Udhëzuesi i fillestarit për Rolet dhe aftësitë e përdoruesit të WordPress

04.06.2020
UDHZUES SHEMBE 'Udhëzuesi i fillestarit për Rolet dhe aftësitë e përdoruesit të WordPress
0 12 мин.

Nëse po drejtoni një faqe WordPress me shumë përdorues, atëherë duhet të dini Rolet e përdoruesve të WordPress dhe aftësitë e tyre. Sepse shumë herë pronarët e faqeve WordPress caktojnë role më të larta të përdoruesve për përdoruesit e rinj pa ditur aftësitë e këtij roli.


Në këtë mënyrë ju po u jepni përdoruesve të gjithë çelësat në kështjellën tuaj të WordPress dhe si rezultat, çdo përdorues mund të jetë në gjendje të bëjë çfarë të dëshirojë.

Për shembull, nuk dini se cilat janë aftësitë e një WordPress Redaktor rol dhe nëse ia caktoni rolin një përdoruesi të rregullt, atëherë përdoruesi mund të fshijë të gjitha postimet tuaja, të redaktojë lidhjet tuaja pa marrë lejet tuaja. Për të mos përmendur, kjo është mënyra se si një përdorues mund të prishë faqen tuaj të tërë.

Kjo është arsyeja pse ju duhet të kuptoni rolet dhe aftësitë e përdoruesit të WordPress përpara se të promovoni ndonjë përdorues në faqen tuaj. Për fat të mirë, WordPress vjen me një sistem të roleve dhe aftësive të përdoruesit.

Në këtë post, unë do të përcaktoj cilat janë rolet e përdoruesve të WordPress dhe aftësitë e tyre. Unë gjithashtu do t’ju tregoj se si të personalizoni rolet ekzistuese të përdoruesit dhe të krijoni një rol personal të përdoruesit.

Rolet dhe aftësitë e përdoruesit të WordPress PNG

Cilat janë rolet dhe aftësitë e përdoruesit të WordPress?

Para se të filloj diskutimin e roleve të përdoruesit, le të përcaktojmë cilat janë aftësitë.

Në WordPress, një Aftësi specifikon një fuqi ose aftësi të veçantë që mund të marrë një përdorues. Për shembull, një përdorues mund të jetë i aftë:

 • ndryshoni caktimin e faqes
 • publikoni postimin
 • instalimi i shtojcave & themes
 • modifikoni postimet private
 • mund të ndryshojnë lidhje
 • shtoni përdorues të rinj
 • edhe me shume…

Si parazgjedhje, WordPress përfshin gjithsej 69 aftësi të përdoruesit që mbulojnë tërë funksionalitetin thelbësor të WordPress. Por, numri mund të ndryshojë në instalimin e shtojcave.

Nga ana tjetër, një rol i përdoruesit përfshin një numër aftësish.

Me pak fjalë, ju mund të caktoni një llogari të përdoruesit me një rol përdoruesi që vjen me një sërë aftësish të lejuara.

Rolet dhe aftësitë e përdoruesit të WordPress

Si parazgjedhje, WordPress vjen me 5 role të ndryshme të përdoruesit:

 • Administrator
 • Redaktor
 • autor
 • kontribues
 • pajtimtar

Ekziston një rol tjetër i përdoruesit – Super Admin, i cili është në dispozicion në rrjetin multisite të WordPress.

1. Super Admin 

 • Super Admin është i disponueshëm vetëm në një rrjet multisite WordPress, ku përdoruesi mund të kontrollojë faqet e tjera të WordPress.
 • Super Admin mund të shtojë ose fshijë faqet nga rrjeti multisite.
 • Ata gjithashtu mund të ndryshojnë cilësimet e faqes, të instalojnë shtojca, tema.
 • Kjo tingëllon si një Administrator normal i faqeve, por Super Admin është më i fuqishëm se ai normal.

2. Roli i administratorit

 • Administratorët janë roli më i fuqishëm i përdoruesit në një faqe WordPress. Ata kanë të gjitha llojet e aftësive dhe mund të kryejnë çdo detyrë kudo që dëshirojnë.
 • Përdoruesit me rolin e Administratorit kanë qasje të plotë në panelin e administratorit të WordPress, mund të ndryshojnë temë, të aktivizojnë shtojcat dhe të modifikojnë skedarët bazë.
 • Ata kanë kontrollin e plotë mbi të gjithë përmbajtjen. Ata mund të shtojnë postime të reja, të modifikojnë postimet e çdo përdoruesi, madje mund të fshijnë edhe postimet e çdo përdoruesi tjetër.
 • Administratorët mund të krijojnë llogari të reja të përdoruesve dhe t’u caktojnë atyre ndonjë rol përdoruesi. Ata gjithashtu mund të ndryshojnë informacionin e përdoruesit duke përfshirë fjalëkalimet dhe të fshijnë çdo llogari të përdoruesit.
 • Në thelb, ata kanë kontrollin e plotë mbi faqen tuaj si pas instalimit të WordPress, ju keni. Nëse po drejtoni një faqe me shumë përdorues WordPress, atëherë duhet të keni kujdes përpara se të bëni dikë Admin. Sepse, pasi të bëhen Administrator të faqes tuaj, ata mund të kryejnë çdo detyrë çfarë të dëshirojnë dhe më e rëndësishmja, ata madje mund të fshijnë llogarinë tuaj.

3. Roli i redaktuesit

 • Redaktorët kanë kontrollin e plotë mbi përmbajtjen tuaj.
 • Redaktorët mund të shtojnë, modifikojnë ose fshijnë çdo postim në faqen tuaj, përfshirë postimet e shkruara nga përdoruesit e tjerë.
 • Ata gjithashtu mund të moderojnë komente, të menaxhojnë kategori, etiketa dhe lidhje.
 • Në përgjithësi, ata kanë qasje në zonat tuaja të përmbajtjes, por nuk mund të ndryshojnë cilësimet e faqes, të instalojnë shtojca, tema ose të shtojnë përdorues të rinj.

4. Roli i autorit

 • Autorët mund të botojnë, modifikojnë ose fshijnë postimet e tyre, por ata nuk kanë qasje që janë krijuar nga përdoruesit e tjerë.
 • Ata mund të ngarkojnë skedarët e mediave në bibliotekën e mediave dhe mund të fshijnë skedarët e tyre të ngarkuar të mediave.
 • Siç e përmenda më lart që Autorët mund të krijojnë postime por ato nuk mund të krijojnë, modifikojnë ose fshijnë një faqe.
 • Ata mund të shikojnë të gjitha komentet përfshirë ato në pritje, por ato nuk mund të aprovojnë, modifikojnë ose fshijnë asnjë koment.
 • Ata nuk kanë qasje në cilësimet e faqes, shtojcat dhe temat e faqes.

5. Roli i Kontribuesit

 • Përdoruesit me rolin e Kontribuesit mund të shkruajnë, modifikojnë dhe fshijnë postimin e tyre të pabotuar.
 • Kontribuesit nuk mund të botojnë përmbajtjen e tyre dhe përmbajtja e tyre duhet të rishikohet nga Admin ose Redaktori.
 • Kontribuesit nuk kanë qasje në bibliotekën e mediave, kjo do të thotë nëse ata duan të ngarkojnë ndonjë imazh për përmbajtjen e tyre, ata kanë nevojë për ndihmë nga një administrator ose redaktues.
 • Ashtu si roli i autorit, ata nuk mund të modifikojnë asnjë koment dhe ata nuk kanë qasje në cilësimet e faqes, shtojcën ose temën.
 • Nëse pranoni postime të ftuarve, atëherë mund të caktoni rolin e Kontribuesve për përdoruesit që duan të paraqesin postimet e miqve.

6. Roli i pajtimtarëve

 • Përdoruesit me rolin e pajtimtarëve kanë aftësitë më të ulëta në WordPress. Si parazgjedhje, WordPress etiketon të gjithë përdoruesit e rinj si pajtues.
 • Pajtimtarët mund të lexojnë vetëm postimet tuaja në blog dhe të krijojnë llogari nga pulti juaj WordPress.
 • Ata gjithashtu mund të ndryshojnë informacionin e tyre të përdoruesit duke përfshirë fjalëkalimin. Por ata nuk kanë asnjë leje tjetër si instalimi i shtojcës, krijimi i postës etj.

Rregullimi i roleve ekzistuese të përdoruesve të WordPress

Roledo rol i përdoruesit ka aftësinë e vet. Për shembull, Përdoruesit me rolin e Administratës kanë kontroll të plotë mbi një sit dhe ata mund të kryejnë çdo detyrë ashtu siç dëshirojnë, Kontribuesit mund të paraqesin vetëm postimin e tyre me shkrim, por ata nuk mund të publikojnë. 

Nëse po drejtoni një sit me shumë përdorues, mund të dëshironi të rregulloni rolet ekzistuese të përdoruesit të WordPress. Për shembull, roli i Redaktorit ka aftësinë për të fshirë postimet dhe nuk është çudi që një Redaktues mund të fshijë një nga postimet tuaja më të vlefshme, që është një makth. Kontribuesit nuk lejohen të ngarkojnë skedarë imazhi për postimet e tyre etj.

Si parazgjedhje, WordPress nuk lejon të modifikojë rolet ekzistuese të përdoruesit. Për fat të mirë, ekziston një shtojcë e quajtur Editor Role User që do t’ju lejojë të përshtatni lehtësisht rolet ekzistuese të përdoruesit të WordPress.

Në fillim, instaloni dhe aktivizoni Redaktori i roleve të përdoruesit plugin. Pastaj shkoni tek përdoruesit> Redaktori i roleve të përdoruesit. Aty mund të shihni të gjitha rolet e përdoruesve të WordPress dhe aftësitë e tyre. Nga menyja drop-down, zgjidhni një rol përdoruesi që dëshironi të modifikoni. Kjo do të ngarkojë të gjitha aftësitë e përdoruesit.

Zgjidhni Rolin e Përdoruesit të WordPress

Për të ndryshuar lejet e një roli të përdoruesit, kontrolloni ose çinstaloni aftësitë. Pasi të keni përfunduar rregullimin, klikoni mbi Update për të ruajtur cilësimet e reja.

Roli i Kontribuesve të WordPress

Si të krijoni një rol të përdoruesit të personalizuar në WordPress

Duke përdorur shtojcën e redaktuesit të roleve të përdoruesit, mund të krijoni role të personalizuara të përdoruesve në WordPress me një sërë aftësish. Së pari, instaloni dhe aktivizoni plugin dhe shkoni te përdoruesit> Redaktori i roleve të përdoruesit. Nga kutia e djathtë, klikoni mbi Shtoni rolin.

Pastaj do të shfaqet një kuti “Shto një rol të ri”. Hyni tuaj Emri i roleve për shembull, “stafi i vjetër” ose çfarëdo që dëshironi. Ju gjithashtu mund të bëni një kopje të roleve ekzistuese të përdoruesit tuaj nga opsioni drop down.

Tani klikoni në Shtoni rolin për të krijuar rolin tuaj personal. Shikoni pamjen e ekranit më poshtë për detaje.

WordPress Krijo Rolin e Përdoruesit të Rregulluar

Pasi të keni krijuar një rol të ri të përdoruesit, duhet të caktoni aftësi. Nga opsioni drop-down, zgjidhni rolin tuaj të ri të përdoruesit dhe shtoni aftësi si ju më parë. Pastaj klikoni në Update dhe ju jeni bërë.

Si të ndryshoni aftësitë për një përdorues individual

Një tjetër gjë e mirë në lidhje me këtë shtojcë është që ju lejon të ndryshoni aftësitë për një llogari individuale të përdoruesit. Për shembull, ju keni gjithsej 15 përdorues dhe doni të ndryshoni aftësitë për një përdorues të vetëm, d.m.th. Jack.

Së pari, shkoni tek përdoruesit> Te gjithe perdoruesit dhe klikoni në aftësitë opsionin e përdoruesit që dëshironi të ndryshoni.

Ndryshoni aftësitë e përdoruesit

Atëherë do të hapet faqja e aftësive të përdoruesit. Nga atje kontrolloni ose zgjidhni aftësitë e përdoruesit. Tani klikoni në Update për të ruajtur cilësimet.

Kjo eshte. Në këtë artikull, unë kam shpjeguar rolet dhe aftësitë e përdoruesit të WordPress. Unë gjithashtu tregova se si të personalizoja një rol ekzistues të përdoruesit dhe si të krijoja një rol përdorues të personalizuar në WordPress.

Tani e kuptuat ndryshimin dhe funksionalitetin e roleve të përdoruesve të WordPress dhe tani e tutje mund të promovoni përdoruesit me kujdes. Nëse keni ndonjë pyetje në mendje, na tregoni në seksionin e komenteve. Nëse ju pëlqen ky tutorial, pajtohuni me ne në Facebook, Twitter, dhe Google+.

Artikujt e lidhur,

 • 12 shtojcat më të mira të sigurisë për WordPress për të siguruar faqen tuaj të internetit
 • Si të Identifikoni automatikisht përdoruesit e papunë në WordPress
 • Si të ndryshoni emrin e paracaktuar të administratorit në WordPress
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector