Как да блокирам лошите ботове в WordPress: Ръководство за борба със спам битовете от посегателство върху сайта ви и подчертаване на вашия сървър

Лошите ботове са загуба на ресурси на сървъра и могат да изкривят данните на Google Analytics.


Блокирането на лоши ботове в WordPress може да ускори вашия сайт и да попречи на безполезните ботове да посещават сайта ви постоянно. Никога няма да разберете дали спам ботовете са удряли вашия сайт, освен ако не сте проверили. В този урок ще ви покажа как да намерите лоши ботове използвайки Wordfence, след което ги блокирайте или с помощта на Wordfence, Cloudflare правила за защитна стена или плъгина Blackhole For Bad Bots.

Не препоръчвам Wordfence, тъй като самият той може да бъде бавен плъгин. Правилата за защитна стена на Cloudflare ви позволяват да блокирате само 5 бота (с безплатния план), което може да бъде чудесно начало за повечето WordPress сайтове, а приставката Blackhole For Bad Bots трябва да блокира всички спам ботове, без да се подчиняват на правилото nofollow.

Кои са лошите ботове и защо трябва да ги блокирам?

Лоши ботове са всеки бот, който удря вашия уебсайт без да е от полза за вас. Тези ботове консумират ресурси на сървъра, особено ако прекалено прекарат към вашия уеб сайт или wp-страница за вход. Блокирането им може да постави по-малко стрес на вашия сървър и потенциално да ви спести честотна лента, разходи за хостинг и да ускори вашия сайт. Това може също така да предотврати появата на лоши ботове във вашите данни от Google Analytics.

1. Инсталирайте Wordfence

Wordfence показва всички ботове, които удрят вашия уебсайт в реално време.

Не е необходимо да оставяте този плъгин активиран за постоянно; стриктно ще използваме отчета за трафик на живо, за да идентифицираме кои ботове удрят вашия сайт и дали те трябва да бъдат блокирани. След като знаем лошите ботове, можем да ги блокираме, без да се налага да оставяме Wordfence инсталиран.

Wordfence-Security-Plugin

2. Прегледайте отчета си за трафик на живо

Отидете на Wordfence → Инструменти → Трафик на живо.

Най- отчет за трафика на живо показва всички ботове, които удрят вашия сайт в реално време.

Wordfence-Live-КАТ-Tab

3. Определете лоши ботове, удрящи вашия сайт

Наблюдавайте доклада си за трафик на живо за няколко минути, за да видите дали някакви подозрителни ботове повтарят многократно вашия сайт. Направете списък с имената на хостовете им (показани в Wordfence), след което Google им имена на хостове, за да видите дали други хора, за които се съобщава, ги докладват като лош бот (ще трябва да направите някои проучвания и да се уверите, че всъщност е спам бот). Googlebot и други законни ботове са наред и не трябва да бъдат блокирани, но внимавайте за подозрителни и ги добавете в списъка си.

Живо-КАТ-Report-Wordfence

След като създадете списък с всички имена на хостове на вашия спам бот, имате няколко възможности за блокирането им. Препоръчвам приставката Blackhole For Bad Bots, тъй като е автоматична и в бъдеще ще блокира всички нови лоши ботове (които в момента може да не са в списъка ви). Или ако имате само няколко основни спам бота, които удрят вашия сайт (до 5 имена на хостове), можете също да използвате правилата за защитна стена на Cloudflare. Wordfence е чудесен за блокиране на лоши ботове, но самият плъгин може да причини бавен WordPress сайт.

4. Блокирайте лошите ботове с Wordfence

Wordfence има различни опции за блокиране за блокиране на лоши ботове, но самият плъгин може да направи вашия WordPress сайт малко по-бавен и рискувате да блокирате законни хора / роботи, ако приставката не е конфигурирана правилно. Използвайте Wordfence само ако ви е удобно да го конфигурирате.

Блокирайте лоши ботове по име на хост

 • Отидете на Блокиране на настройките и създайте правило за блокиране
 • Добавете името на хоста на лош бот, който искате да блокирате
 • Използвайте звездичка (както е показано по-долу), за да блокирате всички варианти на този бот
 • Създайте правила за блокиране за всички имена на лоши ботове от вашия доклад за трафик на живо

Wordfence-Blocking-член

Блокирайте лоши ботове с ограничаване на процента

 • Отидете на Wordfence → Защитна стена → Ограничаване на скоростта
 • Конфигурирайте настройките, за да ограничите „исканията“ и „гледаните страници“ от роботите
 • Внимавайте да не блокирате законни ботове / хора, които не спазват правилата ви за ограничаване на тарифите

Wordfence-ограничаващ скоростта

Конфигурирайте Wordfence Brute Force защита

 • Отидете на Wordfence → Защитна стена → Защита от груба сила
 • Активиране на ограничителни опити за влизане и предотвратяване на „администраторски“ потребителски имена
 • Конфигурирайте тези настройки, за да защитите допълнително вашата WP администраторска област

Вижте Регистър на блокираните спам ботове – след като конфигурирате Wordfence за блокиране на лоши ботове, можете да видите вход на всички ботове, които са блокирани от вашия сайт, имената на хостовете им и броя им на блокове.

Wordfence-Firewall-Blocking

5. Блокирайте лошите ботове с правила за защитна стена на Cloudflare

Правила за защитна стена на Cloudflare ви позволява да блокирате максимум 5 имена на хостове в безплатния план.

Влезте в таблото за управление на Cloudflare и отидете на Firewall → Правила на защитната стена → Създайте правило за защитна стена. Копирайте имената на хост на лошия бот (от Wordfence) и го добавете тук в полето „Стойност“. Тъй като можете да създадете 5 правила, бихте повторили тази стъпка за вашите 5 най-лоши лоши бота от Wordfence.

 • Поле = Име на хост
 • Оператор = Съдържа
 • Value = името на хоста на лошия бот, който сте намерили в Wordfence

Правило за защитна стена на Cloudflare за блокиране на лоши ботове

Можете да видите ботове, блокирани от Cloudflare в раздела Събития на защитната стена:

Cloudflare-Firewall-Събития

6. Инсталирайте приставката Blackhole For Bad Bots

Най- Приставка Blackhole For Bad Bots спира лошите ботове чрез добавяне на скрита връзка за задействане към долния колонтитул на вашия уебсайт, който казва на ботовете да не го следват. Ако го направят, те ще бъдат блокирани веднага от вашия уебсайт. Всички законни ботове (напр. Googlebot) ще следват вашето правило и няма да бъдат блокирани.

Blackhole за лоши ботове

Етап 1: Инсталирайте приставката Blackhole For Bad Bots.

Стъпка 2: В настройките на приставката копирайте Правилата за роботи.

Blackhole-роботи-правила

Стъпка 3: Добавете правилата за роботи във вашия файл robots.txt.

Blachole-роботи-TXT

Стъпка 4: След като добавите правилото, отидете на началната си страница и прегледайте изходния код. Търсете думата „blackhole“ и трябва да видите връзката, създадена от приставката. Тя трябва да изглежда така:

НЕ следвайте тази връзка или ще бъдете забранени от сайта!

Стъпка 5: В настройките на „Bad Bots“ на приставката можете да видите всички блокирани ботове.

Blackhole-Блокирани-Bots

7. Преместете вашата страница за вход в WP

Някои лоши ботове ще се опитат да влязат в страницата ви за wp-вход. Дори и да не успеят да получат достъп, те все още ще се опитват това многократно, което е загуба на сървърни ресурси. Тъй като повечето спам ботове не са сложни, преместването на страницата ви за вход в WP трябва да помогне да се предотврати дори ботовете да я удрят.

методи

Промяна-Вход-URL

8. Ограничете опитите за влизане

Ограничаването на опитите за влизане ще блокира потребителите и ботовете с твърде много неуспешни опити за влизане на вашата wp-login страница. Това е само друг начин да помогнете за блокиране на спам ботове от прекомерно удряне на вашия сайт.

методи

Wordfence-Limit-Влизанията

често задавани въпроси

&# X1f47e; Кои са точно лошите ботове?

Лоши ботове са всеки бот, който удря вашия уебсайт без никаква полза, което води до загуба на сървърни ресурси и евентуално дори изкривени данни от Google Analytics.

&# X1f47e; Как да проверя дали лошите ботове удрят моя сайт?

Докладът за трафик на живо в Wordfence показва всички ботове, които удрят вашия уебсайт в реално време. Тук можете да определите дали има подозрителни ботове, които удрят вашия сайт.

&# X1f47e; Как да ги блокирам?

Можете да ги блокирате в настройките за блокиране и ограничаване на скоростта на Wordfence. Освен това, ако не искате да използвате Wordfence, блокирате 5 имена на хостове с помощта на правила за защитна стена на Cloudflare или инсталирате приставката Blackhole For Bad Bots.

&# X1f47e; Трябва ли да използвам Wordfence за блокиране на лоши ботове?

Използвайте Wordfence само ако знаете какво правите и ви е удобно да конфигурирате настройките. Той има отлични опции за блокиране и може да спре почти всеки лош бот, но грешната конфигурация може да блокира законните роботи и дори човешки посетители.

&# X1f47e; Кои плъгини са най-добри за спиране на лоши ботове?

Плъгинът Blackhole For Bad Bots върши отлична работа в спирането на лошите ботове, като добави скрит задействащ линк към подножието на вашия уебсайт, като казва на ботовете да не следват връзката. Ако го направят, те ще бъдат забранени.

Надявам се това ръководство да е било полезно и да успеете да блокирате тези досадни ботове! Ако имате някакви въпроси, оставете ми коментар по-долу и ще се свържа с вас веднага щом мога.

Вижте също: Как получих 100% GTmetrix резултати

Наздраве,

мъжко животно

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map