Apa itu Favicon dan Bagaimana Menambah Favicon di Blog WordPress – WPMyWeb

04.06.2020
PANDUAN PEMULA 'Apa itu Favicon dan Bagaimana Menambah Favicon di Blog WordPress – WPMyWeb
0 4 мин.

Semasa anda melayari laman web, anda biasanya melihat bahawa ikon dipaparkan di awal tab penyemak imbas. Ia dikenali sebagai Favicon. Terdapat 99.99% pemilik laman web menggunakan Favicon untuk mewakili tanda kepercayaan mereka. Anda juga dapat melihatnya di sebelah bar alamat. Dalam artikel ini, kita akan membuat liputan Apa itu FaviconCara Membuat Favicon menggunakan Favicon Generator, Cara Menambah Favicon di laman WordPress anda.


Apa itu Favicon?

A Favicon bentuk ringkas dari Favorite-Icon yang juga dikenali sebagai ikon Pintasan, ikon Laman Web, Ikon Penanda dan lain-lain adalah fail gambar segi empat yang muncul di hadapan nama laman web anda. Favicon membantu pengguna anda mengenali laman web atau jenama anda. Berikut adalah contoh Favicon.

Contoh Favicon

Pada tahun 1999, Favicon hanya disokong oleh IE 5. Kini semua jenis penyemak imbas menyokong Favicon yang ukurannya 16 × 16. Apabila pengguna menanda halaman mana-mana laman web tertentu, tab penanda halaman menyoroti ikon laman web tersebut. Sebagai contoh, jika anda menggunakan penyemak imbas Google Chrome, anda dapat dengan mudah melihat tab penanda buku menyoroti logo setiap laman web.

Tujuan utama menambahkan Favicon adalah untuk dikenali dengan mudah. Apabila pengguna mempunyai terlalu banyak halaman berbeza yang ditanda buku, maka dia dapat mencari laman web anda dengan mudah dengan melihat ikon. Tambahan pula, apabila anda membuka terlalu banyak tab di penyemak imbas anda, anda boleh dengan cepat beralih ke laman web tertentu yang anda cari.

Favicon juga menunjukkan jenama anda sebagai tanda kepercayaan. Anda dapat memahami dengan mudah jika anda membuka laman web anda bersama dengan laman web lain yang sudah mempunyai Favicon. Adalah lebih penting sekiranya pengguna membandingkan laman web anda dengan pesaing lain, mereka tidak akan memberikan nilai apa pun kepada laman web anda dan mungkin meninggalkan laman web tersebut tanpa ragu-ragu.

Cara Membuat Favicon?

Nah, membuat Favicon sangat mudah seperti pai. Anda tidak perlu menyewa pembangun untuk melakukan ini. Anda boleh membuat ikon tersuai dengan menggunakan PhotoShop atau alat dalam talian. Tetapi ada banyak Penjana Favicon dalam talian percuma tersedia, dengan mana anda dapat membuat ikon laman web dengan mudah dan hanya memerlukan beberapa saat. Tetapi pastikan ukuran ikon adalah 16 × 16 piksel dan jenis failnya .ICO iaitu Favicon.Ico. 

Setelah melepaskan WordPress versi 4.3, ia menerapkan fitur ikon laman dalam temanya, sehingga anda dapat tambah Favicon dari anda WordPress papan pemuka secara langsung. Untuk ini, anda tidak perlu membuat Favicon dengan ukuran 16 × 16. Anda boleh memuat naik apa-apa jenis ukuran gambar lalai 512 × 512 piksel.

Sekiranya anda menggunakan WordPress versi lama, anda boleh menggunakan beberapa kebaikan Alat Penjana Favicon dalam talian adalah:

Cara Menambah Favicon di Blog WordPress Anda?

Pertama, anda perlu membuat gambar segi empat sama dengan ukuran 512 × 512 piksel. Kemudian pergi ke Papan Pemuka WordPress> Penampilan> Sesuaikan.

Pergi ke Identiti laman web dan Muat naik gambar anda.

Ikon laman web

Jangan risau jika anda memuat naik gambar bersaiz lebih besar, anda boleh memotongnya setelah memuat naik. Sekarang Jimat & Menerbitkan untuk menyelamatkan hasilnya. Sekiranya ikon tidak muncul, kosongkan cache penyemak imbas anda untuk melihatnya.

Sekiranya anda tidak menggunakan WordPress dan tidak ada pilihan untuk menambah ikon secara langsung, anda perlu mengikuti prosedur ini:-

Tempat pertama favicon.ico ke folder root tema anda yang ukurannya 16 × 16 piksel. Anda boleh memuat naik gambar dengan menggunakan Pelanggan FTP atau terus dari cPanel. Folder root tema anda akan menjadi “laman web anda> kandungan wp> tema> dua puluh tujuh belas “.

Sekarang kembali ke papan pemuka WordPress anda. Di sini anda perlu tambah / edit satu baris dalam fail header.php. Pergi ke Penampilan> Penyunting> Header / Header.php dan tambahkan baris berikut selepas teg.

Sekiranya anda meletakkan fail favicon.ico ke dalam folder gambar tema, maka anda perlu menambahkan:

Sekiranya anda meletakkan fail favicon.ico ke dalam folder root WordPress, kemudian tambahkan yang berikut:

Selepas meletakkannya, klik simpan. Sekarang muat semula halaman web anda dan anda dapat melihat ikon di sebelah nama laman web anda.

Saya harap tutorial ini dapat membantu anda mengetahui Apa itu Favicon dan Cara Menambah Favicon ke laman web dengan mudah. Sekiranya ada, sila langganan kami dan dapatkan kandungan baru di kotak surat anda. Kami juga ada di  Facebook, Twitter, Google+.

artikel berkaitan,

 • Cara Menyiapkan AMP Google dengan betul di Laman WordPress
 • Cara Menghantar Peta Laman Blog Anda ke Alat Webmaster Google
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector