.Com vs .Net – Cila Zgjatje Domaini është më e MIRA për Ju 2020

04.06.2020
UDHZUES SHEMBE '.Com vs .Net – Cila Zgjatje Domaini është më e MIRA për Ju 2020
0 18 мин.

Zgjedhja e shtrirjes së duhur të domenit është shumë e rëndësishme, pasi nënvizon qëllimin e faqes tuaj dhe ndihmon për të ndërtuar markën tuaj.


Ka mbi mijëra zgjerime domain në dispozicion në internet. Midis tyre, shtesat .com, .net, .org, .edu, .info janë më të njohurat dhe kanë një numër të madh të përdoruesve.

Sidoqoftë, shumica e individëve dhe bizneseve preferojnë zgjerimin e domain .com dhe .net për të zgjeruar shtrirjen e tyre në internet.

Pra, nëse po mendoni të blini një domen për biznesin tuaj, blogun, organizatën ose ndonjë qëllim tjetër, duhet të dini se cili zgjatje domain është i përshtatshëm për faqen tuaj të internetit ose biznesin tuaj.

Në këtë artikull, ne do të shpjegojmë ndryshimin midis zgjerimeve të domain .com vs .net dhe t’ju ndihmojmë të vendosni të zgjidhni një emër domain që i përshtatet biznesit tuaj.

Unë gjithashtu do t’ju tregoj se si të regjistroheni .Com dhe .NET domain FALAS në fund. 

.com vs .net

Cili është ndryshimi midis. NET vs. Zgjerimet e domenit të Kombeve

 

Isfarë është një zgjatje domeni?

Namedo emër domain formohet nga dy pjesë të ndryshme – një domain i nivelit të dytë (SLD) dhe një domain i nivelit të lartë (TLD).

Me fjalë të thjeshta, një domain i nivelit të dytë (SLD) është në thelb emri i faqes suaj të internetit që vjen përpara nënshkrimit të pikës (.). Për shembull, në emrin e domain “wpmyweb.com”, “wpmyweb” është domeni i nivelit të dytë.

Një domen i nivelit të lartë (TLD), i quajtur edhe zgjatje domain është pjesa e fundit e një emri domain që vjen pas shenjës së pikës (.). Për shembull, “.com” është një zgjatje e domenit “wpmyweb.com”.

Domain i nivelit të dytë dhe të nivelit të lartë

Në emrin e domain “wpmyweb.com”, “wpmyweb” është domeni i nivelit të dytë (SLD), dhe “.com” është domain-i i nivelit të lartë ose shtrirja e domenit.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të shtesave të domain që janë krijuar për të dalluar lloje të ndryshme të faqeve të internetit, për shembull, një shtrirje .com përdoret më së shumti për bizneset tregtare, një .org të përdorur për organizata, .edu për faqet e internetit arsimore, etj..

Këtu janë TLD-të më të njohura:

.com- .Kom qëndron për “komerciale”, e cila përdoret kryesisht për bizneset, bloget ose çdo lloj uebsajti fitimprurës. Për shembull, Apple.com.

.Neto- .Net qëndron për “rrjetëzim” që përdoret më së shumti për rrjetëzimin e faqeve të internetit të lidhura, siç është, Speedtest.net.

.org- .Org përfaqëson “organizatën” e cila përdoret për organizatat jofitimprurëse. Për shembull, Wikipedia.org.

Lexoni, cili është ndryshimi midis shtrirjes së domenit .org vs .com.

Nëse do të filloni një uebfaqe, qoftë një blog biznesi apo personal, ju rekomandojmë të përmbaheni me fushat e niveleve të lartë si .com, .net, .org.

Domenet më të njohura të nivelit të lartë

Sidoqoftë, nëse po synoni ndonjë zonë specifike, mund të përdorni TLD-të specifike të vendit siç janë “.us” për Shtetet e Bashkuara, “.de” për Danimarkën, “.eu” për Evropën, “.com.au” për Australinë , etj.

Tani, le të shohim ndryshimin midis zgjerimeve të domain dhe Com për Net për të zbuluar se cilën duhet të zgjidhni për biznesin tuaj.

 

.Com vs .Net – Dallimi midis Zgjatjeve të Domainit

.com dhe .net të dy janë shtesat më të njohura të emrave të domain në internet. Gati 50% e të gjithë faqeve të internetit globale janë të regjistruara me shtrirjen e domenit .com, ku 3.5% e faqeve të internetit të përgjithshme janë regjistruar me shtrirjen .net.

.Kom qëndron për “Commercial” është shtrirja më e regjistruar e domenit në internet. Përdoret kryesisht për bizneset tregtare, përfshirë faqet e internetit të tregtisë elektronike, bloget personale, portofolet ose ndonjë sit fitimprurës.

.Net qëndron për “Rrjeti”, e cila u krijua për herë të parë për përdorimin e faqeve të internetit të rrjeteve, siç janë ofruesit e shërbimeve të internetit, email-et dhe ofruesit e shërbimeve të bazës së të dhënave, faqet e internetit të lidhura me teknologjinë, për shembull, “speedtest.net”.

Sidoqoftë, në ditët e sotme, shumë biznese regjistrohen si zgjerimi i domain .com dhe .net për t’u siguruar që askush tjetër nuk mund të përdorë fushën e emrit të kompanisë së tyre. 

 

Kur ju duhet të zgjidhni një Domain .Com?

.Com është shtesat më të regjistruara të emrit të domain në sistemin e emrave të domain në internet. 

Për shkak të popullaritetit të gjerë të emrit të domain .com, është më e lehtë për përdoruesit të mbajnë mend një domen .com sesa çdo zgjatje tjetër.

 • Për bizneset tregtare: Ndërsa shtrirja .com përfaqëson bizneset tregtare, do të ishte perfekte për dyqanin tuaj në tregti elektronike. Zgjatja .com duket shumë më e ligjshme se çdo emër tjetër i domain-it dhe i shton besueshmëri faqes.
 • Blog-et personale: Nëse dëshironi të drejtoni një blog nëse është një blog personal, portal lajmesh, portofol, fotografi, atëherë shtrirja .com do të ishte e përsosur. 
 • Do lloj siti fitimprurës: Nëse keni ndonjë lloj uebsajti fitimprurës qoftë një blog, biznes, dyqan online, marketing, shërbime online, uebfaqe e filialeve, apo ndonjë gjë tjetër nga ku gjeneroni para, atëherë duhet të shkoni me domenin .com.

Sidoqoftë, për shkak të popullaritetit masiv të shtrirjes .com, shumica e emrave të duhur të domain janë tashmë të regjistruar, të cilët nuk mund të regjistrohen përsëri.

Nëse kjo ndodh, atëherë një .net ose ndonjë zgjatje tjetër e domain do të ishte një zgjedhje e shkëlqyeshme.

 

Kur duhet të zgjidhni një domen .Net?

Zgjatja .net përfaqëson “Rrjetin”, i cili u krijua posaçërisht për përdorimin e faqeve të internetit dhe kompanive të lidhura me teknologjinë.

Më shumë se 3.5% të faqeve të internetit të përgjithshme janë të regjistruara me shtrirje .net, kjo është arsyeja pse është më e lehtë për të marrë një domain .net.

 • Ofruesit e shërbimeve të rrjetit: Pasi që shtrirja .net fillimisht u krijua për përdorimin e faqeve të internetit që lidhen me rrjetëzimin, kështu që nëse siguroni shërbime si internet, TV kabllor, email, host për bazën e të dhënave, atëherë shtrirja e domenit .net do të jetë një zgjedhje e shkëlqyeshme për faqen tuaj të internetit..
 • Uebfaqet në lidhje me teknologjinë: Mund të përdoret për faqet e internetit të lidhura me teknologjinë siç është përdorimi i faqes së internetit “speedtest.net” .net, që është një uebfaqe e lidhur me teknologjinë që lejon përdoruesit të kontrollojnë shpejtësinë e tyre të internetit në kohë reale.
 • Mbrojtja e markës: Shumë pronarë të bizneseve preferojnë të blejnë të dy zgjerimet e domain .com dhe .net për t’u siguruar që askush tjetër nuk mund të shpifte reputacionin e kompanisë së tyre.

Sidoqoftë, nëse po përdorni vetëm zgjerimin e domenit .net për faqen tuaj të internetit, ju rekomandojmë të regjistroni një domen .com me të njëjtin emër domain (nëse është i disponueshëm). Pastaj ridrejtojeni .com në uebfaqen tuaj .net.

Në këtë mënyrë nuk do të humbisni asnjë trafik që shkon në domenin .com.

 

Të mirat dhe të këqijat e përdorimit të një domeni .Com

Meqenëse .com është emri më i popullarizuar i domain, është më lehtë të mbash mend, ndërton besueshmëri dhe gjithashtu ndihmon bizneset e vogla në mënyra të caktuara. Disavantazhi i vetëm i shtrirjes .com është se është e vështirë të gjesh një emër domain .com.

Mirat e përdorimit të një domeni .Com

 • Eay për të kujtuar: Domain .com është emri më i popullarizuar i domain dhe përdoret gjerësisht nga njerëzit. Sshtë zgjatja e parë që hyjnë në shfletuesin e uebit ndërsa hyjnë në një faqe në internet kur dëgjohen për herë të parë. Edhe një laik në fushën e teknologjisë e di se një .com është.
 • Ndërton besueshmërinë: Domain .com është duke u përdorur për qëllime tregtare për vite me radhë. Shumica e bizneseve preferojnë një domen .com sepse është një simbol i njohur i një prani afariste dhe tregtare. Në të kundërt, gjithashtu duhet të shmangni fusha të tilla të lira si .biz, .xyz, pasi ato përdoren më së shumti nga spammers dhe biznese të përkohshme që nuk kanë buxhet për të investuar në blerjen e një domain .com.

Kundrat e përdorimit të një domeni .Com

 • Disponueshmëri më pak: Për shkak të popullaritetit masiv të domenit .com, duket se shumica e emrave të zakonshëm janë marrë tashmë. Pra, është pak e vështirë të gjesh një emër domain .com.

 

Të mirat dhe të këqijat e përdorimit të një domeni neto

Domain .net u krijua kryesisht për përdorimin e faqeve të internetit të lidhura me rrjetin, të tilla si mbajtja në internet, ofruesi i shërbimit të internetit, TV kabllovik, etj. Rreth 3.5% të faqeve të përgjithshme të internetit janë regjistruar me shtrirje .net, kjo është arsyeja pse është më e lehtë për të marrë një domain .net.

Mirat e përdorimit të një domeni neto

 • Zgjedhja e emrave të domain në dispozicion: Më pak se 4% e faqeve të internetit të përgjithshme janë të regjistruara në domenin .net. Kjo është arsyeja pse është më e lehtë për të gjetur emrat e domain .net nëse krahasohet me domenin .com. Për më tepër, ju mund të regjistroni emrin e domain tuaj të preferuar me shtesën .net.
 • Kujtesa midis faqeve të internetit të lidhura me teknologjinë:  Rrjeti përfaqëson “rrjetin”. Në përgjithësi njihet nga njerëzit që uebfaqja siguron informacione të lidhura me teknologjinë ose ofron shërbime të bazuara në internet si internet, mbajtje në internet, host email, tv kabllor, etj. Speedtest.net është një shembull i shkëlqyeshëm i saj. 

Kundërpërdorimit të një domeni .Net

 • Jo aq popullor sa .Com: Vetëm disa përqind e totalit të faqeve të internetit mundësohen nga shtrirja .net dhe nuk janë shumë të njohura sa .com. Pra, nëse biznesi juaj nuk është akoma i vendosur mirë ose njerëzit nuk e dinë adresën tuaj të plotë të internetit, ato do të përfundojnë duke shkuar në faqen e internetit të konkurrencës tuaj.
 • Përdorimi i kufizuar i industrisë: Domain .net është i kufizuar për faqet e internetit ose bizneset që ofrojnë informacion ose shërbime të lidhura me teknologjinë.

.Com vs. Net – Cila është më e mira për SEO?

Tani, mund të pyesni se cila zgjatje e domain (le të themi .com vs. Net) do t’ju ndihmojë të renditeni më lart në Google.

Nëse e pyetni kështu, atëherë asnjë prej zgjatimeve nuk do t’ju ndihmojë të forconi SEO. Kjo do të thotë edhe shtrirja .net dhe .com do të performojnë shumë mirë.

Mënyra se si të përmirësoni SEO-në e faqes suaj është duke ndjekur praktikat më të mira të SEO si: ndërtimi i lidhjeve, krijimi i një artikulli me cilësi të lartë, përdorimi i fjalëve të duhura, dhe shumë më tepër.

Sidoqoftë, shtimi i një fjalen përkatëse në emrin e domain mund të rrisë renditjen tuaj të SEO.

Për shembull, nëse doni të shesni lule në internet, atëherë një emër i mirë domain që përmban fjalen “lule” do të ishte “buyflowersonline.com” ose “flowershop.com”.

 

Si të blini një emër domaini?

Ka dy mënyra se si të blini një emër domain. Këtu janë metodat më poshtë që mund të zgjidhni.

1. Merrni një Emër Domain Falas me – Hostgator

Zakonisht, një domain kushton rreth $ 14 për një vit dhe $ 11.99 / month për mbajtjen në internet. Nëse llogarit, kjo është 157 dollarë për një vit dhe 473 dollarë për 3 vjet.

Prettyshtë shumë e shtrenjtë për fillestarët që sapo fillojnë.

për fat të mirë, Hostgator tani po u ofron përdoruesve WPMyWeb një emër domain falas dhe një zbritje prej 60% në pritjen.

Hostgator është një nga ofruesit më të mirë të mbajtjes së faqes në internet dhe ofron një lloj të ndryshëm të pritjes siç janë hostimi i përbashkët, hostimi i WordPress, hosting në Cloud, VPS hosting dhe hostimi i Dedikuar.

Plani i tyre i pritjes fillon vetëm 2.75 dollarë në muaj, që përfshin:

 • një regjistrim FALAS për emrin e domain
 • çertifikatë falas SSL
 • ruajtje e pakufizuar
 • Bandwidth i pakufizuar
 • adresa e pakufizuar e biznesit
 • me vlerë 200 dollarë krediti marketing
 • 24/7/365 mbështetje
 • Garanci për kthimin e parave prej 45 ditësh
 • transferim falas në internet
 • instalim i lehtë për t’u përdorur në WordPress

Sidoqoftë, unë gjithashtu shkrova një udhëzues të thelluar mbi Si të filloni një blog WordPress me HostGator nën 10 minuta (udhëzues hap pas hapi)

2. Regjistroni një Emër Domain me – NameCheap

Nëse nuk doni të krijoni një faqe në internet, atëherë prapë mund të regjistroni një domen. NameCheap është vendi më i mirë për të regjistruar një emër domain.

Ata aktualisht janë duke fuqizuar mbi 10 milion fusha. Gjëja më e mirë në lidhje me NameCheap është se ata ofrojnë jetën private të Whois ruajnë intimitetin.

 

Pyetjet e bëra më shpesh (.Com vs. NET):-

   

.Shtë .com ose .net më mirë?

Në një emër domain, e vetmja gjë që ka rëndësi është emri i domain-it, jo zgjatja.

Kështu që të dy shtesat (.net dhe .com) do të performojnë shumë mirë. Këto shtesa u krijuan për një qëllim tjetër në shërbimin e uebfaqes tuaj.

 

Mund ta përdor. NET për një biznes?

Përdorimi i një domain .net për një biznes mund të dëmtojë besueshmërinë e një marke dhe dërgon një mesazh të rremë për njerëzit pasi që .net përfaqëson shërbime të lidhura me rrjetin.

 

Po sikur të merret tashmë fusha .com që dua?

Nëse një domen është regjistruar tashmë, duhet të mendoni për emrat e rinj të faqeve të internetit që janë në dispozicion për t’u regjistruar ose shkoni me shtrirjen .net.

 

 

.Com vs .Net – Aktgjykimi

.com dhe .net janë dy shtrirjet më të njohura të domenit në internet. Por cila zgjatje është e përshtatshme për domenin tuaj? Siç e dini, zgjedhja e një zgjerimi të përsosur të domenit është jashtëzakonisht e rëndësishme për faqen tuaj të internetit.

Nëse dëshironi të blini një domen për të fituar një fitim, atëherë shtrirja .com do të ishte e përsosur. Zgjatja .net është për ata që ofrojnë shërbime në internet, kabllo-tv shërbime, mbajtje të postës elektronike, host të bazës së të dhënave dhe faqe të tjera të lidhura me rrjetin.

Në këtë artikull, ne kemi ndarë ndryshimin midis .Net vs .Kom shtesat dhe gjithashtu shpjegoi se cilën duhet të zgjidhni për faqen tuaj të internetit.

Tani, është koha për të kuptuar se cili lloj i uebfaqes doni të filloni dhe më pas të regjistroheni një domen së bashku me një shtrirje të përshtatshme që përputhet me biznesin tuaj.

 

Lexuesit tanë e duan këtë artikull,

Si të krijoni një faqe në internet si Amazon ose eBay (Nën 30 Minuta)

 

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector