Cloudways vs SiteGround – Fanboy SiteGround Tapak Terbaik Berpindah Ke Cloudways Untuk 2x Waktu Beban Lebih Cepat pada Harga 1/2

Cloudways vs SiteGround


Dalam soal Cloudways vs. SiteGround, saya telah menggunakan kedua-duanya.

Saya telah menggunakan Tapak Tapak selama 4+ tahun. Tetapi saya mengatasi mereka Pelan GoGeek (trafik saya bertambah) dan mendapat lebihan CPU. Satu-satunya pilihan saya di SiteGround adalah menaik taraf ke hosting awan dengan harga $ 80 / bulan, yang saya lakukan, tetapi masih melebihi CPU walaupun saya menulis tutorial mengenainya. Oleh itu, saya menambahkan lebih banyak CPU + RAM sehingga saya membayar $ 180 / bulan. Ketika itulah saya memutuskan untuk berhijrah ke Laluan Awan yang bukan sahaja menjimatkan saya $ 100 / bulan, tetapi juga mengurangkan masa menjadi separuh.

Saya beralih ke rancangan DigitalOcan mereka dan laman web saya memuat dengan cepat – klik halaman saya atau jalankan melalui GTmetrix jika anda mahu. Walaupun catatan ini dimuatkan <2s dan ia mempunyai banyak gambar dengan ukuran halaman 4.70MB dan 127 permintaan.

Banyak orang dalam Kumpulan Facebook mempunyai masalah yang sama – mereka mendaftar ke SiteGround dan gembira sehingga harga pembaharuan masuk atau mereka mendapat lebihan CPU. Mereka meminta pertolongan, dan orang mengarahkan mereka ke Cloudways. Ini adalah kitaran biasa di Kumpulan Facebook Hosting WordPress. SiteGround sangat bagus untuk laman web dengan lalu lintas rendah yang tidak menggunakan pemalam CPU tinggi, jika tidak … Cloudways. Satu-satunya keluhan saya dengan Cloudways adalah sokongan tidak hebat, tetapi pertukaran untuk prestasi yang lebih baik.

1. Kisah Saya Dengan SiteGround

Saya pergi dari SiteGround GrowBig → GoGeek → Cloud. Saya menyukai hosting yang dikongsi mereka semasa trafik saya rendah dan dapat memperoleh 100% laporan GTmetrix di laman utama saya. Laman web saya dimuat dengan cepat, sokongan dan keselamatan sangat hebat, dan saya hampir tidak mempunyai waktu henti. Mereka juga mempunyai ciri hebat seperti Let’s Encrypt SSL percuma, sandaran mudah, Cloudflare, dan pementasan. Hidup ini baik.

Tetapi ketika trafik saya bertambah dan saya mendapat lebihan CPU di GoGeek, saya pada dasarnya dipaksa untuk hosting awan $ 80 / bulan mereka, yang dengan cepat berubah menjadi $ 180 / bulan untuk memastikan masa muat saya cepat.

Kesimpulan saya: SiteGround sangat bagus untuk hosting bersama di laman web dengan trafik rendah dengan harga promosi 3 tahun (sebab itulah saya mencadangkan GrowBig atau GoGeek 3 tahun). Tetapi setelah tiba masanya untuk memperbaharui, anda mencapai had CPU, atau anda memerlukan pelayan yang lebih kuat, sudah tiba masanya untuk menggunakan Cloudways.

2. Mengapa Saya Meningkatkan Ke Cloudways

Sebab Utama

 • Saya tidak mahu menangani had CPU
 • Pengehosan awan SiteGround mahal dan bukan yang terpantas
 • Saya melihat banyak tinjauan positif mengenai Cloudways dalam Kumpulan Facebook
 • The Pengurus komuniti Cloudways membantu saya dalam proses pendaftaran

Cloudways-Facebook-Ulasan

3. 2x Masa Beban Lebih Cepat Di Cloudways

Grafik mengatakan semuanya:

SiteGround-vs-Cloudways-Cloud-Hosting

Malah catatan dengan banyak gambar dimuatkan <2s. Jalankan halaman ini melalui GTmetrix jika anda mahu.

GTmetrix-report-for-long-post

4. Menjimatkan $ 100 / bulan dengan DigitalOcean

Apa yang saya bayar di hosting awan SiteGround:

SiteGround-Cloud-Hosting-Sales-Resit

Apa yang saya bayar pada Cloudways DigitalOcean:

Cloudways-Invois

5. Had CPU: Kejatuhan SiteGround Terbesar

Had CPU SiteGround cukup menggelikan. Walaupun anda melakukan segalanya untuk mengurangkan CPU, anda harus selalu mengawasinya (di cPanel anda). Jika tidak, mereka akan menghantar amaran kepada anda, kemudian tutup laman web anda. Anda masing-masing boleh menyokong dan meminta sumber sementara, tetapi mereka akan mendorong anda untuk menaik taraf ke rancangan yang lebih mahal. Ini adalah satu kitaran yang dialami oleh ramai orang.

Saya menulis tutorial popular untuk mengurangkan CPU, namun saya masih memilikinya sendiri. Saya menggunakan plugin ringan, WP Rocket, tema StudioPress ringan, kawalan degupan jantung, bot buruk yang disekat, dll..

SiteGround-CPU-Had

Inilah rupa CPU saya di Cloudways:

Cloudways-CPU-Penggunaan

6. Cloudways vs SiteGround Dalam 40+ Undian Facebook

Ini lebih merupakan peraduan populariti – SiteGround lebih popular daripada Cloudways kerana mereka sudah lama lebih lama. Tetapi jika anda melihat perbualan Facebook baru-baru ini dalam kumpulan ini (mis. Kumpulan Hosting WordPress, lebih ramai orang mengesyorkan Cloudways daripada SiteGround.

Undian Hosting 2019

Cadangan Pengehosan Julai 2019

2017-WordPress-Hosting-FB-Poll

Cadangan Elementor Hosting

WordPress-Host-Poll-Sept-2018

Shared-Hosting-Poll-2017

Pengundian-Pengundian Terurus

2019-Hosting-Undian

Pergi-ke-Hosting-Syarikat

Blog-Hosting-Undian

WordPress-Hosting-Poll-2017

WooCommerce-Hosting-FB-Poll

2016-Web-Hosting-FB-Poll

Pungutan suara-Penyedia Hosting-WordPress Terbaik

WordPress-Hosting-Poll-2019

Undian-Web-Hosting-2019-Terbaik

Tinjauan Facebook SiteGround vs Bluehost

Bluehost vs HostGator vs SiteGround

Cadangan Hosting 2018

2016-WordPress-Hosting-FB-Poll

Hosting Kegemaran Untuk Elementor

WordPress-Host-Poll-Sept-2018

Terurus-WordPress-Hosting-Poll-2017

Pengesyoran SiteGround

2019-Hosts-Poll

Hosting-Undian-Untuk-Kelajuan

Nilai-Hosting-Undian

WordPress-Hosting-Poll-Jun-1

2014-Diuruskan-WordPress-Hosting-FB-Poll

Undian-Web-Hosting-Penyedia Terbaik

Pengundian-Poll-Feb-2019

2019-WordPress-Hosting-Poll

Hosting-Cadangan-Undian

Tinjauan Twitter SiteGround vs Bluehost

Bluehost vs SiteGround

Poll Host Web WordPress

Cloudways biasanya 1 atau 2:

Cadangan Hosting Facebook

Pungutan suara VPS Cloud Hosting WooCommerce

Tinjauan Pengundian Awan VPS

Cadangan Hosting WordPress

7. Perbandingan Kelajuan

Berikut adalah orang yang berhijrah ke Cloudways dan menyiarkan hasilnya. Anda akan mempunyai masa muat yang lebih cepat jika anda berpindah dari hosting bersama (termasuk SiteGround) dan bahkan WP Engine. Anda akan melihat banyak orang bergerak dari SiteGround ke Cloudways, tetapi tidak sebaliknya.

Masa Respons Cloudways

Enjin WP Ke Cloudways

Laporan DigitalOcean Pingdom

Masa Respons Pelayan Cloudways

Peningkatan Masa Beban Cloudways

Cloudways vs WP Engine

Tanpa tajuk

Masa Beban Pingdom Cloudways

Laporan Cloudways Pingdom

Namecheap Ke Cloudways Migrasi

Cloudways WooCommerce Migrasi

Penghijrahan AWS Cloudways

WPEngine ke Cloudways Migrasi

Orang yang berhijrah ke SiteGround dan menyiarkan hasilnya. Anda akan mempunyai masa muat yang lebih cepat jika anda berpindah dari EIG (Bluehost, HostGator, iPage), GoDaddy, A2, dan hos berkualiti rendah. Anda jarang akan melihat orang bergerak dari Cloudways ke SiteGround kerana mereka tidak begitu pantas. Sekali lagi, terdapat lebih banyak tangkapan skrin kerana populariti SiteGround selama ini.

Beralih ke SiteGround

Penghijrahan Masa Beban SiteGround

Bluehost ke SiteGround GTmetrix

HostGator Ke SiteGround

SiteGround GTmetrix

Wawasan Laman Laman GoogleSpeed ​​SiteGround

100 Markah Sempurna Di Tapak Tapak

Kejadian SiteGround

Kelajuan Dihantar Oleh SiteGround

Laporan SiteGround GTmetrix

Mengurangkan Masa Beban Dengan SiteGround

Masa Respons Laman Web Baru

HostGator Ke Migrasi SiteGround

Masa Respons SiteGround Di Joomla

Beralih ke Hosting SiteGround

SiteGround Rocket Imagify Combo

Joomla GTmetrix Di SiteGround

Dapatan LamanSpeed ​​PageGround

SiteGround Di Joomla

Masa Beban Berkurang SiteGround

Hosting Speedy SiteGround

Hasil Pingdom Baru Di SiteGround

Masa Respons Tapak Tapak Baru

Peningkatan Masa Respons SiteGround

8. Perbandingan Sokongan

Sokongan Cloudways
Sekiranya anda melihat mereka Ulasan Trustpilot, aduan utama adalah mengenai sokongan: mengabaikan tiket, masalah migrasi, meminta pembayaran tambahan, dan masa menunggu yang lama. Orang lain (termasuk saya) tidak mempunyai masalah dengan sokongan. Mereka meninggalkan saya untuk menyiapkan SSL dan Cloudflare, jika tidak, migrasi percuma mereka berjalan lancar dan mereka menjawab setiap tiket dalam masa lebih kurang 1 jam. Boleh tahan.

Ulasan Cloudways Trustpilot

Kajian Sokongan Cloudways

Sokongan SiteGround
SiteGround mempunyai sokongan hebat, tetapi mereka terlalu banyak menjual. Saya baru saja merujuk seorang rakan kepada mereka yang menggunakan VPS HostGator dengan harga $ 29.95 / bulan dan mereka mencadangkan pelayan khusus untuk $ 729 / bulan. Itu gila! SiteGround – berhenti berusaha menjual rancangan tidak masuk akal. Selain daripada penjualan sesekali, sokongan SiteGround adalah yang terbaik yang saya gunakan. Dan jika anda melihat apa yang orang katakan di Twitter, kebanyakan maklum balas positif. Anda boleh melakukan sembang langsung dalam 30 saat, dan tiket dijawab dalam 15 minit. SiteGround akan membantu anda melangkaui hosting mereka, sementara Cloudways biasanya hanya akan memperbaiki perkara yang berkaitan secara langsung dengan perkhidmatan mereka.

Harga SiteGround

Penyesalan blog terbesar

Ulasan SiteGround Trustpilot

Kesimpulannya: Sokongan SiteGround biasanya lebih baik daripada Cloudways, tetapi sangat bergantung pada individu yang anda dapat. Sebilangan besar orang mempunyai pengalaman yang lebih baik dengan sokongan SiteGround.

9. Perbandingan Harga

SiteGround dan Cloudways mempunyai struktur harga yang sama sekali berbeza.

Laluan Awan adalah perkhidmatan bulanan bayar-sambil-pergi tanpa kontrak tahunan. Anda dapat menambahkan lebih banyak CPU, RAM, dan penyimpanan yang diperlukan untuk biaya tambahan. Pelan DO termurah mereka bermula pada $ 10 / bulan.

Harga Cloudways

Tapak Tapak menghendaki anda mendaftar selama 1-3 tahun yang merupakan tempoh anda mendapat harga promosi diskaun mereka. Selepas tempoh ini, harganya meningkat tiga kali ganda. Anda tidak boleh menambahkan lebih banyak sumber pelayan atau storan melainkan anda menaik taraf ke rancangan yang sama sekali baru. Oleh itu, walaupun rancangan mereka bermula dari $ 3,95 – $ 14,95 / bulan, anda akhirnya akan membayar $ 11,95 – $ 34,95 / bulan setelah tiba masanya untuk memperbaharui.

Harga SiteGround

10. Perbandingan Ciri

Semua ciri Cloudways disertakan tidak kira apa rancangan yang anda pilih. Dengan SiteGround, mereka bergantung pada rancangan anda. Kedua-duanya menyokong pemacu keadaan pepejal (SSD), PHP 7.3 (kedua-duanya cepat melepaskan versi baru), HTTP / 2, sandaran atas permintaan, Let’s Encrypt SSL, dan Cloudflare’s CDN.

Ciri SiteGround:

 • Mereka menggunakan SiteTools (versi cPanel mereka sendiri)
 • Let’s Encrypt SSL Percuma (semua rancangan)
 • 1-klik pengaktifan Cloudflare CDN (semua rancangan)
 • Pengehosan e-mel (semua rancangan) – tidak disertakan dengan Cloudways
 • Pementasan (dengan GrowBig +)
 • Migrasi percuma (dengan GrowBig +)
 • Caching lanjutan dengan Supercacher (dengan GrowBig +)
 • GIT (dengan GoGeek)
 • Sokongan keutamaan (dengan GoGeek)
 • Pelayan yang mematuhi PCI (dengan GoGeek)

SiteGround-Ciri-Halaman

Ciri Cloudways:

 • Mereka menggunakan antara muka mereka sendiri (saya suka)
 • Pementasan (semua rancangan)
 • Let’s Encrypt SSL Percuma (semua rancangan)
 • GIT
 • Sandaran 1-klik
 • Alat tambah premium (lihat di bawah)

Cloudways-Add-On

Cloudways juga mempunyai banyak ciri pengoptimuman kelajuan di dalamnya Tab Urus Perkhidmatan. SiteGround tidak menggunakan PHP FPM, Redis, New Relic, atau MariaDB. Ini adalah faedah Cloudways.

Cloudways Urus Perkhidmatan

Anda dapat melihat ciri Cloudways lain di sini.

11. Pusat Data

Cloudways mempunyai 25 pusat data yang jauh lebih banyak daripada SiteGround.

Cloudways-Data-Centres

Mereka sebenarnya mempunyai 59 jika anda memasukkan semua platform hosting awan mereka:

Cloudways 59 Pusat Data

SiteGround hanya mempunyai 5 pusat data:

Pusat Data SiteGrounds

12. WooCommerce

Cloudways dan SiteGround dilengkapi dengan SSL percuma dari Let’s Encrypt.

Tetapi perbezaan utama untuk laman web WooCommerce adalah biasanya mereka memerlukan lebih banyak sumber pelayan kerana mereka biasanya menjalankan lebih banyak plugin, skrip, gaya WooCommerce, dan serpihan troli. Pelan StartUp dan GrowBig SiteGround mungkin tidak mempunyai sumber yang mencukupi untuk menyokong laman web anda, dan walaupun di GoGeek, anda berisiko mendapat lebihan CPU. Cloudways adalah yang terbaik untuk WooCommerce kerana pelanggan mereka tidak mengalami masalah CPU seperti yang mereka lakukan di SiteGround.

Dengan Cloudways, anda dapat meningkatkan sumber pelayan mengikut keperluan:

Cloudways-Vertical-Scaling

Dengan SiteGround, setiap rancangan mempunyai sejumlah sumber:

SiteGround-Sumber-Carta

13. Breeze vs. SG Optimizer

Ini tidak akan menggantikan WP Rocket, Swift, dan plugin cache teratas yang lain.

Mereka tidak datang dengan seberapa banyak ciri-ciri (kawalan degupan jantung, hosting fon Google + Analitis secara tempatan, dll) dan anda biasanya akan mendapat hasil yang lebih baik dengan WP Rocket. Plugin cache anda sudah dapat menangani kebanyakan ciri di Angin dan Pengoptimum SG, tetapi mereka masih perlu diuji untuk melihat bagaimana ia mempengaruhi laporan GTmetrix anda. Pastikan anda tidak menggunakan 2 pemalam untuk perkara yang sama, dan anda menyemak panduan pemalam cache saya (terdapat di menu navigasi dan bar sisi saya).

Ciri-ciri Angin

 • Caching
 • Pengurangan
 • Gzip
 • Pembersihan pangkalan data
 • URL CDN
 • Pilihan varnis

Plugin Cloudways Breeze

Ciri Pengoptimum SG

 • Caching
 • Paksa HTTPS
 • Peningkatan versi PHP
 • Gzip
 • Penyemak imbas penyemak imbas
 • Pengurangan
 • Penyingkiran rentetan pertanyaan
 • Lumpuhkan emoji
 • Pemampatan gambar
 • Muatkan gambar malas
 • Gravatars beban malas

Pengoptimum SiteGround SG

SG Optimizer SiteGround mempunyai lebih banyak ciri daripada plugin Cloudways ’Breeze dan kemungkinan akan memberi anda hasil yang lebih baik dalam GTmetrix. Tetapi sekali lagi, saya tetap menggunakan WP Rocket atau Swift sebagai gantinya.

14. Kelebihan SiteGround & Keburukan

Kelebihan SiteGround

 • Sokongan jauh lebih baik daripada Cloudways
 • Kelajuan sangat bagus untuk hosting bersama, tetapi tidak lebih pantas daripada Cloudways
 • Mereka tidak terlalu banyak melayan pelayan mereka seperti Bluehost, HostGator, GoDaddy
 • Mengaktifkan Cloudflare dan menggunakan PHP 7.3 dapat menjadikan laman web anda lebih pantas
 • Mereka terus mengeluarkan teknologi baru untuk meningkatkan kelajuan, keselamatan, dan waktu operasi
 • Untuk harga promosi mereka, SiteGround mungkin merupakan nilai terbaik dalam industri
 • Mereka disokong oleh Yoast, WordPress, Ivica daripada Kumpulan Mempercepat WordPress

Kekurangan SiteGround

 • Had CPU
 • Harga pembaharuan yang tinggi
 • Memerlukan kontrak 1-3 tahun
 • Tiada rancangan antara GoGeek dan cloud

15. Kelebihan Cloudways & Keburukan

Kelebihan Cloudways

 • Bayaran bulanan = tiada kontrak
 • Anda tidak perlu risau tentang had CPU
 • Pelayan jauh lebih hebat daripada SiteGround
 • Anda boleh menambahkan sumber pelayan dan penyimpanan mengikut keperluan
 • Pilihan 59+ pusat data antara semua penyedia hosting awan
 • Pengurus komuniti Cloudways Mustaasam Ansari sangat membantu
 • Boleh menjimatkan banyak wang berbanding dengan hosting awan SiteGrounds

Kekurangan Cloudways

 • Tiada pilihan hosting di bawah $ 10 / bulan
 • Sokongan tidak sehebat SiteGround
 • Tidak ada hosting e-mel (tetapi mereka mempunyai pilihan SMTP + Rackspace)
 • Memerlukan pengguna yang lebih arif, kerana sokongan tidak akan selalu melakukan sesuatu untuk anda

16. Hosting Terurus Membuat Perbezaan

Cloudways pada dasarnya adalah orang tengah antara rakan hosting awan mereka (mis. DigitalOcean). Anda membayar Cloudways untuk “perkhidmatan tambahan dan perubahan prestasi” (serta sokongan) yang tidak ditawarkan oleh penyedia cloud mereka. Jika tidak, semua orang akan terus ke DigitalOcean kerana lebih murah. Dengan Cloudways, menguruskan hosting anda lebih mudah.

Undian Hosting Terurus

WordPress juga mengesyorkan DigitalOcean di dalamnya panduan pengoptimuman:

Cadangan Lautan Digital

17. Pendaftaran Cloudways + Pengoptimuman

Cloudways mempunyai 5 penyedia hosting awan untuk dipilih.

Cloudways-Managed-Cloud-Hosting

Inilah Cloudways ’ artikel menerangkan perbezaannya (DigitalOcean + Vultr paling popular):

Perbandingan Cloudways Cloud Platform

Anda mungkin tidak memerlukan AWS atau Google Cloud melainkan anda memerlukan penskalaan automatik dan pengimbangan beban.

Sekiranya anda mendaftar ke Cloudways, mereka mencatatkan pengoptimuman yang merangkumi beberapa perubahan yang boleh anda buat di papan pemuka Cloudways untuk menjadikan laman web anda lebih pantas. Saya menyenaraikan langkah-langkah di bawah.

Langkah 1: Log masuk ke papan pemuka Cloudways anda.

Langkah 2: Naik taraf ke PHP 7.3, MariaDB 10.3, dan pasang Redis di “Tetapan & Tab Pakej ”.

Cloudways-Speed-Upgrades

Langkah 3: Tingkatkan had memori hingga 256MB juga di “Tetapan & Tab Pakej ”.

Cloudways-Memory-Limit

18. Pendaftaran SiteGround + Pengoptimuman

Mendaftar ke SiteGround adalah mudah.

Sekiranya anda mendaftar ke SiteGround, terdapat juga beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan laman web anda dimuat dengan lebih pantas.

Langkah 1: Aktifkan Cloudflare di cPanel anda:

Cloudflare SiteGround cPanel

Langkah 2: Sentiasa perbarui versi PHP anda semasa yang baru dikeluarkan:

Peningkatan PHP

20. Hubungi Pengurus Komuniti Mereka

Sekiranya anda mempunyai soalan sebelum mendaftar, hubungi pengurus komuniti mereka:

Mustaasam Saleem Ansari

21. Meminta Penghijrahan Percuma

SiteGround dan Cloudways menawarkan migrasi percuma. Dengan Cloudways, anda akan pergi ke papan pemuka anda, klik alat tambah tab, kemudian klik “migrasi aplikasi.” Dengan SiteGround, anda akan pergi ke tab sokongan, membuka tiket, dan meminta pemindahan laman web. Anda mesti mendaftar terlebih dahulu.

Pemindahan Laman Web Percuma SiteGround

Minta migrasi percuma dari Cloudways Minta migrasi percuma dari SiteGround

22. Soalan Lazim

&# x1f535; Berapakah kos Cloudways?

Cloudways bermula pada $ 10 / bulan untuk rancangan DigitalOcean dan ditagih setiap bulan. Vultr bermula pada $ 11 / bulan, Linode pada $ 12 / bulan, AWS pada $ 36.51 / bulan, dan Google Cloud Platform pada $ 33.18 / bulan.

&# x1f535; Berapakah kos SiteGround?

Hosting bersama SiteGround bermula pada $ 3,95 / bulan – $ 11,95 / bulan untuk tempoh promosi 1-3 tahun. Selepas tempoh itu, harganya hampir tiga kali ganda. Hosting awan SiteGround bermula pada $ 80 / bulan.

&# x1f535; Adakah Cloudways atau SiteGround lebih pantas?

Cloudways lebih pantas daripada SiteGround (Cloudways adalah hosting awan, dan SiteGround adalah hosting bersama). Cloudways juga lebih pantas daripada hosting awan SiteGround.

&# x1f535; Adakah Cloudways menyediakan hosting e-mel?

Tidak, Cloudways tidak menyediakan hosting e-mel. Tetapi mereka mempunyai perkhidmatan alternatif untuk menyiapkan e-mel, seperti Rackspace.

&# x1f535; Adakah anda mendapat SSL percuma?

Ya, anda mendapat Let’s Encrypt SSL percuma dengan Cloudways dan SiteGround yang boleh diaktifkan dalam 1 klik.

&# x1f535; Bolehkah anda menghoskan banyak laman web??

Ya, anda boleh menghoskan banyak laman web di Cloudways. Dengan SiteGround, anda mesti memilih rancangan GrowBig atau lebih tinggi untuk menjadi tuan rumah berbilang laman web.

Kesimpulannya: Cloudways dan SiteGround adalah 2 hos paling popular dalam tinjauan Facebook, ini hanya bergantung pada keperluan anda. Saya mempunyai pengalaman hebat dengan kedua – SiteGround hebat selama bertahun-tahun sehingga saya mendapat lebihan CPU dan memerlukan pelayan yang lebih pantas. Mereka menjadi mahal. Cloudways sangat pantas tetapi sokongannya tidak bagus. Hubungi pengurus komuniti dengan sebarang pertanyaan.

Dapatkan hosting dari Cloudways Dapatkan hosting dari SiteGround

Sorakan,
Tom

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map