Cara Menyiapkan AMP Google di Laman WordPress (Menggunakan AMP Plugin)

Adakah anda tahu banyak pemilik laman web kehilangan 47% pendapatan kerana kelajuan halaman mereka yang perlahan? Ya, anda dengar betul. Mengekalkan kelajuan halaman adalah fakta penting untuk SEO, faktor kedudukan kedua-duanya. Sekiranya anda sudah mengoptimumkan laman web versi desktop anda, anda mesti mengambil berat tentang pengoptimuman laman versi mudah alih, kerana separuh lalu lintas organik berasal dari peranti mudah alih. Jadi, inilah dia Halaman Mudah Alih Dipercepat Google, juga dikenali sebagai AMP Google. Istilah yang cukup baru bagi pemilik laman web baru. Jadi dalam artikel ini, kami akan berkongsi Apa itu AMP Google dan Cara Menyiapkan AMP Google di laman WordPress.


Sediakan AMP Google di WordPress

Apakah AMP Google?

Pada Oktober 2015, Google mengumumkan projek berasaskan mudah alih, yang disebut halaman mudah alih dipercepat mudah alih, juga dikenal sebagai AMP Google. Ini adalah projek sumber terbuka yang disokong oleh Google, Facebook, Twitter. Accelerated Mobile Pages (AMP) hanya disertakan hanya halaman HTML, CSS asas. Halaman AMP dimuat lebih cepat daripada halaman biasa.

Ramai pengguna menggunakan internet yang sangat perlahan untuk melayari laman web yang merangkumi HTML, CSS, JS, iklan dan beberapa skrip. Oleh itu, dengan menggunakan internet yang perlahan, memerlukan banyak masa untuk membuka halaman. Matlamat AMP adalah untuk meningkatkan kelajuan pemuatan halaman lebih cepat seperti cecair.

Contoh AMP

Ini adalah contoh laman web yang membolehkan AMP.

Mengapa Anda Perlu Mengaktifkan AMP Google Segera?

Sekiranya anda menggunakan Halaman Mudah Alih Dipercepat (AMP), maka laman web anda akan dipaparkan dengan cara tertentu di Google (terutamanya dengan tanda AMP). Perbezaan antara Halaman AMP dan halaman biasa dapat dilihat di halaman mereka karusel dan melalui mereka Label AMP dalam hasil carian Google. Selain itu, terdapat beberapa faedah menggunakan AMP,

 • Kepantasan penting: Tidak syak lagi bahawa halaman yang diaktifkan AMP sedikit lebih baik daripada halaman biasa. Ramai pengguna biasanya meninggalkan laman web yang memakan masa lebih dari 3 saat untuk dimuat. Oleh itu, AMP dapat membantu mengurangkan kadar pentalan dan meningkatkan penukaran.
 • Meningkatkan Kedudukan Mesin Carian: Walaupun AMP belum dimaksudkan untuk menjadi faktor kedudukan bebas. Tetapi Google pada masa ini mempunyai peningkatan peringkat yang sesuai untuk mudah alih, dan kerana halaman AMP mesra mobile, mereka mendapat peningkatan peringkat yang sama.
 • Meningkatkan kadar klik-tayang: Sekiranya kandungan anda dipaparkan di karusel, ia akan mempunyai jarak penglihatan yang jauh lebih tinggi, yang akan meningkatkan kemungkinan pembaca mengklik ke laman web anda.
 • Iklan Sokongan: Halaman AMP juga menyokong pelbagai jenis iklan seperti AdSense, MediaNet, Infolinks dan banyak lagi. 
 • Banyak Syarikat Besar yang menyokong AMP: Anda tidak perlu takut dengan AMP, kerana disokong oleh penyedia teknologi besar seperti Twitter, Pinterest, WordPress, Chartbeat, Linkedin dll.

# Terdapat banyak khabar angin bahawa banyak pengguna AMP tidak dapat menyesuaikan halaman mereka, tidak dapat menambahkan kod iklan, butang bahagian sosial. Tetapi ini tidak benar. Biar saya terangkan mengapa.

Nah, yang utama Pemalam AMP WordPress oleh Automattic dilengkapi dengan beberapa ciri yang kami terangkan di bahagian # 1, tatal ke bawah untuk melihatnya. Kami juga menyebutkan bagaimana rupanya ketika anda sediakan pemalam AMP

Oleh itu, anda memerlukan AMP pemalam lain untuk WP untuk mendapatkan lebih banyak pilihan penyesuaian. Anda boleh menambah semua perkara seperti iklan rangkaian, butang perkongsian sosial, Analitis Google dll. 

Cara Menyiapkan AMP Google

Terdapat banyak plugin AMP yang terdapat di direktori plugin WordPress.

# 1 AMP oleh Automattic

AMP oleh Automattic

Pemalam ini membolehkan anda menyiapkan Google AMP di laman WordPress anda. Ini adalah inisiatif sumber terbuka yang bertujuan untuk menyediakan kandungan yang dioptimumkan untuk mudah alih yang dapat memuat dengan serta-merta di mana sahaja, walaupun di internet yang perlahan.

Setelah mengaktifkan pemalam ini, semua catatan di laman web anda akan dihasilkan versi yang sesuai dengan AMP. Anda juga dapat mengakses siaran AMP anda dengan menambahkan / amp / untuk mengakhiri URL siaran anda.

Contohnya, jika URL pos anda adalah “http://example.com/2016/12/20/hello-world”, maka versi AMP akan menjadi “http://example.com/2016/12/20/hello -world / amp / “.

Jangan lupa untuk mengklik butang Simpan.

AMPSusun atur AMP

Terdapat beberapa batasan pemalam ini. Halaman dan arkib tidak disokong pada masa ini dan anda tidak dapat menambahkan butang kongsi, kategori, siaran yang berkaitan, iklan. Secara lalai, plugin ini membenarkan logo dan nama laman web anda.

# 2 AMP untuk WP

AMP untuk WP

Pemalam ini “AMP untuk WP” sangat disyorkan bagi mereka yang mahu aktifkan Google AMP di laman web mereka. Editor AMP khusus ini membolehkan anda mengesampingkan Kandungan anda yang telah anda tulis di Post atau halaman. Oleh itu, anda boleh menambahkan kandungan yang berbeza hanya untuk AMP. Ini adalah plugin responsif sepenuhnya dan dilengkapi dengan 2 reka bentuk yang berbeza. Dengan seretan & drop drop, anda boleh menetapkan pilihan halaman / post secara manual.

Lebih dari itu, anda boleh menambahkan logo tersuai, butang perkongsian sosial, catatan berkaitan di bawah siaran, mengintegrasikan Google Analitis dan dapat menambahkan iklan dalam 4 posisi yang berbeza.

AMP untuk penyesuaian WP

Untuk menyiapkan pemalam ini, anda perlu memasang pemalam AMP lalai terlebih dahulu oleh Automattic. Atau anda akan diminta memasangnya. Setelah mengaktifkan pemalam ini, anda akan melihat pilihan AMP di panel pentadbir WordPress anda.

Dari papan pemuka, anda boleh sediakan AMP Google pilihan mengikut keperluan anda.

Ciri-ciri:

 • Penyunting AMP tersuai.
 • Ubah hala mudah alih.
 • Seret & Pembina Halaman Drop.
 • Dibina dengan dua reka bentuk.
 • Sokongan AMP WooCommerce.
 • Panel Terjemahan & RTL ada.
 • Pautan AMP dalaman.
 • Catatan berkaitan di bawah siaran.
 • Butang kongsi sosial.
 • Jumlah 4 slot iklan di seluruh susun atur.
 • dan banyak lagi…

Cara Melihat Halaman Mudah Alih Dipercepat (AMP) di Google Search Console

Semasa anda menyiapkan AMP Google di blog WordPress anda, anda dapat melihat Halaman Mudah Alih yang Dipercepat dari Konsol Carian Google. Untuk melihatnya, log masuk ke Google Search Console. Sekarang pergi ke Carian Penampilan> Halaman Mudah Alih Dipercepat.

Lihat AMP di Google Search Console

Sekiranya anda betul sediakan AMP Google di blog WordPress anda, maka anda boleh melihat Halaman Mudah Alih yang Dipercepat itu. Sekiranya tidak muncul, tunggu sebentar. Ia akan menunjukkan kepada anda halaman-halaman yang sudah diindeks. Sekiranya anda tidak menyerahkan Peta Situs anda ke Konsol Carian Google, itu tidak akan muncul.

Pelajari, Cara Menghantar Peta Laman Blog anda dengan betul ke Google Search Console.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map