Bagaimana Saya Menjana Pendapatan Pasif $ 12k / Bulan Dengan Pemasaran Afiliasi (Di Salah Satu Tempat Paling Kompetitif – Hosting!)

03.06.2020
Pemasaran Gabungan 'Bagaimana Saya Menjana Pendapatan Pasif $ 12k / Bulan Dengan Pemasaran Afiliasi (Di Salah Satu Tempat Paling Kompetitif – Hosting!)
0 13 мин.

Pendapatan Pasif Pemasaran Gabungan


Mencari menjana pendapatan pasif dengan pemasaran gabungan?

Tutorial ini menunjukkan kepada anda bagaimana saya membuat secara kasar $ 12,000 / bulan dalam pendapatan sekutu.

Saya melakukan ini dengan menulis panduan pengoptimuman kelajuan laman web sambil mengesyorkan produk dan perkhidmatan yang menjadikan laman web memuat lebih cepat: Pengehosan SiteGround, StackPath, dan Roket WP.

Saya menggunakan tinjauan Facebook untuk melakukan penjualan untuk saya. Sebagai contoh, hosting adalah faktor # 1 kelajuan laman web dan SiteGround dinilai sebagai tuan rumah # 1 dalam 26 tinjauan (pada dasarnya itulah keseluruhan penjualan saya).

Saya bukan jutawan, tetapi saya memperoleh 3,000 pelawat / hari melalui SEO dan menghasilkan $ 400 / hari sebagai pendapatan gabungan pasif. Ini membolehkan saya bekerja ketika saya mahu, di mana saya mahu, dan melakukan perjalanan dengan teman wanita saya.

Jualan Pemasaran Gabungan 2018Tengok saya aktiviti PayPal penuh, atau laporan pendapatan untuk semua ahli gabungan saya

1. Cari Program Gabungan

Lakukan carian Google untuk “program afiliasi untuk” dan periksa senarai untuk industri anda.

Program Gabungan-Google

Pasaran Gabungan – tempat untuk bergabung / mengurus pelbagai program afiliasi, mendapatkan pautan, dan menjejaki komisen. ShareASale dan Gabungan CJ adalah dua yang paling popular. Perkara yang menarik ialah anda dapat melihat statistik setiap afiliasi seperti EPC mereka (pendapatan per klik) yang merupakan petunjuk yang baik mengenai jumlah yang boleh anda hasilkan dengan mereka. Semakin tinggi bilangannya, semakin baik. Sebagai contoh, WP Engine, StudioPress, dan WP Rocket semuanya mempunyai EPC yang tinggi kerana kebanyakan orang mengetahui tentang mereka, mereka menawarkan produk yang hebat, dan mereka mempunyai reputasi yang kukuh. Ini bermaksud lebih banyak potensi penjualan.

Shareasale

Program Gabungan Individu – sesetengah syarikat bukan sebahagian daripada pasaran gabungan tetapi menjalankan program mereka sendiri yang boleh anda temui di laman web mereka (atau Google itu). Anda tidak akan melihat statistik mengenai program ini (seperti EPC) tetapi itu tidak bermaksud anda harus membatalkannya. Hosting SiteGround menjalankan program afiliasi mereka sendiri dan sejauh ini saya telah menjana banyak wang dengan mereka.

Program Gabungan Individu

Amazon

 • Program gabungan yang paling popular
 • Penukaran tinggi kerana ia adalah Amazon
 • Komisen bergantung pada kategori produk (lihat di bawah)
 • Berjuta-juta produk untuk dipilih (anda boleh membuat pautan khusus untuknya)
 • Sekiranya seseorang mengklik pautan anda dan membuat pesanan (hampir) apa-apa dari Amazon, anda mendapat komisen (lihat) dasar)

Komisen-Gabungan Amazon

WordPress – jika anda berada di industri WordPress seperti saya, saya membuat senarai banyak program afiliasi untuk WordPress termasuk hosting WordPress, tema, plugin, SEO, dan banyak lagi.

Jenis Program Afiliasi

 • Tahap – anda menjana lebih banyak wang kerana anda mendapat lebih banyak jualan.
 • Komisen Rata – anda mendapat komisen setiap jualan.
 • Dua Komisen Tahap – anda mendapat komisen apabila anda merujuk ahli gabungan lain dan mereka membuat penjualan (seperti pemasaran bertingkat, tetapi saya tidak akan bergantung sepenuhnya pada ini).
 • Komisen Berulang – biasanya ditawarkan dengan perkhidmatan langganan.
 • Kod Kupon – faedah hebat jika anda membuat video. Video ini dihidupkan cara membuat laman WordPress mempunyai paparan 3M + dan langkah pertama adalah mendaftar domain / hosting. Tyler (lelaki yang membuat video) memberikan kod kupon tersuai kepada HostGator kepada penonton. Oleh itu, daripada menjatuhkan pautan afiliasi dalam keterangan video dan berharap orang ramai mengkliknya, penonton mendapat potongan harga pada HostGator sambil menggunakan kod kupon Tyler (masih memberinya kredit untuk penjualan). Walaupun HostGator bukan tuan rumah yang hebat, saya pasti dia hanya memilihnya kerana kod kupon sesuai dengan strategi YouTube-nya. Dia berjaya.

Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan

 • Suruhanjaya
 • Reputasi sekutu anda
 • EPC (pendapatan setiap klik)
 • Jangan takut untuk menaikkan tahap – ini boleh menjadi pelaburan jangka panjang
 • Pautan afiliasi lebih baik (dan lebih disesuaikan) daripada sepanduk / iklan
 • Apa jenis bahan promosi yang mereka tawarkan (pautan tersuai, kod kupon, dll)

Jangan memilih gabungan hanya berdasarkan kadar komisen mereka. Sebelum memutuskan syarikat hosting mana yang akan dipromosikan, saya menggali Facebook Groups dan meneliti mana yang terbaik. Dalam prosesnya, saya mengambil tangkapan layar tinjauan di mana SiteGround adalah # 1 dan mempamerkannya dalam tutorial saya. Sebaik sahaja saya menunjukkan kepada pengundian, penjualan / penukaran saya meningkat tiga kali ganda.

2. Sediakan Blog atau Saluran YouTube

Sebilangan besar pemasar gabungan mempunyai satu atau kedua-duanya. Saya lebih suka menulis blog kerana industri saya sentiasa berubah dan artikel mudah dikemas kini (kurang penyelenggaraan). Tetapi, adakah anda suka menulis atau membuat video? Saya sangat introvert dan bersembunyi di sebalik komputer riba saya, tetapi ada kebaikan / keburukan bagi kedua-duanya.

Blog (Kelebihan) & Keburukan)

 • Kos (domain / hosting sekitar $ 50 / tahun).
 • Mendapatkan lalu lintas memerlukan masa (anda perlu belajar SEO, tingkatkan kuasa blog anda dengan Google, dan belajar membuat kandungan yang luar biasa dan dioptimumkan yang ingin dihubungkan oleh orang lain).
 • Ini adalah milik anda dan berpotensi untuk dijual pada masa akan datang.
 • Lebih senang dijaga (mengemas kini catatan blog lebih mudah daripada membuat video).
 • Bagus jika anda introvert atau hanya suka menulis lebih banyak daripada membuat video.
 • Saya cadangkan WordPress.org, Hosting SiteGround, Tema StudioPress, Pemalam StudioPress, pemalam SEO WordPress ini, dan pemalam laju WordPress ini. Anda boleh mengambil pembangun di freelancer.com jika anda memerlukan pertolongan (saya bekerja dengan bdkamol dan i333).

Video (Kelebihan & Keburukan)

 • Percuma.
 • Lebih mudah untuk persediaan.
 • Mengambil masa lebih sedikit untuk menarik perhatian (video pertama yang baik dapat beribu-ribu tontonan).
 • Menambah pautan afiliasi ke keterangan video adalah satu-satunya cara untuk mengewangkan video (dulu anda dapat menambahkan pautan afiliasi ke anotasi, tetapi mereka menghentikannya).
 • Video sangat bagus untuk SEO: mereka boleh mendapat peringkat di kedua-dua YouTube + Google dan anda boleh memasukkannya ke blog anda yang meningkatkan pandangan mereka sambil meningkatkan kandungan blog anda.
 • Bagus untuk keperibadian yang keluar, tetapi jangan putus asa jika anda introvert seperti saya – video pertama saya berjaya tetapi video mereka menjadi lebih baik dan ada yang kini mempunyai 50,000+ tontonan.

Pilihan lain

 • Tempah
 • Penstriman
 • Kursus dalam talian

Mendaftar untuk program dan menambah pautan afiliasi ke kandungan adalah mudah. Bahagian yang sukar adalah memilih niche / afiliasi yang tepat, mencari topik (kata kunci) di mana orang akan berminat untuk membuat pembelian, dan mendorong trafik SEO yang konsisten dengan membuat kandungan bernilai tinggi yang berada di peringkat Google / YouTube. Meningkatkan kemahiran kandungan anda (bahagian terpenting dalam SEO) adalah suatu keharusan.

3. Daftar dan Dapatkan Pautan Gabungan Anda

Daftar untuk program anda dan log masuk ke papan pemuka gabungan anda. Anda seharusnya dapat meraih pautan afiliasi anda, membuat pautan khusus ke halaman tertentu, dan menjejaki statistik pada pautan anda.

4. Jatuhkan Pautan Gabungan di Kandungan Anda

Anda boleh menambahkannya ke:

 • Teks
 • Gambar
 • Penerangan video YouTube

Jangan Masukkan Pautan Gabungan Dalam Kandungan – terlalu banyak pautan afiliasi yang boleh memberi anda hukuman Google dan menjadikan kandungan kelihatan tidak kemas. Tutorial saya biasanya 3,000 perkataan dengan 5-10 pautan afiliasi.

Jangan Sentiasa Senaraikan Produk Afiliasi Pertama dalam “Menyenaraikan Catatan” – Google tahu jika anda selalu menyenaraikan produk afiliasi terlebih dahulu, dan jika anda melakukan ini di semua catatan anda, mereka mungkin akan menghukum anda kerana melakukannya.

Pautan Gabungan Amazon

5. Gunakan Plugin Pengurusan Pautan Gabungan

Sekiranya menggunakan WordPress, saya cadangkan yang percuma Plugin Thirsty Affiliates. Ini membolehkan anda menambah, berjubah, dan menguruskan pautan afiliasi anda. The versi pro termasuk statistik, jika tidak, anda boleh mencuba Pautan pendek. Kedua-duanya mempunyai pilihan untuk membiarkan anda pautan afiliasi nofollow, yang mesti anda selalu lakukan.

Tetapan Haus-Gabungan

Haus-Gabungan-Pautan-Pengurusan

6. Kumpulkan Ulasan yang tidak berpatutan

26 tinjauan Facebook ini di mana Tapak Tapak dinilai sebagai tuan rumah # 1 telah menjadikan saya untung. Anda boleh melakukannya dengan ulasan Amazon, tinjauan Facebook, tweet dari pelanggan, dan ulasan yang tidak berat sebelah (bukan ulasan di laman web anda sendiri yang telah disederhanakan). Tinjauan Facebook ini meningkatkan penjualan saya sekitar 2x dan sejujurnya merupakan idea terbaik yang saya ada dalam pemasaran gabungan.

Beralih ke SiteGround

Penghijrahan Masa Beban SiteGround

Bluehost ke SiteGround GTmetrix

HostGator Ke SiteGround

SiteGround GTmetrix

Wawasan Laman Laman GoogleSpeed ​​SiteGround

100 Markah Sempurna Di Tapak Laman

Kejadian SiteGround

Kelajuan Dihantar Oleh SiteGround

Laporan SiteGround GTmetrix

Mengurangkan Masa Beban Dengan SiteGround

Masa Respons Laman Web Baru

HostGator Ke Migrasi SiteGround

Masa Respons SiteGround Di Joomla

Beralih ke Hosting SiteGround

SiteGround Rocket Imagify Combo

Joomla GTmetrix Di SiteGround

Dapatan LamanSpeed ​​PageGround

SiteGround Di Joomla

Masa Beban Berkurang SiteGround

Hosting Speedy SiteGround

Hasil Pingdom Baru Di SiteGround

Masa Respons Tapak Tapak Baru

Peningkatan Masa Respons SiteGround

Undian Hosting 2019

2017-WordPress-Hosting-FB-Poll

Cadangan Elementor Hosting

Cadangan Pengehosan Julai 2019

WordPress-Host-Poll-Ogos-2018

Shared-Hosting-Poll-2017

2019-Hosting-Undian

Pergi-ke-Hosting-Syarikat

WordPress-Hosting-Poll-2017

Pengundian-Pengundian Terurus

WooCommerce-Hosting-FB-Poll

2016-Web-Hosting-Undian

Pungutan suara-Penyedia Hosting-WordPress Terbaik

Undian-Web-Hosting-2019-Terbaik

Poll Hosting Mesra WP

2016-WordPress-Hosting-FB-Poll

Hosting Kegemaran Untuk Elementor

Cadangan Hosting 2018

Poll Hosting WordPress Sept 2018.png

Terurus-WordPress-Hosting-Poll-2017

2019-Hosts-Poll-1

Hosting-Undian-Untuk-Kelajuan

WordPress-Hosting-Poll-Jun-1

Pengesyoran SiteGround

2014-Diuruskan-WordPress-Hosting-FB-Poll

Undian-Web-Hosting-Penyedia Terbaik

Pengundian-Poll-Feb-2019

Hosting-Cadangan-Undian

Bluehost vs SiteGround

Poll Host Web WordPress

Saya menggunakannya dan inilah laporan GTmetrix saya:

2019-GTmetrix-Laporan

7. Tambahkan Coretan Kaya Pada Catatan Blog

Sekiranya anda menulis ulasan, anda perlu menambahkan coretan kaya ke blog anda.

Mereka memberi anda bintang ulasan (dan lain-lain jenis data) di Google yang kelihatan bagus dan juga dapat meningkatkan kadar klik-tayang. Saya telah menggunakan beberapa pemalam coretan kaya dan menyelesaikannya WP Review Pro oleh MyThemeShop (mereka juga mempunyai versi percuma). Alternatif lain adalah Skema Semua Dalam Satu (percuma tetapi terlalu minimum dengan penyesuaian terhad) dan Coretan Kaya WP (yang ditinggalkan oleh pemaju dan tidak dikemas kini selama 2 tahun). Ulasan WP sentiasa dikemas kini oleh pembangun yang boleh dipercayai dan versi pro disertakan templat pra-gaya yang kelihatan hebat.

Coretan Kaya

8. Naikkan Kandungan Permainan SEO Anda

Pengoptimuman kandungan saya dan tutorial Yoast adalah tempat yang bagus untuk bermula jika menggunakan WordPress. Penyelidikan kata kunci dan pengoptimuman kandungan adalah bahagian terpenting dalam SEO.

Ringkasnya kandungan SEO:

 • Cari kata kunci ekor panjang (khusus) di Autolengkap Google
 • Gunakan alat penyelidikan kata kunci lain untuk mencari lebih banyak idea topik
 • Google kata kunci anda dan analisis kandungan dalam hasil teratas
 • Elakkan bersaing dengan kandungan autoriti dan laman web pihak berkuasa
 • Tambahkan video, infografik, atau grafik / jadual yang berguna (bukan hanya teks)
 • Matlamat untuk 3,000+ perkataan (ada ungkapan “panjang adalah kekuatan” dalam SEO)
 • Tajuk utama, tajuk SEO, dan deskripsi meta yang akan diklik orang
 • Optimumkan gambar untuk kepantasan dan SEO (berikut tutorial lengkap yang saya tulis)
 • Sesuaikan coretan untuk meningkatkan CTR dengan menambahkan potongan kaya, tarikh terbitkan, dll
 • Pastikan kandungan anda melakukan pekerjaan yang lebih baik (daripada hasil teratas) semasa membahas topik tersebut

Sekiranya hanya ada satu video yang harus anda tonton, ini adalah:

9. Jangan Hanya Sasarkan Kata Kunci “Ulasan”

Internet terlalu ramai dengan ulasan afiliasi.

Kata kunci yang luas seperti “Ulasan SiteGround” sangat kompetitif dan hampir mustahil untuk diperingkat. Saya tidak dapat menduduki tempat pertama di halaman 1 untuk kata kunci ekor panjang seperti “Kajian Hosting SiteGround WordPress.” Sudah tentu, jika tidak ada ulasan hebat di luar sana dan anda membuat ulasan yang luar biasa dalam bentuk catatan blog (atau video, atau keduanya), anda mungkin mempunyai peluang. Kadangkala, kata kunci ulasan terlalu kompetitif kerana ini adalah perkara pertama yang difikirkan oleh semua orang.

Contoh Kata Kunci Bukan Ulasan:

 • cara menggunting kuku anjing (rujuknya ke pemotong kuku)
 • cara menyambungkan komputer riba ke tv (merujuknya ke kabel HDMI)
 • cara mendayung papan (rujuk mereka ke papan dayung yang anda gunakan)
 • cara mempercepat laman web wordpress anda (rujuk mereka ke hosting cepat)

10. Elakkan Denda Gabungan

Google kata:

“Garis Panduan Webmaster kami menasihati anda untuk membuat laman web dengan kandungan asli yang memberi nilai tambah kepada pengguna. Ini sangat penting untuk laman web yang mengambil bahagian dalam program afiliasi. “

Anda mungkin menganggap “terlalu banyak pautan afiliasi” paling berbahaya, tetapi sebenarnya kandungan nipis.

Kandungan Tipis-Dengan-Sedikit-Atau-Tidak-Tambah-Nilai

Mengapa?

Kerana terlalu banyak afiliasi yang begitu fokus pada penjualan barang, mereka lupa membuat kandungan yang benar-benar membantu orang.

Sudah tentu, kandungan bermanfaat juga bermaksud lebih banyak orang akan memautkan anda, berkongsi kandungan anda, membeli perkara yang anda cadangkan, dan semua perkara positif yang biasanya dimiliki oleh laman web afiliasi yang berjaya. Sebenarnya, anda juga tidak boleh menganggapnya sebagai laman web gabungan. Mine adalah blog SEO. Apa yang milik anda?

11. Elakkan Google AdSense

Intinya, ia tidak berfungsi dengan baik.

Bukan peribadi, tidak ada yang mengkliknya, dan anda tidak akan menjana banyak wang. Pautan afiliasi sepanjang hari.

12. Tulis Penafian Gabungan

Inilah milik saya:

Penafian Gabungan – jika anda mendaftar ke SiteGround dengan saya pautan afiliasi Saya akan menghadiahkan sebahagian besar kepada anda. Setiap tahun saya sumbangkan $ 3k untuk kempen GoFundMe (2018 adalah untuk memberi makan orang lapar di Denver, 2017 adalah untuk Palang Merah di Hurricane Harvey). Sokongan anda membantu dan saya sangat menghargainya. Saya cuba membuat ulasan saya tidak berat sebelah dan disokong oleh bukti dalam bentuk Tinjauan Facebook, tweet, dan perbualan sebenar. Sekiranya anda tidak mahu menggunakannya, berikut adalah pautan bukan gabungan ke SiteGround. Walau apa pun, saya benar-benar percaya bahawa mereka adalah hos WordPress yang hebat dan laman web anda akan berjalan lebih pantas / lancar … lakukan penyelidikan anda di kumpulan Facebook + Twitter dan anda akan menemui kebanyakan orang cakap sama.

Ramai orang juga telah menggunakan Cloudways, Kinsta, dan WP Engine. 3 (dan SiteGround) ini adalah kegemaran ramai dalam Kumpulan Facebook yang berkaitan dengan WordPress. Cloudways bagus untuk kelajuan murni, bermula pada $ 10 / bulan, tetapi sokongan sembang tidak bagus. Kinsta dan WP Engine hebat dalam segalanya tetapi bermula pada $ 30 / bulan dan $ 35 / bulan.

Mengapa Anda Perlu Mempunyai Satu:

 • Orang suka ketelusan
 • Orang akan memberi ganjaran ketelusan dengan menggunakan pautan afiliasi anda (pasangkannya dengan derma untuk amal dan mereka dengan senang hati akan menggunakannya – saya mendapat banyak komen / e-mel dan mengesahkan ini)
 • Sekiranya anda mempunyai penafian dengan pautan af, anda tidak perlu memasukkannya ke dalam kandungan anda

Gabungan-Komen

13. Laporan Pendapatan Saya

Inilah berapa banyak yang saya hasilkan dari sekutu saya. Sungguh saya mesti menunjukkan ini agar orang mempercayai saya, tetapi saya tahu ada banyak penipuan dan palsu di luar sana.

Aktiviti PayPal (inilah saya laporan aktiviti penuh untuk tahun 2018) …

Aktiviti PayPal

Aktiviti terbaru saya dengan hosting SiteGround:

SiteGround-PayPal-Wang

Bulan terbaik saya dengan SiteGround:

SiteGround-Affiliate-Sales

E-mel komisen…

Januari-SiteGround-Affiliate-Sales

Mendapat afiliasi bulan pada bulan Julai, 2017 🙂

SiteGround-Affiliate-Of-The-Bulan

MaxCDN (dibeli oleh StackPath yang melambatkan melancarkan program afiliasi), tetapi ketika mereka melakukannya, saya mula membuat lebih banyak lagi. Mereka adalah sebahagian daripada Kesan, pasaran gabungan.

Kesan-Radius-Gabungan-Penjualan

ShareASale (menjual tema WordPress dan plugin cache WP Rocket untuk WordPress)…

ShareASale-Affiliate-Pembayaran

Tema Elegan …

Bayaran-Tema-Gabungan-Elegan

Freelancer.com (merujuk orang kepada pembangun saya yang melakukan projek kelajuan laman web)…

Pendapatan Freelancer-Afiliasi

Saya mempunyai beberapa gabungan lain tetapi ini adalah yang utama.

Pemikiran Akhir: Ini Pelaburan Jangka Panjang

Sejujurnya, mungkin memerlukan beberapa tahun untuk membina pendapatan pasif yang berkelanjutan yang sebenarnya dapat anda hidup. Tapi sangat berbaloi Saya bekerja ketika saya mahu, di mana saya mahu, dan mempunyai masa untuk melakukan apa sahaja yang saya mahukan. Kebebasan itu nyata, dan saya mendorong anda untuk mengambil langkah.

My-MercedesBukan lambo, tetapi saya membeli Mercedes c300 dengan pendapatan sekutu sayaSaya-Dan-The-KucingSaya dan kucing (Valencio di sebelah kiri, Sonic di sebelah kanan)Menunggang-GajahPemasaran afiliasi memberi saya masa / wang untuk menjelajah dunia

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, saya sangat senang dapat membantu orang lain memulakannya. Tinggalkan saya komen atau gunakan borang kenalan saya. Saya tidak ada di sini untuk menjual apa-apa, tunjukkan kepada anda apa yang sesuai untuk saya dan cuba masukkan lebih ramai orang ke dalam pemasaran gabungan, kerana ia mengubah hidup saya.

Soalan Lazim

&# x1f4b0; Bagaimana saya menjana $ 12k / bulan dengan pemasaran gabungan?

Saya menulis blog mengenai pengoptimuman kelajuan laman web dan mengesyorkan hosting dalam prosesnya. Pembaca saya memuatkan laman web mereka dengan lebih pantas dan saya menjana wang dari penjualan. Ini menang-menang.

&# x1f4b0; Bagaimana kebanyakan ahli gabungan berjaya menghasilkan wang?

Sebilangan besar sekutu menghasilkan wang mereka melalui hosting dan program afiliasi Amazon. Walau bagaimanapun, Amazon memotong komisen mereka dan orang-orang ini mengalami kesukaran sekarang.

&# x1f4b0; Adakah program gabungan Amazon baik?

Saya tidak akan mengesyorkannya. Amazon mempunyai sejarah panjang mengubah kadar komisen dan menulis kandungan yang bersaing dengan ahli gabungan mereka sendiri (sering melebihi mereka). Mereka sudah menjadi syarikat yang sangat besar, dan saya cadangkan untuk mempromosikan syarikat yang berpotensi untuk berkembang.

&# x1f4b0; Program afiliasi apa yang terbaik?

SiteGround, Cloudways, dan SEMrush adalah beberapa program afiliasi yang paling popular dan berbayar. Bluehost juga popular, tetapi saya tidak percaya mereka adalah tuan rumah yang baik.

&# x1f4b0; Apakah bahagian paling sukar dalam pemasaran gabungan?

Mendapatkan trafik SEO adalah bahagian yang paling sukar. Meletakkan pautan afiliasi di blog anda adalah mudah; lalu lintas tidak! Anda perlu menjadi pakar penyelidikan kata kunci dan SEO di halaman. Mempelajari cara memilih kata kunci yang tepat dan membuat kandungan yang hebat adalah asas untuk lebih banyak lalu lintas.

Semoga berjaya 🙂
Tom

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector