.Org vs .Com – Koje proširenje domene trebate odabrati?

Nakon .com, .org je 2. najpopularnije proširenje domene na internetu. Međutim, obje su domene najviše razine, ali se koriste u različite svrhe.


Ako planirate pokrenuti svoju web lokaciju, bilo da je riječ o poslovnom, osobnom blogu, portfelju, neprofitnoj organizaciji itd., Možda se pitate koje proširenje domene odabrati ili postoji li razlika između proširenja domene, recimo .org vs .com.

Odabir pravog imena domene i proširenja vrlo je važan jer utječe na ugled i vjerodostojnost vaše tvrtke..

Zbog toga ću u ovom članku objasniti to razlika između .com vs .org proširenja domene i pomažu vam odlučiti odabrati naziv domene koji odgovara vašoj tvrtki.

com vs org

.Com vs .Org – u čemu je razlika između proširenja domene

Što je proširenje domene?

Proširenje domene posljednji je dio naziva domene. Na primjer, u domeni “WPMyWeb.com”, “WPMyWeb” je domena, a “.com” je proširenje.

Domena druge i najviše razine

Tijekom registracije imena domene morate odabrati proširenje koje odgovara svrsi vaše web stranice, na primjer, “.com” za komercijalne web stranice, “.net” za web stranice povezane s mrežom, “.edu” za web stranice povezane s obrazovanjem.

Nakon odabira morate što prije registrirati svoju domenu, zajedno s ekstenzijom, prije nego što je netko drugi kupi.

Dostupno je preko 1.000 proširenja, ali preporučujemo vam da krenete s popularnim TLD-ovima kao što su .com, .net, .edu, .org, .co, .org, itd. Možete odabrati i TLD-ove koji se odnose na pojedinu zemlju kao što su .us – za Sjedinjene Države, .co.uk – Ujedinjeno Kraljevstvo, .it – ​​Italija, .jp – Japan, itd.

Sada ćemo usporediti razliku između .org i .com da biste vidjeli koje je proširenje domene bolje za vaše web mjesto.

.Com vs .Org – razlika između proširenja domena

org vs com

.Com i .Org su najpopularnija proširenja imena domena na internetu.

Gotovo 46,7% ukupnih web stranica registrirano je proširenjem domene .com, gdje je oko 5,2% ukupnih web mjesta registrirano s .org nastavkom.

.com označava “komercijalno” je najpopularnije proširenje domene najviše razine na internetu. Koristi se prvenstveno za komercijalne web stranice poput tvrtki, osobnih blogova, trgovina e-trgovine, portfelja ili bilo koje web stranice koja zarađuje.

S druge strane, .org znači “organizacija” što je još jedno proširenje domene najviše razine koje se uglavnom koristi za neprofitne organizacije, poput Wikipedia.org.

Međutim, danas mnoge tvrtke registriraju oba proširenja domene kako bi osigurale da nitko ne može naštetiti njihovom imenu.

Kada biste trebali odabrati .Com proširenje domene?

.Com je najpopularnije proširenje domene na internetu. Više od 47% ukupnih web stranica pokreće ime domene .com.

Zbog velikog korištenja .com domene, lakše je je zapamtiti nego bilo koja druga proširenja. Štoviše, to također pomaže u izgradnji i promociji vašeg branda.

Sad ću vam objasniti kada biste trebali odabrati .com domenu.

Web stranice koje prodaju proizvode ili usluge

Ako želite prodavati proizvode putem interneta ili pružati plaćene usluge, tada će .com proširenje najbolje funkcionirati. .Com je vrsta proširenja s kojim je većina ljudi prijateljski raspoložena.

.Com ekstenzija nosi veliku težinu od bilo kojeg drugog imena domene. Dakle, tvrtke s ekstenzijom .com vjerojatno će privući kupce i izgledaju legitimne.

Suprotno tome, odabir ekstenzije jeftine domene kao što su info, biz, xyz itd. Za komercijalne web stranice će naštetiti ugledu vaše web lokacije, a izgledaju kao neželjena pošta. Kao rezultat toga, na kraju gubite kupce.

Web stranice bloga

Korištenje .com proširenja za vaš blog dodaje vjerodostojnost i također pomaže da učinkovito izgradite svoj brand, bilo da se radi o novinama, osobnom blogu, portfelju, fotografiji, blogu koji zarađuje novac i gotovo svemu što možete napraviti između.

Kada biste trebali odabrati .Org proširenje domene?

Oko 5,2% ukupnih web stranica koristi .org proširenje. Ovaj je broj vrlo manji u usporedbi s domenama registriranim .com. Zato je lakše dobiti domenu s nastavkom .org.

Za neprofitne organizacije

Proširenje domene .org uglavnom se koristi za neprofitne organizacije. Međutim, postoje scenariji u kojima možete koristiti .org ekstenziju.

Besplatne internetske stranice za obrazovanje

Mnoge internetske obrazovne web stranice pružaju besplatne tečajeve s jedinom svrhom obrazovanja ljudi, koristite .org ekstenziju.

Međutim, ne koriste sve obrazovne web lokacije naziv domene .org, ali proširenje .com jer ne nude besplatne tečajeve, i naravno, morate platiti za pristup njihovom sadržaju.

Ali, ako je vaša svrha školovati ljude bez zarađivanja, tada je .org ekstenzija prava za vas, na primjer, KhanAcademy.org. Iako možete prihvaćati donacije kako biste pokrenuli svoju web stranicu.

Web stranice s softverom s otvorenim kodom

Kao neprofitne organizacije, mnoge softverske tvrtke s otvorenim kodom koriste .org dodatak. Njihov je cilj pružiti softver otvorenog koda koji je besplatan za javnu upotrebu. Na primjer, “WordPress.org” je platforma za pisanje blogova koja koristi .org ekstenziju.

.Org vs .Com – Koje je proširenje domene bolje za SEO?

Sada se možda pitate koje je proširenje domene bolje za SEO ili koje će povisiti rangiranje vaše web lokacije?

Ako pitate između .org vs .com, onda odabir bilo kojeg proširenja neće utjecati na vaš SEO. To znači da će tražilice obojicu proširenja domene tretirati na isti način.

U adresi web stranice jedino što je važno jest naziv domene, a ne proširenje.

Ako želite povećati promet na vašoj web lokaciji, tada morate slijediti najbolje SEO prakse koje uključuju kvalitetan sadržaj, dobru strukturu web mjesta, izgradnju veza, internetsko SEO i mnoge druge.

Kako odabrati SEO prijateljsko ime domene:

a) Pokušajte dodati ključne riječi u ime vaše domene ako je moguće

Bilo bi bolje ako u ime svoje domene dodate barem jednu ključnu riječ.

Na ovaj način će tražilice poput Googlea razumjeti o čemu se radi na vašoj web lokaciji. Na primjer, “thebestflowershop.com” će se rangirati bolje od “thebestshop.com”, jer ovdje ste u svojoj domeni dodali ključne riječi “cvijeće i dućan”..

Slično tome, ako vaša tvrtka ili trgovina pripadaju određenom području, možete dodati ime područja u svojoj domeni. Na primjer, ako se vaš namještaj nalazi u Chicagu, dobro ime domene bilo bi “furnituresinchicago.com”.

b) Obavezno izgovarajte ime svoje domene

Provjerite je li ime vaše domene lako izgovoriti, kao i lako zapamtiti. Izbjegavajte crtice i brojeve u nazivu vaše domene.

c) Nemojte ponavljati nijedno pismo

Neka vaše ime domene bude jednostavno i ne ponavljajte nijedno slovo. Jer to često zbunjuje korisnike. Na primjer, “thefloowershhop.com” je loše ime jer sadrži ponovljena slova.

Gdje je najbolje mjesto za kupnju .Org i .Com Domene?

Da biste stvorili web mjesto bilo blog ili posao, morate kupiti domenu kao i web hosting.

Jednostavnim riječima, naziv domene je adresa vaše web stranice na internetu, a web hosting je mjesto na kojem se pohranjuju datoteke vaše web lokacije.

Bez web hostinga ne možete stvoriti web mjesto.

Domena obično košta oko 14 dolara za godinu dana i 11,99 USD mjesečno za web hosting. Ako računam, to je to 157 dolara za godinu dana i 473 dolara za 3 godine.

Prilično je skupo za početnike koji tek počinju.

Srećom, web hosting tvrtke poput Hostgator nudi BESPLATNO domenu registracija imena s njihovim hosting hosting planom, a cijena im je također niska.

1. Kako registrirati besplatno ime domene pomoću HostGator (preporučujem)

Ili,

2. Registrirajte samo ime domene pomoću NameCheap (Bez hostinga)

1. Nabavite besplatno ime domene s – Hostgator

Hostgator je jedan od najboljih pružatelja usluga web hostinga koji svojim planom pružaju besplatno ime domene. Oni nude različitu vrstu hostinga kao što je zajednički hosting, WordPress hosting, cloud hosting, VPS hosting i namjenski hosting.

Njihov plan hostinga počinje samo 2,75 USD mjesečno, koje uključuje:

 • BESPLATNA registracija imena domene
 • besplatni SSL certifikat
 • neograničeno spremanje
 • neograničena propusnost
 • neograničena poslovna adresa e-pošte
 • vrijedan 200 dolara marketinških kredita
 • Podrška 24/7/365
 • 45-dnevna garancija povrata novca
 • besplatan prijenos web stranica
 • jednostavna za upotrebu WordPress instalacije

Da biste registrirali besplatnu domenu sa HostGatorom, slijedite upute u nastavku.

Korak 1, Prvo idite na Hostgator je web stranica. Dodao sam kupon u ovu vezu što će vam dati 60% popusta. Možete unijeti i promotivni kôd WPMYWEB60 tijekom popunjavanja podataka o plaćanju.

Ili,

Kliknite ovdje da biste otišli na ==> www.hostgator.com <== web mjesto.

Korak 2, Odaberite plan, na temelju vaših zahtjeva. Za sada odaberite Hatchling plan ako tek počinješ. Kasnije možete nadograditi ili nadograditi trenutni plan.

Zatim kliknite na Kupi sada gumb za početak.

Hostgator je podijelio planove

3. korak, U ovom koraku morate registrirati domenu.

U početku unesite naziv svoje domene.

Zatim idite na Ciklus naplate opcija. Odaberite paket od 36 mjeseci / 3 godine za dodatni popust.

Unesite korisničko ime za stvaranje računa, mora biti dugo 2-12 znakova.

Zatim postavite svoj PIN (samo brojeve). Mora biti 4-8 znakova.

Podaci o računu hostgatora

4. korak, Unesite podatke o svom računu kao i podatke o naplati.

Možete platiti i kreditnom karticom i putem PayPala.

Hostgator Unesite podatke o naplati

5. korak, Od vas će se tražiti da dodate dodatne pakete, ali potpuno je svejedno. Preporučam ih isključiti.

Hostgator Dodaj Addons

Korak 6, Sada provjerite “uvjete & Usluga “i kliknite na Blagajna odmah dugme.

Hostgator Blagajna

Nakon završetka, detalje o računu dobit ćete putem e-pošte.

Čitati, Kako instalirati WordPress na HostGator ispod 10 minuta (korak po korak vodič)

2. Registrirajte ime domene pomoću – NameCheap

Ako ne želite stvoriti web mjesto, onda još uvijek možete registrirati domenu. NameCheap je najbolje mjesto za registraciju imena domene.

Trenutno napaja više od 10 milijuna domena. Najbolja stvar kod NameCheap-a je što oni nude cjeloživotnu zaštitu Whoisa čuvara.

Često postavljana pitanja (.org vs .com):-

Je li .com ili .org bolji?

Oba će se proširenja domene izvršiti identično. Ova proširenja imaju različitu svrhu u posluživanju vaše web stranice.

Na primjer, ako vodite komercijalnu tvrtku ili bilo koju vrstu web mjesta koja prodaje proizvode ili usluge, tada biste svakako trebali krenuti s .com domenom.

S druge strane, ako imate neprofitnu organizaciju koja prvenstveno pruža pomoć ili resurse ciljanoj publici s određenom potrebom, tada bi .org proširenje bila bolja opcija za web mjesto.

Međutim, ako se pitate koje će proširenje domene biti bolje za SEO, tada će oba proširenja imati isti utjecaj na tražilici.

Možete li koristiti .org za moj posao?

Da, možete koristiti .org domenu za svoju tvrtku. Međutim, ne bih preporučio .org proširenje za vašu tvrtku zbog:

 • Većina korisnika otići će na .com web stranicu jer su upoznati s .com domenom. U slučaju da se to dogodi, na kraju ćete ostvariti nula dobiti od svog poslovanja.
 • Korisnici mogu pretpostaviti da je vaše poslovanje neprofitna organizacija.

.Org vs .Com – presuda

.Com i .Org su najpopularnija proširenja domena na webu. Koriste se u različite svrhe.

Prije registracije domene trebali biste znati koje proširenje domene odgovara vašoj tvrtki, na primjer, .com vs .org. Ako želite voditi komercijalni posao, tada je .com pravo proširenje za vašu domenu i za neprofitne organizacije, .org najbolje odgovara..

U ovom smo članku podijelili razliku između .org domena .com i domene te također objasnili koji biste trebali odabrati za svoju web stranicu.

Sada je vrijeme za registraciju svoje omiljene domene prije nego što netko to učini.

Srodni članak,

Želite li stvoriti web stranicu? Evo upute za korak po korak kako izraditi web mjesto u 10 minuta.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map