tiada Domain Perlawanan – tidak termasuk kata kunci. Tidak mempunyai faedah SEO langsung dari perspektif domain tetapi menghasilkan faedah SEO jangka panjang (kepercayaan, kesediaan untuk menghubungkan anda, dll.).

Petua memilih domain yang kaya dengan kata kunci:

 • Biasanya lebih baik untuk laman web tempatan (mis. MiamiFishing.com)
 • Sekiranya anda fikir kedengarannya terlalu spam atau generik, mungkin itu
 • Berat semasa yang diberikan oleh Google untuk kata kunci dalam domain semakin menurun

Tanpa mengira 6,98%, Matt Cutts Google masih mengesyorkan penjenamaan SEO …

3. Memilih Pelanjutan Domain

.com – pelanjutan paling popular dan mungkin yang anda harus pilih jika tersedia, melainkan anda adalah organisasi yang sesuai untuk menggunakan .org.

.bersih dan .org – biasanya dibeli jika versi .com diambil (coba dapatkan .com).

Khusus negara – peluasan domain seperti .us (Amerika Syarikat) atau .au (Australia) digunakan semasa anda menawarkan produk / perkhidmatan hanya untuk negara tertentu. Ini dapat meningkatkan SEO untuk negara itu tetapi menghalang anda daripada berkembang ke peringkat global.

4. Pembelian Variasi Pelanjutan Domain

 • .mobi
 • .maklumat
 • .cc,
 • .nama

Pendaftar domain meminta anda untuk membelinya semasa pembayaran, mereka tidak berguna. Satu-satunya faedah adalah melindungi jenama anda daripada pesaing yang akan mendapatkan pelanjutan dan membina laman web untuk mencuba dan mengatasi anda. Ini tidak mungkin kerana Google mengambil langkah-langkah untuk mencegah laman web yang tidak jelas dari peringkat tinggi (kandungan pendua, tidak ada pautan atau aktiviti sosial, dll).

5. Elakkan tanda hubung

Mana-mana laman web dengan tanda hubung bukan nama domain yang mesra SEO. Tanda hubung dikaitkan dengan laman web spam dan harus dielakkan. Selain itu, mereka memberi ruang untuk kesalahan ketik ketika orang membuat pautan ke laman web anda atau membagikannya di media sosial. Jauhilah mereka.

6. Jangan Beli Domain untuk Mengarahkannya ke Laman Utama Anda

Ini tidak berjaya. Sekiranya anda membeli domain baru yang mempunyai 0 pautan dan anda mengalihkannya ke laman web utama anda, anda tidak akan memberikan jus atau nilai pautan ke laman web utama anda. Jadi tidak ada gunanya.

Hati-hati membeli domain dan laman web yang ada jika anda berencana untuk mengalihkannya ke laman web utama anda. Ketahuilah bahawa pautan ke laman web itu adalah untuk laman web itu, bukan milik anda, jadi mengharapkan pautan tersebut berfungsi dengan cara yang sama mungkin tidak berfungsi. Sebagai peraturan umum, saya sarankan untuk membeli nama domain hanya jika anda benar-benar akan membina laman web yang unik di atasnya.

7. Elakkan Domain Tanda Dagangan

Kembali pada hari saya berfikir untuk menggunakan “WordPress” dalam nama domain saya sehingga saya mendapat tahu bahawa WordPress melarang ini. Menurut istilah mereka, “WordPress” dilarang sementara “WP” bebas digunakan. Sekiranya ragu-ragu, buat sedikit kajian. Ia dapat menjimatkan banyak masa.

8. Panjang Pendaftaran Domain Tidak Penting

“Sepengetahuan saya, tidak ada mesin pencari yang pernah mengesahkan bahawa mereka menggunakan tempoh pendaftaran sebagai faktor untuk menjaringkan gol …” -Matt Cutts, Ketua Spam di Google (diambil dari Moz).

Saya harap ini membantu! Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai nama domain mesra SEO atau SEO secara umum, tinggalkan komen saya di bawah.

Sorakan,

Tandatangan Tom

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector