.Com vs .Net – Pelanjutan Domain Mana yang TERBAIK untuk Anda 2020

Memilih peluasan domain yang betul sangat penting, kerana menyoroti tujuan laman web anda dan membantu membina jenama anda.


Terdapat lebih daripada ribuan peluasan domain yang terdapat di internet. Antaranya, sambungan .com, .net, .org, .edu, .info adalah yang paling popular dan mempunyai sebilangan besar pengguna.

Walau bagaimanapun, kebanyakan individu dan perniagaan lebih suka peluasan domain .com dan .net untuk memperluas jangkauannya dalam talian.

Oleh itu, jika anda ingin membeli domain untuk perniagaan, blog, organisasi, atau tujuan lain, anda harus mengetahui peluasan domain mana yang sesuai untuk laman web atau perniagaan anda.

Dalam artikel ini, kami akan menjelaskan perbezaan antara peluasan domain .com vs .net dan membantu anda memutuskan untuk memilih nama domain yang sesuai dengan perniagaan anda.

Saya juga akan menunjukkan kepada anda cara mendaftar .Com dan .Net domain secara PERCUMA di akhir. 

.com vs .net

Apakah Perbezaan Antara Sambungan Domain .Net vs .Com

 

Apa itu Pelanjutan Domain?

Setiap nama domain terbentuk daripada dua bahagian yang berbeza – domain tahap kedua (SLD), dan domain tingkat atas (TLD).

Dengan kata mudah, domain tahap kedua (SLD) pada dasarnya adalah nama laman web anda yang muncul sebelum tanda titik (.). Sebagai contoh, dalam nama domain “wpmyweb.com”, “wpmyweb” adalah domain tahap kedua.

Domain tingkat atas (TLD), juga disebut peluasan domain adalah bahagian terakhir dari nama domain yang muncul setelah tanda titik (.). Sebagai contoh, “.com” adalah lanjutan dari domain “wpmyweb.com”.

Domain Tahap Kedua dan Atas

Dalam nama domain “wpmyweb.com”, “wpmyweb” adalah domain tingkat Kedua (SLD), dan “.com” adalah domain tingkat atas atau peluasan domain.

Terdapat pelbagai jenis peluasan domain yang tersedia yang dibuat untuk membezakan pelbagai jenis laman web, misalnya, peluasan .com kebanyakannya digunakan untuk perniagaan komersial, a .org digunakan untuk organisasi, .edu untuk laman web pendidikan, dll..

Berikut adalah TLD yang paling popular:

.Com- .Com bermaksud “komersial”, yang terutama digunakan untuk perniagaan, blog, atau jenis laman web yang menguntungkan. Contohnya, Apple.com.

.Bersih- .Net bermaksud “networking” yang sebagian besar digunakan untuk laman web yang berkaitan dengan jaringan, seperti Speedtest.net.

.Org- .Org mewakili “organisasi” yang digunakan untuk organisasi bukan keuntungan. Contohnya, Wikipedia.org.

Baca, apa perbezaan antara peluasan domain .org vs .com.

Sekiranya anda ingin memulakan laman web, sama ada perniagaan atau blog peribadi, kami mengesyorkan agar anda tetap mengikuti domain tingkat atas seperti .com, .net, .org.

Domain peringkat teratas yang paling popular

Namun, jika anda menargetkan area tertentu, Anda dapat menggunakan TLD khusus negara seperti “.us” untuk Amerika Serikat, “.de” untuk Denmark, “.eu” untuk Eropah, “.com.au” untuk Australia , dan lain-lain.

Sekarang, mari kita lihat perbezaan antara peluasan domain Com dan Net untuk mengetahui mana yang harus anda pilih untuk perniagaan anda.

 

.Com vs .Net – Perbezaan Antara Sambungan Domain

.com dan .net kedua-duanya adalah peluasan nama domain yang paling popular di internet. Hampir 50% dari semua laman web global didaftarkan dengan peluasan domain .com, di mana 3.5% dari jumlah laman web didaftarkan dengan peluasan .net.

.Com bermaksud “Komersial” adalah peluasan domain yang paling banyak didaftarkan di internet. Ini terutama digunakan untuk perniagaan komersial, termasuk laman web E-commerce, blog peribadi, portfolio, atau mana-mana laman web yang menguntungkan.

.Bersih bermaksud “Rangkaian” yang pertama kali dibuat untuk penggunaan laman web jaringan seperti penyedia perkhidmatan internet, penyedia perkhidmatan e-mel dan pangkalan data, laman web yang berkaitan dengan teknologi, misalnya, “speedtest.net”.

Namun, sekarang ini, banyak perniagaan mendaftarkan peluasan domain .com dan .net untuk memastikan tidak ada orang lain yang dapat menggunakan domain nama syarikat mereka. 

 

Bila Anda Perlu Memilih Domain .Com?

.Com adalah peluasan nama domain yang paling banyak didaftarkan dalam sistem nama domain di internet. 

Oleh kerana popularitas nama domain .com, lebih mudah bagi pengguna untuk mengingat domain .com daripada pelanjutan lain.

 • Untuk perniagaan komersial: Oleh kerana peluasan .com mewakili perniagaan komersial, ia sangat sesuai untuk kedai eCommerce anda. Sambungan .com kelihatan lebih sah daripada nama domain lain dan menambah kredibiliti ke laman web ini.
 • Blog peribadi: Sekiranya anda ingin menjalankan blog sama ada blog peribadi, portal berita, portfolio, fotografi, maka pelanjutan .com akan menjadi sempurna. 
 • Apa-apa jenis laman web yang menguntungkan: Sekiranya anda menjalankan laman web apa pun yang menguntungkan sama ada blog, perniagaan, kedai dalam talian, pemasaran, perkhidmatan dalam talian, laman web gabungan, atau apa sahaja dari mana anda menjana wang, maka anda harus menggunakan domain .com..

Namun, kerana popularitas ekstensi .com yang besar, kebanyakan nama domain yang tepat sudah didaftarkan, yang tidak dapat didaftarkan lagi.

Sekiranya ini berlaku, maka .net atau pelanjutan domain lain akan menjadi pilihan yang tepat.

 

Bila Anda Perlu Memilih Domain .Net?

Sambungan .net mewakili “Rangkaian”, yang dirancang khusus untuk penggunaan laman web dan syarikat yang berkaitan dengan teknologi.

Lebih daripada, 3.5% daripada keseluruhan laman web didaftarkan dengan peluasan .net, sebab itulah lebih mudah mendapatkan domain .net.

 • Penyedia perkhidmatan rangkaian: Oleh kerana peluasan .net pada mulanya dibuat untuk penggunaan laman web yang berkaitan dengan rangkaian, jadi jika anda menyediakan perkhidmatan seperti internet, tv kabel, email, hosting pangkalan data, maka peluasan domain .net akan menjadi pilihan yang sangat baik untuk laman web anda.
 • Laman web yang berkaitan dengan teknologi: Ini dapat digunakan untuk laman web yang berkaitan dengan teknologi seperti laman web “speedtest.net” menggunakan domain .net, yang merupakan laman web yang berkaitan dengan teknologi yang memungkinkan pengguna untuk memeriksa kelajuan internet mereka secara real-time.
 • Perlindungan jenama: Banyak pemilik perniagaan lebih suka membeli peluasan domain .com dan .net untuk memastikan tidak ada orang lain yang boleh mencemarkan nama baik syarikat mereka.

Namun, jika anda hanya menggunakan peluasan domain .net untuk laman web anda, kami sangat mengesyorkan anda mendaftarkan domain .com dengan nama domain yang sama (jika ada). Kemudian hantar .com ke laman web .net anda.

Dengan cara ini anda tidak akan melewati lalu lintas yang menuju ke domain .com.

 

Kebaikan dan Keburukan Menggunakan Domain .Com

Oleh kerana .com adalah nama domain yang paling popular, lebih mudah diingat, membina kredibiliti, dan juga membantu perniagaan kecil dengan cara tertentu. Satu-satunya kelemahan peluasan .com adalah sukar mencari nama domain .com.

Kelebihan Menggunakan Domain .Com

 • Mesti ingat: Domain .com adalah nama domain yang paling popular dan banyak digunakan oleh orang. Ini adalah pelanjutan pertama yang mereka masukkan dalam penyemak imbas web semasa mengakses laman web apabila didengar untuk pertama kalinya. Bahkan orang awam dalam bidang teknologi tahu bahawa .com adalah.
 • Membangun kredibiliti: Domain .com digunakan untuk tujuan komersial selama bertahun-tahun. Sebilangan besar perniagaan lebih suka domain .com kerana ia merupakan simbol kehadiran perniagaan dan komersial. Sebaliknya, anda juga perlu mengelakkan domain murah seperti .biz, .xyz, kerana kebanyakannya digunakan oleh spammer dan perniagaan sementara yang tidak mempunyai anggaran untuk melabur dalam membeli domain .com..

Kekurangan Menggunakan Domain .Com

 • Kurang ketersediaan: Kerana populariti domain .com, nampaknya sebilangan besar nama umum sudah diambil. Jadi, agak sukar untuk mendapatkan nama domain .com.

 

Kebaikan dan Keburukan Menggunakan Domain .Net

Domain .net terutama dibuat untuk penggunaan laman web yang berkaitan dengan rangkaian, seperti web hosting, penyedia perkhidmatan internet, tv kabel, dan lain-lain. Kira-kira 3.5% daripada jumlah laman web berdaftar dengan peluasan .net, sebab itulah lebih mudah untuk mendapatkan domain .net.

Kelebihan Menggunakan Domain .Net

 • Pilihan nama domain tersedia: Kurang daripada 4% daripada jumlah laman web didaftarkan dengan domain .net. Itulah sebabnya lebih mudah untuk mencari nama domain .net jika dibandingkan dengan domain .com. Selain itu, anda boleh mendaftarkan nama domain kegemaran anda dengan peluasan .net.
 • Kenangan di antara laman web yang berkaitan dengan teknologi:  .Net mewakili “rangkaian”. Umumnya diakui oleh orang ramai bahawa laman web tersebut menyediakan maklumat berkaitan teknologi atau menyediakan perkhidmatan berasaskan web seperti internet, hosting web, hosting e-mel, tv kabel, dll. Speedtest.net adalah contoh yang baik. 

Kekurangan Menggunakan Domain .Net

 • Tidak begitu popular seperti .Com: Hanya beberapa peratus daripada jumlah laman web yang dikuasakan oleh peluasan .net dan tidak begitu popular seperti .com. Oleh itu, jika perniagaan anda belum mapan atau orang tidak mengetahui alamat laman web lengkap anda, mereka akan berakhir dengan melayari laman web pesaing anda.
 • Penggunaan industri terhad: Domain .net terhad untuk laman web atau perniagaan yang menyediakan maklumat atau perkhidmatan yang berkaitan dengan teknologi.

.Com vs .Net – Mana Yang Lebih Baik untuk SEO?

Sekarang, anda mungkin tertanya-tanya peluasan domain mana (katakanlah .com vs .net) yang akan membantu anda mendapat kedudukan lebih tinggi di Google.

Sekiranya anda bertanya demikian, tidak ada peluasan yang dapat membantu anda meningkatkan SEO. Ini bermaksud peluasan .net dan .com akan berfungsi dengan baik.

Cara anda meningkatkan SEO laman web anda adalah dengan mengikuti amalan SEO terbaik seperti – membina pautan, membuat artikel berkualiti tinggi, menggunakan kata kunci yang tepat, dan banyak lagi.

Namun, menambahkan kata kunci yang relevan dalam nama domain anda dapat meningkatkan peringkat SEO anda.

Sebagai contoh, jika anda ingin menjual bunga secara dalam talian, maka nama domain yang baik yang berisi kata kunci “bunga” adalah “beliflowersonline.com” atau “flowershop.com”.

 

Cara Membeli Nama Domain?

Terdapat dua cara untuk membeli nama domain. Berikut adalah kaedah di bawah yang boleh anda pilih.

1. Dapatkan Nama Domain Percuma dengan – Hostgator

Biasanya, domain berharga sekitar $ 14 untuk setahun dan $ 11.99 / bulan untuk web hosting. Sekiranya saya mengira, itu $ 157 selama setahun dan $ 473 selama 3 tahun.

Ia cukup mahal untuk pemula yang baru bermula.

nasib baik, HostGator kini menawarkan pengguna domain WPMyWeb nama domain percuma, dan diskaun 60% untuk hosting.

Hostgator adalah salah satu penyedia hosting web terbaik dan menawarkan jenis hosting yang berbeza seperti hosting bersama, hosting WordPress, hosting Cloud, hosting VPS, dan hosting khusus.

Rancangan hosting mereka bermula dari sahaja $ 2.75 / bulan, yang merangkumi:

 • pendaftaran nama domain PERCUMA
 • sijil SSL percuma
 • simpanan tanpa had
 • lebar jalur tidak terhad
 • alamat e-mel perniagaan tanpa had
 • bernilai $ 200 kredit pemasaran
 • Sokongan 24/7/365
 • Jaminan wang dikembalikan 45 hari
 • pemindahan laman web percuma
 • pemasangan WordPress yang senang digunakan

Namun, saya juga menulis panduan mendalam mengenai Cara memulakan blog WordPress dengan HostGator di bawah 10 minit (panduan langkah demi langkah)

2. Daftarkan Nama Domain dengan – NameCheap

Sekiranya anda tidak mahu membuat laman web, anda masih boleh mendaftarkan domain. NameCheap adalah tempat terbaik untuk mendaftarkan nama domain.

Mereka kini menggerakkan lebih dari 10 juta domain. Perkara terbaik mengenai NameCheap ialah mereka menawarkan privasi penjaga Whois seumur hidup.

 

Soalan Lazim (.Com vs .Net):-

   

Adakah .com atau .net lebih baik?

Dalam nama domain, satu-satunya perkara yang penting ialah nama domain, bukan peluasan.

Oleh itu, kedua-dua sambungan (.net dan .com) akan berfungsi dengan baik. Sambungan ini dibuat untuk tujuan yang berbeza dalam melayani laman web anda.

 

Bolehkah saya menggunakan .NET untuk Perniagaan?

Menggunakan domain .net untuk perniagaan boleh merosakkan kredibiliti jenama dan menghantar mesej palsu kepada orang-orang kerana .net mewakili perkhidmatan yang berkaitan dengan rangkaian.

 

Bagaimana jika domain .com yang saya mahukan sudah diambil?

Sekiranya domain sudah didaftarkan, anda perlu memikirkan nama laman web baru yang tersedia untuk mendaftar atau menggunakan pelanjutan .net.

 

 

.Com vs .Net – Keputusan

.com dan .net adalah dua peluasan domain paling popular di internet. Tetapi pelanjutan mana yang sesuai untuk domain anda? Seperti yang anda ketahui, memilih peluasan domain yang sempurna sangat penting untuk laman web anda.

Sekiranya anda ingin membeli domain untuk mendapatkan keuntungan, maka pelanjutan .com akan menjadi sempurna. Sambungan .net adalah untuk mereka yang menawarkan internet, perkhidmatan tv kabel, hosting e-mel, hosting pangkalan data, dan laman web lain yang berkaitan dengan rangkaian.

Dalam artikel ini, kami telah berkongsi perbezaan antara .Bersih vs .Com sambungan dan juga menerangkan mana yang harus anda pilih untuk laman web anda.

Sekarang, inilah masanya untuk mengetahui jenis laman web yang ingin anda mulakan dan kemudian mendaftarkan domain bersama dengan pelanjutan yang sesuai yang sesuai dengan perniagaan anda.

 

Pembaca kami menyukai artikel ini,

Cara Membuat Laman Web seperti Amazon atau eBay (Bawah 30 Minit)

 

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map