Panduan Permulaan untuk Peranan dan Keupayaan Pengguna WordPress

04.06.2020
PANDUAN PEMULA 'Panduan Permulaan untuk Peranan dan Keupayaan Pengguna WordPress
0 7 мин.

Sekiranya anda menjalankan laman web WordPress berbilang pengguna, maka anda perlu mengetahui tentangnya Peranan pengguna WordPress dan kemampuannya. Kerana berkali-kali pemilik laman WordPress memberikan peranan pengguna yang lebih tinggi kepada pengguna baru tanpa mengetahui kemampuan peranan tersebut.


Dengan cara ini anda memberi pengguna semua kunci ke istana WordPress anda dan hasilnya, setiap pengguna dapat melakukan apa sahaja yang mereka mahukan.

Contohnya, anda tidak tahu apa kemampuan WordPress Penyunting peranan dan jika anda memberikan peranan itu kepada pengguna biasa, maka pengguna dapat menghapus semua catatan anda, mengedit pautan anda tanpa mengambil izin anda. Tidak ketinggalan, ini adalah bagaimana pengguna boleh merosakkan keseluruhan laman web anda.

Itulah sebabnya anda perlu memahami peranan dan keupayaan pengguna WordPress sebelum mempromosikan pengguna di laman web anda. Nasib baik, WordPress dilengkapi dengan sistem peranan dan kemampuan pengguna.

Dalam catatan ini, saya akan menentukan apakah peranan pengguna WordPress dan kemampuan mereka. Saya juga akan menunjukkan kepada anda cara menyesuaikan peranan pengguna yang ada dan membuat peranan pengguna tersuai.

Peranan dan Keupayaan Pengguna PNG WordPress

Apa Peranan dan Keupayaan Pengguna WordPress?

Sebelum saya mula membincangkan peranan pengguna, mari kita tentukan apa kemampuannya.

Di WordPress, Keupayaan menentukan kekuatan atau kemampuan tertentu yang dapat diambil oleh pengguna. Sebagai contoh, pengguna dapat:

 • menukar tetapan laman web
 • terbitkan catatan
 • memasang pemalam & tema
 • edit catatan peribadi
 • boleh menukar pautan
 • tambah pengguna baru
 • dan banyak lagi…

Secara lalai, WordPress merangkumi 69 kemampuan pengguna yang merangkumi keseluruhan fungsi teras WordPress. Tetapi, jumlahnya mungkin berbeza semasa memasang pemalam.

Sebaliknya, peranan pengguna merangkumi sebilangan kemampuan.

Ringkasnya, anda boleh menetapkan akaun pengguna dengan peranan pengguna yang disertakan dengan satu set kemampuan yang dibenarkan.

Peranan dan Keupayaan Pengguna WordPress

Secara lalai, WordPress dilengkapi dengan 5 peranan pengguna yang berbeza:

 • Pentadbir
 • Penyunting
 • Pengarang
 • Penyumbang
 • Pelanggan

Terdapat peranan pengguna lain – Pentadbir Super, yang terdapat di rangkaian multisite WordPress.

1. Pentadbir Super 

 • Admin Super hanya terdapat di rangkaian multisite WordPress di mana pengguna dapat mengawal laman web WordPress yang lain.
 • Pentadbir Super dapat menambah atau menghapus laman web dari rangkaian multisite.
 • Mereka juga dapat mengubah tetapan laman web, memasang pemalam, tema.
 • Kedengarannya seperti Pentadbir laman web biasa, tetapi Super Admin lebih hebat daripada yang biasa.

2. Peranan Pentadbir

 • Pentadbir adalah peranan pengguna yang paling kuat di laman WordPress. Mereka mempunyai semua jenis kemampuan dan dapat melakukan tugas apa pun yang mereka inginkan.
 • Pengguna dengan peranan Pentadbir mempunyai akses penuh ke panel pentadbir WordPress, dapat menukar tema, mengaktifkan pemalam dan mengubah fail inti.
 • Mereka mempunyai kawalan penuh ke atas semua kandungan. Mereka dapat menambahkan catatan baru, mengedit catatan pengguna mana pun, dan bahkan dapat menghapus catatan pengguna lain.
 • Pentadbir boleh membuat akaun pengguna baru dan memberikan peranan pengguna kepada mereka. Mereka juga dapat mengubah maklumat pengguna termasuk kata laluan dan menghapus semua akaun pengguna.
 • Pada dasarnya, mereka mempunyai kawalan penuh ke atas laman web anda seperti setelah memasang WordPress, seperti yang anda miliki. Sekiranya anda menjalankan laman web WordPress berbilang pengguna, maka anda perlu berhati-hati sebelum menjadikan Pentadbir kepada sesiapa sahaja. Kerana, setelah mereka menjadi Pentadbir laman web anda, mereka dapat melakukan tugas apa pun yang mereka inginkan dan yang paling penting, mereka bahkan dapat menghapus akaun anda.

3. Peranan Penyunting

 • Editor mempunyai kawalan penuh ke atas kandungan anda.
 • Penyunting boleh menambah, menyunting atau menghapus sebarang catatan di laman web anda termasuk catatan yang ditulis oleh pengguna lain.
 • Mereka juga dapat menyederhanakan komen, menguruskan kategori, tag, dan pautan.
 • Secara umum, mereka memiliki akses ke kawasan kandungan anda tetapi tidak dapat mengubah tetapan laman web, memasang pemalam, tema atau menambahkan pengguna baru.

4. Peranan Pengarang

 • Pengarang dapat menerbitkan, mengedit atau menghapus catatan mereka sendiri tetapi mereka tidak mempunyai akses yang dibuat oleh pengguna lain.
 • Mereka dapat memuat naik fail media ke perpustakaan media dan dapat menghapus fail media yang dimuat naik.
 • Seperti yang saya nyatakan di atas bahawa Pengarang dapat membuat catatan tetapi mereka tidak dapat membuat, mengedit atau menghapus halaman.
 • Mereka dapat melihat semua komen termasuk yang belum selesai tetapi mereka tidak dapat menyetujui, mengubah atau menghapus komen.
 • Mereka tidak mempunyai akses ke tetapan, plugin, dan tema laman web.

5. Peranan Penyumbang

 • Pengguna dengan peranan Kontributor boleh menulis, mengedit dan menghapus catatan mereka yang tidak diterbitkan.
 • Penyumbang tidak dapat menerbitkan kandungan mereka sendiri dan kandungannya mesti disemak oleh Pentadbir atau Editor.
 • Penyumbang tidak mempunyai akses ke perpustakaan media, itu bermaksud jika mereka ingin memuat naik gambar untuk kandungannya, mereka memerlukan bantuan daripada Pentadbir atau Editor.
 • Seperti peranan Pengarang, mereka tidak dapat mengubah komen apa pun dan mereka tidak mempunyai akses ke tetapan laman web, plugin atau tema.
 • Sekiranya anda menerima catatan tetamu, maka anda boleh memberikan peranan Kontributor kepada pengguna yang ingin menghantar catatan tetamu.

6. Peranan Pelanggan

 • Pengguna dengan peranan Pelanggan mempunyai keupayaan paling rendah dalam WordPress. Secara lalai, WordPress melabel semua pengguna baru sebagai pelanggan.
 • Pelanggan hanya dapat membaca catatan blog anda dan membuat akaun dari papan pemuka WordPress anda.
 • Mereka juga dapat mengubah maklumat pengguna mereka termasuk kata laluan. Tetapi mereka tidak mempunyai kebenaran lain seperti memasang pemalam, membuat siaran dll.

Menyesuaikan Peranan Pengguna WordPress yang Ada

Setiap peranan pengguna mempunyai kemampuan tersendiri. Contohnya, Pengguna dengan peranan Pentadbiran mempunyai kawalan penuh ke atas laman web dan mereka dapat melakukan tugas apa pun yang mereka mahukan, Penyumbang hanya dapat menyerahkan catatan bertulis mereka tetapi mereka tidak dapat menerbitkan. 

