Ръководство за начинаещи за потребителски роли и възможности на WordPress

04.06.2020
РЪКОВОДСТВО НА НАЧАЛНИКА 'Ръководство за начинаещи за потребителски роли и възможности на WordPress
0 7 мин.

Ако използвате многопотребителски WordPress сайт, тогава трябва да знаете за това Ролята на потребителите на WordPress и техните възможности. Тъй като много пъти собствениците на WordPress сайтове възлагат по-високи ролеви потребители на нови потребители, без да знаят възможностите на тази роля.


По този начин давате на потребителите всички ключове от вашия замък в WordPress и в резултат всеки потребител може да прави каквото си поиска.

Например, не знаете какви са възможностите на WordPress Редактор роля и ако присвоите ролята на обикновен потребител, тогава потребителят може да може да изтрие всичките си публикации, да редактира връзките ви, без да взема разрешенията ви. Да не говорим, по този начин потребителят може да съсипе целия ви сайт.

Ето защо трябва да разберете ролите и възможностите на WordPress на потребителите, преди да популяризирате всеки потребител на вашия сайт. За щастие WordPress се предлага със система от роли и възможности на потребителите.

В тази публикация ще дефинирам какви са ролите на потребителите на WordPress и техните възможности. Ще ви покажа и как да персонализирате съществуващите потребителски роли и да създадете персонализирана потребителска роля.

Ролеве и възможности на WordPress PNG

Какво представляват потребителските роли и възможности на WordPress?

Преди да започнем да обсъждаме ролите на потребителите, нека да определим какви са възможностите.

В WordPress, Capability определя конкретна сила или способност, която потребителят може да поеме. Например, потребителят може да:

 • промяна на настройката на сайта
 • публикуване на публикация
 • инсталиране на приставки & теми
 • редактиране на частни публикации
 • може да променя връзките
 • добавете нови потребители
 • и още много…

По подразбиране WordPress включва общо 69 потребителски възможности, които покриват цялата основна функционалност на WordPress. Но броят може да варира при инсталиране на приставки.

От друга страна, ролята на потребителя включва редица възможности.

Накратко, можете да зададете потребителски акаунт с потребителска роля, който се предлага с набор от разрешени възможности.

Роли и възможности на WordPress

По подразбиране WordPress се предлага с 5 различни потребителски роли:

 • администратор
 • Редактор
 • автор
 • сътрудник
 • абонат

Има още една потребителска роля – Супер администратор, която се предлага в многостранна мрежа WordPress.

1. Супер администраторът 

 • Супер администраторът се предлага само в многосайтова мрежа на WordPress, където потребителят може да контролира други WordPress сайтове.
 • Super Admin може да добавя или изтрива сайтове от многосайтовата мрежа.
 • Те също могат да променят настройките на сайта, да инсталират плъгини, теми.
 • Звучи като нормален администратор на сайта, но Super Admin е по-мощен от нормалния.

2. Ролята на администратора

 • Администраторите са най-мощната потребителска роля в WordPress сайт. Те имат всякакъв вид възможности и могат да изпълняват всякаква задача, каквато искат.
 • Потребителите с ролята на администратор имат пълен достъп до административния панел на WordPress, могат да променят тема, да активират плъгини и да променят основните файлове.
 • Те имат пълен контрол върху цялото съдържание. Те могат да добавят нови публикации, да редактират публикации на всеки потребител и дори могат да изтрият публикации на всеки друг потребител.
 • Администраторите могат да създават нови потребителски акаунти и да им присвояват всяка потребителска роля. Те могат също така да променят потребителска информация, включително пароли и да изтрият всички потребителски акаунти.
 • По принцип те имат пълния контрол върху вашия сайт като след инсталиране на WordPress. Ако използвате многопотребителски WordPress сайт, тогава трябва да бъдете внимателни, преди да направите някой администратор. Защото, след като станат администратор на вашия сайт, те могат да изпълняват всякакви задачи, каквото искат и най-важното, те дори могат да изтрият вашия акаунт.

3. Ролята на редактора

 • Редакторите имат пълен контрол върху цялото ви съдържание.
 • Редакторите могат да добавят, редактират или изтриват всяка публикация на вашия сайт, включително публикациите, написани от други потребители.
 • Те също могат да модерират коментари, да управляват категории, маркери и връзки.
 • По принцип те имат достъп до областите ви със съдържание, но не могат да променят настройките на сайта, да инсталират приставки, теми или да добавят нови потребители.

4. Ролята на автора

 • Авторите могат да публикуват, редактират или изтриват свои собствени публикации, но нямат достъп, създадени от други потребители.
 • Те могат да качват медийни файлове в медийната библиотека и могат да изтрият качените им медийни файлове.
 • Както споменах по-горе, че Авторите могат да създават публикации, но не могат да създават, редактират или изтриват страница.
 • Те могат да преглеждат всички коментари, включително висящите, но не могат да одобрят, променят или изтрият коментари.
 • Те нямат достъп до настройките на сайта, плъгините и темите.

5. Роля на сътрудника

 • Потребителите с ролята на сътрудник могат да пишат, редактират и изтриват собствените си непубликувани публикации.
 • Сътрудниците не могат да публикуват собствено съдържание и съдържанието им трябва да бъде прегледано от администратора или редактора.
 • Сътрудниците нямат достъп до медийната библиотека, което означава, че ако искат да качат изображения за тяхното съдържание, те се нуждаят от помощ от администратор или редактор.
 • Подобно на ролята на автора, те не могат да променят коментари и нямат достъп до настройките на сайта, приставката или темата.
 • Ако приемате публикации на гости, можете да зададете роля на сътрудник на потребителите, които искат да изпращат публикации на гости.

6. Ролята на абоната

 • Потребителите с ролята на абонати имат най-ниските възможности в WordPress. По подразбиране WordPress маркира всички нови потребители като абонати.
 • Абонатите могат да четат само публикациите в блога ви и да създават акаунт от вашето табло за управление на WordPress.
 • Те могат също така да променят потребителската си информация, включително парола. Но те нямат други разрешения като инсталиране на плъгин, създаване на публикация и т.н..

Персонализиране на съществуващите потребителски роли в WordPress

Всяка потребителска роля има своите възможности. Например, потребители с ролята на администрация имат пълен контрол върху даден сайт и те могат да изпълняват всякакви задачи, както искат, сътрудниците могат да изпращат само писмената си публикация, но не могат да публикуват. 

Ако използвате уебсайт за много потребители, може да искате да персонализирате съществуващи роли на WordPress. Например ролята на редактора има възможност да изтрива публикации и нищо чудно, че редакторът може да изтрие една от най-ценните ви публикации, която е кошмар. На участниците не е позволено да качват файлове с изображения за своите публикации и т.н..

По подразбиране WordPress не позволява да се променят съществуващите потребителски роли. За щастие, има приставка, наречена User Role Editor, която ще ви позволи лесно да персонализирате съществуващите потребителски роли в WordPress.

В началото инсталирайте и активирайте Потребителски редактор на роли плъгин. След това отидете на Потребители> Потребителски редактор на роли. Там можете да видите всички потребителски роли на WordPress и техните възможности. От падащото меню изберете потребителска роля, която искате да промените. Това ще зареди всички възможности на потребителя.

Избор на роля на WordPress на потребителя

За да промените разрешенията на потребителска роля, поставете отметка или премахнете отметката от възможностите. След като приключите с персонализирането, кликнете върху Актуализация за да запаметите новите настройки.

Роля на WordPress Contributor

Как да създадете персонализирана потребителска роля в WordPress

Използвайки плъгина за редактор на ролери за потребители, можете също да създавате потребителски роли в WordPress с набор от възможности. Първо инсталирайте и активирайте приставката и отидете на Потребители> Потребителски редактор на роли. От дясното поле кликнете върху Добавете роля.

Тогава ще се появи изскачащо поле „Добавяне на нова роля“. Въведете своето Име на ролята например „старши персонал“ или каквото искате. Можете също да направите копие на съществуващите си ролеви потребители от падащата опция.

Сега кликнете върху Добавете роля за да създадете своя персонализирана роля. Вижте екрана по-долу за подробности.

WordPress Създаване на персонализирана потребителска роля

След като създадете нова роля на потребителя, трябва да зададете възможности. От падащата опция изберете новата си роля на потребителя и добавете възможности, както преди. След това кликнете върху Актуализация и сте готови.

Как да промените възможностите за отделен потребител

Друго хубаво нещо за този плъгин е, че ви позволява да променяте възможностите за индивидуален потребителски акаунт. Например имате общо 15 потребители и искате да промените възможностите за един потребител, т.е. Джак.

Първо, отидете на Потребители> Всички потребители и кликнете върху възможности опция на потребителя, който искате да промените.

Промяна на потребителските възможности

Тогава ще се отвори страницата за потребителски възможности. От там проверете или премахнете отметката от възможностите на потребителя. Сега кликнете върху Актуализация за да запаметите настройките.

Това е. В тази статия обясних ролите и възможностите на WordPress на потребителите. Показах също как да персонализирате съществуваща потребителска роля и как да създадете персонализирана потребителска роля в WordPress.

Сега разбрахте разликата и функционалността на потребителските роли на WordPress и от сега можете да насърчавате внимателно потребителите. Ако имате някакъв въпрос, уведомете ни в секцията за коментари. Ако ви харесва този урок, абонирайте ни във Facebook, Twitter и Google+.

Свързани статии,

 • 12 най-добри приставки за сигурност на WordPress за осигуряване на вашия уебсайт
 • Как автоматично да излезете бездействащи потребители в WordPress
 • Как да промените потребителското име по подразбиране на администратора в WordPress
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector