Menyiapkan Struktur Permalink WordPress Anda Untuk SEO

03.06.2020
SEO 'Menyiapkan Struktur Permalink WordPress Anda Untuk SEO
0 4 мин.

SEO Struktur Permalink WordPress


Apabila kita memikirkan struktur struktur kita Permalink WordPress kita harus memikirkan organisasi laman web kita dan hierarkinya. Jenis seperti peta laman.

Kami ingin memberikan pengalaman yang optimum bagi pengguna (dengan memberi mereka halaman bermanfaat) tetapi kami juga ingin memastikan kami mempunyai struktur permalink WordPress terbaik untuk SEO.

Artikel ini merangkumi cara menyusun permalink untuk halaman, catatan, dan juga beberapa tetapan permalink yang berkaitan yang akan membantu anda memaksimumkan SEO WordPress anda.

 1. Apa yang Membuat Struktur Permalink Mesra SEO?
 2. Struktur Permalink Untuk Halaman (Parent Pages)
 3. Struktur Permalink Untuk Catatan (Kategori)
 4. Mengubah Permalinks dan 301 Redirect
 5. Tetapan Permalink Yoast
 6. WWW vs Bukan WWW

Sebagai tambahan kepada seni bina laman web yang baik dan navigasi yang mesra pengguna (orang boleh menemui halaman yang mereka mahukan), menyusun permalinks juga mendorong anda untuk membelah halaman sehingga anda dapat menyasarkan lebih banyak kata kunci.

Katakan anda mempunyai 5 pejabat di lokasi yang berbeza. Membuat halaman untuk setiap pejabat membantu anda menyasarkan lokasi geografi masing-masing dengan lebih baik (Chicago Web Designer, San Diego Web Designer, dll). Ini akan menjadikan halaman tersebut lebih tinggi kerana setiap halaman akan melakukan tugas yang lebih baik untuk menyasarkannya kata kunci fokus.

Struktur permalink untuk artikel blog hanya membantu orang mencari apa yang mereka cari.

Menggunakan halaman ibu bapa adalah kaedah mengkategorikan halaman mengikut hierarki. Sebagai contoh perkhidmatan boleh menjadi halaman induk dari reka bentuk web. Dalam keadaan ini, struktur permalink anda akan kelihatan seperti ini: example.com/services/web-design

Kegunaan Biasa

Struktur Permalink Biasa

Saya membuat ini pada Dibuat Menggunakan Peta Tulis jika anda mahu melakukan sendiri. Juga, ini adalah video Googles Matt Cuts yang mengesahkan bahawa ini adalah struktur permalink yang baik untuk digunakan:

Cara Membuat Halaman Ibu Bapa

Di papan pemuka WordPress anda, edit halaman bukan induk (Reka Bentuk Web) dan di sebelah kanan anda akan melihat bahagian untuk memilih halaman induk (Perkhidmatan).

Halaman Induk WordPress

Ini adalah bagaimana WordPress menetapkan struktur permalink lalai anda:

Lalai Struktur Permalink WordPress

Format lalai? P = 123 bukan struktur permalink deskriptif untuk SEO dan tidak digalakkan.

Tidak ada struktur permalink terbaik untuk SEO kerana ini adalah masalah pilihan, tetapi saya akan mengatakannya Matt Cutts (yang menasihati kami SEO) berkata dalam video ini pada 1:51 bahawa dia menggunakan struktur khas dari /% nama pos% / kerana “sederhana”. Saya menggunakan ini juga.

Struktur Permalink WordPress Terbaik

Tetapi bagaimana jika anda mempunyai banyak artikel? Ada yang berpendapat bahawa menggunakan /% kategori% /% nama pos% / adalah lebih baik. Sekali lagi, ini adalah soal pilihan. Sekiranya anda mempunyai masa yang panjang nama domain kemudian juga memasukkan kata panjang di jalan permalink boleh menyakitkan SEO anda. Itulah sebabnya jika anda menggunakan struktur itu, anda mungkin ingin menggunakan sesuatu seperti “artikel” yang akan anda tetapkan di sini:

Struktur Permalink WordPress Tersuai

Mengenai tarikh dan nombor, mereka tidak begitu deskriptif. Selain itu, menggunakan tarikh dalam struktur permalink anda akhirnya boleh menyebabkan kandungan anda kelihatan ketinggalan zaman yang boleh membahayakan SEO anda.

Cara Menetapkan Struktur Permalink Blog Anda

Pergi ke Tetapan -> Pautan Permalink.

Mengubah permalink tidak digalakkan melainkan ia sangat jelek, seperti ini …

contoh.com/?p=id-5363843

Sekiranya anda pernah menukar permalink, anda ingin menyiapkan pengalihan 301 untuk mengarahkan pengunjung dan enjin carian ke permalink baru. Saya menggunakan Plugin Halaman Pantas / Hantar Semula yang sangat senang digunakan. Setelah dipasang, pergi ke Redirect Options -> Pengalihan Pantas. Sekarang ikuti contoh “permintaan” dan “tujuan” di bawah:

Redirect WordPress 301

Sekiranya anda mempunyai Plugin SEO Yoast WordPress dipasang, ada bahagian di mana anda boleh mengedit lebih banyak tetapan permalink. Inilah yang saya cadangkan:

Tetapan Permalink Yoast

Ada soalan mengenai perkara ini? Saya menerangkannya lebih lanjut dalam tutorial Yoast saya bahagian permalink.

6. WWW vs Bukan WWW

Adakah anda mahu laman web anda muncul sebagai www.website.com atau website.com? Saya lebih suka tanpa www tetapi ia juga menjadi pilihan dan tidak mempengaruhi SEO. Anda boleh menukar bila-bila masa, pastikan domain pilihan anda di WordPress sama seperti yang ada di dalamnya Alat Webmaster Google. Inilah cara untuk melakukannya …

 • Di WordPress, pergi ke Tetapan -> Am
 • Dalam Alat Webmaster Google, pergi ke Ikon Gear -> Tetapan Tapak -> Domain Pilihan

Akhirnya, ubah semula yang tidak anda gunakan dengan yang anda gunakan.

Sorakan,

Tandatangan Tom

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector