Cara Mudah Menukar Nama Pengguna Pentadbir WordPress

Memasang WordPress adalah proses yang sangat mudah dan hanya memerlukan beberapa minit untuk disiapkan. Namun, dalam proses cepat itu, kami biasanya menggunakan “admin” sebagai nama pengguna admin lalai untuk laman WordPress kami. Setelah kami menyiapkan laman web kami, kami hampir tidak menukar kata laluan kami atau nama pengguna pentadbir WordPress lalai. Tetapi, ia menjadi masalah keselamatan yang serius bagi pengguna yang menggunakan atau tidak menukar kata laluan dan nama pengguna lama. Anda mungkin sudah tahu bahawa penggodam melakukan serangan kekerasan menggunakan nama pengguna pemilik laman web, jadi jika anda menggunakan nama pengguna atau kata laluan yang sangat mudah diteka, maka anda memberi jalan kepada penggodam.


Anda boleh menukar kata laluan dari profil pentadbir anda, tetapi bolehkah anda menukar nama pengguna akaun WordPress anda? Tidak! Secara lalai, WordPress tidak membenarkan menukar nama pengguna akaun WordPress. Tetapi jangan panik, terdapat beberapa cara untuk menukar nama pengguna anda dengan mudah. Dalam tutorial ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menukar nama pengguna pentadbir WordPress anda dengan mudah.

Cara Menukar Nama Pengguna Pentadbir WordPress

Terdapat 3 cara untuk menukar nama pengguna pentadbir di WordPress:-

 • Anda boleh membuat akaun pentadbir baru dan menghapus yang lama
 • Anda boleh menukar nama pengguna WordPress dengan menggunakan pemalam
 • Dengan menggunakan pangkalan data anda, anda boleh menukar nama pengguna anda

Sekiranya anda pengguna WordPress yang baru, kami mencadangkan anda menggunakan kaedah 1 atau 2, gunakan kaedah ke-3 jika anda adalah pengguna lanjutan.

1. Buat Akaun Pentadbir Baru dan Padam Yang Lama

Ini adalah kaedah paling mudah untuk menukar nama pengguna akaun WordPress anda dengan mudah. Sekiranya anda tidak mahu memasang pemalam tambahan atau proses yang rumit, maka proses ini lebih baik untuk anda. Kami juga mengesyorkan anda menerapkannya jika anda adalah pengguna WordPress pemula.

Langkah pertama anda perlu log masuk ke laman WordPress anda sebagai pentadbir. Kemudian pergi ke Pengguna> Tambah baru dan buat akaun pentadbir baru.

WordPress Tambah Pentadbir Baru

Dari halaman, tambahkan Nama Pengguna baru yang unik dan sukar ditebak dan masukkan alamat e-mel anda. Medan nama depan, nama belakang, dan laman web adalah pilihan tetapi kami mengesyorkan anda untuk mengisinya. Seterusnya, anda perlu memasukkan kata laluan dan pastikan anda menggunakan kata laluan kompleks yang mengandungi huruf besar, huruf kecil, nombor dan watak khas.

Pastikan anda memilih peranan “Pentadbir” dan kemudian klik pada Tambah Pengguna Baru untuk membuat akaun pentadbir baru anda.

Sekarang log keluar dari panel pentadbir WordPress anda dan log masuk menggunakan akaun pentadbir baru anda. Selepas log masuk, pergi ke Pengguna> Semua pengguna dan padamkan akaun pentadbir lama anda.

WordPress Padam Akaun Pentadbir

Semasa menghapus akaun lama anda, WordPress akan menanyakan apa yang anda mahu lakukan dengan kandungan yang dimiliki oleh pengguna. Anda kini mempunyai dua pilihan:

 • Padamkan Semua Kandungan: Ia akan menghapus semua kandungan yang dibuat oleh pengguna.
 • Atribut Semua Kandungan kepada: Anda boleh memindahkan semua kandungan yang dibuat oleh pengguna ke akaun anda. Oleh itu, pastikan anda telah memilih “Atribut Semua Kandungan ke:” dan klik pada mengesahkan penghapusan. 

Opsyen Padam Pengguna WordPress

Itu sahaja. Anda berjaya menukar nama pengguna anda di WordPress. Sekarang semua kandungan adalah milik pentadbir baru dan semasa masuk, anda harus memasukkan butiran pengguna pentadbir yang baru dibuat. Setelah selesai, anda boleh menambahkan gambar profil, menambah biografi pendek dan akaun sosial dari Profil Anda.

2. Tukar Nama Pengguna Akaun WordPress Dengan Menggunakan Plugin

Kaedah mudah lain untuk menukar nama pengguna WordPress adalah dengan menggunakan pemalam. Sekiranya anda ingin memasang pemalam dan bukannya proses manual, maka anda perlu memasang pemalam Pengubah Nama Pengguna.

Dengan menggunakan pemalam ini, anda boleh menukar nama pengguna WordPress dengan mudah hanya dengan satu klik dan ini adalah proses yang sangat mudah.

Pertama, pasang dan aktifkan Pengubah Nama Pengguna pemalam, kemudian pergi ke Pengguna> Profil Anda dan pergi ke pilihan nama pengguna. Di sana anda akan menemui pilihan “Ubah Nama Pengguna”.

Tukar Nama Pengguna WordPress

Klik pada Tukar Nama Pengguna pilihan dan masukkan nama pengguna baru. Setelah selesai, klik Simpan Perubahan dan ia akan meminta anda masuk semula. Setelah log masuk, anda boleh pergi ke profil anda dan periksa apakah nama pengguna anda telah diubah.

Oleh kerana pemalam ini tidak mempunyai ciri lain dan anda tidak mahu menukar nama pengguna anda lagi, jadi lebih baik anda memadamkan pemalamnya. Tetapi jangan panik, dengan menghapus pemalam ini, nama pengguna baru anda akan sama.

3. Tukar Nama Pengguna WordPress Menggunakan phpMyAdmin

Menukar nama pengguna WordPress anda menggunakan phpMyAdmin adalah proses yang agak rumit dan tidak digalakkan untuk pemula. Sekiranya anda melakukan sesuatu yang salah, laman web anda mungkin berhenti berfungsi. Jadi, ikuti langkah-langkah ini dengan teliti.

Perkara pertama yang anda perlukan untuk masuk ke cPanel hosting anda dan tatal ke bahagian pangkalan data dan klik pada phpMyAdmin.

Hosting phpMyAdmin

Setelah mengklik pada pilihan phpMyAdmin, anda dapat melihat berapa banyak pangkalan data yang telah anda buat atau gunakan pada hosting anda. Kemudian pilih pangkalan data yang digunakan laman WordPress anda.

Anda dapat melihat jadual pangkalan data. Secara lalai, WordPress menggunakan awalan jadual wp_ dan jika anda telah menukar awalan pangkalan data anda sebelumnya, anda dapat melihat awalan jadual yang berbeza.

Sekarang pilih jadual yang mengandungi “wp_users” di sebelah kiri dan kemudian klik pada nama pengguna edit yang ingin anda edit.

wp_user WordPress

Selepas itu, ubah nilai “user_login” ke apa sahaja yang anda mahukan. Sebagai contoh, saya telah menukar nama pengguna saya “admin” menjadi “WhatIsMyName”, anda boleh menggunakan mana-mana nama pengguna yang anda mahukan.

Pengguna Pangkalan Data

Sekarang klik pada butang Go dan anda sudah selesai. Anda berjaya menukar nama pengguna WordPress menggunakan phpMyAdmin.

Saya harap tutorial ini membantu anda menukar nama pengguna WordPress anda. Sekali lagi, jika anda pengguna WordPress baru, kami mencadangkan anda menggunakan salah satu daripada dua kaedah pertama untuk menukar nama pengguna anda di laman WordPress.

artikel berkaitan,

 • Cara Membuat Log Masuk Sementara Tanpa Kata Laluan di WordPress
 • Cara Memasukkan Borang Google di WordPress
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map