.Org срещу .Com – Кое разширение на домейн да изберете?

04.06.2020
РЪКОВОДСТВО НА НАЧАЛНИКА '.Org срещу .Com – Кое разширение на домейн да изберете?
0 11 мин.

След .com, .org е второто най-популярно разширение на домейни в интернет. И двете обаче са домейни от най-високо ниво, но се използват за различни цели.


Ако сте планирали да стартирате уебсайта си, независимо дали бизнес, личен блог, портфолио, с нестопанска цел и т.н., може би се чудите кое разширение на домейна да изберете или дали има разлика между разширенията на домейна, да речем .org vs .com.

Изборът на правилното име на домейн, както и разширението, е много важен, тъй като оказва влияние върху репутацията и надеждността на вашия бизнес..

Ето защо в тази статия ще обясня това разлика между .com срещу .org разширения на домейни и ще ви помогнат да решите да изберете име на домейн, което е подходящо за вашия бизнес.

com срещу org

Contents

.Com срещу .Org – Каква е разликата между разширенията на домейни

Какво е разширение на домейн?

Разширението на домейн е последната част от име на домейн. Например, в домейна „WPMyWeb.com“, „WPMyWeb“ е домейнът, а „.com“ е разширението.

Домейн от второ и най-високо ниво

Докато регистрирате име на домейн, трябва да изберете разширение, което отговаря на целта на вашия уебсайт, например „.com“ за търговски уебсайтове, „.net“ за уебсайтове, свързани с мрежата, „.edu“ за уебсайтове, свързани с образованието.

След като бъде избран, трябва да регистрирате вашия домейн заедно с разширение възможно най-скоро, преди някой друг да го купи.

Налични са над 1000 разширения, но ви препоръчваме да отидете с популярни TLD, като .com, .net, .edu, .org, .co, .org и др. Можете също да изберете специфични за страната TLD, като .us – за САЩ, .co.uk – Обединеното кралство, .it – ​​Италия, .jp – Япония и др.

Сега, нека сравним разликата между .org срещу .com, за да видим кое разширение на домейна е по-добро за вашия уебсайт.

.Com срещу .Org – разликата между разширенията на домейни

org срещу com

.Com и .Org е най-популярното разширение на име на домейни в интернет.

Близо 46,7% от общите уебсайтове са регистрирани с разширението на домейна .com, където около 5.2% от общите уебсайтове са регистрирани с разширението .org.

.com означава „търговски“ е най-популярното разширение на домейн от най-високо ниво в интернет. Използва се предимно за търговски уебсайтове като бизнес, лични блогове, магазини за електронна търговия, портфейли или всякакъв вид уебсайт, който печели пари.

От друга страна, .org означава „организация“ което е друго разширение на домейн от най-високо ниво, което се използва най-вече за организации с нестопанска цел, като Wikipedia.org.

В днешно време обаче много фирми регистрират и двете разширения на домейни, за да са сигурни, че никой не може да навреди на името на марката им.

Кога трябва да изберете разширение за домейн .Com?

.Com е най-популярното разширение на домейни в интернет. Повече от 47% от общите уебсайтове се захранват от .com име на домейн.

Поради огромното използване на .com домейна, по-лесно се запомня от всички други разширения. Освен това помага и за изграждането и популяризирането на вашата марка.

Сега ще ви обясня кога трябва да изберете .com домейн.

Уебсайтове, които продават продукти или услуги

Ако искате да продавате продукти онлайн или да предоставяте платени услуги, тогава разширението .com ще работи най-добре. .Com е вид разширение, с което повечето хора са приятелски настроени.

.Com разширението носи голяма тежест от всяко друго име на домейн. Така че предприятията с разширение .com е много вероятно да привлекат клиенти и да изглеждат легитимни.

Напротив, избирането на разширение с евтин домейн като информация, biz, xyz и т.н. за търговски уебсайтове ще навреди на репутацията на уебсайта ви и изглежда като спам. В резултат на това губите клиентите си.

Блог уебсайтове

Използването на разширение .com за вашия блог добавя доверие и също така помага да се изгради вашата марка ефективно, независимо дали става въпрос за вестник, личен блог, портфолио, фотография, блог за печелене на пари и почти всичко между тях.

Кога трябва да изберете .Org разширение на домейн?

Около 5.2% от общите уебсайтове използват разширението .org. Този брой е много по-малък в сравнение с регистрираните домейни .com. Ето защо е по-лесно да получите домейн с разширението .org.

За организации с нестопанска цел

Разширението на домейна .org се използва главно за организации с нестопанска цел. Има обаче сценарии, в които можете да използвате разширението .org.

Безплатни онлайн образователни сайтове

Много уебсайтове за онлайн обучение предлагат безплатни курсове с единствената цел за обучение на хора, използвайте разширението .org.

Не всички образователни уебсайтове обаче използват име на домейн .org, но разширение .com, тъй като те не предлагат безплатни курсове и, разбира се, трябва да платите, за да получите достъп до тяхното съдържание.

Но ако вашата цел е да образовате хората, без да печелите пари, тогава разширението .org е точно за вас, например, KhanAcademy.org. Въпреки това, можете да приемете дарения, за да стартирате уебсайта си.

Софтуерни уебсайтове с отворен код

Като организации с нестопанска цел, много софтуерни компании с отворен код използват разширение .org. Тяхната цел е да предоставят безплатен за обществено ползване софтуер с отворен код. Например „WordPress.org“ е блог платформа, която използва разширението .org.

.Org vs .Com – Кое разширение на домейн е по-добро за SEO?

Сега може да се чудите кое разширение на домейна е по-добро за SEO или кое ще повиши класацията на вашия уеб сайт?

Ако питате между .org vs .com, тогава избора на някое от разширенията няма да повлияе на вашия SEO. Това означава, че търсачките ще третират и двете разширения на домейни по един и същи начин.

В адрес на уебсайт единственото, което има значение, е името на домейна, а не разширението.

Ако искате да увеличите трафика на вашия сайт, тогава трябва да следвате най-добрите SEO практики, които включват качествено съдържание, добра структура на сайта, изграждане на връзки, SEO страница и много други.

Как да изберем SEO приятелско име на домейн:

а) Опитайте се да добавите ключови думи в името на вашия домейн, ако е възможно

Ще бъде по-добре, ако добавите поне една ключова дума в името на вашия домейн.

По този начин, търсачки като Google ще разберат за какво е вашият уебсайт. Например „thebestflowershop.com“ ще се класира по-добре от „thebestshop.com“, защото тук сте добавили ключови думи „цвете и пазарувайте“ във вашия домейн.

По същия начин, ако вашият бизнес или магазин принадлежи към определена област, можете да добавите име на област във вашия домейн. Например, ако вашият мебелен бизнес се намира в Чикаго, тогава доброто име на домейн би било „furnituresinchicago.com“.

b) Уверете се, че името на вашия домейн е лесно за произнасяне

Уверете се, че името на вашия домейн се произнася лесно, както и лесно да се запомня. Избягвайте тирета и числа в името на вашия домейн.

в) Не повтаряйте нито едно писмо

Пазете името на домейна си просто и не повтаряйте букви. Защото често прави потребителите объркани. Например „thefloowershhop.com“ е лошо име, тъй като съдържа многократни букви.

Къде е най-доброто място за закупуване на .Org и .Com домейн?

За да създадете уебсайт, независимо дали блог или бизнес, трябва да закупите домейн, както и уеб хостинг.

С прости думи, име на домейн е адресът на вашия уеб сайт в интернет, а уеб хостингът е мястото, където се съхраняват файловете на вашия уебсайт.

Без уеб хостинг не можете да създадете уебсайт.

Обикновено един домейн струва около $ 14 за година и $ 11.99 / месец за уеб хостинг. Ако изчисля, това е $ 157 за година и 473 долара за 3 години.

Това е доста скъпо за начинаещи, които тепърва започват.

За щастие, уеб хостинг компании като Hostgator предлагат БЕЗПЛАТЕН домейн регистрация на имена с техния хостинг план и цената им също е ниска.

1. Как да регистрирам безплатно име на домейн с HostGator (препоръчвам)

Или,

2. Регистрирайте само име на домейн с NameCheap (Без хостинг)

1. Вземете безплатно име на домейн с – Hostgator

Hostgator е един от най-добрите доставчици на уеб хостинг услуги, които предоставят безплатно име на домейн със своя план. Те предлагат различен тип хостинг като споделен хостинг, хостинг на WordPress, облачен хостинг, VPS хостинг и специален хостинг.

Техният хостинг план започва само $ 2,75 / месец, което включва:

 • БЕЗПЛАТНА регистрация на имена на домейни
 • безплатен SSL сертификат
 • неограничено съхранение
 • неограничена честотна лента
 • неограничен бизнес имейл адрес
 • на стойност 200 долара маркетингови кредити
 • 24/7/365 поддръжка
 • 45-дневна гаранция за връщане на парите
 • безплатен трансфер на уебсайт
 • лесна за използване инсталация на WordPress

За да регистрирате безплатен домейн с HostGator, следвайте инструкциите по-долу.

Етап 1, Първо, отидете на HostGator е уебсайт. Добавих купон в тази връзка което ще ви даде 60% отстъпка. Можете също да въведете промо кода WPMYWEB60 докато попълвате данните за плащане.

Или,

Кликнете тук, за да отидете на ==> www.hostgator.com <== уебсайт.

Стъпка 2, Изберете план въз основа на вашите изисквания. За сега изберете Hatchling План ако тепърва започвате. Можете също така да надстроите или понижите текущия си план по-късно.

След това кликнете върху Купи сега бутон, за да започнете.

Hostgator сподели планове

Стъпка 3, В тази стъпка трябва да регистрирате домейн.

В началото въведете името на вашия домейн.

След това отидете на Цикъл на фактуриране опция. Изберете 36 месеца / 3 години пакет за допълнителна отстъпка.

Въведете потребителско име за създаване на акаунта си, то трябва да е дълго 2-12 знака.

След това задайте своя ПИН (само номера). Тя трябва да е 4-8 знака.

Информация за акаунта на Hostgator

Стъпка 4, Въведете данни за вашия акаунт, както и информация за плащане.

Можете да плащате като използвате кредитна карта и PayPal.

Hostgator Въведете информация за плащане

Стъпка 5, Ще бъдете помолени да добавите допълнителни пакети, но това е напълно по желание. Препоръчвам да ги изключите.

Hostgator Добавяне на добавки

Стъпка 6, Сега проверете „условията & Поле “и кликнете върху Поръчка сега бутон.

Поръчка за домакин

След като сте готови, ще получите данни за акаунта си по имейл.

Прочети, Как да инсталирате WordPress на HostGator под 10 минути (стъпка по стъпка ръководство)

2. Регистрирайте име на домейн с – NameCheap

Ако не искате да създадете уебсайт, все пак можете да регистрирате домейн. NameCheap е най-доброто място за регистриране на име на домейн.

В момента захранват над 10 милиона домейна. Най-хубавото на NameCheap е, че те предлагат цял ​​живот поверителност на Whois.

Често задавани въпроси (.org срещу .com):-

По-добре ли е .com или .org?

И двете разширения на домейна ще се изпълняват еднакво. Тези разширения имат различно предназначение за обслужване на уебсайта Ви.

Например, ако управлявате търговски бизнес или какъвто и да е вид уебсайт, който продава продукти или услуги, определено трябва да отидете с .com домейн.

От друга страна, ако използвате организация с нестопанска цел, която предоставя предимно помощ или ресурси на целевата аудитория със специфична нужда, тогава разширението .org би било по-добра опция за уебсайта.

Ако обаче се чудите кое разширение на домейна ще се справи по-добре за SEO, то и двете разширения ще имат еднакво въздействие върху търсачката.

Можете ли да използвате .org за моя бизнес?

Да, можете да използвате .org домейн за вашия бизнес. Въпреки това не бих препоръчал .org разширение за вашия бизнес, защото:

 • Повечето от потребителите ще отидат на уебсайта .com, тъй като са запознати с .com домейна. В случай, че това се случи, вие получавате нулева печалба от бизнеса си.
 • Потребителите могат да приемат, че вашият бизнес е организация с нестопанска цел.

.Org срещу .Com – Присъдата

.Com и .Org са най-популярните разширения на домейни в мрежата. Те се използват за различни цели.

Преди да регистрирате домейн, трябва да знаете кое разширение на домейна е подходящо за вашия бизнес, например .com vs .org. Ако искате да управлявате търговски бизнес, тогава .com е правилното разширение за вашия домейн и за организации с нестопанска цел, .org е най-подходящ.

В тази статия сме споделили разликата между име на домейн .org vs .com и също така обяснихме кой от тях да изберете за вашия уебсайт.

Сега е време да регистрирате любимия си домейн преди някой да го направи.

Свързана статия,

Искате ли да създадете уебсайт? Ето стъпка по стъпка ръководство за това как да създадете уебсайт за 10 минути.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector