.Com vs .Net – katera razširitev domen je NAJBOLJŠA za vas 2020

04.06.2020
ZAČETNIK UPORABE '.Com vs .Net – katera razširitev domen je NAJBOLJŠA za vas 2020
0 11 мин.

Izbira prave razširitve domene je zelo pomembna, saj poudarja namen vašega spletnega mesta in pomaga pri oblikovanju vaše blagovne znamke.


V internetu je na voljo več kot tisoč razširitev domen. Med njimi so razširitve .com, .net, .org, .edu, .info najbolj priljubljene in imajo veliko število uporabnikov.

Vendar večina posameznikov in podjetij raje razširitve domen .com in .net, da bi doseg dosegli v spletu.

Če torej razmišljate, da bi kupili domeno za vaše podjetje, blog, organizacijo ali kateri koli drug namen, morate vedeti, katera razširitev domene je primerna za vaše spletno mesto ali podjetje.

V tem članku bomo razložili razliko med razširitvami domen .com vs .net in vam pomagali, da izberete ime domene, ki ustreza vašemu podjetju.

Prav tako vam bom na koncu pokazal, kako lahko brezplačno registrirate .Com in .Net domeno. 

.com proti .net

Kakšna je razlika med .Net proti .Com razširitvam domen

 

Kaj je razširitev domene?

Vsako ime domene je sestavljeno iz dveh različnih delov – domene druge stopnje (SLD) in domene najvišje ravni (TLD).

Z enostavnimi besedami, domena druge stopnje (SLD) je v osnovi ime vašega spletnega mesta, ki je pred znakom pike (.). Na primer, v imenu domene “wpmyweb.com” je “wpmyweb” domena druge stopnje.

Vrhunska domena (TLD), imenovana tudi razširitev domene, je zadnji del imena domene, ki pride po znaku pike (.). Na primer, .com je razširitev domene „wpmyweb.com“.

Domena druge in najvišje ravni

V imenu domene „wpmyweb.com“ je „wpmyweb“ domena druge stopnje (SLD), „.com“ pa domena najvišje ravni ali razširitev domene.

Na voljo so različne vrste razširitev domen, ki so bile ustvarjene za razlikovanje različnih vrst spletnih mest, na primer .com. Razširitev se večinoma uporablja za komercialna podjetja, .org se uporablja za organizacije, .edu za izobraževalna spletna mesta itd..

Tu so najbolj priljubljeni TLD:

.Com- .Com pomeni „komercialno“, ki se večinoma uporablja za podjetja, bloge ali kakršne koli donosne spletne strani. Na primer, Apple.com.

.Mreža- .Net pomeni za “mreženje”, ki se večinoma uporablja za mreženje povezanih spletnih mest, kot je Speedtest.net.

.Org- .Org predstavlja “organizacijo”, ki se uporablja za neprofitne organizacije. Na primer Wikipedia.org.

Preberite, kakšna je razlika med razširitvijo domene .org vs .com.

Če boste ustanovili spletno mesto, bodisi poslovni ali osebni blog, priporočamo, da se držite domen najvišje ravni, kot so .com, .net, .org.

Najbolj priljubljene domene najvišje ravni

Če pa ciljate na določeno območje, lahko uporabite posebne TLD, ki so značilni za posamezne države, na primer “.us” za ZDA, “.de” za Dansko, “.eu” za Evropo, “.com.au” za Avstralijo. itd.

Zdaj pa si oglejmo razliko med razširitvami domen Com in Net, da ugotovimo, katero bi izbrali za svoje podjetje.

 

.Com vs .Net – razlika med razširitvami domen

.com in .net sta najbolj priljubljeni razširitvi domenskih imen na internetu. Skoraj 50% vseh svetovnih spletnih mest je registriranih z razširitvijo domene .com, kjer je 3,5% vseh spletnih strani registriranih s pripono .net..

.Com pomeni “Commercial” je najbolj registrirana razširitev domene na internetu. Uporablja se predvsem za komercialna podjetja, vključno s spletnimi stranmi za e-trgovino, osebnimi spletnimi blogi, portfelji ali drugimi donosnimi spletnimi mesti.

.Neto pomeni »Omrežje« ki je bil prvič ustvarjen za uporabo mrežnih spletnih mest, kot so ponudniki internetnih storitev, ponudniki e-poštnih storitev in baz podatkov, spletna mesta, povezana s tehnologijo, na primer „speedtest.net“.

Vendar danes veliko podjetij registrira razširitev domene .com in .net, da se prepriča, da nihče drug ne more uporabljati domene svojega podjetja. 

 

Kdaj bi morali izbrati domeno .Com?

.Com je najbolj registrirana razširitev domenskega imena v sistemu domenskih imen na internetu. 

Zaradi velike priljubljenosti imena domene .com si uporabniki lažje zapomnijo domeno .com kot katere koli druge razširitve.

 • Za komercialna podjetja: Ker .com razširitev predstavlja komercialna podjetja, bi bila kot nalašč za vašo trgovino e-trgovine. Razširitev .com izgleda veliko bolj legitimna kot katero koli drugo ime domene in spletnemu mestu doda verodostojnost.
 • Osebni blogi: Če želite voditi blog, ne glede na to, ali gre za osebni blog, novičarski portal, portfelj, fotografijo, bi bila .com končnica popolna. 
 • Kakršna koli donosna spletna stran: Če imate kakršno koli donosno spletno mesto, naj bo to blog, podjetje, spletna trgovina, trženje, spletne storitve, podružnično spletno mesto ali kaj drugega, od koder ustvarite denar, potem pojdite z domeno .com.

Zaradi velike priljubljenosti razširitve .com je večina ustreznih imen domen že registriranih, ki jih ni več mogoče registrirati.

Če se to zgodi, bi bila .net ali katera koli druga razširitev domene odlična izbira.

 

Ko bi morali izbrati domeno .Net?

Razširitev .net predstavlja “Omrežje”, ki je bilo posebej zasnovano za uporabo tehnično povezanih spletnih mest in podjetij.

Več kot 3,5% vseh spletnih strani je registriranih s .net razširitvijo, zato je lažje dobiti .net domeno.

 • Ponudniki omrežnih storitev: Ker je bila .net razširitev sprva ustvarjena za uporabo spletnih mest, povezanih z mreženjem, tako da, če ponujate storitve, kot so internet, kabelska televizija, e-pošta, gostovanje baz podatkov, bo razširitev domene .net odlična izbira za vaše spletno mesto.
 • Spletna mesta, povezana s tehnologijo: Uporablja se lahko za spletna mesta, povezana s tehnologijo, kot je uporaba spletnega mesta .net domena „speedtest.net“. To je spletno mesto, povezano s tehnologijo, ki uporabnikom omogoča preverjanje hitrosti interneta v realnem času.
 • Zaščita blagovne znamke: Številni lastniki podjetij raje kupujejo razširitve domen .com in .net, da se prepričajo, da nihče drug ne more pokvariti ugleda svojega podjetja.

Če pa za svoje spletno mesto uporabljate samo .net domensko razširitev, toplo priporočamo, da registrirate domeno .com z istim imenom domene (če je na voljo). Nato preusmerite .com na svoje .net spletno mesto.

Tako ne bi zamudili prometa, ki bi šel v domeno .com.

 

Prednosti in slabosti uporabe domene .Com

Ker je .com najbolj priljubljeno ime domene, si ga lažje zapomnimo, si ustvari verodostojnost in na določene načine pomaga tudi malim podjetjem. Edina pomanjkljivost razširitve .com je, da je težko najti ime domene .com.

Prednosti uporabe domene .Com

 • Eay zapomniti: Domena .com je najbolj priljubljeno ime domene in jo ljudje pogosto uporabljajo. To je prva razširitev, ki jo vnesejo v spletni brskalnik, medtem ko dostopajo do spletnega mesta, ko jih slišite prvič. Celo laik na tehnološkem področju ve, da .com je.
 • Gradi verodostojnost: Domena .com se že leta uporablja v komercialne namene. Večina podjetij raje domeno .com, ker je prepoznan simbol poslovne in komercialne prisotnosti. Nasprotno pa se morate izogibati tako poceni domen, kot so .biz, .xyz, saj jih večinoma uporabljajo neželeni pošiljatelji in začasna podjetja, ki nimajo proračuna za vlaganje v domeno .com.

Slabosti uporabe domene .Com

 • Manj razpoložljivosti: Zaradi velike priljubljenosti domene .com je videti, da je večina pogostih imen že zajeta. Torej, težko je dobiti ime domene .com.

 

Prednosti in slabosti uporabe domene .Net

Domena .net je bila ustvarjena predvsem za uporabo spletnih mest, povezanih z mreženjem, kot so spletno gostovanje, ponudnik internetnih storitev, kabelska televizija itd. Približno 3,5% vseh spletnih mest je registriranih s pripono .net, zato je lažje dobiti .net domena.

Prednosti uporabe domene .Net

 • Na voljo so imena domen: Manj kot 4% vseh spletnih strani je registriranih z domeno .net. Zato je lažje najti .net domenska imena v primerjavi z domeno .com. Poleg tega lahko registrirate svoje najljubše ime domene s pripono .net.
 • Spominljivost med spletnimi mesti, ki so povezana s tehnologijo:  .Net predstavlja „omrežje“. Ljudje na splošno prepoznajo, da spletno mesto ponuja informacije, povezane s tehnologijo, ali ponuja spletne storitve, kot so internet, spletno gostovanje, gostovanje e-pošte, kabelska televizija itd. Speedtest.net je odličen primer tega. 

Slabosti uporabe domene .Net

 • Ni tako priljubljen kot .Com: Le nekaj odstotkov celotnih spletnih mest poganja razširitev .net in ni tako priljubljena kot .com. Če vaše podjetje še ni dobro uveljavljeno ali ljudje ne poznajo vašega popolnega naslova spletnega mesta, se bodo končali na spletnem mestu vaših konkurentov.
 • Omejena uporaba v industriji: Domena .net je omejena na spletna mesta ali podjetja, ki nudijo informacije ali storitve, povezane s tehnologijo.

.Com proti .Net – Kateri je boljši za SEO?

Zdaj se morda sprašujete, katera razširitev domene (recimo .com vs .net) vam bo pomagala pri višji uvrstitvi v Googlu.

Če to vprašate, vam nobena od razširitev ne bo pomagala povečati SEO. To pomeni, da bosta .net in .com končnica zelo uspešna.

Način, kako lahko izboljšate SEO svojega spletnega mesta, je tako, da sledite najboljšim praksam SEO, kot so – izgradnja povezav, ustvarjanje kakovostnega članka, uporaba pravih ključnih besed in še veliko več.

Vendar pa dodajanje ustrezne ključne besede v ime vaše domene lahko poveča vašo SEO uvrstitev.

Na primer, če želite prodati rože na spletu, bi bilo dobro ime domene, ki vsebuje ključno besedo “cvet”, “buyflowersonline.com” ali “flowershop.com”.

 

Kako kupiti ime domene?

Ime domene lahko kupite na dva načina. Tukaj so spodaj izbrane metode.

1. Pridobite brezplačno ime domene z – Hostgator

Domena ponavadi stane okoli 14 dolarjev za eno leto in 11,99 USD / mesec za spletno gostovanje. Če izračunam, je to to 157 dolarjev na leto in 473 dolarjev za 3 leta.

Za začetnike, ki šele začenjajo, je precej drago.

Na srečo, HostGator zdaj ponuja uporabnikom WPMyWeb brezplačno ime domene in 60% popust na gostovanje.

Hostgator je eden najboljših ponudnikov spletnega gostovanja in ponuja različne vrste gostovanja, kot so gostovanje v skupni rabi, gostovanje WordPress, gostovanje v oblaku, gostovanje v VPS-ju in namensko gostovanje.

Njihov načrt gostovanja se začne samo 2,75 USD / mesec, kar vsebuje:

 • BREZPLAČNA registracija domenskega imena
 • brezplačno SSL potrdilo
 • neomejeno skladiščenje
 • neomejena pasovna širina
 • neomejen poslovni e-poštni naslov
 • v vrednosti 200 USD trženjskih kreditov
 • 24/7/365 podpora
 • 45-dnevno jamstvo za vračilo denarja
 • brezplačen prenos spletnega mesta
 • enostavna namestitev WordPress-a

Vendar pa sem napisal tudi poglobljen vodnik o tem, kako začeti WordPress blog z HostGatorjem pod 10 minutami (navodila po korakih)

2. Registrirajte ime domene pri – NameCheap

Če ne želite ustvariti spletnega mesta, lahko še vedno registrirate domeno. NameCheap je najboljše mesto za registracijo imena domene.

Trenutno napajajo več kot 10 milijonov domen. Najboljša stvar pri NameCheap je, da ponujajo zasebno varovanje zasebnosti Whois.

 

Pogosta vprašanja (.Com vs .Net):-

   

Ali je .com ali .net boljši?

V imenu domene je pomembna edina stvar domene, ne pa razširitev.

Tako bosta obe razširitvi (.net in .com) zelo uspešni. Te razširitve so bile ustvarjene z drugim namenom, da služijo vašemu spletnemu mestu.

 

Ali lahko uporabim .NET za posel?

Uporaba domene .net za podjetje lahko škodi verodostojnosti blagovne znamke in ljudem pošlje lažno sporočilo, saj .net predstavlja storitve, povezane z omrežjem.

 

Kaj pa, če je domena .com že vzeta?

Če je domena že registrirana, morate razmišljati o novih imenih spletnih mest, ki so na voljo za registracijo ali pojdite s pripono .net.

 

 

.Com proti .Net – Razsodba

.com in .net sta dve najbolj priljubljeni razširitvi domen na internetu. Toda katera razširitev je primerna za vašo domeno? Kot veste, je izbira popolne razširitve domene izredno pomembna za vaše spletno mesto.

Če želite kupiti domeno, da bi ustvarili dobiček, potem bi bila .com razširitev popolna. Razširitev .net je namenjena tistim, ki ponujajo internet, storitve kabelske televizije, gostovanje e-pošte, gostovanje baz podatkov in druga spletna mesta, povezana z mrežo.

V tem članku smo razdelili razliko med .Neto proti .Com razširitve in tudi pojasnil, katero bi morali izbrati za svoje spletno mesto.

Zdaj je čas, da ugotovimo, katero vrsto spletnega mesta želite zagnati, in nato registrirate domeno skupaj s primerno razširitvijo, ki ustreza vašemu podjetju.

 

Naši bralci imajo radi ta članek,

Kako narediti spletno mesto kot Amazon ali eBay (manj kot 30 minut)

 

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector