.Цом вс .Нет – Које проширење домена је НАЈБОЉЕ за вас 2020

04.06.2020
ПОЧЕТНИЧКИ ВОДИЧ '.Цом вс .Нет – Које проширење домена је НАЈБОЉЕ за вас 2020
0 10 мин.

Избор правог проширења домена је врло важан, јер наглашава сврху ваше веб локације и помаже у изградњи вашег бренда.


На интернету постоји преко хиљаде проширења домена. Међу њима су .цом, .нет, .орг, .еду, .инфо екстензије најпопуларније и имају велики број корисника.

Међутим, већина појединаца и предузећа више воли .цом и .нет проширења домена како би проширили свој домет на мрежи.

Дакле, ако размишљате да купите домен за ваше предузеће, блог, организацију или било коју другу сврху, требало би да знате које је проширење домена погодно за вашу веб локацију или посао.

У овом ћемо чланку објаснити разлику између .цом вс .нет проширења домена и помоћи вам да одлучите да одаберете име домена које одговара вашем предузећу..

На крају ћу вам показати и како да региструјете .Цом и .Нет домену БЕСПЛАТНО. 

.цом вс .нет

Која је разлика између .Нет вс .Цом проширења домена

 

Шта је проширење домена?

Свако име домене састоји се од два различита дела – домена другог нивоа (СЛД) и домен највишег нивоа (ТЛД).

Једноставним речима, другоразредни домен (СЛД) у основи је назив ваше веб локације који долази пре знака тачке (.). На пример, у називу домена „впмивеб.цом“, „впмивеб“ је домен другог нивоа.

Домен највишег нивоа (ТЛД), који се назива и проширење домене, последњи је део имена домена који долази после знака тачке (.). На пример, „.цом“ је проширење домена „впмивеб.цом“.

Домен другог и највишег нивоа

У називу домена „впмивеб.цом“, „впмивеб“ је домен другог нивоа (СЛД), а „.цом“ је домен највишег нивоа или проширење домена.

Доступне су различите врсте проширења домена које су креиране како би се разликовале различите врсте веб локација, на пример. .Цом екстензија се углавном користи за комерцијална предузећа, .орг се користи за организације, .еду за веб локације са образовањем итд.

Ево најпопуларнијих ТЛД-ова:

.Цом- .Цом означава „комерцијалну“ која се углавном користи за предузећа, блогове или било коју врсту профитабилних веб локација. На пример, Аппле.цом.

.Нето- .Нето означава „умрежавање“ које се највише користи за умрежавање веб локација, попут Спеедтест.нет.

.Орг- .Орг представља „организацију“ која се користи за непрофитне организације. На пример, Википедиа.орг.

Прочитајте која је разлика између .орг вс .цом проширења домена.

Ако покрећете веб локацију, било да је то пословни или лични блог, препоручујемо вам да се придржавате домена највишег нивоа, као што су .цом, .нет, .орг.

Најпопуларније домене највишег нивоа

Међутим, ако циљате било које одређено подручје, можете користити специфичне ТЛД-ове за земљу, попут „.ус“ за Сједињене Државе, „.де“ за Данску, „.еу“ за Европу, „.цом.ау“ за Аустралију. итд.

Сада, да видимо разлику између Цом и Нет проширења домена да бисте сазнали које би требало да одаберете за ваше предузеће.

 

.Цом вс .Нет – разлика између проширења домена

.цом и .нет су најпопуларнија проширења имена домена на Интернету. Скоро 50% свих глобалних веб локација регистровано је проширењем домена .цом, где је 3,5% укупних веб локација регистровано помоћу .нет проширења.

.Цом означава „Цоммерциал“ је највише регистровано проширење домена на Интернету. Користи се првенствено за комерцијална предузећа, укључујући веб локације за електроничку трговину, личне блогове, портфеље или било које профитабилне веб локације.

.Нето означава „Мрежа“ која је прво створена за употребу мрежних веб локација попут добављача интернетских услуга, добављача услуга е-поште и база података, веб локација повезаних са технологијом, на пример, „спеедтест.нет“.

Међутим, данас многа предузећа региструју и .цом и .нет проширење домена како би били сигурни да нико други не може да користи домену имена компаније. 

 

Када бисте требали одабрати .Цом домен?

.Цом је најрегистриранија екстензија имена домена у систему имена домена на Интернету. 

Због велике популарности имена .цом домена, корисницима је лакше упамтити .цом домену него било која друга проширења.

 • За комерцијална предузећа: Како .цом екстензија представља комерцијалне фирме, била би савршена за вашу трговину е-трговине. .Цом екстензија изгледа много легитимније од било којег другог имена домена и додаје веродостојност веб локацији.
 • Лични блогови: Ако желите да водите блог без обзира да ли је у питању лични блог, портал вести, портфељ, фотографија, тада би .цом проширење било савршено. 
 • Било која профитабилна страница: Ако имате било какву профитабилну веб страницу, било да је блог, посао, интернетска продавница, маркетинг, мрежне услуге, придружена веб локација или било шта од чега генерирате новац, тада бисте требали ићи са .цом доменом.

Међутим, због велике популарности екстензије .цом, већина исправних имена домена су већ регистрована, која се не могу поново регистровати.

Ако се то догоди, тада би .нет или било које друго проширење домена био одличан избор.

 

Када бисте требали одабрати .Нет домен?

Проширење .нет представља „Мрежа“ која је посебно дизајнирана за употребу веб локација и компанија које се баве техником.

Више од 3,5% укупних веб локација је регистровано са .нет наставком, зато је лакше добити .нет домен.

 • Добављачи мрежних услуга: Како је .нет проширење у почетку креирано за употребу веб локација повезаних са мрежама, тако да ако пружате услуге попут интернета, кабловске телевизије, е-поште, хостинга база података, тада ће .нет проширење домена бити одличан избор за вашу веб локацију.
 • Веб локације повезане са технологијом: Може се користити за веб локације повезане са техникама, као што је веб локација .нет домена „спеедтест.нет“, што је веб локација која омогућава технологију и омогућава корисницима да у реалном времену провере брзину интернета..
 • Заштита бренда: Многи власници предузећа радије купују .цом и .нет проширења домена како би били сигурни да нико други не може да осрамоти репутацију своје компаније..

Међутим, ако користите само .нет проширење домена за своју веб локацију, топло препоручујемо да региструјете .цом домен са истим називом домена (ако је доступан). Затим преусмерите .цом на своју .нет веб локацију.

На овај начин не бисте пропустили ниједан саобраћај који иде на .цом домену.

 

За и против употребе .Цом домена

Како је .цом најпопуларније име домена, лакше га је запамтити, ствара кредибилитет и такође помаже малим предузећима на одређене начине. Једини недостатак .цом екстензије је тај што је тешко пронаћи .цом име домена.

Предности коришћења .Цом домена

 • Да се ​​сетим: .Цом домен је најпопуларније име домена и широко га користе људи. То је прво проширење које уносе у веб прегледач док приступају веб локацији када се први пут чује. Чак и лаик из области технологије зна да је .цом.
 • Гради кредибилитет: .Цом домен користи се у комерцијалне сврхе годинама. Већина предузећа преферира .цом домену, јер је препознати симбол пословне и комерцијалне присутности. Супротно томе, такође морате да избегавате такве јефтине домене попут .биз, .киз, јер их најчешће користе нежељени пошту и привремене компаније које немају буџет да уложе у куповину .цом домене.

Слабости коришћења .Цом домена

 • Мања доступност: Због велике популарности домена .цом, чини се да је већина уобичајених имена већ преузета. Дакле, мало је тешко добити име домена .цом.

 

За и против употребе .Нет домена

.Нет домен је првенствено креиран за употребу веб локација повезаних са мрежама, као што су веб хостинг, Интернет провајдер, кабловска телевизија итд. Отприлике 3,5% укупних веб локација је регистровано. .нет домен.

Предности коришћења .Нет домена

 • Избор доступних имена домена: Мање од 4% укупних веб локација регистровано је .нет доменом. Зато је лакше пронаћи .нет имена домена у поређењу са .цом доменом. Поврх тога, можете да региструјете своје омиљено име домена помоћу .нет екстензије.
 • Меморибилност међу веб локацијама које се баве технологијом:  .Нет представља „мрежу“. Људи опште препознају да веб локација пружа информације везане за технологију или пружа услуге засноване на веб локацији као што су интернет, веб хостинг, хостинг хостинг, кабловска телевизија итд. Спеедтест.нет је сјајан пример тога. 

Слабости коришћења .Нет домена

 • Није тако популарно као .Цом: Само неколико процената укупних веб локација покреће .нет проширење и није много популарно као .цом. Дакле, ако ваше предузеће још увек није добро успостављено или људи не знају вашу пуну адресу веб локације, завршиће тако што ће отићи на веб локацију ваших конкурената.
 • Ограничена употреба у индустрији: .Нет домен је ограничен за веб странице или предузећа која пружају информације или услуге у вези са технологијом.

.Цом вс .Нет – Који је бољи за СЕО?

Сада се можда питате које ће вам проширење домена (рецимо .цом вс .нет) помоћи да се повећате на Гоогле-у.

Ако то затражите, онда вам ниједно од проширења неће помоћи да појачате СЕО. То значи да ће .нет и .цом екстензија имати веома добре перформансе.

Начин на који можете побољшати СЕО веб локације је следећи најбоље СЕО праксе као што су – изградња веза, креирање висококвалитетног чланка, коришћење правих кључних речи и још много тога.

Међутим, додавање релевантне кључне речи у име вашег домена може повећати вашу СЕО оцену.

На пример, ако желите да продајете цвеће на мрежи, добро име домена које садржи кључну реч „цвет“ било би „буифловерсонлине.цом“ или „фловерсхоп.цом“.

 

Како купити име домена?

На два начина можете купити име домена. Ево метода које можете изабрати доле.

1. Набавите бесплатно име домена са – Хостгатор

Домена обично кошта око $ 14 за годину дана и 11,99 УСД / месечно за веб хостинг. Ако израчунам, то је то 157 долара за годину дана и 473 долара за 3 године.

То је прилично скупо за почетнике који тек почињу.

срећом, ХостГатор сада нуди ВПМиВеб корисницима бесплатно име домена и 60% попуста на хостинг.

Хостгатор је један од најбољих провајдера за веб хостинг и нуди другачију врсту хостинга као што су дељени хостинг, ВордПресс хостинг, Цлоуд хостинг, ВПС хостинг и наменски хостинг.

Њихов план хостинга почиње само 2,75 УСД / месец, који укључује:

 • БЕСПЛАТНА регистрација имена домена
 • бесплатан ССЛ сертификат
 • неограничено складиштење
 • неограничена пропусност
 • неограничена пословна адреса е-поште
 • у вредности од 200 долара маркетиншких кредита
 • Подршка 24/7/365
 • 45-дневна гаранција поврата новца
 • бесплатан пренос веб страница
 • једноставна за употребу ВордПресс инсталација

Међутим, написао сам и детаљни водич о томе како започети ВордПресс блог са ХостГатором испод 10 минута (корак по корак водич)

2. Региструјте име домена са – НамеЦхеап

Ако не желите да направите веб локацију, онда још увек можете да региструјете домен. НамеЦхеап је најбоље место за регистрацију имена домена.

Тренутно напајају преко 10 милиона домена. Најбоља ствар код НамеЦхеап-а је што они нуде доживотну Вхоис-ову приватност.

 

Често постављана питања (.Цом вс .Нет):-

   

Је ли .цом или .нет бољи?

У називу домене једино је важно име домене, а не екстензија.

Тако ће оба проширења (.нет и .цом) бити врло добра. Ова проширења су креирана у другу сврху да служе вашу веб локацију.

 

Могу ли да користим .НЕТ за предузеће?

Кориштење .нет домена за предузеће може оштетити кредибилитет марке и слати лажну поруку људима јер .нет представља услуге повезане са мрежом.

 

Шта ако већ желим да преузмем .цом домену?

Ако је домен већ регистрован, морате размислити о новим именима веб локација која су доступна за регистрацију или ићи са .нет екстензијом.

 

 

.Цом вс .Нет – Пресуда

.цом и .нет су две најпопуларније екстензије домена на Интернету. Али који је наставак погодан за ваш домен? Као што знате, избор савршеног проширења домене изузетно је важан за вашу веб локацију.

Ако желите да купите домену да бисте зарадили профит, тада би .цом проширење било савршено. Проширење .нет намењено је онима који нуде интернет, кабловске и тв услуге, хостинг е-поште, хостинг база података и друге веб локације повезане са мрежама.

У овом чланку смо поделили разлику између .Нет вс .Цом екстензије и такође објаснио који би требало да одаберете за своју веб локацију.

Сада је време да схватите коју врсту веб локације желите да покренете и региструјете домен заједно са одговарајућим додатком који одговара вашем предузећу.

 

Наши читаоци воле овај чланак,

Како направити веб страницу као што је Амазон или еБаи (мање од 30 минута)

 

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector