Si t’i bëni imazhet ngarkoni më shpejt në faqen tuaj në WordPress

04.06.2020
WordPress 'Si t’i bëni imazhet ngarkoni më shpejt në faqen tuaj në WordPress
0 15 мин.

Kështu që ju doni që imazhet tuaja të ngarkohen më shpejt?


Epo, nuk do të bëj mirë. Le të zhyten drejt në gjërat e mira!

Ekzistojnë tre mënyra për t’i bërë fotografitë të ngarkohen më shpejt në WordPress:

 • Resize
 • compress
 • Ngarkesë dembel

Në këtë post, unë do të shpjegoj se si funksionon secila nga këto teknika dhe pse ato do ta bëjnë ngarkesën e faqes tuaj më të shpejtë. Do t’ju tregoj gjithashtu se si të zbatoni secilën taktikë si me zgjidhjet manuale ashtu edhe me rekomandimet e shtojcave.

Kjo teknikë e parë është jashtëzakonisht e thjeshtë, por shpesh anashkalohet nga newbies të WordPress.

Si të optimizoni figurat në WordPress

Madhësoni imazhet tuaja

Mënyra më e thjeshtë për t’i bërë fotografitë tuaja të ngarkohen më shpejt është përmasat e tyre. Më lejo të shpjegohem.

Farë është duke ndryshuar përmasat?

Kur them “madhësim” dua të ndryshoj dimensionet e një imazhi, dhe në këtë rast, ju dëshironi të zvogëloni dimensionet e imazheve tepër të mëdha.

Si shembull, blogerët ndonjëherë fotografojnë në telefonat e tyre ose aparatin dixhital dhe i ngarkojnë në bloget e tyre. Kopjet e pashituara të fotove mund të jenë të gjëra deri në 5000 px. Tani mendoni për këtë…

Gjerësia e seksionit të postimit në faqen tuaj ndoshta nuk është më e gjerë se 800px. Teksti që po lexoni tani përfshin vetëm rreth 700px në të gjithë faqen, kështu që imagjinoni të shtoni këtu një imazh të gjerë 5,000 px. Do të ishte mënyrë më e madhe sesa duhet të jetë dhe ndërsa do të zvogëlohej për t’u përshtatur në faqe, skedari i imazhit i ngarkuar është akoma masiv dhe jashtëzakonisht i kotë. Kjo është për shkak se …

Imazhet që kanë dimensione më të mëdha gjithashtu kanë madhësi më të mëdha të skedarëve.

Kur bëhet fjalë për performancën dhe bërjen e imazheve tuaja më të shpejta, ulja e dimensioneve të figurës suaj është një mënyrë e shkëlqyeshme për të ulur në mënyrë drastike madhësinë e skedarit, dhe kjo bën që ngarkesa e imazhit të bëhet më e shpejtë.

Le të kthehemi te shembulli im dhe të supozojmë se imazhi është 5,000 px i gjerë dhe i gjatë. Nëse e zvogëloni atë nga 5,000 px në vetëm 700px, imazhi në të vërtetë do të përdorë 99% më pak pixel. Me fjalë të tjera, madhësia e skedarit do të ulet me rreth 99%. Nëse imazhi ishte 5mb, do të përfundonte vetëm 50kb dhe do të ngarkonte 99% më shpejt në faqen tuaj.

Madhësia e imazheve

Nëse nuk do të keni për qëllim ndryshimin e madhësisë së imazheve tuaja, ka pothuajse me siguri disa përfitime që duhet të bëhen.

Ekzistojnë disa mënyra se si të ndryshoni përmasat në imazhet tuaja për t’i përshtatur faqes në mënyrë të përsosur.

Madhësia e madhësisë së imazheve tuaja

Para se të ngarkoni një imazh të ri në sitin tuaj, përmasat e saj madhësohen me dorë duke përdorur mjetet e integruara të redaktimit të figurës në kompjuterin tuaj.

Nëse keni një imazh jashtëzakonisht të madh si në shembullin tim, kjo menjëherë do të bëjë një ndryshim të madh. Pasi të ndryshohet madhësia e figurës, atëherë mund ta ngarkoni në Bibliotekën tuaj Media.

Edhe nëse do të përdorni imazhin në një kutinë e dritës ose një rrëshqitje, normalisht nuk ka asnjë arsye që ajo të jetë më e gjerë se 2,000 px. Nëse imazhi do të jetë në një zonë të përmbajtjes së një postimi ose faqe, ju mund të bëni mirë që imazhi të jetë 800px i gjerë.

Kjo metodë e ndryshimit të madhësisë së figurave funksionon mirë, por nuk ndihmon me imazhet e ngarkuar tashmë në faqen tuaj. Një teknikë e thjeshtë për imazhet ekzistuese është thjesht të zgjidhni një madhësi të ndryshme.

Përdorni madhësi më të vogla

Kur ngarkoni një imazh në Bibliotekën tuaj Media, WordPress krijon deri në 3 versione shtesë: Thumbnail, Medium dhe Large.

Nëse vizitoni faqen tuaj të Cilësimeve të Media, do të shihni se mund t’i zgjidhni ato madhësi këtu:

Cilësimet e mediave të WordPress

Ndërsa mund të modifikoni cilësimet, madhësia e paracaktuar e madhe është 1024px e cila është mjaft e madhe për t’u përdorur për postime pa qenë shumë e harxhuar. Ju mund ta përdorni këtë madhësi për të gjitha imazhet që përfshini në postimet tuaja.

Për të ndryshuar madhësinë e një imazhi që keni shtuar në një postim, klikoni mbi të në redaktues dhe do të shihni zbritjen e Madhësisë së Imazhit në shiritin e djathtë.

Madhësia e figurës së WordPress

Zgjidhni madhësinë “Large” dhe azhurnoni postimin. Nëse keni ndonjë imazh të tepruar, kjo teknikë do t’ju lejojë të shërbeni shpejt një madhësi më të përshtatshme që do të ngarkojë më shpejt pa pasur nevojë të rimbushni dhe të zëvendësoni origjinalin.

Thënë kështu, kjo mund të jetë jashtëzakonisht e lodhshme nëse keni dhjetëra postime me dhjetëra imazhe. Ekziston një metodë edhe më e shpejtë dhe më efektive në dispozicion.

Ndryshimi i automatizuar me një plugin

Në vend që të ndryshoni përmasat e imazheve vetë, mund të lejoni që një shtojcë ta bëjë atë automatikisht për ju. Kur bëhet fjalë për automatizimin e madhësisë së imazhit, asgjë nuk rrah Optimole plugin.

Optimole Optimizer Image

Nuk funksionon ashtu siç e prisni.

Në vend që të redaktoni figurat në Bibliotekën tuaj Media, Optimole mban kopjet e veta të imazheve tuaja dhe u shërben atyre nga një CDN me performancë të lartë. Në këtë mënyrë, origjinalet tuaja kurrë nuk modifikohen në asnjë mënyrë.

Për më tepër, nuk është e nevojshme t’i jepni Optimole një madhësi të vetme për t’u përdorur për imazhet tuaja. Përkundrazi, ajo merr madhësinë e ekranit të vizitorit dhe gjeneron një version me madhësi optimale të secilës imazh në fluturim. Kjo do të thotë që dikush në një pajisje të lëvizshme mund të ngarkojë një version prej 400 px të një imazhi ndërsa një vizitor tjetër në një laptop merr një version 700px të të njëjtës imazh.

Kjo metodë e ndryshimit të madhësisë është mënyra më e lehtë për t’u zbatuar dhe më e efektshme për pajisjet mobile e cila është veçanërisht e rëndësishme sepse vizitorët celular shpesh kanë tendencë të jenë në lidhje më të ngadalta.

Nëse dëshironi të mësoni se si të përdorni Optimole, mund të ndiqni videon time të përparimit të plotë:

Unë rekomandova që të rimodifikoni së pari, sepse nëse e bëni atë manualisht ose automatizoni atë me një plugin, është e thjeshtë dhe mund të ofrojë përfitime të mëdha.

Nëse imazhet tuaja janë tashmë me madhësi të përshtatshme për sitin tuaj, ju ende mund të përmirësoni performancën e faqes tuaj shumë më tepër me kompresim.

Kompresoni imazhet tuaja

Kompresimi është një mënyrë për të zvogëluar madhësinë e skedarit të një imazhi pa ndryshuar dimensionet e tij.

Ekzistojnë dy lloje të kompresimit të imazhit në dispozicion.

Lloji i parë i kompresimit të imazhit quhet kompresim “pa humbje”.

Kompresim i humbur

Me një optimizim pa humbje, vetë imazhi në të vërtetë nuk editohet. Përkundrazi, kjo teknikë heq të gjitha metadatat e ruajtura në skedarin e figurës. Për shembull, imazhet shpesh ruajnë emrin e pajisjes së përdorur për të marrë imazhin, datën kur është marrë fotografia, dhe nganjëherë edhe koordinatat GPS të qëllimit.

Meqenëse këto të dhëna zakonisht janë mjaft të kufizuara, optimizimi pa humbje mund të zvogëlojë madhësinë e figurës suaj me 1-5%, por me të vërtetë nuk ka asnjë arsye të mos i përdorni sepse nuk ka ndikim në cilësinë e figurës.

Fitimet e vërteta vijnë nga optimizimi i humbur.

Kompresimi i humbur

Siç mund ta prisni, kompresimi i humbur optimizon vetë imazhin dhe rezulton në degradim të cilësisë. Por këtu është gjëja…

Algoritmet e kompresimit janë aq të mira këto ditë sa shpesh mund të zvogëloni madhësinë e skedarit të figurës me 50-70% pa ndonjë ndryshim të dukshëm. Në qoftë se nuk jeni një fotograf profesionist dhe nuk keni nevojë për imazhet tuaja që të jenë të përsosura në monitorët 4k, nuk do të vini re as humbja e cilësisë.

Si të kompresoni imazhet tuaja

Ju mund të kompresoni me dorë imazhet tuaja me një mjet si TinyPNG para se t’i ngarkoni ato, ose përdorni një shtojcë për të automatizuar gjërat.

ShortPixel është një shtojcë e shkëlqyeshme për optimizimin e imazheve në faqen tuaj. Ai mund t’i zgjedh ato menjëherë kur i ngarkoni ato dhe pjesa më e madhe të optimizojë të gjitha imazhet tashmë në Bibliotekën tuaj Media.

shortpixel

Unë rekomandova Optimole për ndryshimin e imazhit dhe kompreson imazhet shumë efektive gjithashtu. Edhe një herë, nuk optimizon origjinalet e ruajtur në Bibliotekën tuaj Media, por kompreson përkundrazi kopjet që u shërben vizitorëve tuaj.

Ju mund të gjeni disa shtesa më shumë për optimizimin e imazhit këtu.

Me imazhet tuaja të ndryshuara dhe të kompresuara, faqja juaj do të ngarkojë shumë më shpejt, por ka një optimizim të fundit për imazhet që mund të bëni.

Zbatimi i ngarkimit dembel

Ngarkimi me dembel është një mënyrë me të vërtetë e zgjuar për të optimizuar më tej imazhet tuaja.

Le të themi se keni një postim në blog me 12 imazhe në të. Kur dikush viziton faqen tuaj, jo të gjitha ato imazhe do të jenë të dukshme menjëherë në ekranin e tyre. Ata do të duhet të lëvizin poshtë më shumë për shumicën e tyre të paraqiten. Prandaj, pse ngarkoni të gjitha 12 menjëherë?

Me ngarkim dembel, ngarkohen vetëm imazhet që shfaqen në ekran. Në vend që të ngarkohen 12 imazhe, ndoshta vetëm 2-3 janë të ngarkuara. Pastaj ndërsa vizitori lëviz poshtë në faqe, imazhet e mbetura ngarkohen ndërsa hyjnë në ekran. Kjo do të thotë që ngarkesa fillestare është shumë më e shpejtë, dhe duke qenë se shumica e vizitorëve nuk do të lëvizin poshtë në faqe, shumë nga imazhet nuk ngarkohen kurrë, gjë që ju kursen burime të vlefshme të serverit.

Kjo video ka vizualizim që e shpjegon më mirë nëse doni një pamje më të qartë se si funksionon ngarkimi dembel:

Tani që jeni shitur në koncept, ja se si mund të implementoni ngarkimin dembel në faqen tuaj.

Si të përdorni ngarkimin dembel

Edhe një herë, kjo teknikë e optimizimit të performancës shtohet lehtësisht në WordPress me një plugin.

Nëse jeni duke kërkuar për një mundësi falas, atëherë provoni Optimole ose a3 Ngarkesa me Lazë.

Me Optimole, ngarkimi i demit ndizet automatikisht, dhe shtojca a3 është e thjeshtë për tu konfiguruar.

Për më tepër, nëse nuk keni ndërmend të paguani, atëherë kontrolloni Raketë WP. Ka caching të performancës së lartë dhe një larmi mjetesh të tjera të shpejtësisë.

Për të aktivizuar ngarkimin dembel me WP Rocket, gjithçka që duhet të bëni është të rrëshqitni këtë ndërprerës:

WP Rocket Media

Nuk mund të ishte më e lehtë!

Shijoni imazhet tuaj më të shpejtë të ngarkimit

Për të përmbledhur ato që sapo keni mësuar…

Imazhet e tepërta të ngarkuara në faqen tuaj janë jashtëzakonisht të ngadalta. Vetëm një nga këto imazhe mund të sjellë faqen tuaj në një ndalesë mahnitëse.

Gjëja më e rëndësishme që ju mund të bëni për të shpejtuar imazhet tuaja është të madhësoni madhësinë e imazheve në mënyrë që ato të jenë një madhësi e përshtatshme për faqen tuaj. Ju mund ta bëni këtë me dorë ose ta automatizoni atë me Optimole.

Tjetra, algoritmet e kompresimit të imazhit kanë marrë një rrugë të gjatë dhe këto ditë, ju mund të zvogëloni madhësinë e skedarit të një imazhi me 50-70% pa ndikuar në cilësinë në një mënyrë të dukshme. Kjo nuk është më inteligjente. Përdorni ShortPixel ose Optimole për të kompresuar çdo imazh në faqen tuaj.

Së fundmi, ngarkimi me dembel është një mënyrë e shkëlqyeshme për të ngarkuar në mënyrë selektive imazhet. Ju mund të përdorni Optimole, a3 Lazy Load, ose WP Rocket për të zbatuar menjëherë ngarkimin dembel në faqen tuaj.

Nëse nuk keni përdorur ndonjë nga këto teknika, faqja juaj do të ngarkojë në mënyrë dramatike më shpejt pasi të zbatohet. Do t’ju fryhet.

A keni ndonjë pyetje në lidhje me konceptet dhe teknikat në këtë post? Keni një këshillë tjetër për të ndarë? Posto në pjesën e komenteve më poshtë!

Ju gjithashtu mund të dëshironi,

Si të rregulloni një faqe të ngadaltë me WordPress dhe panelin e administratorit (në mënyrë të përhershme)

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector