Како лако променити префикс табеле базе података ВордПресс-а

Током инсталације ВордПресс-а пита вас да ли желите променити префикс таблице базе података “вп_” у нешто. Ову ствар обично прескачемо, па ВордПресс аутоматски креира базу података са задатим префиксом табеле „вп_“. 


Многи корисници ВордПресса често питају како променити префикс табеле базе података ВордПресс. Они верују да ће променом подразумеваног префикса табеле у ВордПрессу побољшати сигурност њиховог веб локације. Према ВордФенце-у, то не чини ништа на повећању сигурности ваше веб локације и то је превише ризичан процес. У неким случајевима корисници покушавају да промене или модификују своју базу података без резервне копије и као резултат тога на крају изгубе своју веб локацију. 

Зашто промена префикса табеле базе података не побољшава сигурност сајта?

Сада, да разговарамо о начину хаковања ВордПресс базе података. Обично се најчешћи напад назива „СКЛ ињекција“, где хакер покреће рањивост у апликацији ради добијања приступа и најлакши начин је то путем додатка. Ако у сваком случају, нападач добије приступ вашој бази података, нападач ће имати исту способност као и ви у вашој бази података. Обично покрећу скрипту у вашој бази података како би добили све детаље. 

Променом префикса табеле базе података у ВордПресс-у не ради се на побољшању сигурности ваше веб локације јер нападач добија приступ путем рањиве апликације, као што је додатак и лако могу добити све детаље ваше веб локације. 

Топло вам препоручујемо да никада не преузимате ниједан додатак или тему јер, поништени додатак или тема могу садржавати рањиве скрипте, ако га користите, хакери ће лако добити приступ вашој бази података и уништити вашу веб локацију.

Ако желите да заштитите своју веб локацију и базу података, можете да користите одличну безбедносну услугу попут Сецури-ја. Сецури је комплетно решење за безбедност веб локација, штити вашу веб локацију од нападача као што су ДДоС, грубе силе, напади рањивости итд. Такође помаже да се очистите хакирану страницу и још много тога. Ако озбиљно говорите о сигурности свог ВордПресс сајта, требало би да користите Сецури. Провери Сецури.

Како променити префикс табеле базе података ВордПресс

Као што смо већ споменули, не треба да мењате префикс базе података из безбедносних разлога. Ако желите да промените префикс базе података на вашем месту ВордПресс, то можете да урадите. Показаћемо вам тачне кораке како можете лако променити префикс своје базе података на вашем месту ВордПресс.

Припрема: Пре него што започнемо, топло препоручујем да преузмете потпуну сигурносну копију веб локације и базе података. У случају да нешто пође по злу, базу података можете лако вратити једним кликом. БацкупБудди је добар резервни додатак и можете да вратите базу података или веб локацију са само једним кликом.

Постоје два начина за промену префикса базе података ВордПресс,

 • Префикс базе података можете да промените користећи пхпМиАдмин
 • Префикс табеле базе података ВордПресс можете променити помоћу додатка

У овом чланку ћемо показати обе методе. Хајде да истражимо.

Метода 1, Промените префикс табеле базе података користећи пхпМиАдмин

Ово је врло уобичајена метода за промену префикса базе података. За ово се морате пријавити на свој хостинг цПанел.

Корак 1, Уређивање вп-цонфиг.пхп датотеке

Након што се пријавите на свој хостинг цПанел, идите у свој роот директориј где сте инсталирали ВордПресс. Отвори вп-цонфиг.пхп датотека и пронађите ред „$ табле_префик =„ вп_ “;“. 

Промените линију префикса табеле вп_ на нешто што вам се допада, на пример, ри_ или кз_013654. Можете користити само слова, бројеве и подвлаке. 

Пронађите ВордПресс вп-цонфиг датотеку

Када завршите са уређивањем префикса своје табеле, не заборавите да је сачувате.

Корак 2, Промените назив табеле базе података у пхпМиАдмин

У следећем кораку морате приступити својој бази података преко пхпМиАдмин-а. Ако користите цПанел ВордПресс хостинг, лако можете да пронађете пхпМиАдмин у одељку базе података.

Хостинг пхпМиАдмин

Можете видети различите табеле и то зависи од структуре вашег веб локације или од броја додатака које сте инсталирали.

Табеле база података ВордПресс-а

Најбржи начин преименовања префикса таблице је покретањем СКЛ упита. Сада покрените СКЛ наредбу из вашег СКЛ одељка коју сам приказао на горњој слици. Имамо СКЛ упит који можете да користите:

РЕНАМЕ таблица `вп_цомментмета` ТО` јр_цомментмета`;
РЕНАМЕ табела `вп_цомментс` ТО` јр_цомментс`;
РЕНАМЕ табела `вп_линкс` ТО` јр_линкс`;
РЕНАМЕ табела `вп_оптионс` ТО` јр_оптионс`;
РЕНАМЕ таблица `вп_постмета` ТО` јр_постмета`;
РЕНАМЕ табела `вп_постс` ТО` јр_постс`;
РЕНАМЕ таблица `вп_терммета` ТО` јр_терммета`;
РЕНАМЕ табела `вп_термс` ТО` јр_термс`;
РЕНАМЕ табела `вп_терм_релатионсхипс` ТО` јр_терм_релатионсхипс`;
РЕНАМЕ табела `вп_терм_такономи` ТО` јр_терм_такономи`;
РЕНАМЕ таблица `вп_усермета` ТО` јр_усермета`;
РЕНАМЕ табела `вп_усерс` ТО` јр_усерс`;

Ово је задана СКЛ наредба и ако имате додатне табеле, можете их лако додати. Не паничите. Тако је лако. Као да се желим променити вп_ до јр_, па ако желите променити додатно име табеле, потребно је да напишете на овај начин:

РЕНАМЕ табела `вп_иоаст_сео_линкс` ТО` јр_иоаст_сео_линкс`; 

Покрените СКЛ упит

Након уноса СКЛ наредби, кликните на ГО да бисте покренули поступак.

Корак 3, Преименујте вп_фиелдс у таблицама база података

И даље постоје два поља која користе вп_ као префикс (вп_оптионс и вп_усермета), покретањем следећих упита лако можемо променити префикс тих поља. Може варирати колико додатака сте инсталирали, уколико нађете више вп_ поља, такође ћете их морати преименовати. 

УПДАТЕ `јр_оптионс` СЕТ` оптион_наме` = ЗАМЈЕНА (`име_могције ‘,’ вп _ ‘,’ јр_ ‘) ГДЈЕ` име_ опције `ЛИКЕ’% вп_% ‘;
УПДАТЕ `јр_усермета` СЕТ` мета_кеи` = ЗАМЈЕНА (`мета_кеи`, ‘вп _’, ‘јр_’) ГДЈЕ` мета_кеи` ЛИКЕ ‘% вп_%’;

Након уласка у СКЛ скрипте, притисните тастер Го да наставите. Сада сте успешно променили префикс табеле базе података у ВордПресс-у.

Ево како то изгледа након промене префикса базе података.

Промените префикс базе података ВордПресс

2. метод, Промените префикс табеле базе података помоћу додатка

Ако не желите да додирнете базу података или било који ручни поступак, то можете учинити помоћу Броззме ДБ додатка. Помоћу овог додатка можете модификовати префикс своје базе података с било којег места (база података и вп-цонфиг.пхп) са само једним кликом.

Прво инсталирајте и активирајте Броззме ДБ додатак. Идите на ВордПресс административни панел Алати> ДБ ПРЕФИКС. Овај додатак подразумевано генерише нови префикс, ако не желите, можете да унесете свој префикс. Можете користити само слова, бројеве и подвлаке.

Броззме ДБ Префик

При последњем клику на Промените ДБ префикс и готови сте.

Тестирајте своју ВордПресс страницу

Једном када промените префикс базе података ВордПресс, време је да тестирате своју веб локацију. Прво се морате пријавити на своју веб локацију и тестирати странице, постове, претрагу и све остало што вам пада на памет. Ако ваша веб локација функционише добро као и раније, узмите другу резервну копију своје базе података. 

Надам се да ће вам овај водич помоћи да схватите како напади нападају базу података користећи рањиву апликацију и како их избећи, показали смо и како да промените Префикс табеле базе података у ВордПрессу помоћу додатка и користећи пхпМиАдмин. Ако добијате било какву грешку, обратите нам се у одељку за коментаре. Не заборавите да поделите овај чланак са својим пријатељима.

Остали корисни чланци,

 • Како оптимизирати базу података ВордПресс-а како бисте убрзали веб локацију
 • Како онемогућити све ВордПресс додатке ако не можете да се пријавите на своју веб локацију
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map