.Org vs .Com – Pelanjutan Domain Mana Yang Perlu Anda Pilih?

04.06.2020
PANDUAN PEMULA '.Org vs .Com – Pelanjutan Domain Mana Yang Perlu Anda Pilih?
0 10 мин.

After .com, .org adalah peluasan domain ke-2 paling popular di internet. Namun, kedua-duanya adalah domain tingkat atas tetapi digunakan untuk tujuan yang berbeza.


Sekiranya anda telah merancang untuk memulakan laman web anda, sama ada perniagaan, blog peribadi, portfolio, bukan untung, dan lain-lain, anda mungkin tertanya-tanya peluasan domain mana yang akan dipilih atau jika ada perbezaan antara peluasan domain, katakan .org vs .com.

Memilih nama domain dan peluasan yang betul sangat penting, kerana ia memberi kesan kepada reputasi dan kredibiliti perniagaan anda.

Itulah sebabnya, dalam artikel ini, saya akan menerangkan perbezaan antara .com vs .org peluasan domain dan membantu anda memutuskan untuk memilih nama domain yang sesuai dengan perniagaan anda.

com vs org

.Com vs .Org – Apakah perbezaan antara Sambungan Domain

Apa itu Pelanjutan Domain?

Sambungan domain adalah bahagian terakhir dari nama domain. Sebagai contoh, dalam domain “WPMyWeb.com”, “WPMyWeb” adalah domain, dan “.com” adalah ekstensi.

Domain Tahap Kedua dan Atas

Semasa mendaftarkan nama domain, Anda harus memilih ekstensi yang sesuai dengan tujuan situs web Anda, misalnya, “.com” untuk laman web komersial, “.net” untuk laman web yang berkaitan dengan jaringan, “.edu” untuk laman web yang berkaitan dengan pendidikan.

Setelah dipilih, anda perlu mendaftarkan domain anda bersama dengan pelanjutan secepat mungkin sebelum orang lain membelinya.

Terdapat lebih daripada 1,000 sambungan yang tersedia, tetapi kami mengesyorkan anda menggunakan TLD yang popular seperti .com, .net, .edu, .org, .co, .org, dll. Anda juga boleh memilih TLD khusus negara seperti .us – untuk Amerika Syarikat, .co.uk – United Kingdom, .it – ​​Itali, .jp – Jepun, dll.

Sekarang, mari kita bandingkan perbezaan antara .org vs .com untuk melihat peluasan domain mana yang lebih baik untuk laman web anda.

.Com vs .Org – Perbezaan Antara Sambungan Domain

org vs com

.Com dan .Org adalah peluasan nama domain yang paling popular di internet.

Hampir 46.7% dari keseluruhan laman web didaftarkan dengan peluasan domain .com, di mana sekitar 5.2% dari keseluruhan laman web didaftarkan dengan peluasan .org.

.com bermaksud “komersial” adalah peluasan domain peringkat teratas yang paling popular di internet. Ia digunakan terutamanya untuk laman web komersial seperti perniagaan, blog peribadi, kedai eCommerce, portfolio, atau laman web apa pun yang menghasilkan wang.

Sebaliknya, .org bermaksud “organisasi” yang merupakan satu lagi peluasan domain peringkat teratas yang kebanyakannya digunakan untuk organisasi bukan keuntungan, seperti Wikipedia.org.

Namun, sekarang ini, banyak perniagaan mendaftarkan kedua-dua peluasan domain tersebut untuk memastikan tidak ada yang boleh merosakkan nama jenama mereka.

Bilakah Anda Harus Memilih Sambungan Domain .Com?

.Com adalah peluasan domain yang paling popular di internet. Lebih daripada 47% daripada keseluruhan laman web dikuasakan oleh nama domain .com.

Oleh kerana penggunaan domain .com yang banyak, lebih mudah diingat daripada pelanjutan lain. Lebih daripada itu, ia juga membantu membina dan mempromosikan jenama anda.

Sekarang, saya akan menerangkan kapan anda harus memilih domain .com.

Laman web yang menjual produk atau perkhidmatan

Sekiranya anda ingin menjual produk dalam talian atau memberikan perkhidmatan berbayar, maka pelanjutan .com akan berfungsi dengan baik. .Com adalah sejenis sambungan yang paling disukai oleh kebanyakan orang.

Sambungan .com mempunyai berat lebih banyak daripada nama domain lain. Oleh itu, perniagaan yang mempunyai peluasan .com cenderung menarik pelanggan dan kelihatan sah.

Sebaliknya, memilih peluasan domain murah seperti info, biz, xyz, dll untuk laman web komersial akan merosakkan reputasi laman web anda, dan mereka kelihatan seperti spam. Akibatnya, anda akhirnya kehilangan pelanggan anda.

Laman web blog

Menggunakan peluasan .com untuk blog anda menambah kredibiliti dan juga membantu membina jenama anda dengan cekap, sama ada surat khabar, blog peribadi, portfolio, fotografi, blog menjana wang, dan hampir semua perkara di antara.

Bilakah Anda Harus Memilih Sambungan Domain .Org?

Kira-kira 5.2% daripada keseluruhan laman web menggunakan pelanjutan .org. Nombor ini sangat kurang jika dibandingkan dengan domain yang didaftarkan .com. Itulah sebabnya lebih mudah mendapatkan domain dengan peluasan .org.

Untuk organisasi bukan keuntungan

Sambungan domain .org digunakan terutamanya untuk organisasi bukan keuntungan. Walau bagaimanapun, terdapat senario di mana anda boleh menggunakan pelanjutan .org.

Laman web pendidikan dalam talian percuma

Banyak laman web pendidikan dalam talian menyediakan kursus percuma untuk tujuan mendidik orang ramai, menggunakan peluasan .org.

Namun, tidak semua laman web pendidikan menggunakan nama domain .org tetapi peluasan .com kerana mereka tidak menawarkan kursus percuma, dan tentu saja, anda perlu membayar untuk mendapatkan akses ke kandungannya.

Tetapi, jika tujuan anda adalah untuk mendidik orang tanpa menghasilkan wang, maka pelanjutan .org sesuai untuk anda, misalnya, KhanAcademy.org. Walaupun begitu, anda boleh menerima sumbangan untuk menjalankan laman web anda.

Laman web perisian sumber terbuka

Sebagai organisasi bukan keuntungan, banyak syarikat perisian sumber terbuka menggunakan peluasan .org. Tujuan mereka adalah untuk menyediakan perisian sumber terbuka yang percuma untuk kegunaan orang ramai. Contohnya, “WordPress.org” adalah platform blog yang menggunakan peluasan .org.

.Org vs .Com – Pelanjutan Domain Mana Yang Lebih Baik untuk SEO?

Sekarang, anda mungkin tertanya-tanya pelanjutan domain mana yang lebih baik untuk SEO atau mana yang akan meningkatkan kedudukan laman web anda?

Sekiranya anda bertanya antara .org vs .com, maka memilih mana-mana pelanjutan tidak akan mempengaruhi SEO anda. Ini bermaksud enjin carian akan memperlakukan kedua-dua peluasan domain dengan cara yang sama.

Dalam alamat laman web, satu-satunya perkara yang penting ialah nama domain, bukan peluasan.

Sekiranya anda ingin meningkatkan lalu lintas laman web anda, maka anda perlu mengikuti amalan SEO terbaik yang merangkumi kandungan berkualiti, struktur laman web yang baik, pembinaan pautan, SEO di halaman, dan banyak lagi.

Cara Memilih nama domain mesra SEO:

a) Cuba tambahkan kata kunci dalam nama domain anda jika boleh

Lebih baik jika anda menambahkan sekurang-kurangnya satu kata kunci dalam nama domain anda.

Dengan cara ini, enjin carian seperti Google akan memahami apa sebenarnya laman web anda. Sebagai contoh, “thebestflowershop.com” akan berada di peringkat yang lebih baik daripada “thebestshop.com”, kerana di sini, anda telah menambahkan kata kunci “bunga dan berbelanja” di domain anda.

Begitu juga, jika perniagaan atau kedai anda tergolong dalam kawasan tertentu, anda boleh menambahkan nama kawasan di domain anda. Sebagai contoh, jika perniagaan perabot anda terletak di Chicago, maka nama domain yang baik adalah “furnituresinchicago.com.”

b) Pastikan nama domain anda mudah disebut

Pastikan nama domain anda mudah disebut dan senang diingat. Elakkan tanda hubung dan angka dalam nama domain anda.

c) Jangan ulangi sebarang surat

Pastikan nama domain anda ringkas, dan jangan mengulang huruf. Kerana sering membuat pengguna keliru. Sebagai contoh, “thefloowershhop.com” adalah nama buruk karena mengandung huruf berulang.

Di manakah Tempat Terbaik untuk Membeli .Org dan .Com Domain?

Untuk membuat laman web sama ada blog atau perniagaan, anda perlu membeli domain dan juga web hosting.

Dengan kata mudah, nama domain adalah alamat laman web anda di internet, dan hosting web adalah tempat penyimpanan fail laman web anda.

Tanpa hosting web, anda tidak boleh membuat laman web.

Biasanya, domain berharga sekitar $ 14 untuk setahun dan $ 11.99 / bulan untuk hosting web. Sekiranya saya mengira, itu $ 157 selama setahun dan $ 473 selama 3 tahun.

Ia cukup mahal untuk pemula yang baru bermula.

Nasib baik, syarikat hosting web suka Hostgator menawarkan domain PERCUMA pendaftaran nama dengan rancangan hosting mereka, dan harganya juga rendah.

1. Cara mendaftarkan nama domain percuma dengan HostGator (saya cadangkan)

Atau,

2. Daftar hanya nama domain dengan NameCheap (Tanpa Hosting)

1. Dapatkan Nama Domain Percuma dengan – Hostgator

Hostgator adalah salah satu penyedia hosting web terbaik yang menyediakan nama domain percuma dengan rancangan mereka. Mereka menawarkan jenis hosting yang berbeza seperti hosting bersama, hosting WordPress, hosting Cloud, hosting VPS, dan hosting khusus.

Rancangan hosting mereka bermula dari sahaja $ 2.75 / bulan, yang merangkumi:

 • pendaftaran nama domain PERCUMA
 • sijil SSL percuma
 • simpanan tanpa had
 • lebar jalur tidak terhad
 • alamat e-mel perniagaan tanpa had
 • bernilai $ 200 kredit pemasaran
 • Sokongan 24/7/365
 • Jaminan wang dikembalikan 45 hari
 • pemindahan laman web percuma
 • pemasangan WordPress yang senang digunakan

Untuk mendaftarkan domain percuma dengan HostGator, ikuti arahan di bawah.

Langkah 1, Pertama, pergi ke HostGator laman web. Saya telah menambah kupon di pautan ini yang akan memberi anda diskaun 60%. Anda juga boleh memasukkan kod promo WPMYWEB60 sambil mengisi butiran pembayaran.

Atau,

Klik di sini untuk pergi ke ==> www.hostgator.com <== laman web.

Langkah 2, Pilih rancangan, berdasarkan keperluan anda. Buat masa ini, pilih Rancangan penetasan jika anda baru memulakan. Anda juga boleh menaik taraf atau menurunkan rancangan semasa anda kemudian.

Kemudian, klik pada Beli sekarang butang untuk memulakan.

Hostgator berkongsi rancangan

Langkah 3, Dalam langkah ini, anda perlu mendaftarkan domain.

Pada mulanya, masukkan nama domain anda.

Kemudian pergi ke Kitaran Bil pilihan. Pilih pakej 36 bulan / 3 tahun untuk diskaun tambahan.

Masukkan nama pengguna untuk membuat akaun anda, panjangnya mestilah 2-12 aksara.

Kemudian tetapkan PIN anda (hanya nombor). Panjangnya mestilah 4-8 aksara.

Maklumat Akaun Hostgator

Langkah 4, Masukkan maklumat akaun anda dan juga maklumat pengebilan.

Anda boleh membayar menggunakan Kad Kredit dan PayPal.

Hostgator Masukkan Maklumat Pengebilan

Langkah 5, Anda akan diminta untuk menambah pakej tambahan tetapi ia adalah pilihan. Saya cadangkan mematikannya.

Hostgator Tambah Addons

Langkah 6, Sekarang periksa “syarat & Perkhidmatan “kotak dan klik pada Daftar Sekarang butang.

Pemeriksaan Hostgator

Setelah selesai, anda akan menerima maklumat akaun anda melalui e-mel.

Baca, Cara Memasang WordPress di HostGator di bawah 10 minit (panduan langkah demi langkah)

2. Daftarkan Nama Domain dengan – NameCheap

Sekiranya anda tidak mahu membuat laman web, anda masih boleh mendaftarkan domain. NameCheap adalah tempat terbaik untuk mendaftarkan nama domain.

Mereka kini menggerakkan lebih dari 10 juta domain. Perkara terbaik mengenai NameCheap ialah mereka menawarkan privasi penjaga Whois seumur hidup.

Soalan Lazim (.org vs .com):-

Adakah .com atau .org lebih baik?

Kedua-dua peluasan domain akan berfungsi sama. Sambungan ini mempunyai tujuan yang berbeza dalam melayani laman web anda.

Contohnya, jika anda menjalankan perniagaan komersial atau laman web apa pun yang menjual produk atau perkhidmatan, anda pasti harus menggunakan domain .com.

Sebaliknya, jika anda menjalankan organisasi nirlaba yang terutama memberikan bantuan atau sumber kepada khalayak sasaran dengan keperluan tertentu, maka pelanjutan .org akan menjadi pilihan yang lebih baik untuk laman web.

Namun, jika anda bertanya-tanya peluasan domain mana yang akan berkinerja lebih baik untuk SEO, maka kedua-dua peluasan itu akan memberi kesan yang sama pada mesin pencari.

Bolehkah anda menggunakan .org untuk perniagaan saya?

Ya, anda boleh menggunakan domain .org untuk perniagaan anda. Namun, saya tidak mengesyorkan peluasan .org untuk perniagaan anda kerana:

 • Sebilangan besar pengguna akan pergi ke laman web .com kerana mereka biasa dengan domain .com. Sekiranya ini berlaku, anda akhirnya memperoleh keuntungan sifar dari perniagaan anda.
 • Pengguna boleh menganggap perniagaan anda adalah organisasi bukan keuntungan.

.Org vs .Com – Keputusan

.Com dan .Org adalah peluasan domain yang paling popular di web. Mereka digunakan untuk tujuan yang berbeza.

Sebelum mendaftarkan domain, anda harus mengetahui peluasan domain mana yang sesuai dengan perniagaan anda, misalnya, .com vs .org. Sekiranya anda ingin menjalankan perniagaan komersial, maka .com adalah peluasan yang tepat untuk domain anda dan untuk organisasi bukan untung, .org paling sesuai.

Dalam artikel ini, kami telah membagikan perbezaan antara nama domain .org vs .com dan juga menjelaskan mana yang harus anda pilih untuk laman web anda.

Sekarang, sudah tiba masanya untuk mendaftarkan domain kegemaran anda sebelum seseorang melakukannya.

Artikel berkaitan,

Adakah anda ingin membuat laman web? Berikut adalah panduan langkah demi langkah mengenai cara membuat laman web dalam 10 minit.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector