15 Perkara Paling Penting Yang Perlu Dilakukan Selepas Memasang WordPress

Ramai pengguna WordPress bertanya apa yang harus dilakukan setelah memasang WordPress, apa itu tetapan WordPress terbaik atau persediaan terbaik untuk WordPress? Ini adalah soalan biasa yang ditanyakan oleh pengguna WordPress baru.


Katakan anda baru sahaja memasang WordPress dan anda sudah bersedia untuk menerbitkan catatan pertama anda. Tetapi, adakah anda akan membiarkan tetapan WordPress anda lalai seperti sekarang? Secara lalai, WordPress dilengkapi dengan tetapan lalai sendiri dan item yang telah dipasang sebelumnya yang tidak boleh digunakan, tidak mesra pengguna dan tidak kelihatan profesional. Apabila pengguna mengunjungi laman web atau halaman anda, maka pengguna akan memahami seberapa profesional anda. Sekiranya kandungan anda hebat, beli laman web anda kelihatan seperti spam, pengguna tidak akan memberi nilai apa pun kepada laman web anda. Oleh itu, semua kerja keras anda akan sia-sia.

Tetapi tidak sukar seperti yang anda fikirkan. Untuk memberikan pandangan yang bijak ke laman WordPress anda, anda hanya perlu mengikuti beberapa langkah yang dinyatakan di bawah. Dengan menerapkan tetapan tersebut ke laman web anda, anda bukan hanya memberikan tampilan profesional, tetapi juga menjadikan laman web anda mesra SEO dan mesra pengguna.

Dalam artikel ini, saya berkongsi 15 perkara paling penting yang perlu dilakukan setelah memasang WordPress segar.

Selepas Memasang WordPress

15 Tetapan WordPress Paling Penting Selepas Memasang WordPress

Terdapat banyak perkara yang sudah disertakan secara lalai semasa anda memasang WordPress iaitu: contoh pos, dua atau lebih plugin dan tema yang telah dipasang sebelumnya. Anda perlu membersihkan perkara-perkara yang tidak diperlukan sebaik sahaja memasang laman WordPress pertama anda. 

Jadi, perkara pertama yang pertama. Mari sediakan laman web WordPress anda.

1. Tukar Tajuk dan Tajuk Tapak

Selepas memasang WordPress, perkara pertama yang perlu anda ubah ialah laman web anda Tajuk Tapak dan Tagline. Sekiranya anda tidak mengubah tajuk dan slogan laman web semasa pemasangan WordPress, maka anda perlu mengubahnya sekarang. Secara lalai, WordPress menggunakan tagline “Hanya laman WordPress lain”, jadi pastikan untuk segera mengubahnya.

Untuk mengubahnya, log masuk ke papan pemuka admin WordPress anda, pergi ke Tetapan> Am. Di sana anda perlu memberikan tajuk dan slogan laman web anda. Begini rupanya.

Tajuk dan Tagline Laman WordPress

The Tajuk Tapak sama dengan nama laman web anda dan Tagline adalah penerangan ringkas yang memberitahu mengenai laman web anda. Pastikan keterangan Tagline pendek seberapa banyak yang mungkin.

Tajuk Laman muncul di bar tajuk tab penyemak imbas anda. Sekiranya anda tidak menggunakan logo gambar, maka Judul Laman akan digunakan sebagai logo teks.

2. Aktifkan atau Lumpuhkan Pendaftaran Laman

Sekiranya anda ingin menjalankan blog WordPress pelbagai penulis di mana ramai pengguna perlu mendaftar, maka anda boleh mengaktifkan pilihan pendaftaran di laman web anda. Anda boleh mematikan pilihan pendaftaran jika anda akan menjadi pengarang tunggal. 

Daftar WordPress

Pilihan ini berguna jika anda menerima catatan tetamu, jadi pengguna boleh langsung menghantar catatan tetamu mereka. Kami juga mengesyorkan anda menggunakan Tiada pemalam Pendaftaran Spam untuk mengelakkan pendaftaran spam di laman web anda.

Pilihan kedua adalah Peranan Lalai Pengguna Baru. Pastikan anda menyimpannya Pelanggan. Dengan cara ini pengguna baru akan mempunyai akses paling sedikit ke laman web anda. Kemudian, anda boleh mempromosikan mana-mana akaun pengguna berdasarkan pilihan anda.

3. Kemas kini Zon Waktu

Dalam Tetapan Umum, tatal di bawah dan pergi ke Zon masa pilihan. Dari sana, kemas kini zon waktu laman WordPress anda yang sama dengan zon waktu tempatan anda. Anda boleh mengemas kini zon waktu dengan memilih offset zon waktu bandar atau UTC. Klik pada ikon lungsur turun untuk memilih zon waktu.

Dari sana, anda juga boleh mengubah format tarikh dan format waktu.

Zon Waktu WordPress

Fungsi ini sangat penting untuk menunjukkan tarikh dan masa di laman web anda dan juga berguna untuk menjadualkan catatan WordPress anda.

Selepas anda menyediakan, laman web anda Tajuk Tapak, Tagline, Pendaftaran pilihan, dan Zon masa, jangan lupa Jimat perubahan.

4. Tetapan Perbincangan WordPress

Perbincangan WordPress membolehkan anda menyesuaikan komen WordPress anda. Sebagai contoh, anda boleh mengaktifkan atau mematikan komen WordPress, jika Trackbacks atau Pingbacks diterima, jika komen diperlukan untuk menyetujui secara manual dan banyak lagi.

Pertama, pergi ke WordPress tetapan> Perbincangan dan kemudian tetapkan pilihan.Tetapan Perbincangan WordPress

Ini adalah tetapan perbincangan WordPress yang tepat yang saya gunakan di laman web saya. Setelah anda membuat perubahan, jangan lupa untuk menyimpan perubahan.

5. Kemas kini Senarai Ping WordPress

Apabila anda menerbitkan catatan baru, WordPress secara automatik memberitahu kepada perkhidmatan kemas kini yang popular bahawa anda telah mengemas kini blog anda.

Secara lalai, WordPress hanya dilengkapi dengan satu perkhidmatan ping. Anda boleh menambahkan lebih banyak perkhidmatan ping dari papan pemuka pentadbir WordPress anda secara langsung. Dengan menambahkan lebih banyak perkhidmatan ping, laman web anda akan diberitahu kepada perkhidmatan kemas kini yang popular, dengan cara ini anda dapat meningkatkan lalu lintas laman web anda.

Ping Penulisan WordPress

Untuk mengemas kini WordPress Ping senarai, pergi ke Tetapan> Penulisan dan masukkan senarai ping di sana. Setelah menambahkannya, klik Simpan Perubahan untuk mengemas kini tetapan. Periksa senarai WordPress Ping yang dikemas kini untuk mengindeks catatan blog anda dengan lebih cepat.

6. Sesuaikan Tetapan Membaca WordPress

Tetapan membaca WordPress membolehkan anda menetapkan sama ada halaman atau catatan anda akan dipaparkan di laman utama laman web anda. Anda boleh memilih “Posting Terbaru Anda” atau “Halaman Statis”. 

Sekiranya anda memilih,

 • Catatan Terkini Anda: Semua catatan yang diterbitkan akan dipaparkan di laman utama anda. Gunakan pilihan ini, jika anda ingin menunjukkan catatan blog anda dengan sewajarnya. Anda juga boleh menetapkan berapa banyak catatan blog yang akan ditunjukkan di laman utama.
 • Halaman Statik: Anda dapat menunjukkan halaman tertentu ke laman utama anda.

Jangan bimbang jika anda memilih pilihan sekarang, anda boleh mengubahnya kemudian. Selain itu, anda boleh menukar pilihan paparan laman utama ini dari Penampilan>Sesuaikan.

Tetapan Membaca WordPress

Pada yang berikutnya, hapus centang “Discourage search engine dari mengindeks laman web ini” dan klik Save Changes. Ini akan membolehkan enjin carian seperti Google, Bing, Yahoo dll mengindeks laman web anda.

7. Ubah Tetapan Media WordPress

Secara lalai, WordPress menghasilkan semua gambar yang dimuat naik secara automatik dan membuat gambar pelbagai dimensi. Dengan cara ini dapat membuat beban tambahan pada pelayan web anda. Untuk mengelakkan ini, anda boleh mematikan fungsi gambar automatik menjana WordPress. 

Pergi ke Tetapan WordPress> Tetapan Media. Di sana anda dapat melihat senarai dimensi gambar maksimum untuk digunakan ketika menambahkan gambar ke perpustakaan media WordPress.

Sekarang tambah “0“Ke dalam bidang-bidang itu untuk memasangnya. Ini akan menghentikan WordPress daripada menghasilkan gambar anda.

Ubah suai Tetapan Media WordPress

Sekiranya anda menggunakan gambar beresolusi tinggi, pastikan memampatkannya menggunakan pemalam pemampat gambar WordPress.

8. Tukar Permalink WordPress

Permalinks adalah sejenis pautan ke laman web. Sekiranya anda masuk ke mana-mana laman web, anda dapat melihat pautan tetap laman web tersebut. Contohnya, “http://www.yoursite.com/sample-page” atau “https://example.com/what-is-a-permalink”. Permalink boleh berisi dengan tag yang berbeza iaitu tarikh, waktu, nama pos, angka dan lain-lain dan bergantung pada bagaimana webmaster menetapkan struktur permalink mereka.

Permalinks adalah bahagian penting dari laman web anda dan mempunyai peranan besar dalam SEO laman web anda. Secara lalai, WordPress menggunakan struktur permalink yang tidak mesra SEO dan kelihatan jelek. Oleh itu, anda boleh mengubah struktur permalink WordPress anda yang mesra SEO.

Pergi ke Tetapan WordPress> Pautan Permalink. WordPress menawarkan 5 struktur permalink yang berbeza dan anda boleh menggunakannya. Contohnya, struktur mesra SEO yang baik adalah “http://www.example.com/sample-post“.

Struktur Permalink WordPress

Selepas anda menukar permalink anda, klik Save Changes.

9. Padamkan Catatan dan Halaman Contoh WordPress

Apabila anda memasang WordPress untuk pertama kalinya di domain anda, anda akan melihat contoh pos dan halaman yang sudah dibuat. Anda dapat melihat contoh pos “Hai dunia”Dari laman utama laman WordPress anda. Ini hanyalah contoh bagaimana laman web anda kelihatan dan lebih baik melihat sesuatu daripada melihat halaman kosong atau rosak. Oleh itu, anda boleh memadam contoh catatan.

Menghapus contoh “Hello World” dari laman web anda sangat mudah. Dari papan pemuka WordPress anda, pergi ke Catatan dan klik pada Semua Catatan, kemudian Sampah jawatan.

Ini belum selesai. Anda juga perlu memadam siaran secara kekal. Sebaik sahaja anda membuang siaran, pergi ke Sampah dan klik pada Padam secara Kekal. Kini anda berjaya memadam catatan contoh “Hello World”.

Contoh Contoh WordPress

Dengan cara yang sama, anda boleh menghapus Halaman Contoh dengan pergi Halaman> Semua Halaman.

10. Padamkan Tema WordPress yang Tidak Digunakan

Ramai pengguna WordPress pemula mencuba tema yang berbeza di laman web mereka untuk memeriksa suite mana yang paling sesuai dengan laman web mereka. Setelah banyak tema dipasang, mereka biasanya menggunakannya dengan menyimpan tema lain. Tetapi menyimpan banyak tema di laman web boleh menimbulkan banyak masalah.

Seperti kemas kini WordPress yang lain, tema WordPress juga perlu kerap dikemas kini. Ini dapat menimbulkan rasa sakit kepala yang hebat untuk mengemas kini semua tema dan jika anda tidak memperbaruinya, ini akan menjadi ketinggalan zaman dan ini boleh menjadi masalah keselamatan untuk laman web anda.

Mudah-mudahan, menghapus tema WordPress yang tidak digunakan boleh menjadi penyelesaiannya. Untuk memadam tema, pergi ke Penampilan> Tema. Di sana anda dapat melihat berapa banyak tema yang telah anda pasang. Sekarang klik pada Perincian Tema tema dan klik pada Padam dari sudut bawah kiri.

11. Muat naik Favicon

Favicon adalah perkara penting lain di laman web anda dan mempunyai nilai yang sama seperti nama laman web anda. Favicon membawa identiti unik setiap laman web. Anda boleh melihat favicon pemberitahuan di tab penyemak imbas sebelum Judul Laman dan setiap laman web mempunyai ikonnya sendiri.

Secara lalai, WordPress menggunakan Favicon sendiri dan kadang-kadang banyak syarikat hosting WordPress menambahkan logo mereka yang tidak sesuai untuk laman web anda. Oleh itu, anda perlu segera menukar Favicon.

Untuk menambah Favicon, pergi ke Penampilan> Sesuaikan> Identiti Tapak dan di sana anda akan melihat Ikon Tapak.

Favicon WordPress

Di sana anda perlu memuat naik ikon laman web anda dan memastikan ukuran gambar sekurang-kurangnya 512 × 512 piksel.

Selepas anda memuat naik, klik Menerbitkan dari sudut kiri atas. Sekarang muat semula penyemak imbas anda untuk melihat Favicon. Berikut adalah beberapa cara alternatif untuk menambahkan Favicon di laman WordPress anda.

12. Sesuaikan Kawasan Widget

Setelah memasang WordPress, anda dapat melihat beberapa widget sudah ditambahkan ke bar sisi cth. Kotak carian, Komen Terkini, Arkib, Kategori, dan Meta. Secara lalai, WordPress menambahkannya secara automatik dan ia juga bergantung pada tema. Sebagai contoh, tema WordPress Twenty Seventeen lalai hanya mengandungi satu bar sisi dan dua footer, jadi anda boleh menambahkan sebarang widget di kawasan tersebut.

Untuk menambah atau membuang widget, pergi ke Penampilan> Widget, di sana anda dapat melihat jumlah widget yang tersedia untuk laman web anda. Sekiranya anda telah memasang tema WordPress baru, maka anda dapat melihat lebih banyak widget. Tetapi saya mengesyorkan anda membuang beberapa widget lalai dari bar sisi iaitu Komen Terkini, Arkib, dan Meta.

Sidebar Blog WordPress

Untuk membuang widget, cukup klik pada widget dan kotak akan muncul seperti di atas, dari sana klik pada Delete untuk menghapus widget. Jangan panik, anda boleh menambah atau membuang widget ke bar sisi atau kawasan footer.

13. Lengkapkan Profil Pengguna Anda

Sebelum menerbitkan sebarang catatan di laman web anda, anda harus melengkapkan profil pengguna anda terlebih dahulu, tidak kira sama ada anda pentadbir laman web atau penyumbang. Setiap kali anda menerbitkan catatan, kotak bio pengarang akan muncul di akhir siaran. Sekiranya profil pengguna anda benar-benar kosong, pengguna tidak akan memberikan banyak nilai kepada laman web anda.

Oleh itu, sentiasa pastikan profil pengguna anda lengkap dan dikemas kini. Pergi ke Pengguna> Profil Anda dari panel pentadbir WordPress anda.

Profil Pengguna WordPress

Dari sana, anda boleh memasukkan butiran pengguna anda dan memilih bagaimana nama anda akan dipaparkan pada catatan. Selain itu, anda juga boleh menukar kata laluan, foto dan menambahkan biografi pendek.

Setelah selesai mengemas kini profil anda, klik Kemas kini Profil untuk menyimpan perubahan.

14. Lumpuhkan Penyemakan Direktori

Kadang-kadang, apabila pelayan web anda tidak menemui fail index.php, secara automatik memaparkan halaman indeks yang menunjukkan semua direktori laman web anda. Dengan cara ini, semua orang dapat melihat fail penting anda, menyalin gambar, struktur laman web, dll. Seringkali penggodam menggunakan proses kerentanan untuk mengakses fail anda.

Tiada Indeks

Dengan melumpuhkan penyemakan direktori, tidak ada yang dapat melihat fail laman WordPress anda.

Untuk ini, anda perlu mengakses fail .htaccess anda. Anda boleh melakukannya dari cPanel hosting web anda atau menggunakan klien FTP. Sekarang buka fail .htaccess anda dan tambahkan kod berikut di akhir.

Pilihan Semua -Indeks

Sekarang simpan fail .htaccess anda. Selepas ini, penyemak imbas direktori anda akan menunjukkan mesej ini dan bukannya menunjukkan semua direktori dari laman web anda.

WordPress Dilarang

15. Pasang Plugin Anti-Spam

Selepas laman web WordPress anda disiarkan, kemungkinan besar anda akan mula mendapat banyak komen spam setiap hari. Ini sangat menjengkelkan dan mungkin juga menyakitkan SEO anda. Sekiranya anda tidak menguruskannya dari awal, ini akan menjadi masalah besar bagi laman web anda. 

Syukurlah, ada plugin anti-spam yang tersedia untuk WordPress. Sebaik sahaja anda menyediakan pemalam Akismet dari panel pentadbir WordPress anda, pemalam akan mengurus semua komen. Semua komen disaring oleh Akismet dan ini memisahkan semua komen spam ke kawasan yang berbeza dan hanya komen sah yang akan ditunjukkan untuk disetujui. Dengan cara ini anda dapat menjimatkan masa dan dapat menumpukan perhatian pada pekerjaan anda.

Kesimpulannya

Selepas memasang WordPress, terdapat banyak perkara menarik yang berkaitan dengan WordPress. Dalam artikel ini, saya telah menulis 15 perkara paling penting setelah anda memasang WordPress. 

Banyak pengguna WordPress baru tidak mengubah tetapan WordPress lalai mereka dan akhirnya menunjukkan logo syarikat lain, contoh pos, nama laman web lalai dan lain-lain dan menjadi sukar untuk memberi peringkat laman web di mesin carian.

Oleh itu, sangat digalakkan agar anda mengubah tetapan WordPress anda setelah memasang WordPress. Disebutkan di atas 15 tetapan berbeza adalah yang terbaik untuk WordPress yang baru dipasang dan persediaan terbaik untuk WordPress.

Saya harap tutorial ini dapat membantu anda menyiapkan laman WordPress anda dengan sempurna. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila beritahu kami di bahagian komen. Sekiranya anda menyukai artikel ini, sila kongsi dengan rakan anda.

artikel berkaitan,

 • Blogger Vs WordPress? Yang mana satu untuk dipilih dan mengapa?
 • 13 Petua Terbaik untuk Mempercepat Laman WordPress Anda
 • 20 Wajib Memiliki Plugin WordPress untuk Semua Tapak WordPress pada tahun 2018
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map