Повезивање и оптимизација ваше веб локације ВордПресс помоћу Гоогле Сеарцх Цонсоле-а (уз помоћ Иоастховог СЕО додатка)

Гоогле Сеарцх Цонсоле Иоаст ВордПресс СЕО


Спремни сте за оптимизацију своје ВордПресс странице Гоогле Сеарцх Цонсоле и Иоаст?

Кораци 1, 5, 6 и 20 имају везе са Иоастиним СЕО додатком, тако да предлажем да га користите, али није обавезан ако користите други СЕО додатак (ипак помаже). Ако још нисте верификовали веб локацију помоћу Сеарцх Цонсоле-а може потрајати неколико дана док се неки подаци попуњавају, често неколико недеља ако желите да ефикасно користите неке од ових алата (нпр. грешке претраживања и аналитика претраживања). Али и даље можете да оптимизујете своју веб локацију на више начина без обзира да ли сте ово само поставили.

*Ставке звездица укључују Иоаст

1. Верификација*
2. Структурирани подаци
3. Богате картице
4. Означивање података
5. Побољшања у ХТМЛ-у*
6. Убрзане мобилне странице*
7. Претражите аналитику
8. Линкови на вашу страницу
9. Интерни линкови
10. Ручне радње
11. Међународно циљање
12. Мобилност употребе
13. Статус индекса
14. Блокирани ресурси
15. Уклоњени су УРЛ-ови
16. Грешке претраживања
17. Цравл Статс
18. Поглед Гоогле
19. Роботс.ткт Тестер
20. Ситемапови*
21. УРЛ параметри
22. Безбедносна питања
23. Остали ресурси
24. Подешавања сајта
25. Промена адресе
26. Гоогле аналитикаГоогле Сеарцх Цонсоле

1. Верификација

 • Пријавите за Гоогле Сеарцх Цонсоле и доћи до поступак верификације
 • Користите опцију верификације ХТМЛ ознаке
 • Копирајте код
 • Налепите код у Иоаст (СЕО → Опште → Алат за вебмастере)
 • Избришите све изван цитата (укључујући цитате)
 • Сачувајте промене у Иоаст-у
 • Кликните на „потврди“ у Гоогле Сеарцх Цонсоле-у
 • Проћи ће неколико дана док се неки подаци попуне у Сеарцх Цонсоле
 • Исти поступак верификације ХТМЛ ознаке може се користити за Бинг + Иандек

Потврда ХТМЛ ознаке Гоогле Сеарцх Цонсоле-а

Верификација Иоаст Гоогле Сеарцх Цонсоле-а

Ако не користите Иоаст, они имају пуно алтернативних метода за верификацију ваше веб локације.

2. Структурирани подаци

Најчешћи облик структурираних података су богате исјечке које додају „додатне информације“ вашим исечцима у облику звезда прегледа, информација о рецептима, информација о догађајима и других типови података. Ево а галерија приказујући неколико различитих врста богатих исечака и богатих картица.

Звезде за структуриране податке

Популарни додаци за богате снимке:

Провера грешака
Када завршите додавање богатих исјечака у садржај који можете користити структурирани одјељак података Гоогле Сеарцх Цонсоле-а да бисте пратили странице које маркирате, проверили грешке и видели оцене. Такође можете да користите Гоогле-ов структурирани алат за податке да тестирам једну страницу, али ово показује све странице…

Структурирани подаци у Гоогле Сеарцх Цонсоле-у

3. Богате картице

Богате карте су ажурирани облик богатих исечака. Они су приказ вртиља са леве на десно и може се радити само с рецептима и филмовима у резултатима претраге за мобилне уређаје у САД-у. Мислим да нема ВордПресс додатака који подржавају богате картице јер су ове релативно нове, тако да ћете морати да пратите маркирање из галерија, али надам се да ће додатак ускоро изаћи.

Мобилне богате картице

4. Означивање података

Означивање података је алтернатива кориштењу богатог исјечака додатка. То је алат „тачка и клик“ који можете користити да означите наслове страница, датуме и друга обавезна поља потребна за приказивање богатих исјечака у резултатима претраге. Једном када то учините са неколико страница или постова, Гоогле ће те обрасце применити на целокупну вашу веб локацију … тако да би то требало да урадите само са неколико делова садржаја.

5. Побољшања у ХТМЛ-у

Показује вам да ли су ваши исјечци (СЕО наслови + мета описи) су прекратки, дуги или садрже дупликате. У Иоассту постоји „трака напретка“ која би требало да постане наранџаста (лоша) или зелена (добра) у зависности од дужине, тако дуго док ово пишете довољно дуго да буде зелено, требало би да будете у реду. Ако још нисте били, ХТМЛ побољшања рећи ће вам које странице је потребно поправити.

Побољшања у ХТМЛ-у

Да бисте убудуће спречили грешке, уверите се да је ‘трака за напредак дужине’ у Иоаст-у зелена …

Иоаст Сниппет Едитор

Употријебите Иоаст-ов Булк Едитор да бисте их поправили
Можете да уредите своје СЕО наслове + мета описе у Иоаст-у под СЕО → Алати → Булк Едитор. Имајте на уму да уређивач скупа нема „траку напредовања“ или да вам покаже кључну реч за фокусирање странице као што је анализа садржаја … али ипак ћете морати да уградите обоје.

Булк Едитор Иоаст

6. Убрзане мобилне странице

АМП Пагес су Гоогле пројекат који омогућава да се ваше мобилне странице брже учитавају док додавате печат АМП у исечке мобилних уређаја. Тхе АМП додатак додаје АМП странице, Лепак за Иоаст & АМП додатак омогућава вам да направите основне прилагодбе дизајна јер ће то изменити начин на који ваш садржај изгледа на мобилном уређају. Испробајте и ако вам се не свиђа, увијек можете обрисати додатке.

амп-пагес

Додавање АМП страница у ВордПресс

 • Инсталирајте АМП додатак од Аутоматтиц (додаје АМП странице)
 • Инсталирајте Лепак за Иоаст СЕО АМП додатак ако користите Иоаст (прилагођава дизајн)
 • Додајте / појачало / на било коју страницу на вашој веб локацији да бисте видели како то изгледа и били сигурни да функционише
 • Идите у подешавања Иоаст-е → АМП да бисте променили дизајн и омогућили прилагођене врсте поста
 • Сачекајте да Гоогле поново прегледа вашу веб локацију и додате знак АМП у резултате претраживања за мобилне уређаје

Завршни корак је провјеравање Сеарцх Цонсоле-а одељак за убрзане мобилне странице за грешке…

Гоогле Сеарцх Цонсоле за мобилне странице

7. Претражите аналитику

Тако ћете размислити како мерите СЕО ако га нисте користили. Можете да мерите рангирање (позицију), кључне речи (упите), ЦТР (кликовне стопе) и још. Има тона унакрсног референцирања, али набројао сам 5 примера испод којих сам сматрао најкориснијим.

Иди на претражи аналитику и подесите филтере на оно што видите на свакој контролној табли

Сеарцх Аналитицс Филтер

1. Погледајте кључне речи (упите) по којима сте рангирани …

Упити Гоогле Сеарцх Цонсоле

2. Питања за одређене производе, услуге или теме о којима блогујете. Једноставно подесите филтер упита тако да укључује све упите који садрже „СитеГроунд“ (или било коју кључну реч коју желите да видите)…

Филтер за претрагу у Аналитики

3. Упити који се користе за проналажење садржаја у Гоогле сликама …

Претражите Гоогле упите за слике

4. Сазнајте које странице рангирају високо, али имају низак ЦТР. То може значити да морате да напишете свој исјечак (СЕО наслов + мета опис) да бисте били примамљивији да бисте кликнули, али понекад је то зато што ваш садржај није толико релевантан као други резултати (у којем случају мало тога можете учинити).

Претражите ЦТР аналитике у односу на позицију

5. Упоредите свој СЕО (рангирање, ЦТР, кликови) са претходним временским периодом …

Поређење датума

8. Линкови на вашу страницу

Из мог искуства, ово је најлакши начин за проналажење неквалитетних и нерелевантних веб локација које се повезују са вама, тако да их можете уклонити. То резултира чистијим профилом везе и вољом умањивање ризика од Гоогле-ове казне, и чак може побољшати ваше рангирање посебно дугорочно. Пређите преко својих веза и идентификујте нискоквалитетне или небитне веб локације које вас везују. Ово ће можда требати мало истраживања и процене о утврђивању који су линкови „аутентични“, а који нису. Моз има сјајан чланак о обављању ревизије везе и уклањању ако желите прочитати о овоме.

Ко вас повезује са већином

Отказивање лоших веза
Једном када имате листу УРЛ адреса, обратите се вебмастерима и затражите да је уклоне (дефинитивно преферирани начин). Ако из неког разлога не можете да га уклоните, користите одјавити алат. Чак и ако вас није ударио пенал Цут Цуттс препоручује одбацивање упитних веза као превентивне мјере. Покушавам да прођем кроз своје везе једном годишње како бих их очистио. Наравно да то требате да урадите само ако имате веб локацију пристојне величине са добром количином веза.

Дисавов Линкови

9. Унутрашње везе

Погледајте које странице највише повезујете …

Интерне везе Гоогле Сеарцх Цонсоле

Више интерне везе страница има, вероватније је да ће се приказати као веза до сајта …

Везе до сајта

10. Ручне акције

А ручна акција је врста Гоогле казне. Ово су 2 најчешће …

Ручна радња Гоогле Сеарцх Цонсоле

Неприродне везе до ваше веб локације – ако сте ангажирали градитеља линкова и направили гомилу нежељене везе, то је вјероватно разлог. Престаните с тим одмах и прођите кроз све везе до ваше веб локације (корак 8) и покушајте да их уклоните контактирањем вебмастера или помоћу алата за одбацивање.

Танак садржај с мало или без додане вриједности – значи да треба да побољшате садржај. Кратки, некорисни и дупликати садржаји су велики, не сматрају се СЕО-ом. Примјетите колико је дугачак овај туториал? Зато неки од мојих чланака дневно посете преко 150 посетилаца. Прођите кроз свој садржај (обе странице и постове) и разместите их. Сећам се када сам провела два солидна дана пренављајући своје Иоаст туториал и кретао се од 10 посетилаца / дан до 100 посетилаца / дан током ноћи (да, истинита прича).

Више информација о казнама ручне акције од Матт Цуттс-а…

11. Међународно циљање

Циљајте веб локацију на одређену земљу. То НЕ искључује у потпуности из свих осталих земаља (то је само сигнал). Ако сте међународни, ову опцију треба оставити без надзора.

Гоогле Сеарцх Цонсоле за међународно циљање

12. Мобилна употребљивост

Ако сте икада користили Гоогле-ов алат за тестирање мобилних уређаја ово ради исто, само што приказује грешке у мобилним уређајима за ЦЕЛО веб локацију. Само зато што користите ВордПресс тему за мобилне уређаје, не значи да не можете имати грешке! Ево га како да поправите грешке у мобилном телефону.

Погрешке мобилне употребљивости Гоогле Сеарцх Цонсоле

Али у идеалном случају бисте видели ову поруку …

Проблеми са мобилним уређајима - Гоогле Вебмастер Тоолс

13. Статус индекса

Приказује колико страница Гоогле индексира. Обавезно изаберите напредна опција и омогућите „блокирани од стране робота“ и „уклонили“ да бисте видели блокиране ресурсе и уклоњене УРЛ адресе.

Статус индекса

На шта треба пазити

 • Графикон би требало да се стално повећава, што значи да на своју веб локацију доследно додајете нови садржај који Гоогле може да индексира
 • Изненадне капи треба истражити и могу значити да је ваш сервер дотрајан или преоптерећен (у том случају треба надоградити хостинг или смањити потрошњу процесора)
 • Изненадни трнци могу бити проузроковани дупликатом садржаја или чак хакирама

14. Блокирани ресурси

Каже вам да ли ваш роботс.ткт спречава Гоогле да претражи одређене ресурсе. Такође вас води у процесу деблокирања, али можда ћете морати да блокирате неке ресурсе ако не желите да их Гоогле индексира.. Можете да деблокирате само ресурсе које хостујете, поседујете или имате приступ датотеци роботс.тект (будући да ће ово требати да буде уређено да бисте га деблокирали). У супротном ћете морати да се обратите власнику ресурса и видите да ли ће они уређивати роботс.ткт за вас.

Блокирани УРЛ-ови

Након што сте пронашли блокиран ресурс можете да преузмете Фетцх анд Рендер да бисте страницу видели као Гоогле и одлучили да ли то утиче на ваш СЕО. Ако одлучите да га желите променити, мораћете да верификујете хост, а затим ажурирате датотеку роботс.ткт да бисте га деблокирали. Запамтите, ако је ресурс треће стране, морат ћете се обратити власнику ресурса и затражити да то уради за вас.

Блокирани ресурси

15. Уклоњени УРЛ-ови

Тхе уклоњена УРЛ адреса привремено блокира УРЛ на 90 дана … ако желите трајно блокирати УРЛ-ове од Гоогле-а требало би да видите тај чланак. Можете да уклоните само УРЛ-ове које поседујете …

Уклоњени су УРЛ-ови

16. Грешке претраживања

Грешке претраживања су сломљене странице на вашој веб локацији и могу се догодити ако:

 • Промењени УРЛ-ови
 • Редизајнирали сте веб локацију
 • Није успело постављање преусмеравања
 • Избрисан је садржај са ваше веб локације

Ако само поставите Сеарцх Цонсоле, потребно је најмање 1 седмица да се попуне све грешке у претраживању. Када их угледате, желећете да прођете кроз сваку картицу (радна површина, паметни телефон, грешка на серверу, софт 404, није пронађен, остало). Свака ће имати различите УРЛ адресе које је потребно поправити преусмеравањем …

Грешке претраживања и претраживања конзоле

Кликните на сваку да бисте видели пуни УРЛ сломљене странице који би требало да буде преусмерен на исправну страницу на вашој веб локацији. Наравно да ће вам требати времена да прођете кроз све њих, али осигураће да било који линк који упућује на ове старе УРЛ адресе проследи њихов „линк сок“ на ваше нове странице.

Поправљање ових проблема је у основи добијање бесплатних веза до ваше веб локације.

УРЛ адреса претраживачке конзоле није пронађена

Преусмерите грешке претраживања на одговарајуће странице
Можете користити бесплатан додатак попут Брза страница / преусмеравање постаИоаст СЕО Премиум, или урадите ово путем .хтаццесс. Метода коју ћу вам показати је Брза преусмеравање страница / поста. Желите да сваки УРЛ преусмерите на нову (исправну) страницу на вашем вебсајту. Да, требали бисте то учинити СВАКОГА.

 • Инсталирајте Брзи додатак за преусмеравање странице / поста
 • Идите на Брзе преусмјеравања → Брзе преусмјеравања
 • Додајте сломљени УРЛ у леву колону и нови исправан УРЛ у десној колони
 • Кликните на „Додај нове преусмерке“ (може се радити по три)
 • Кликните на „Означи као фиксно“ на Сеарцх Цонсоле-у или причекајте неколико дана да се ажурира

301 Преусмерите ВордПресс

Погледајте грешке индексирања директно у Иоаст-у
Да бисте видели грешке у претраживању и претраживању Иоаст-а без пријаве на Сеарцх Цонсоле, идите на Иоаст → СЕО → Сеарцх Цонсоле, затим кликните на „Гет Гоогле Аутхоризатион Цоде“ и следите упутства…

аутентификација иоаст-сеарцх-цонсоле

Када завршите аутентификацију Иоаст-а помоћу Сеарцх Цонсоле-а, потребно је око 1 недеље да се попуне грешке у претраживању. Али ту бисте их видели под СЕО → Сеарцх Цонсоле.

грешке иоаст-сеарцх-цонсоле-цравл

17. Статистика претраживања

Идеално желите стабилан раст док додајете садржај на своју веб локацију…

Статистика претраживања и претрага Конзола за претрагу

Зашто је пао мој индекс пузања?

18. Дохвати као Гоогле

Поглед Гоогле тестира да ли Гоогле може да приступи страници, како је приказује и свим ресурсима (нпр. сликама или скриптама) који су блокирани од Гооглебота. То вам може помоћи да отклоните грешке у претраживању проблема и осигурајте да су УРЛ-ови ваше странице доступни Гооглеботу. Ово Иоаст туториал ради сјајан посао објашњавања различитих грешака, укључујући не проналажење, недоступност, преусмеравање и друге.

Поглед Гоогле

19. Роботс.ткт Тестер

Проверите да ли је Гоогле блокиран неки УРЛ и да ли постоје грешке. Најчешћа грешка је кашњење индексирања које се може догодити ако сте ограничили број претраживања и индексирања подешавања сајта (треба да се уради само ако Гооглебот успорава ваш сервер и проузрокује ограничења ЦПУ / пропусности на вашем хостинг налогу). Али ово правило игнорише Гооглебот, тако да није неопходна никаква акција.

Роботс.ткт Тестер

20. Ситемапс

Ево како да пошаљете свој Гооглеаст КСМЛ ситемап Гоогле-у…

 • У Иоастовим подешавањима идите на СЕО → КСМЛ Ситемапс
 • Конфигуришите ваш ситемап тако да изузмете ознаке, партнерске везе итд. (Погледајте фотографију испод)
 • Кликните на КСМЛ дугме Ситемап
 • Копирајте задњи део УРЛ-а: ситемап_индек.кмл
 • На Гоогле Сеарцх Цонсоле-у идите на Преклапање → Ситемапови
 • Кликните на Адд / Тест Ситемап
 • Залепите УРЛ у Гоогле Сеарцх Цонсоле
 • Тестирајте и пошаљите
 • Поглед честе грешке у ситемапу ако имате
 • Користи се исти поступак за слање мапа веб локације Бинг + Иандек

Ево неколико снимака екрана ако вам требају …

Подешавања Ситемап-а Иоаст КСМЛ-а

кмл-ситемап-пост-типе

Иоаст Ситемап

Иоаст Ситемап УРЛ

Предавање Ситемап-а за Сеарцх Цонсоле

Грешке Ситемапа

21. Параметри УРЛ-а

Велика већина вас неће имати проблема са тим Параметри УРЛ-а и видећете ову поруку, али ако Гоогле прикаже другу поруку, мораћете да следите њихова упутства. Ево а Иоутубе туториал од стране Гоогле вебмастера који вам показује шта треба да радите. Будите посебно пажљиви јер неправилне радње могу резултирати да се странице више не појављују у Гоогле-овим резултатима претраге.

УРЛ параметри

22. Безбедносна питања

Дно црта … ако овде имате проблема, требало би контактирајте Суцури ко може да вам помогне да то поправите. Али то бисте требали учинити ОДМАХ, јер безбедносни проблеми могу угрозити целокупну веб локацију и СЕО. Често то значи препознавање злонамјерног софтвера који је додан на вашу веб локацију и брисање ових датотека.

Сеарцх Цонсоле за сигурносна питања

Јачање сигурности у ВордПресс-у

 • Промените опште корисничко име „Администратор“
 • Користите јаку лозинку са бројевима
 • За пријаву користите 2-факторску аутентификацију
 • Инсталирајте додатак попут Вордфенце, иТхемес, или Суцури
 • Редовно ажурирајте језгру, тему и додатке за ВордПресс
 • Проверите да ли је ваш сајт на сигурном ВордПресс хостингу (користим га СитеГроунд)

23. Остали ресурси

Ресурси за Сеарцх Цонсоле

Употријебите ПагеСпеед Инсигхт за провјеру да ли је ваш хостинг преспор
Ево згодног трика. Покрените веб локацију Увид у Гоогле ПагеСпеед Спеед и проверите да ли да смањите време одговора сервера налази се у вашем извештају. Ако је одговор да, то значи да је ваш сервер (хостинг) спор. То ћете пуно видети код Блуехоста, Годаддија, ХостГатора и других домаћина слабијег квалитета …

Спор ВордПресс хостинг Блуехост

Ако ово видите у свом извештају, желите да то поправите, или ћете морати да надоградите хостинг или да пређете на бржи хост као што је СитеГроунд који је оцењен као домаћин број 1 у вишеструким Фацебоок анкетама …

2017-ВордПресс-хостинг-анкетаПогледајте анкету на Фацебооку или Погледајте комплетну анкету (снимак екрана)Анкета путем веб-домаћинаПогледајте анкету на Фацебооку или Погледајте комплетну анкету (снимак екрана)Анкета о најбољем хостингу-добављачуПогледајте анкету на Фацебооку или Погледајте комплетну анкету (снимак екрана)Анкета са најбољим управљањем ВордПресс-хостингомПогледајте анкету на Фацебооку или Погледајте комплетну анкету (снимак екрана)Анкета о најбољем заједничком хостингуПогледајте анкету на Фацебооку или Погледајте комплетну анкету (снимак екрана)2016-ВордПресс-хостинг-анкетаПогледајте анкету на Фацебооку или Погледајте комплетну анкету (снимак екрана)Анкета о најбољем ВооЦоммерце-хостингуПогледајте анкету на Фацебооку или Погледајте комплетну анкету (снимак екрана)Заједничко гостовање-анкетаПогледајте анкету на Фацебооку или Погледајте комплетну анкету (снимак екрана)Анкетирани ВордПресс-хостинг-анкетаПогледајте анкету на Фацебооку или Погледајте комплетну анкету (снимак екрана)Анкета фаворита-хостингаПогледајте анкету на Фацебооку или Погледајте комплетну анкету (снимак екрана)

Можете прочитати моје потпуни преглед СитеГроунд ако желите да сазнате о њима, али моја веб локација се учитава <1 у ГТметрик-у, <1с у Пингдому, ја имам 100% продужења, и они ће чак мигрирају те бесплатно.

24. Подешавања сајта

Подешавања сајта су у опција мењача у горњем десном углу надзорне плоче Сеарцх Цонсоле…

Главне опције претраге конзоле

Преферирани домен – ако желите да укључите ввв у домену (не постоји „прави“ начин за СЕО). Без обзира које сте одабрали у подешавањима места, требало би да буду исте у програму ВордПресс (Подешавања → Опште → ВордПресс адреса + Адреса места). Избегавао бих да то променим ако већ имате успостављен домен јер се на тај начин мења СВА веза на вашој веб локацији.

ВордПресс ВВВ Нон ВВВ

Стопа индексирања – за то се најчешће користи ако ваша веб локација константно опада због ограничења капацитета, пропусности или ЦПУ-а на вашем хостинг налогу. То значи да ваш план хостинга не садржи довољно ресурса за покретање ваше веб локације, па ћете их или морати смањити (нпр. Брисањем додатака који троше пуно ресурса или омогућавањем ВордПресс контрола откуцаја срца) или надоградите хостинг. Ограничавање стопе индексирања наредиће Гооглебот-у да не индексира вашу веб локацију тако брзо да смањује ресурсе сервера које троши. Ово је једини пут да то урадите.

Услуга је тренутно недоступна

25. Промена адресе

Ако сте икада одлучили да промените имена домена, ово ће вам помоћи да одржите рангирање …

Промена адресне конзоле за претрагу

26. Гоогле Аналитицс својство

Омогућавање вашег Гоогле аналитика омогућава вам да видите податке Сеарцх Сеарцх Цонсоле у ​​својим извештајима Гоогле Аналитицс. Само одаберите веб ентитет аналитике и сачувајте промене …

Гоогле аналитика

Сада се пријавите на Гоогле Аналитицс и идите на Аквизицију → Сеарцх Цонсоле…

Интеграција Гоогле Аналитицс конзоле за претрагу

Ево надзорне плоче „одредишних страница“ која приказује сличне податке као Гоогле Сеарцх Цонсоле претражи аналитику, само што можете пребацити још више мерила са услуге Гоогле Аналитицс …

Одредишне странице Гоогле аналитика

Погледајте Помоћ о исправљању грешака на Сеарцх Цонсоле-у

Пронаиа је ВордПресс програмер који сам пронашао фрееланцер.цом са којима радим више од 5 година. Помогао ми је (и клијентима) да исправим грешке у вези са готово свим Гоогле Сеарцх Цонсоле-ом (мобилни, безбедносни, ввв, ситемап-ови, грешке у претраживању). Ако имате питање о СЕО страни ствари, можете ми оставити коментар и радо ћу вам помоћи, али ако вам је потребна помоћ у исправљању грешака, Пронаиа је човек за то. Има $ 40 на сат и е-маил му је бдкамол@гмаил.цом. Такође се можете придружити фрееланцеру и претражити његов профил (корисничко име) бдкамол).

БДкамол-Оптимизер брзине

Имате питања? Потребна помоћ? Дај ми линију!

Погледајте Центар за помоћ Сеарцх Сеарцх Цонсоле-а ако већ нисте – имају на тоне документације и чланака за решавање проблема о свакој од ових тема. Или ми једноставно оставите коментар у наставку јер ћу радо помоћи свима који одвоје време да прочитају ове ствари.

Ако вам је ово корисно, улога се увек цени :)

Живели,
Томе

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map