Sekiranya anda menjalankan laman web berbilang pengguna, anda mungkin mahu menyesuaikan peranan pengguna WordPress yang ada. Sebagai contoh, peranan Editor mempunyai kemampuan untuk menghapus catatan dan tidak hairanlah seorang Editor dapat menghapus salah satu catatan paling berharga anda, yang merupakan mimpi buruk. Penyumbang tidak dibenarkan memuat naik fail gambar untuk catatan mereka dll.

Secara lalai, WordPress tidak membenarkan mengubah peranan pengguna yang ada. Nasib baik, ada plugin yang disebut User Role Editor yang akan membolehkan anda menyesuaikan peranan pengguna WordPress yang ada dengan mudah.

Pada mulanya, pasang dan aktifkan Penyunting Peranan Pengguna pasangkan. Kemudian pergi ke Pengguna> Penyunting Peranan Pengguna. Di sana anda dapat melihat semua peranan pengguna WordPress dan kemampuannya. Dari menu lungsur turun, pilih peranan pengguna yang ingin anda ubah. Ini akan memuatkan semua kemampuan pengguna.

Pilih Peranan Pengguna WordPress

Untuk menukar kebenaran peranan pengguna, periksa atau hapus centang kemampuannya. Setelah selesai menyesuaikan, klik Kemas kini untuk menyimpan tetapan baru.

Peranan Penyumbang WordPress

Cara Membuat Peranan Pengguna Tersuai di WordPress

Dengan menggunakan pemalam editor peranan pengguna, anda juga dapat membuat peranan pengguna tersuai di WordPress dengan satu set kemampuan. Pertama, pasang dan aktifkan pemalam dan pergi ke Pengguna> Penyunting Peranan Pengguna. Dari kotak sebelah kanan, klik pada Tambah Peranan.

Kemudian kotak pop timbul “Tambah Peranan Baru” akan muncul. Masukkan anda Nama peranan contohnya, “kakitangan kanan” atau apa sahaja yang anda mahukan. Anda juga boleh membuat salinan peranan pengguna yang ada dari pilihan drop down.

Sekarang klik pada Tambah Peranan untuk membuat peranan tersuai anda. Lihat tangkapan skrin di bawah untuk maklumat lanjut.

WordPress Buat Peranan Pengguna Tersuai

Setelah anda membuat peranan pengguna baru, anda perlu memberikan kemampuan. Dari pilihan drop-down, pilih peranan pengguna baru anda dan tambahkan keupayaan seperti yang anda lakukan sebelumnya. Kemudian klik pada Kemas kini dan anda sudah selesai.

Cara Mengubah Keupayaan untuk Pengguna Individu

Satu lagi perkara baik mengenai pemalam ini ialah ia membolehkan anda mengubah keupayaan untuk akaun pengguna individu. Contohnya, anda mempunyai 15 pengguna dan anda mahu menukar keupayaan untuk satu pengguna iaitu Jack.

Pertama, pergi ke Pengguna> Semua pengguna dan klik pada kemampuan pilihan pengguna yang ingin anda ubah.

Ubah Keupayaan Pengguna

Kemudian halaman kemampuan pengguna akan dibuka. Dari situ periksa atau hapus centang kemampuan pengguna. Sekarang klik pada Kemas kini untuk menyimpan tetapan.

Itu sahaja. Dalam artikel ini, saya telah menerangkan peranan dan kemampuan pengguna WordPress. Saya juga menunjukkan cara menyesuaikan peranan pengguna yang ada dan cara membuat peranan pengguna tersuai di WordPress.

Kini anda memahami perbezaan dan fungsi peranan pengguna WordPress dan mulai sekarang anda dapat mempromosikan pengguna dengan teliti. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, beri tahu kami di bahagian komen. Sekiranya anda menyukai tutorial ini, langgan kami di Facebook, Twitter, dan Google+.

artikel berkaitan,

 • 12 Plugin Keselamatan WordPress Terbaik untuk Melindungi Laman Web Anda
 • Cara Keluar Secara Otomatik Pengguna Tidak Aktif di WordPress
 • Cara Menukar Nama Pengguna Pentadbiran Lalai di WordPress
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector